|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Grecja - KORFU / Kerkira /
Endi - 2009-02-12, 16:34 Temat postu: KORFU / Kerkira / Witam !
Wracając z Grecji planowałem przeprawić się z Igoumenitsy do Bari we Włoszech. W porcie dowiedziałem się, że najbliższy prom w tym kierunku odchodzi za 10 godzin. Patrzymy……., przy kei stoi prom na Korfu . Czas do odpłynięcia 10 min. Raz , dwa bilety i płyniemy. Po 40 min. jesteśmy na miejscu. I tak przypadkowo, znaleźliśmy się na tej zielonej, górzystej wyspie. Jak większość greckich wysp, Korfu jest równie czarująca. Piaszczyste plaże, niezliczona ilość zatoczek i ta wiecznie czysta, c i e p l u t k a woda, której tak bardzo nam w Bałtyku brak. Polecamy, aby ją odwiedzić. Jest tego warta. My poświęciliśmy jej trochę mało czasu, byliśmy tam tylko kilka dni. Wiemy, że kryje w sobie jeszcze wiele tajemnic i uroczych zakątków. Chcielibyśmy tam jeszcze wrócić, najlepiej z łodzią motorową lub z pontonem. Kto wie ??
Z Korfu popłynęliśmy do Brindisi. Jadąc wzdłuż wschodniego wybrzeża, już tak nie było cicho , romantycznie i zielono.
Załączam kilka fotek. Przepraszam za ich jakość .
Typowy amator.
Endi - 2009-02-12, 16:39 Temat postu: Korfu Cdn
Endi - 2009-02-12, 16:43 Temat postu: Korfu Cd
KOCZORKA - 2009-02-12, 23:59
Endi napisał/a: | Załączam kilka fotek. Przepraszam za ich jakość . |
Endi , nie bądź taki skromny.
Fotki śliczne, wyraźne , jak dla mnie Super!!
Korfu mi się bardzo spodobało. Piękne widoki zapierające dech w piersiach.
Super ten Park Wodny , coś dla dzieciaków małych i dużych, jak My!!!
Dzięki za pokazanie nam cudownego zakątka.
Pozdrówka
StasioiJola - 2009-02-13, 00:56
Endi- super sie oglądało-dzieki!!!!
rafalcho - 2009-02-13, 06:46
Rewelacyjne widoczki
uczeń - 2009-03-25, 13:37
Witam serdecznie
super sprawa , gratuluję tych doznan
proszę napisz jak wygląda sprawa postuju na dziko czy na kempingach co lepiej
Tadeusz - 2009-03-25, 14:10
Rzeczywiście, Korfu wydaje się być przyjazną i przydatną dla szukających wypoczynku i spokoju, wyspą.
Prosimy, Endi, o parę słów na temat warunków bytowych, tj. możliwości parkowania, noclegów w miejscach pięknych, ale dzikich.
Endi - 2009-03-25, 16:59
Korfu - byliśmy tam jakby przejazdem , tylko cztery dni. Nie kaperowaliśmy na dziko. Bazą był camping Karda Beach. Nasz pupilek-kamperek, zalicza się do tych większych i cięższych. Poruszanie się drogami wzdłuż wybrzeża i w poprzek wyspy nie należy do łatwych. Są bardzo zróżnicowane. Szerokie, nagle przechodzą w kręte, wąskie, wąziutkie z gęstymi plantacjami oliwek na poboczu. Niektóre drzewa próbują „wleźć” na drogę !! Taki klimat. Częste są „mijanki” do przepuszczenia innych samochodów. Jeździ się w tunelach z oliwek. Myśmy wypożyczyli Matizu - z klimatyzacją !! Mogłem nim wjechać praktycznie wszędzie. Czasami „szedł” na jedynce pod górę. Wybrzeże jest mocno zabudowane hotelami , pensjonatami , prywatnymi domami. W małych miasteczkach w których są mariny i plaże, spotyka się duże parkingi również dla camperów. Z tak bardzo zróżnicowanym wybrzeżem, znajdziemy z pewnością, wiele pięknych i dzikich miejsc. Szczególnie na południu i południowo-zachodniej części wyspy gdzie będziemy w samotności, oglądać wschód i zachód słońca. Korfu to nie Chorwacja i nikt w nocy nie załomota w drzwi. Myślę, że każdy coś tam dla siebie znajdzie. My, będziemy chcieli jeszcze tam wrócić.
http://www.kardacamp.gr/
http://www.rodacamping.gr/
http://www.paleokastritsaholidays.com/
Tym czasem pakuję już pupilka i jadę w nocy do Poznania a w piątek – LUSOWO !!
Pozdrawiam !
WINNICZKI - 2009-03-25, 20:57
Super,fotki-cieplej na duszy mi sie robi jak widzę Grecje,i to krystaliczne i ciepłe morze.
Dembomen - 2009-03-26, 08:36
Hej!
Fajna wyprawa i fotki, od razu chęć do życia wraca po takiej ciepłej lekturze.
Pozdrawiamy.
Hej!
yannoo - 2010-01-01, 11:03
Czy można prosić o cenę promu tam i nazad...
Pozdrawiamy
Andrzej 73 - 2010-01-01, 11:21
Witam,
My przeprawialiśmy się promem z Igoumenitsy do Lefkimi , latem płaciliśmy za swojego kamperka do 7m. ok.40 Eur. w jedną stronę.
Jest też bezpośrednie połączenie promowe Igoumenitsta - Corfu , ale jest droższe jeśli dobrze pamiętam to 50 Eur.
Mniejsze pojazdy do 5.50m jest opłata tańsza.
Myślę że warto się przejechać po "zielonej wyspie" i poznać jej ciekawe miejsca.
Pozdrawiam
janooo - 2014-06-09, 18:11
kazdemu kto jedzie do Grecji w tym roku polecam serdecznie ta wyspe
zjechalismy ja cala w zeszlym roku i jest po prostu przepiekna
spedzilismy 2 tygodnie glownie na dziko bez zadnego problemu
wszedzie przyjaznie pieknie no i oczywiscie wyjatkowo smacznie
specjanlosc Korfu to oliwki i kumkwat-taka mala slodka pomaranczka z ktorej robia ciekawy trunek
my przeprawialismy sie na poludnie wyspy (Lefkimi) z portu Ingoumenitsa ktory jest bardzo blisko autostrady
jesli macie jakies pytania sluze pomoca
WODNIK - 2014-06-09, 21:21
W tym roku myślę o Albani we wrześniu i mam w związku z tym pytanie, czy z Albani lub Chorwacji jest prom na Korfu?
Endi - 2014-06-10, 04:53
WODNIK napisał/a: | czy z Albani lub Chorwacji jest prom na Korfu? |
Jest połączenie z Albanii. Prom Sarande - Korfu.
janooo - 2014-06-10, 09:06
z albani oczywiscie ze jest
przeciez wycieczki z Korflu plyna na mega tania wyzere (bo inaczej sie nie da tego nazwac:)
http://www.finikas-lines.com/lines
WODNIK - 2014-06-10, 22:52
Dzięki za info. Gdy mi się już uda wyjechać do Albani to na pewno odwiedzę Korfu.
Pozdrawiam
zbychu - 2014-06-15, 12:24
Janooo
Jeżeli masz namiary na miejsca gdzie nocowaliście ,to bardzo bym prosił o ich udostępnienie
zbychu - 2014-06-19, 22:08
Jesteśmy już na Korfu , znalazłem fajną miejscówkę gratisową , posiedzę tu chyba z trzy tygodnie
Track222 - 2014-06-19, 22:15
zbychu napisał/a: | Jesteśmy już na Korfu , znalazłem fajną miejscówkę gratisową , posiedzę tu chyba z trzy tygodnie |
Zbychu podaj namiary!!!!
zbychu - 2014-07-06, 11:01
Plaża Spirydon 39.815677, 19.861674
janooo - 2014-12-01, 10:22
przepraszam ze nie odpisalem ale wieki nie bylo mnie na forum
pozdrawiam
|
|