Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Grupa Hymer - Markiza HYMER

pawlooo33 - 2017-12-29, 16:38
Temat postu: Markiza HYMER
Witam
Posiadam hymera eriba z wbudowaną markizą. Markizę zasłania klapa- czy ta klapa ma jakieś zabezpieczenia bo nie mogę jej otworzyć.
Wygrzebałem w necie zdjęcie obrazujące o co mi chodzi

izola - 2017-12-29, 19:03

nie chcę wywoływać wilka z lasu...może się tylko zareklamowała.
Często jak się w markizie plastykowy hebelek/blokady połamie nie można markizy rozwinąć.
Tu podobna sytuacja, ale tylko jedna strona nie otwierała: https://www.arbeiten-unte...markise-klemmt/

Normalnie, markiza powinna odblokować jak zaczniesz kręcić pokrętłem ...

pasza - 2017-12-29, 19:22

izola napisał/a:

Często jak się w markizie plastykowy hebelek/blokady połamie nie można markizy rozwinąć.
Tu podobna sytuacja, ale tylko jedna strona nie otwierała: https://www.arbeiten-unte...markise-klemmt/

Normalnie, markiza powinna odblokować jak zaczniesz kręcić pokrętłem ...

Ja mam dokładnie jak na tych fotkach z linku jedna strona trzyma "Omnistor" nie miałem jeszcze czasu dokładnie jej oglądać ale jak ją wreszcie wysunąłem to się okazało że markiza się przesuwa na jeden bok przy składaniu.
Wyregulowałem na śrubkach i się składała/otwierała ale w tych śrubkach skończył się gwint i dalej się zaczęło przesuwać.
Zobaczę czy te plastiki są całe z lilku który wstawiłaś i przetłumaczę sobie to translatorem.

SlawekEwa - 2017-12-29, 19:30

izola napisał/a:

nie chcę wywoływać wilka z lasu...może się tylko zareklamowała

pasza napisał/a:

Ja mam dokładnie jak na tych fotkach z linku jedna strona trzyma "Omnistor" nie miałem jeszcze czasu dokładnie jej oglądać ale jak ją wreszcie wysunąłem to się okazało że markiza się przesuwa na jeden bok przy składaniu.

Przeczytajcie jeszcze raz
pawlooo33 napisał/a:
Posiadam hymera eriba z wbudowaną markizą. Markizę zasłania klapa- czy ta klapa ma jakieś zabezpieczenia bo nie mogę jej otworzyć.

pasza - 2017-12-29, 19:36

SlawekEwa napisał/a:

Przeczytajcie jeszcze raz
pawlooo33 napisał/a:

Ale co tam daszek ja go nie mam :mrgreen: ważne że u mnie jest tak jak Izola podała i mi może pomoże :spoko

izola - 2017-12-29, 19:39

czasami jest własnie tak że materiał się zle zroluje i wtedy może się zaklemować otwieranie

...wtedy delikatnie przy użyciu lekkiego gwałtu w 2-3 osoby staramy się to odblokować - jedna osoba obrabia lekkimi uleżeniami dłoni w ten zrolowany rulon materiału markizy , drugi jest majstrem korby a trzeci najlepiej podtrzymuje i lekko pociąga w odpowiednim kącie i kierunku - ewentualnie odwijającą się markizę...z odrobiną wyczucia i cierpliwości może się udać ;)

MAWI - 2017-12-29, 19:45

A czwarty ............................ a piąty :spoko
izola - 2017-12-29, 19:46

z opisu TE nie wiadomo co ma na mysli - czy ten daszek czy tą "klapę" /osłonę przednią markizy .

Jak tą klapę przednią otworzy to się dostanie do mocowania markizy ...i tyle mamy z zabudowania ;)

SlawekEwa - 2017-12-29, 19:54

izola napisał/a:
z opisu TE nie wiadomo co ma na mysli - czy ten daszek

pawlooo33 napisał/a:

izola - 2017-12-29, 19:57

czyli chodzi o ten "daszek" :diabelski_usmiech
MAWI - 2017-12-29, 20:03

izola napisał/a:
czyli chodzi o ten "daszek"

Tak. Hymer Eriba niektóre modele mają boczną markizę schowaną pod taką klapę .Która maskuje markizę i powoduje ,że markiza jes całkowicie schowana . Nie wystaje poza obrys karoserii . Miałem kiedyś krótko eribę z czymś takim. U mnie było to na zatrzaskach . Ale pamiętam ,że TOM-MAR miał takie cos dość długo i u niego jakoś inaczej się to otwierało . Zapytaj go na PW.

pasza - 2017-12-29, 20:12

izola napisał/a:
czyli chodzi o ten "daszek" :diabelski_usmiech

Od samiusieńkiego począteczku :)
Ale co tam mi chyba pomogłaś teraz będę szukał trzeciej osoby do tego co napisałaś :spoko

izola - 2017-12-29, 20:12

wreszcie rozsądny wpis...a wszystko zmyliła wstawiona fota bo niby ...
Cytat:
Hymer Eriba niektóre modele mają boczną markizę schowaną pod taką klapę .Która maskuje markizę i powoduje ,że markiza jes całkowicie schowana .

a na focie jest trochę osłony metalowej(a nie klapy) przykręconej do karoserii. :spoko

apropos otwarcie markizy: często też nie mogę jej szybko otworzyć bo korba zawsze gdzieś zostanie zapomniana ...ostatnią uwiązałam na sznurku i działa! :haha:

SlawekEwa - 2017-12-29, 20:17

izola napisał/a:
a na focie jest trochę osłony metalowej(a nie klapy) przykręconej do karoserii.

pawlooo33 napisał/a:
Wygrzebałem w necie zdjęcie obrazujące o co mi chodzi

izola - 2017-12-29, 20:20

tak tatusiu Sławku - przeczytałam...ale on pytał o porady a nie o styl czytania czy pisania - więc poradz gosciowi co i jak ma zrobić :spoko
pawlooo33 - 2017-12-29, 20:21

nie chodzi o markizę tylko o tą klapę która na zdjęciu jest już otwarta. U mnie nie mogę jej otworzyć i nie mam dostępu do markizy.
SlawekEwa - 2017-12-29, 20:22

izola napisał/a:
.ale on pytał o porady a

MAWI napisał/a:
Miałem kiedyś krótko eribę z czymś takim. U mnie było to na zatrzaskach . Ale pamiętam ,że TOM-MAR miał takie cos dość długo i u niego jakoś inaczej się to otwierało . Zapytaj go na PW.

pawlooo33 - 2017-12-29, 20:24

przesyłam zdjęcie jak wygląda auto z zamkniętą klapą od markizy. Jak mam tą klapę otworzyć aby dostać się do markizy? Może ona otwierana jest jakoś elektrycznie?
SlawekEwa - 2017-12-29, 20:29

Napisz PW do TOM-MARA !!!!!!!
izola - 2017-12-29, 23:19

a co TOM-MAR poradzi , i my chcemy wiedzieć by się nauczyć :spoko
pawlooo33 - 2017-12-30, 10:16

Pisałem do niego ale bez odzewu
pawlooo33 - 2018-01-11, 19:18

Już się dowiedziałem Klapę otwierają 2 silniczki elektryczne. Przycisk do otwierania przy wejściu
TOMMAR - 2018-01-11, 21:14

Z odzewem. Odpisalem 30.12 o 20.19. W samochodzie ze zdjecia oslona jest dodatkowo (nie fabrycznie} zabezpieczona jest zamkiem {czarny punkt na srodku). Klapa otwierana jest za pomoca przycisku elektrycznie.
Zycze zadowolenia z uzytkowania, to sa zacne i solidne samochody.