|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
|
lodówka, kuchenka, grill - Lodowka chlodzi ale grzeje do okola zlew, i inne elementy;)
Pilka2020 - 2022-10-28, 16:02 Temat postu: Lodowka chlodzi ale grzeje do okola zlew, i inne elementy;) Koledzy czy ktos moze napisac cos w temacie tego jak przez lodowke w camperze(model Electrolux) nagrzewa sie wszystko dookola niej.
A mianowice wszystko co jest nad lodowka-zlew, szuflada ze sztuccami, metalowa listwa z pokretlami do gazu.
Sprawdzalem kratke na zewnatrz tez jest ciepla.
Czy to normalne ze tak sie dzieje?
Jestem akurat w Maroko gdzie jest goraco a to powoduje ze jest jeszcze gorecej bo te nagrzane metalowe elementy iddaja cieplo jak piecyk
Ktos?Cos?
Pozdrawiam
andi at - 2022-10-28, 16:59
Ściągnąć kratki i jak masz wiatraczek nawet komputerowy podłączyć i niech chodzi .
chris_66 - 2022-10-28, 20:06
pewnie nie ma blachy oddzielającej część ciepłą od reszty zabudowy
nie potrafię wrzucić rysunku na tym g00wnianym sofcie forumowym czy kiedyś to się zmieni
element B
Rafał54 - 2022-10-29, 19:04
prawdopodobnie oprócz blachy brakuje izolacji termicznej.
Najprościej izolację wykonać ze zdemontowanej izolacji piekarnika elektrycznego z zepsutej kuchenki elektrycznej z piekarnikiem.
Trochę pracy, żadnych kosztów, a sukces gwarantowany.
Przerabiałem i pokonałem ten temat kilka lat temu.
Skwarek - 2022-10-29, 19:14
W poprzednim kamperku tak miałem, jak zostawiłem masło na blacie nad lodówką to mogłem je łyżką zbierać a w zimie wiało przez pokrętła lodówki. Postanowiłem odizolować szczelnie tył lodówki od kampera. Całą tylną komorę z wnętrznościami lodówki dookoła zabudowałem 3cm twardą wełną mineralną z warstwą aluminium (taka do obudów kominków), wszystkie łączenia uszczelniłem aluminiową taśmą samoprzylepną. Po tym zabiegu blat był chłodny i nie wiało do środka.
Socale - 2022-10-31, 19:52 Temat postu: Re: Lodowka chlodzi ale grzeje do okola zlew, i inne element
Pilka2020 napisał/a: | ...
nagrzewa sie wszystko dookola niej.
A mianowice wszystko co jest nad lodowka-zlew, szuflada ze sztuccami, metalowa listwa z pokretlami do gazu.
... |
Będąc z dala od domu, doraźnie zastosuj wywiew w górnej kratce, bez elektroniki, zdobądź same wiatraki, na pewno gdzieś tam są dostępne.
Zerknij tu, to Ci pomoże: https://www.camperteam.pl...pic.php?t=20072
|
|