Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - Jazda na bliźniakach

kola - 2014-05-23, 11:37
Temat postu: Jazda na bliźniakach
Witam, czy kamperem do 3,5 tony na bliźniakach wiążą sie problemy w opłatach na autostradzie, OC, AC, rozważam zakup ale nie mam pojęcia czy będzie tak jak na normalnych kołach. Proszę o podpowiedź.
Tadeusz - 2014-05-23, 11:40

kola napisał/a:
rozważam zakup ale nie mam pojęcia czy będzie tak jak na normalnych kołach. Proszę o podpowiedź.

Będzie znacznie drożej. :spoko

darkowski - 2014-05-23, 11:47

Tadeusz napisał/a:
kola napisał/a:
rozważam zakup ale nie mam pojęcia czy będzie tak jak na normalnych kołach. Proszę o podpowiedź.

Będzie znacznie drożej. :spoko

Przybliż proszę temat, bo ja jeżdże na bliźniakach a zawsze płaciłem tyle, co kamper na zwykłych kołach :roll:

Tadeusz - 2014-05-23, 12:00

darkowski napisał/a:
Przybliż proszę temat, bo ja jeżdże na bliźniakach a zawsze płaciłem tyle, co kamper na zwykłych kołach

No cóż, nie bardzo rozumiem, jako, że na A2 zdecydowanie drożej płaci się za jazdę na bliźniakach. :spoko

Skwarek - 2014-05-23, 12:03

We Francji i w Hiszpanii na autostradowych bramkach opłat za przejazd dość często inkaset wychodził z budki i oglądał tylną oś. Pewnie liczył koła. We Włoszech nic takiego nie zauważyłem. Ale niestety nie wiem jak duże są różnice w opłatach.
Mikuś - 2014-05-23, 12:24

koledzy, ja mam bliźniaka na tyle i jeżeli chodzi o opłaty za autostrady w PL i Europie to jedynie więcej płaci się za przejazd autostradami prywatnymi A2 - 'Kulczykowa' i A4 na odcinku KRK-KAT. Na pozostałych autostradach, drogach szybkiego ruchu itp. jak również przy wykupywaniu winietek znaczenie ma tylko i wyłącznie DMC pojazdu a nie konfiguracja osi lub opon
Tadeusz - 2014-05-23, 12:33

Mikuś napisał/a:
w PL i Europie to jedynie więcej płaci się za przejazd autostradami prywatnymi A2 - 'Kulczykowa' i A4 na odcinku KRK-KAT.

Akurat tymi właśnie jeździmy najczęściej. :ok

kodi - 2014-05-23, 13:39

Mikuś napisał/a:
koledzy, ja mam bliźniaka na tyle i jeżeli chodzi o opłaty za autostrady w PL i Europie to jedynie więcej płaci się za przejazd autostradami prywatnymi A2 - 'Kulczykowa' i A4 na odcinku KRK-KAT. Na pozostałych autostradach, drogach szybkiego ruchu itp. jak również przy wykupywaniu winietek znaczenie ma tylko i wyłącznie DMC pojazdu a nie konfiguracja osi lub opon

Na A1 też zapłacisz drożej.
I tak dla przykładu odcinek płatny Rusocin - Nowa wieś.
do 3.5t bez bliźniaków 29,90
do 3,5t z bliźniakami 71,00

oli - 2014-05-23, 15:15

Może i na niektorych odcinkach autostrad zaplacisz więcej ,ale zawsze możesz je ominąc .Jazda na blizniakach jest o wiele stabilniejsza .samochodem tak nie buja i rzuca jak na pojedynkach .Jedziesz tak jak osobówką
darkowski - 2014-05-23, 16:51

No to wszystko jasne, ja po Polsce Dziadkiem atostrady omijam :spoko
MILUŚ - 2014-05-23, 17:10

kodi napisał/a:

Na A1 też zapłacisz drożej.
I tak dla przykładu odcinek płatny Rusocin - Nowa wieś.
do 3.5t bez bliźniaków 29,90
do 3,5t z bliźniakami 71,00

Ostatnio jak jechałem kamperkiem to jak panienka z okienka sprawdzała mi tylną oś to by bidula przez nie wypadła :-P :haha:

:spoko

Mikuś - 2014-05-23, 17:31

jak zawsze wszystko ma swoje + i -, natomiast jak się użytkuje kamperka w zimie to tylny napęd i bliźniaki są nie do pobicia... mokre i grząskie trawniki również
janus - 2014-05-23, 22:50

To zobacz fotki z ostatniego zlotu Beskidników :spoko
Mikuś - 2014-05-24, 06:44

janus napisał/a:
To zobacz fotki z ostatniego zlotu Beskidników :spoko

Widziałem, widziałem tą akcję