Nadwozia kempingowe i zabudowy - Terenówka (ew. osobówki) z mozliwością spania
Kiki79 - 2013-04-04, 12:14 Temat postu: Terenówka (ew. osobówki) z mozliwością spaniaWitam
Na kilku forach pytałem , ale nikt nie chciał mnie za bardzo odpowiadać . A więc szukam terenówki , w której po złożeniu siedzeń osiąga się płaska podłogę .Kiedyś w tym celu planowałem zakup campera ale przeszło mnie bo na wyprawę po Europie camperem chyba się nie zdecyduje a po drugie dla 1-2 osób taka sprawa jest chyba fajniejsza. Dlaczego terenówki (a nie chce zbytnio osobówki) ponieważ lubię cisze i spokój a na campingach piszcie co chcecie ale go nie ma .A osobówkę nie wszędzie dojadę , dwa mam dom w górach , trzy bezpieczeństwo . Jest wiele takich samochodów ,a el chyba niewiele , które spełniałoby moje kryteria. Stąd moje pytanie ja znam tylko Pathfindera oraz Commandera , które spełniały by to kryterium a wiem ,ze w kręgach motoryzacyjnych mają kiepskie opinie jeśli chodzi o bezawaryjność.
PozdrawiamArgo - 2013-04-04, 12:42 http://suchen.mobile.de/a...9&ambitCountry=
lub http://suchen.mobile.de/a...7&ambitCountry=HENRYCZEK - 2013-04-04, 12:57 Audi Q7,tylnie kanapy rozkładają sie bez żadnych różnic w wysokości i masz wygodne spanie po długości na ok 185 cm.Wersja z zawieszeniem pneumatycznym całkiem fajnie sobie radzi w nierównym terenie,idealne na skok w bok od kampingu
Co do hardkorowych przejazdów terenowych zdania nie mam,nie testowałem.pabloarmando - 2013-04-04, 13:10 To może Fiat Panda 4x4 z namiotem dachowym?andi at - 2013-04-04, 13:42 jest co poczytac i ogladac,ale czy ci bedzie pasic
www.autohome.itKiki79 - 2013-04-04, 13:44 Nie no nie popadajmy w skrajność ma to być w miarę wygodne auto .Q7 fajna tylko trochę droga Szukam czegoś do max 60 tys. ale najchętniej 40. Ogólnie im tańsze tym lepsze może być i za 20 tys. nie będę nim dużo podróżował tylko weekendy i wakacje.Namiot dachowy nie wchodzi w grę bo znając pogodę w Polsce często będę nocował w deszczu.szymek1967 - 2013-04-04, 13:54 no ale jak to tak bez łazienki ?
jak i gdzie bedziesz sie malował,e ?
Kiki79 - 2013-04-04, 14:24 Tyle osób jeździ an zasiadki wędkarskie i nie płaczą ,że toalety nie maja. Dają sobie jakoś radę.A w dłuższe trasy stacja benzynowa itp.
Ja wiem ,ze piękny nie jestem ale malować się nie maluje ba gardzę mężczyznami , którzy to stosują. Swoją drogą druga część wprawiła mnie w osłupienie.MAWI - 2013-04-04, 14:32
Kiki79 napisał/a:
oraz Commandera
Jeżdżę takim CRD siedmioosobowym, nie ma żadnych kłopotów.Polecamsator - 2013-04-04, 23:37 ile masz wzrostu?
jaki teren preferujesz?
jaki kierunek główny podróży?
Miałem LR Disco I ze spaniem - coś tam jeszcze pamiętam.Kiki79 - 2013-04-05, 15:08 183cm wzrostu
teren :
Nie będzie raczej taplany w błocie , miejsca gdzie normalną osobówką zostawiłbym miskę olejową , koleiny wyrobione przez traktory itp. Często w zimie będzie musiał pokonywać spory świeżo opadnięty śnieg. Kierunek podroży Polska ew. zachodnia Europa. Autko musi być komfortowe.papamila - 2013-04-05, 15:39
Kiki79 napisał/a:
Autko musi być komfortowe.
rozważ chrysler grang voyager ze stałym napedem na 4 koła
mile widziana wersja stow and go ale te to chyba od 2005 roku
celuj w diesla bo ew butla LPG kompletnie pomiesza szykikoder - 2013-04-05, 16:53 Uskuteczniam w Mercedesie w163 (ML 1 generacja). Rozkłada się prawie płasko (jest ~4 cm w do góry w miejscu na głowę). Na spanie po rozłożeniu foteli jest 160x180cm +30 po przesunięciu przednich foteli. Stały napęd 4x4, rama, reduktor, łatwo podnieść o ~5cm.
W163 można teraz kupić i za 15k, do 40-60 to już ładne modele wychodzą.
Ciekawie wygląda też Chevy Express. Można rozważyć Mitsubishi L300 AWD, ale ciężko znaleźć ładny egzemplarz w Polsce. Tu jeden gotowy na sprzedaż. Q7 pot tym względem nie polecałbym, podłoga bagażnika jest bardzo wysoko i w środku nie można usiąść (tak, przymierzałem się).piotrul - 2013-04-05, 19:23
Kiki79 napisał/a:
Nie no nie popadajmy w skrajność ma to być w miarę wygodne auto .Q7 fajna tylko trochę droga Szukam czegoś do max 60 tys. ale najchętniej 40. Ogólnie im tańsze tym lepsze może być i za 20 tys. nie będę nim dużo podróżował tylko weekendy i wakacje.Namiot dachowy nie wchodzi w grę bo znając pogodę w Polsce często będę nocował w deszczu.
Ale myślisz, że nocleg w namiocie dachowym, to tylko jak deszcz nie pada Jeden ruch i namiot rozłożony. Mówię o namiocie z dachem "plastisianym".maszakow - 2013-04-05, 19:54 Kolega pytał o terenówkę...a wy co ?
Grand Voyager - Van
CHevy Express - Van
L300 nawet 4WD - VAN.
Tylko Smoczyca mieści się temacie ::P
A teraz zadam pytanie które powinno paść wcześniej .
Kiki79 czy to koniecznie musi być terenówka ?Przykłady powyżej sa dość dość konkretne - można jeszcze zapodać bardziej popularne T3 Syncro lub T4 Syncro... za tą kasę kupisz dobrze utrzymane auto.można by nawet o T5 zahaczyć, a wrzucając banalne hasło w Google znalazłem nawet Toyotę Hiace z napędem 4x4.
Auta spore ale bardzo wygodne.
Z drugiej strony mamy sporą rodzinę amerykańskich autek - Ford Explorer chociażby, jakieś inne GMC albo Chewrolety w tej samej klasie "Family allroad"Kiki79 - 2013-04-05, 19:59 Czyli wychodzi na to ,ze jest tego trochę na rynku a ja mam coraz większy dylemat. Swoją drogą trochę w motoryzacji siedzę ale prócz Alhambry gdzie musiałem przestawiać , składać fotele i patrzeć aby w głowę się nie uderzyć nie moglem na taki model trafić .kiedyś mailem okazje oglądać nowego Commandera fajne autko jak dla mnie. Ostatnio oglądałem Pathfindera .Z osobówek polecano mnie Audi A6 C4 , BMW e39 ,Legacy ale to wszystko przegrywa pod względem prześwitu .Voyagerze może być podobnie , diesla w przypadku chryslera się obawiam dlatego będzie benzyna. A jak w przypadku ML-a z awaryjnością bo podobno nie miały najlepszej opinii .L300 tak bardzo nie potrzebuje bo do Afryki czy na wyprawę do Rumuni się nie wybieram.koder - 2013-04-05, 20:40
Kiki79 napisał/a:
A jak w przypadku ML-a z awaryjnością bo podobno nie miały najlepszej opinii
No nie jest to taki mercedes jak w123-124. Przez te 2 lata zjechałem 20k kilometrów. Zdarzały się epizody. Zerwany pasek klinowy, urawała się wtyczka do pompy paliwa, przewody zapłopnowe wymagały wymiany. Wymieniałem też zawieszenie tylnie (amortyzatory, sprężyny). Czasem drobiazgi, jak zaśniedziały przycisk od opuszczania szyb. W sumie to tyle - gorzej, niż w w124 (też miałem), ale bez szaleństwa jak na 14-letni samochód.
Komfort jazdy jest nie-SUVowy, bo to w sumie nie do końca SUV jest - jak ją projektowali, to jeszcze było założenie, że ma być taka "bardziej doposażona terenówka" - bulwarówki to się dopiero za 5 lat wykrystalizowały.
Ah, i pali jak to na smoczycę przystało. 20/100 to nic dziwnego. Na asfalcie.GregSad - 2013-04-05, 22:33 Witaj Kiki79,
Mam Merca E - kombi, Avantgarde z 4x4. Rewelacja - spełni Twoje wszystkie potrzeby. Prześlij mi na PW telefon to jutro dryndnę i Ci go przybliżę cirrustravel - 2013-04-05, 23:02
Kiki79 napisał/a:
Namiot dachowy nie wchodzi w grę bo znając pogodę w Polsce często będę nocował w deszczu.
Namiot może nie, ale nie myślałeś o tym wynalazku polskiej produkcji?
http://www.kadams.pl/
Kiki79 - 2013-04-05, 23:12
cirrustravel napisał/a:
Kiki79 napisał/a:
Namiot dachowy nie wchodzi w grę bo znając pogodę w Polsce często będę nocował w deszczu.
Namiot może nie, ale nie myślałeś o tym wynalazku polskiej produkcji?
http://www.kadams.pl/
Często jedźże w zalesionych miejscach , więc problem
GregSad napisał/a:
Witaj Kiki79,
Mam Merca E - kombi, Avantgarde z 4x4. Rewelacja - spełni Twoje wszystkie potrzeby. Prześlij mi na PW telefon to jutro dryndnę i Ci go przybliżę
Znam temat bardzo fajne auto , tylko jest problem w koleinach po traktorach polegnie an 100% .Tak jak pisałem rożne rzeczy próbowałem nie może być to zwykły kombiak (miałem Passat b4 syncro, Alhambre 4x4, i miski się rwały) a niestety mogę się mylić ale Mercedesy są jednak bardzo niskie .Ale fakt bagażnik ma przepadzisty.GregSad - 2013-04-05, 23:26 Znam temat bardzo fajne auto , tylko jest problem w koleinach po traktorach polegnie an 100% .Tak jak pisałem rożne rzeczy próbowałem nie może być to zwykły kombiak (miałem Passat b4 syncro, Alhambre 4x4, i miski się rwały) a niestety mogę się mylić ale Mercedesy są jednak bardzo niskie .Ale fakt bagażnik ma przepadzisty.
No nie przesadzaj z tą niskością Jutro zmierzę miarką
To jest 210 z 2002 roku 1 rejestracja 08.2003 (ostatni model 210 pełne wyposażenie). Ja jeździłem w takich warunkach (zima) że nawet na łańcuchach nie dawali rady a ja spoko .GregSad - 2013-04-05, 23:28 Kurcze nie włączyłem cytowania makdrajwer - 2013-04-06, 12:24 Ja miałem samuraja w wersji long. Na pace spało się bardzo wygodnie. Ale jazda ... juz taka wygodna nie była. Teraz ma Kie sportage I z gazem w bagażniku, nad butlą mam zrobiną z płyty zabudowe która po złożeniu tylnych siedzeń daje płaską podłoge. Trzeba by to jeszcze przedłużyć nad złożone przednie fotele i mamy łóżko a pod spodem dużo miejsca na graty. Auto za grosze a osiągi i zdolność terenowa bardzo dobra..
Oczywiście najwygodniej śpi się w długim patrolu czy w landroverze disco I .elmo78 - 2013-04-06, 20:38 Poczułem się nadzwyczaj rozbawiony propozycjami niektórych 'terenówek', w stylu Q7 czy Panda 4x4.
Przy okazji przybliżę to czym jeżdżę i na czym buduję swojego campera. Otóż jest to Land Cruiser FZJ80, do kupienia już w przedziale 19-29tys. Z tyłu, po rozłożeniu foteli, mieści się spokojnie materac 150x200cm. Nad głową jest sporo miejsca a pod spodem są jeszcze niektóre bagaże. Poniżej link do zrobienia sobie przestrzeni bagażowej:
Prześwit jest taki, że samochód raczej nie polegnie. Na zdjęciach załączonych na samym dole samochód jest co prawda podniesiony o jakieś 6cm i ma opony 35" (88cm, czyli więcej niż wysokość blatu w kuchni!), ale nawet w wersji z fabrycznymi oponami jego możliwości są duże.
p.s.- można też wybrać sobie w podobnych rozmiarach Patrola, nieco mniejsze będzie starsze pajero. Są to wszystko samochody względnie niedrogie i niezawodne i chyba pasują pod Twoje potrzeby. Jakby co to pytaj śmiało koder - 2013-04-06, 20:53 elmo78, każdy sobie dobiera pod własne potrzeby szosowo-terenowe. LC o ile pamiętam wymaga zrobienia sobie stelażu, bo fotele sporo wystają po złożeniu. Zresztą - ile tam miejsca zostaje nad głową? Da się usiąść?elmo78 - 2013-04-06, 21:48 No właśnie każdy dobiera pod siebie, więc trzeba pokazać wszelkie możliwości, żeby Kiki sobie wybrał, gdzie postawić granicę między możliwościami terenowymi a wygodą i wymiarami. Wiadomo, że najwygodniejsze będą vany, bo są wysokie ale za to utkną w lekkim terenie. Najmniej wygodny będzie jakiś krótki Patrol czy Samurai ale za to dzielny w terenie. No i gdzieś pomiędzy musi być ta granica.
Aby mieć płaską powierzchnię trzeba zrobić to co widać na zdjęciach. Jutro sprawdzę, ale da się chyba jako tako usiąść (mam 185cm). Zawsze jednak można zrobić tak jak u Ciebie, czyli wywalić fotele (bo i tak są ciężkie i zabierają miejsce) i usadowić się bezpośrednio na podłodze. Miejsca jest sporo...koder - 2013-04-07, 07:57 W sumie racja. Co do Vanów, to tylko taka uwaga:
...ale kolega odrzucił, bo zbyt dzielny. Stąd wnoszę, że czegoś mniej terenowego szuka.
A, taki drobiazg - Fotele u mnie są w samchodzie, składają się do poziomu podłogi.erow1 - 2013-04-07, 08:47 tu masz przykład spania w Discovery I jeśli szukasz młodszego auta to Discovery II (nawet lepsze bo ciut dłuższe (od oparć przednich foteli po klapę bagażnika 2metry)
http://landklinika.pl/ind...d=44&Itemid=127
sam wiele lat używałem DI do wyjazdów i wg mnie i innych jeżdżących na wyprawy jest to bardzo dobry wybór
Jeszcze jedno rozważ czy chcesz spać bezpośrednio na podłodze bagażnika czy na jakiejś konstrukcji pod którą możesz trzymać choć część bagaży.
(DI prosta konstrukcja bez elektroniki nie psująca się w jednej chwili aczkolwiek wymagająca stałego dozoru obeznanego mechanika lub kierowcy który jeszcze nie jest oderwany od rzeczywistości i usłyszy np. szumienie łożyska)
(DII elektroniki w silniku w bród która jak się zepsuje to - lepszy komfort, szybciej zapitala, młodsze egzemplarze ładnie utrzymane - ale też trzeba znającego temat mechanika chyba jak zawsze gdy chcemy pewne auto na dalekie wyjazdy)
Howkkeler - 2013-04-07, 13:42 Do jazdy po koleinach po ciągnikach itd to proponuje Mercedesa G. Jak zmniejszysz troszeczkę wymagania to VW T3, T4, T5 - w zależności od portfela.
Myślę, że nie znajdziesz idealnego rozwiązania samochodu, który pójdzie wszędzie i będzie jeszcze komfortowy, a na trasie pójdzie 140km/h.
Osobiście celował bym w jakiegoś VW T 4x4, do tego zabudowa i dobre opony bfgoodrich AT lub extremalnie MT
http://youtu.be/sPgVrWto4J0Kiki79 - 2013-04-07, 17:11 Dziękuje za wszelkie porady . Trochę głupio się przyznać ale ,,złota rączka" ze mnie beznadziejna. więc robienie półki,ramy itp. odpada. Nie wiem jak będzie z kasą( od niej wiele zależy bo jeden wyjazd to min 100-200zł samo paliwo do tego inne rzeczy i robi się spora suma, wiem przyjemności kosztują ) , pogoda itp. ale planuje takie wyjazdy 3-4 razy w roku( z tego może jeden być dłuższy kilku dniowy) .Pewnie ,żeby się chciało ,że takie wyjazdy były co weekend ale sytuacja finansowa może nie pozwolić na takie szaleństwa. Do pracy jedźże komunikacją miejską , więc dojazdy do pracy odpadają. Ale musi to autko jeszcze jakoś wyglądać .Ogólnie będzie to pierwsze i ostanie auto w rodzinie ale mało używane. Z tych powodów robienie stelaża itp odpada .Krótko auto ma być tak skonstruowane aby składając siedzenia 2 (ew. 3 rzędu jeżeli posiada) osiągnąć te min 180cm a najlepiej 190cm). Rzeczy nie będę brał zbyt dużo ( wiem ile trzeba zabrać ale jakoś to wykombinuje) .T4 Multivan to naprawdę piękne auto ale dosyć duże jak dla mnie .Ale przymierze się do niego i sprawdzę czy nie będzie za niski.koder - 2013-04-07, 19:53 Kiki79, zera z kwot chyba Ci zjadło. Bo za 100zł to masz paliwo na 50km i powrót, a nie "po europie". Nie wspominając o wjeździe gdzieś w teren.
Przy ostatnim "długim weekendzie" smoczyca zeżarła 130l (~400zł), a wyjazdowi z Będzina pod Poznań daleko do "wyprawy".elmo78 - 2013-04-09, 00:06
Kiki79 napisał/a:
Dziękuje za wszelkie porady . Trochę głupio się przyznać ale ,,złota rączka" ze mnie beznadziejna. więc robienie półki,ramy itp. odpada. Nie wiem jak będzie z kasą( od niej wiele zależy bo jeden wyjazd to min 100-200zł samo paliwo do tego inne rzeczy i robi się spora suma, wiem przyjemności kosztują ) , pogoda itp. ale planuje takie wyjazdy 3-4 razy w roku( z tego może jeden być dłuższy kilku dniowy) .Pewnie ,żeby się chciało ,że takie wyjazdy były co weekend ale sytuacja finansowa może nie pozwolić na takie szaleństwa. Do pracy jedźże komunikacją miejską , więc dojazdy do pracy odpadają. Ale musi to autko jeszcze jakoś wyglądać .Ogólnie będzie to pierwsze i ostanie auto w rodzinie ale mało używane. Z tych powodów robienie stelaża itp odpada .Krótko auto ma być tak skonstruowane aby składając siedzenia 2 (ew. 3 rzędu jeżeli posiada) osiągnąć te min 180cm a najlepiej 190cm). Rzeczy nie będę brał zbyt dużo ( wiem ile trzeba zabrać ale jakoś to wykombinuje) .T4 Multivan to naprawdę piękne auto ale dosyć duże jak dla mnie .Ale przymierze się do niego i sprawdzę czy nie będzie za niski.
Raczej odpuść sobie póki co terenówkę...
- złota rącza z Ciebie beznadziejna, jak twierdzisz, więc nic z takim samochodem nie zrobisz
- nie wiesz jak z kasą. Zatankowanie baku to jakieś 500zł i przejedziesz tym pewnie 300km, więc wypady poza miasto są OK, ale podróże nie bardzo.
- planujesz wyjazdy rzadko, więc po co kupować taki samochód
- do pracy jeździsz komunikacją, więc tym bardziej powyższy punkt traci sens
- skoro samochód musi wyglądać, to masz problem: albo właściwości terenowe albo ładny wygląd np Porsche Cayenne. Trudno o coś co wygląda sportowo i jeździ poza asfaltem.
- nie kupuj terenówki jako pierwszego samochodu w rodzinie, bo nigdy nie docenisz przewagi. Zacznij od osobówki.
- jako ostanie auto w rodzinie może być
- T4 multivan jest pojemny ale tak samo długi jak jakaś większa osobówka (4,7m lub 5,1m), więc wymiary nie straszą
- jest spore grono speców od VW 4x4 i doradzą jak podwyższyć, jakie opony dać itd.
Jeśli masz tyle wątpliwości i problemów po drodze to kup jakąś osobówkę za 5000zł, pojeździj trochę i będziesz wiedział czego chcesz...maszakow - 2013-04-09, 23:38 Elmo ma rację. Jakby nie było masz nad czym myśleć. PO CO CI AUTO ?
sa tacy co żyja nie mając konta w banku, sa tacy co żyja bez auta. Znam takich co po zakupie żałują bo nie zdawali sobie sprawy że tak jak ze zmywarką zawsze trzeba będzie już łożyć na nie kasę.
Fiat Panda ma wersje 4x4 i ta dzielnie sobie radzi w terenie co sprawdzali w Automaniaku. Aczkolwiek ja bym nie kupił - za małe i na dodatek gatunek zagrożony wyginięciem ...
Subaru Libero. (moje małe marzenie) Wyprawówka to nie jest, ale wygląda i ma napęd 4x4 i też sobie w terenie poradzi. 6 osób może usiąśc, a 2 powinny się na leżąco zmieścić. mam to gdzieś na jakiejś reklamówce nawet.
VW T4 - przestronny - w wersji short krótszy od niejednego kombi ( mercedesów np lub volvo 850 ...) możesz przewozić nim dużo osób, możesz pojechac nim na ryby, przespać się w środku - lub przewieźć kanapę nie wołając taksówki bagażowej. Wersja z łóżkiem - niekoniecznie w pełni kempingowa ale sa i takie bardziej wypasione...
Chcesz zaszpanować ? to oklej go pomysłową folią i będzie szał. bardzo popularny, części dużo... serwis prawie wszędzie...
Znajomy po wyprowadzeniu się na wieś kupił sobie Hyundai Galloper (aka Mitsubishi Pajero I gen.), by nie mieć problemów na podwórku i swojej niezbyt utwardzonej dojazdówce. Inny z kolei... kupił hondę CR-V bo czymś starszego fiata zastąić musiał ... raczej dla wyglądu a nie dla właściwości terenowych.
ale nie jestem przekonany czy w twoim przypadku musisz naprawde myśleć o terenówce, pod kątem pokonania jednej polnej drogi i to parokrotnie (?) w ciągu roku.Pancio - 2013-04-10, 11:42 Subaru Libero jest przepiękny. Malutki, oszczędny, a jednak 4x4 i full miejsca w środku. No i ten rozsuwany szklany dach. Gadałem z podróżnikami, którzy przemierzali nim bezdroża południowej Europy czy północną Afrykę. Byli bardzo zadowoleni. No i cena samochodu na poziomie 6-7tys.zł jest do przełknięcia.
Pandę 4x4 bym sobie odpuścił. Ta nowa to wiadomo: droga, sam plastik, stos czujniczków i ciągłe zabawy w resetowanie błędów. Ta stara panda jednak urosła do rangi samochodu kultowego. Wersja 2x4 jest w okolicy 1000zł i jest mega trwałym samochodem (też miałem) a wersja 4x4 za jakieś 3-4tys.zł to jakiś cenowy absurd. Już bym wolał dorzucić drugie tyle i kupić Nissana Terrano (3.0 benzyna, pełna elektryka, rama i duże koła).4x4camper - 2013-04-16, 14:09 Polecam Range Rovera P38 2,5 tds na manualu
Długość do spania 195cm po demontażu tylnych foteli
Tylna klapa idealnie robi za blat.
Komfort dla dwóch osób na długie trasy bezcenny
poz
ToloHarryLey4x4 - 2013-04-16, 15:00 to ja już radzę wejść na forum4x4 i tam poczytać o wszystkim co się da. Nie będę odradzał Ranga , bo jestem miły i do tego Patrolowiec z zamiłowania, zatem skażony i ortodoksyjny. Oczywiście forum 4x4 polecam jeśli chcesz na prawdę terenówkę, ale uprzedzam ,że tanio w eksploatacji to na pewno nie będzie.jacenty - 2013-04-19, 00:30 Na twoje potrzeby i przy twoim wzroście to raczej T4 syncro Multiwan . Najlepiej w wersli ALSTAR . Jesli po Polsce i Europie może być benzyna (i do tego LPG) spalanie ok 16-20l LPG . Te modele są najtańsze.
Z tanich 2,4 D syncro . Nie zarąbliwy wózek i wygodny ,tylko roczniki i stam tech różny.
Wypas to 2,5 Tdi , ale cena za sprawny i zadbany egzemplaż to juz nie mała jest .
Sam mam t4 syncro i byłem w wielu ciekawych miejscach , Górach Rumunii (nie tylko asfaltem) , odludziach Krymu , w wielu ustronnych miejscach w Polsce i robi . Komfort ok .
Rozłożenie spania na 3 os kilkanaście sekund . Spisz jak na kanapie . Można sporo zabrać .
Są modele z ogrzewaniem postojopwym i klimą .
Tu masz troche o moim .
http://www.camperteam.pl/...t=12188&start=0
Tylko to model " dopasiony".4x4camper - 2013-04-28, 17:49
a można i tak makdrajwer - 2013-04-28, 18:09 I od razu do ślubów przygotowane mayer - 2013-05-05, 02:05
HarryLey4x4 napisał/a:
Nie będę odradzał Ranga , bo jestem miły i
I złosliwy i nic tak nie cieszy jak krzywda bliźniego????
Wszystko co pochodzi spod znaku zielonego jajca nie nadaje sie do niczego!!!
Rower jest OK pod warunkiem ze jest pisany przez W a nie przez V!!! erow1 - 2013-05-05, 09:23 Typowa odpowiedź użytkownika Patrola
p.s. ile masz zapasowych głowic ?mayer - 2013-05-05, 23:26 Żadnej... Miałem 2,8td i nic nie wybuchło a teraz jest 4,2... Mit o wybuchających głowicach podtrzymują tylko ci którzy 2,8 nie jeżdżą i nie jeździli erow1 - 2013-05-06, 07:03 podobnie z LR - mity , choć w każdym micie ziarenko prawdy HarryLey4x4 - 2013-05-06, 19:04 A co to jest głowica ??
tyż mom 4,2
Mayer, szykuj pywkomayer - 2013-05-06, 21:16 wpadnij - nowe lampy zobaczysz... Wreszcie mam cos lepszego od Ciebie HarryLey4x4 - 2013-05-06, 21:33 oszywiście .... i nie przesadzajcie obywatelu 4x4camper - 2013-05-08, 07:19 pytanie. Dlaczego parchy są takie drogie?
odpowiedź. Wsadziliśmy w to g... tyle kasy, że żona nie pozwala taniej sprzedać.HarryLey4x4 - 2013-05-08, 08:55 Jak chcesz zobaczyć drogie auto , to kup Toykę mayer - 2013-05-08, 10:07
HarryLey4x4 napisał/a:
Jak chcesz zobaczyć drogie auto , to kup Toykę
A jak chcesz wsadzać naprawdę duzo kasy - jeepa
Jak chcesz poznać wszystkich mechaników w kraju - Landryne )) HarryLey4x4 - 2013-05-08, 20:27 a jak tylko pojeździć i raz po raz wsadzić kasę to ...
Parcha.
no bo , niby które hobby jest dochodowe ??koder - 2014-11-09, 09:49 Odgrzewam:
maszakow napisał/a:
Subaru Libero. (moje małe marzenie) Wyprawówka to nie jest, ale wygląda i ma napęd 4x4 i też sobie w terenie poradzi. 6 osób może usiąśc, a 2 powinny się na leżąco zmieścić. mam to gdzieś na jakiejś reklamówce nawet.
Libero to nie jest przypadkiem typowy kei-truck?
182x122 to chyba nawet nie będzie rozsądego łóżka, a już zajmuje całą przestrzeń w aucie. Będzie ciaśniej, niż u mnie. Nawet montując obrotnice z przodu (nie wiem, czy da radę - np. u mnie raczej nie ma opcji) nie będzie miejsca praktycznie na nic poza spaniem.
Kiedyś mi się kei trucki bardzo podobały - do czasu, jak wsiadłem do jednego.
Ale może masz inne przemyślenia?maszakow - 2014-11-10, 20:08 tak i nie - to nie truck tylko van , typowy kei-van.
Nie jeździłem nim, po prostu podobało i nadal podoba mi się to autko i nie mam innych przemyśleń poza jednym, że jako 2gie w rodzinie u mnie chyba by się sprawdziło.
Bedąc w zeszłym roku w Malezji rozglądałem się za nimi - ale mało ich zostało ... niewiele. Kategoria "kei" nieco odeszła w zapomnienie i te autka urosły do rozmiarów.. VW Transportera.W zasadzie to już normalne vany.
ot chociażby POPATRZCIE NA TO - to taka topowa półka tego typu autek.
Ale Kei trucki nadal krążą i są bardzo popularne - kipy plandeki itp. Zresztą robiłem fotki i parę się załapało TUTAJ
Ciekawostką jest fakt że wszystkie ciężarówki mają swoje "masowe" parametry wypisane na bocznych drzwiach - tak jak u nas wagony i parowozy PKP na bokach te drobne maczki które możecie tam na drzwiach dostrzec...to ładowność, DMC i inne...
Chociaż...z drugiej strony ... tu przykład utrzymania konwencji, nową wersję tego auta widziałem parokrotnie niedaleko Gdańska.
koder - 2014-11-10, 20:29 Trochę zmyliło mnie wpakowanie ich do tego tematu. Patrzę i myślę i ciągle nie widzę, jak rozsądnie zagospodarować w nim miejsce. Łóżko 120cm już jest wąskie, a jakby chcieć po boku, jak to w T4 się robi, szafki dać - to ile zostanie? 80cm? To chyba tylko na 1 osobę.koder - 2014-11-10, 20:31 No dobra, pogooglałem więcej i ktoś wpadł na pomysł Kei Campera o_O
toscaner - 2014-11-10, 20:57 Eee, to nie kamper.
Nie ma kibla koder - 2014-11-10, 21:05 Za to jest wielkości kibla :-)maszakow - 2014-11-10, 22:49 Koder - normalna wersalka rozłożona ma szerokość 110-120cm i 2 osoby mogą spać. Ja tak mam na co dzień. To gdzie ci wąsko ?? chyba żeś szeroki, rozlazły, panisko wielkie nawykłe do 160x200 :P - a avatar to śliczna zmyłka sprzed 40 lat
Zgadza się że łoże dla Europejczyka w takim aucie zajmie niemal całą jego szerokość - ale Azjaci są znacznie drobniejsi od nas .
a taki malusi - fajny uaz555 - 2014-11-13, 09:02 A teraz może coś z innej beczki.
Ja ostatnio kupiłem ducato II po fl, z 2004 z napędem na 4 koła i silnikiem 2.8, autko ma 5 metrów dlugości kupiony z myślą o jeździe w delikatnym terenie i sprawdza sie naprawde świetnie. Pali tyle co wersja z napędem na 2 koła a na autostradzie przy 140 komfortowo i pewnie sie prowadzi.
Napęd na 4 koła dołącza sie przyciskiem, i jest to napęd sztywny na 4 koła czyli bez dyferencjału pomiedzy osiami a do tego blokada tylnego mostu. Fabrycznie zawieszenie jest podniesione o 2 cm oraz silnik od spodu jest zakryty solidną płytą stalową. Jedyną jego wadą jest mały kąt natarcia ale jest on przede wszystkim ograniczony przez plastikowy zderzak który można przerobić. Wnętrze zaprojektowane przezemnie ma wyglądać tak:
-Łózko tam gdzie stół 185x130
-Toaleta obracana
-Miedzy lodówką a szafą na ubrania 70cm żeby łatwo było przejść i otworzyć lodówke,
-Brodzik 70x70
-Gdy niekorzysta sie z drzwi bocznych jest możliwość rozłorzenia blatu kuchennego
-Zbiornik na wode pod stolikiem, powinny sie zmieścić dwa zbiorniki po 70 litrów.
-Na wode szarą zbiornik pod podłogą tam gdzie fabrycznie jest zapasówka.
-ogrzewanie pod lodówka, boiler pod kuchenką
Ściana grodziowa ze względów bezpieczeństwa zostaje, dodatkowym plusem będzie to że na drogach szutrowych niebede słyszał pracy mebli, następnym plusem będzie to że niebede miał strat ciepła przez szoferke.
Coś w tym stylu na zewnątrz, tylko sprinter z filmiku znacznie dłuższy przez co w niektórych warunkach gorzej sobie będzie radził.