|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Dodatkowe okno dachowe
szuwarek - 2012-04-04, 10:56 Temat postu: Dodatkowe okno dachowe W czasie zeszłorocznych wyjazdów trochę nam dogrzało totez postanowilismy poprawić wentylację w tylnej części kampera nad łóżkiem, gdzie obecnie znajduje sie tylko kominek wentylacyjny o boku kilkunastu cm (jest to Possl 2 Win na Citroen Jumper). Zamiast jego chcę w tym miejscu zamontować okno Fiamma Vent (które juz kupiłem).
Po przeglądnięciu naszego forum na ten temat, mam kilka pytań zarówno do fachowców jak i osób które juz coś takiego robiły.
1) nie potrafię znaleźć takiego schematu busa aby był na nim zwymiarowany przebieg belek wzmacniajacych, gdyż chciałbym wpasować się oknem pomiędzy nie aby nie osłabiać konstrukcji (czy to nie ma znaczenia ?).
2) jesli chodzi o klej, to instrukcja poleca zastosowanie SIKALASTOMER-710/THEROSTAT II ale podobno inne butylowe też są odpowiednie (jakie ?)
3) instrukcja poleca aby ramkę wewnętrzną przykręcić do sufitu czterema wkrętami
3,5 x 15 mm i to jest dla mnie oczywiste, natomiast ramka zewnętrzna powinna być przykręcona za pomocą 20 wkrętów 4,2 x 30 mm; czy to konieczne ? Podobno można też nie przykręcać, aby nie dziurawić dachu - jakie macie doświadczenia ???
Będę wdzięczny na wszelkie porady.
papamila - 2012-04-04, 11:43
szuwarek napisał/a: | okno Fiamma Vent (które juz kupiłem). |
to okno bez wentylatora, niewiele da
skoro ci dogrzało to duzo lepszym rozwiązaniem będzie
okno typu Turbo vent, droższe ale praktyczniejsze- sprawdza się
http://moto.allegro.pl/ok...2225146439.html
zapewni dobrą wentylację i zbawienny ruch powietrza,
pracuje w obu kierunkach nawiew/wywiew, zasilanie 12v
Jesli bedziesz obstawal przy swoim kupionym już oknie to poszperaj za
takim mniejszym wiatraczkiem do wstawienia w takie okno
choć to dużo słabsze rozwiązanie
lepciak - 2012-04-04, 17:20
ad. 2 dwa tygodnie temu w miejsce starego wywietrznika wkleiłem FIAMMA Turbo-Vent na usczelniacz niemieckiej firmy Dekalin: Dichtungs-masse, abtupfbar. Dekaseal 8936 dunkelgrau. Art nr 1303 MHA w pojemniku 310 ml. Rozprowadza się idealnie.
ad.3 szuwarek
Cytat: | natomiast ramka zewnętrzna powinna być przykręcona za pomocą 20 wkrętów 4,2 x 30 mm; czy to konieczne ? | Ramka zewnętrzna musi być przykręcona na wkręty gdyż podmuch wiatru zdejmie Twój nie przykręcony wywietrznik na pierwszym kilometrze. Ponadto te wkręty dociskając ramkę do dachu rozprowadzają równomiernie uszczelniacz z pktu 2 powodując uszczelnienie połączenia dach - wywietrznik.
Jeżeli zadajesz pytanie Cytat: | Podobno można też nie przykręcać, aby nie dziurawić dachu | to wnioskuję, że Twoja wiedza w tym temacie jest mniej niż mierna i radzę obsadzenie tego wywietrznika zlecić fachowcowi aby nie napykać sobie biedy z niedoszczelnieniem.
szuwarek - 2012-04-05, 22:12
Moja wiedza na ten temat jest rzeczywiscie mierna (nie na wszystkim mozna sie znać) ale jest na tyle duża, że jak własnie "fachowiec" z serwisu wmawiał mi , że nie nalezy przykręcać to zapaliło mi się czerwone swiatło ostrzegawcze, ze coś jest nie tak. Dziekuję , że utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że mam rację. Muszę znaleźć innego fachowca, który nie będzie głupot opowiadał i zrobi to zgodnie z technologią.
W dalszym ciągu mam jednak problem z umieszczeniem tego okna aby nie trafic na wzmocnienie - nie chcę zdawać sie tylko na wiedzę kolejnego fachowca.
lepciak - 2012-04-06, 07:36
szuwarek Cytat: | W dalszym ciągu mam jednak problem z umieszczeniem tego okna aby nie trafic na wzmocnienie |
W tym temacie nie potrafię pomóc bo sam nie wiem. Spróbuj zapytać w serwisie kamperowym, może zdradzą tajemnicę. Wiem że sami wolą wstawić okno ale słono za to liczą.
WINNICZKI - 2012-04-08, 04:33
Każde okno musi mieć ramę drewnianą wstawioną zamiast styropianu w dachu.Jak trafisz na wzmocnienie to będziesz musiał połączyć ramę ze wzmocnieniem,jak nie to nie ,ale lepiej połączyć ze wzmocnieniem wtedy dach jest sztywniejszy.Czyli tniesz dziurę w dowolnym miejscu i patrzysz co musisz połączyć z ramą okna dachowego.Koniec filozofii.Rama ma być sztywna.
|
|