Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Austria - Wiedeń

Wopoz - 2018-08-19, 22:04
Temat postu: Wiedeń
Wjechałem pod Operę starym dislem. Zaparkowałem. Policja mnie nie ruszyła. Fachowcy, jak to jest z tym Eko? Bo o parkowaniu wiele mówicie, a o wjeździe do centrum miasta nic. Oni maja ograniczenie z wjazdem do centrum powiązane z emisja spalin. Chyba miałem więcej szczęścia jak rozumu :stop:
interwoj - 2018-08-20, 08:01

Jezeli Twoj kamper jest zarejestrowany jako osobowy czyli PKW to wjazd do Wiednia jest calkiem legalny, natomiast jezeli masz w papierach LKW czyli ciezarowy (nawet jesli nie przekracza 3,5T - Furgonetka (N1)), to juz nie.
https://www.wien.gv.at/um...fahrverbot.html
pozdrawiam

andi at - 2018-08-20, 09:47

Nie zagłębiałem się w temat ale to dotyczy samochody dostawcze do 3,5 t i powyżej 3,5 t tak zwane cezarowe . Nie mylić pojęć bus .Bus u nas to dostawczak , a w Austrii to autobus . Ja mam kampera z 2009 i nic nie mam (naklejka ) a dostawcze muszą mięć :spoko

Naklejki Niemieckie nie są honorowane w Austrii .Troche inne wymagania i dupa

Wopoz - 2018-08-20, 12:41

Dzięki. Czyli niepotrzebnie się stresowałem. Byłem w sobotę i stanąłem w jakiejś bocznej uliczce blisko Opery i się zestresowałem bo wracając wyprzedziłem białą czapkę skanującą jakieś naklejki na szybach parkujących aut. Stałem na ulicy, pewnie w strefie dla mieszkańców. Uliczka Johannesgase
interwoj - 2018-08-20, 13:39

Johannesgasse jest w pierwszej dzielnicy (1BZ) i tam obowiazuje strefa parkowania (rownez dla mieszkancow) - niebieska linia na asfaldzie przy wjezdzie do tej dzielnicy, ale od piatku od 22 do poniedzialku do 9tej rano jest zwolniona od oplat za parkowanie.

Natomiast zakazy parkowania ( w postaci znakow) sa nadal aktualne,
https://www.wien.gv.at/ve...n/bezirk01.html
pozdrawiam

4x4camper - 2019-11-25, 17:43

Pytanie do praktyków
Czy sprinter 906 z 2008 r(euro5)ciężarowy
z plakietką ekologiczną austrii, może spokojnie zawitać do Wiednia??
poz
Tolo

interwoj - 2019-11-25, 18:21

Wyglada na to ze mozesz wjechac do Wiednia, ale wczesniej bedziesz musial przejachac przez Austrie Dolna.

"Wien
Entsprechend dem IG-L-Maßnahmenkatalog 2005, zuletzt geändert durch LGBl. Nr. 52/2013
Folgende Fahrzeuge sind vom Fahrverbot betroffen:
Alle Lkw, unabhängig vom Fahrzeuggewicht - auch Kleintransporter, Geländewagen, Fiskal-Lkw etc. wenn sie als Lkw ( N1, N2 und N3) zugelassen sind. Abgasklasse EURO 2 und schlechter: seit 01.01.2016"

AUSTRIA DOLNA
" Niederösterreich
Entsprechend dem LGBl. 8103/1-0, zuletzt geändert durch LGBl. Nr. 31/2015
Folgende Fahrzeuge sind vom Fahrverbot betroffen:
Alle Fahrzeuge der Klasse N, unabhängig vom Fahrzeuggewicht - auch Kleintransporter, Geländewagen, Fiskal-Lkw... wenn sie als Lkw (N1, N2 oder N3) zugelassen sind.

Abgasklasse EURO 2 und schlechter: seit 01.01.2016"

strona austryjackiego klubu ( cos jak PZM w Polsce):

https://www.oeamtc.at/the...er-lkw-16179408

jeszcze sprawdze w innych zrodlach bo wrazie wpadki kara jest dosc slona.
pozdrawiam

4x4camper - 2019-11-25, 19:58

Dzięki za informacja, rozumie że wjazd przez dolną austrię ma na celu zdobycie-naklejenie naklejki
A jak do tego się ma ta oferta z linku;
https://www.nalepkaekolog...ASABEgJNA_D_BwE

poz
Tolo

interwoj - 2019-11-25, 20:16

w niektorch krajach zwiazkowych np Tyrol obawiazuje juz: Abgasklasse EURO 5.
natomiast Austria Dolna i Wieden ma jescze Abgasklasse EURO 2, wiec mozna smialo jechac.
Nie ma czegos jak osobne nalepki na poszczegolne "Bundesland"y, ale jak masz 5tke to mozesz nawet jechac do Tyrolu.

4x4camper - 2019-11-25, 20:39

Dzięki

poz
Tolo

andi at - 2019-11-26, 10:24

Jak to jest z parkowaniem i opłatami za parkowanie w Wiedniu .Prawie cały Wiedeń to płatny parking . Jak rozpoznać w której dzielnicy Wiednia jesteśmy .Na tablicy z nazwa ulicy mamy podane pod którą dzielnice dana ulica podchodzi od 1 do 23 .Bo tyle jest dzielnic .Pozostały tylko obrzeza i większość 21 i 22 dzielnicy do parkowania za darmochę .Obecnie 1 godz. parkowania kosztuje 2,20 e Np. w 2 dzielnicy od 9 do 22 godz. jest płatne .Nie wszystkie dzielnice mają od 9 - 22 .Jak masz auto zarejestrowane w Wiedniu to możesz sie ubiegać w magistracie o kartę parkingową na 1 rok albo max 2 lata .Wolno ci parkować tylko w tej dzielnicy co mieszkasz i nie na głównych ulicach i odnogach od nich .Tam tez muszę wykupić extra parking w mojej dzielnicy. Pozostałe dzielnice Tak jak wszyscy płace za parkowanie .Skreślamy maksymalnie na 2 godz. parkowania . Taki jest maksymalny czas parkowania w jednym miejscu .Sobota - niedziela i święta wolne od opłat .Obecnie robione są parkingi na obrzeżach przy metrze np. za 4 e doba .
15 minut jest wolne od opłat ale musimy wypełnić kartę parkingową .Wpisujemy dokładny czas np 13 godz. i 43 minuta i od tego czasu liczy sie 15 min. Wszystkie karty dostaniemy tylko w Tabaku .(papierosy i gazety ) Po zamknięciu Tabaku to kaplica i pozostaje tylko inny kierowca .Motory i skutery parkują na całym Wiedniu za darmochę .
Jeszcze co z mandatem .Płacimy i po zapłaceniu możemy robić odwołanie .Nie zapłacony mandat rośnie lawinowo co ustawowy czas .Coś około 2 tyg.mamy czasu na zapłatę .Np. z 30 e szybko możne urosnąć do 3000 tys. jak będziemy się ociągać z płaceniem .

mischka - 2019-11-26, 11:46

W przyszły weekend (6-8.11.2019) chciałbym odwiedzić Wiedeń, jeszcze nigdy nie byłem a bardzo lubimy jarmarki bożonarodzeniowe. Podobno wiedeński Weihnachtsmarkt jest grzechu warty. Może ktoś był i chce podzielić się wiedzą na ten temat?
Prawdopodobnie zatrzymam się na http://www.reisemobilstellplatz-wien.at/ cena wydaje mi się na tyle niska że nie warto kombinować, no i nie potrzeba żadnej ekologicznej plakietki żeby do nich dojechać :wyszczerzony:

mischka - 2019-12-09, 15:02

OK byłem, polecam. Stellplatz ma wszystko co mieć powinien. Do stacji metra kilka minut na piechotkę. Cena 22€ z prądem, bez prądu 20€. Łatwy dojazd z autostrady.
Sam Wiedeń odwiedzimy jeszcze raz, weekend to stanowczo za mało :spoko

wodek - 2021-01-29, 11:31

yy aż tak to nie ma, trzeba dobrze sprawdzić jaki są przepisy i tyle
smok_wawelski - 2021-01-29, 17:14

wodek, pisz treściwiej - piszesz zdawkowe posty i nie bardzo wiadomo o co Ci chodzi i do czego się odnosisz.
Polecam też odwiedzić Powitalnię i skrobnąć 2 słowa o sobie.