|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
|
Francja - FRANCE-PASSION
chris - 2009-06-20, 11:17 Temat postu: FRANCE-PASSION Dzisiaj natknąłem się na coś takiego: https://www.france-passion.com/
Jest to zrzeszenie gospodarstw rolnych w których plantatorzy, producenci win oraz restauracje zapraszają do swoich posiadłości na bezpłatne miejsce postojowe do 24 godzin.
W zamian oferują swoje produkty które możesz ale nie musisz kupić. Warunkiem uczestnictwa jest wykupienie karnetu w cenie 28 Euro.
Może komuś się przyda.
stefkor - 2009-06-20, 13:25
https://www.france-passion.com/ - tu dobry adres
chris - 2009-06-20, 18:57
Poprawiłem. Dzięki.
roger - 2009-06-20, 19:59
a to ciekawostka
wmaker - 2009-06-22, 07:29
fajna sprawa
mafej - 2009-06-30, 08:24
Bardzo mi się spodobało. Zdecydowałem się na zakup. Teraz czekam na zamówioną kartę i informacje. Mam nadzieję, że okaże się to dobrą inwestycją.... zobaczymy w sierpniu.
Pozdrawiam i dam znać po powrocie jak się sprawdziła.
mafej - 2009-08-26, 14:17
Właśnie wróciliśmy z Francji. Podróżowaliśmy z kartą France Passion. Serdecznie polecam. Byliśmy na 5 farmach/zajazdach etc. Czasem były to zwykłe gospodarstwa oferujące tylko nocleg (darmowy zgodnie z zasadą systemu FP). Najlepiej trafiliśmy w Bretanii, gdzie duże gospodarstwo agroturystyczne zbierało opłatę nawet za namioty a my mieliśmy gratis. Do tego jeszcze za 5EUR możliwość korzystania z basenu. Piękne położenie nad samym kanałem Brest-Nantes. Byliśmy też na farmie ze zwierzakami koło La Rochelle (kury, kozy, osły, owce) można było degustować wyroby własne. Najwięcej jest chyba jednak winnic, gdzie gospodarze oferują odpłatnie wino własnej produkcji. Oczywiście nie są nachalni wręcz trzeba się dopytać czy nie sprzedają jakiegoś wyrobu....
W przewodniku jaki otrzymuje się przy wykupie karnetu rocznego jest szereg inf. o miejscu noclegowym. Czym zajmują się gospodarze, w jakich językach rozmawiają, ile udostępniają miejsc parkingowych, co oferują dodatkowo.
Ja już w tym roku do Francji nie pojadę więc jeśli jest ktoś zainteresowany to mogę nieodpłatnie oddać przewodnik wraz z naklejką na auto.
mafej - 2009-08-26, 15:47
Przewodnik ma już nowego właściciela ))
marzena - 2009-08-26, 16:29
Mafej rozumiem, ze do domku przysylaja i przewodnik i naklejeczke, ze mozna jeszcze przed wyjazdem wszystko dokladnie zaplanowac?
mafej - 2009-08-26, 22:27
tak dokładnie. Dostaje się - naklejkę, przewodnik z mapkami dokładnymi, poglądową mapę całej francji z kropkami. Najpierw patrzysz na mapkę, potem sprawdzasz szczegóły w przewodniku. czasami jest problem z trafieniem bo nie ma dokładnych adresów tylko opis więc w nawigacji nie ma czego wpisać. Opisy w przewodniku są po francusku i angielsku. Nam na 5 udało się wszędzie trafić choć czasami przejechaliśmy przez wioskę 3 razy
ROBRE - 2009-08-26, 22:44
a tu wloski odpowiednik
http://www.fattoreamico.it/
mafej - 2009-08-27, 11:49
extra dzięki za info. Właśnie wybieramy się do Toskanii i Umbrii jakoś w listopadzie, a że France Passion sprawdziło się super to pewnie też skorzystam, szczególnie że we Włoszech to trudniej o tani kemping czy darmowe miejsce na nocleg niż we francji. Przynajmniej takie miałem wrażenie po 3 dniowym pobycie.
ROBRE - 2009-08-27, 15:04
zapisanie kosztuje 32 €, chyba ze ktos jest juz posiadaczem karty np. CLUB PLEIN-AIR, FRANCE PASSION, AC-CLUB, CARAVAN&CAMPER FRIENDS, A.C.T.Italia, MONDO PARCHI (FAMILY CARD) e UNICRALBOX, wtedy kosztuje 26€. nie zeby to byla duza roznica...ale zawsze roznica.
UnicralboX mam ja...nieuzywana wazna do 31.XII.2009
mozna by podac numer ale trzeba do zamowienia dolaczyc ksero mozna by i to obejsc ale czy warto dla tych paru euro ?
aha... maja do dyspozycji 310 gospodarstw wiejskich i agroturystycznych polozonych w 90 wloskich prowincjach i 5 poza granicami (1 Slovenia i 1 Baviera)
pozdrawiam
SPIS;
VALLE D'AOSTA: Aosta - 1
PIEMONTE: Torino - 1; Alessandria - 7; Asti - 2; Cuneo - 14; Biella - 1; Verbania - 1
LIGURIA: Imperia - 3; Savona - 2; Genova - 1; La Spezia - 2
LOMBARDIA: Sondrio - 7; Varese - 5; Como – 1; Milano - 4; Pavia - 4; Lodi - 2; Brescia - 4; Cremona - 1; Mantova - 9
EMILIA ROMAGNA: Piacenza - 9; Parma - 3; Modena - 3; Bologna - 3; Ferrara - 4; Ravenna - 1; Forlì Cesena - 7; Rimini - 2
VENETO: Verona - 5; Vicenza - 2; Padova - 5; Venezia - 2; Treviso - 2; Rovigo - 1
TRENTINO ALTO ADIGE: Trento - 6; Bolzano - 1
FRIULI VENEZIA GIULIA: Pordenone - 2; Gorizia - 2; Udine - 1
TOSCANA: Lucca - 2; Pisa - 6; Firenze - 4; Livorno - 2; Siena - 10; Grosseto - 4
UMBRIA: Perugia - 12; Terni - 1
MARCHE: Pesaro - 2; Ancona - 6; Macerata - 11; Ascoli Piceno - 2
LAZIO: Viterbo - 5; Rieti - 3; Roma - 7; Frosinone - 3; Latina - 2
ABRUZZI: Teramo - 4; Pescara - 4; Chieti - 4
MOLISE: Isernia - 1; Campobasso - 3
SARDEGNA: Oristano - 2; Sassari - 2; Cagliari - 2; Nuoro - 1
CAMPANIA: Caserta – 1; Napoli - 1; Benevento - 4; Avellino - 4; Salerno - 2
PUGLIA: Foggia - 5; Bari - 6; Brindisi - 2; Taranto – 3; Lecce - 1
BASILICATA: Potenza - 5; Matera - 1
CALABRIA: Cosenza - 2; Catanzaro - 3; Krotone - 1; Vibo Valentia – 1; Reggio Calabria - 5
SICILIA: Palermo - 5; Trapani - 5; Agrigento - 2; Enna - 2; Messina - 4; Catania – 3; Siracusa - 2; Ragusa - 2
SLOVENIA: 1
BAVIERA: 4
marzena - 2009-08-27, 15:07
Super informacje!!!!! Urlop 2010 czas juz planowac
ROBRE - 2009-08-27, 15:22
skopiuje to do dzialu wloskiego..
mafej - 2009-08-27, 16:55
co do tych eur to już nie kombinujmy. Jestem posiadaczem FP to i tak dostanę zniżkę
ale póki co to musze popracować a nie 5 dni po powrocie z urlopu planować następny bo jak dalej tak będzie to przejde na urlop całoroczny... ))
darek126N - 2010-01-06, 14:51 Temat postu: Re: FRANCE-PASSION
chris napisał/a: | Dzisiaj natknąłem się na coś takiego: https://www.france-passion.com/
Jest to zrzeszenie gospodarstw rolnych w których plantatorzy, producenci win oraz restauracje zapraszają do swoich posiadłości na bezpłatne miejsce postojowe do 24 godzin.
W zamian oferują swoje produkty które możesz ale nie musisz kupić. Warunkiem uczestnictwa jest wykupienie karnetu w cenie 28 Euro.
Może komuś się przyda. |
Mam pytanie czy z tych bezpłatnych miejscach postojowych można skorzystać jadąc z przyczepką ?, czy jest to tylko oferta dla kamperów i lub z namiotem
chris - 2010-01-06, 15:21
Witaj, nie korzystałem z tego. Tylko wkleiłem linka znalezionego w sieci. Wydaje mi się że oferta przeznaczona jest raczej tylko dla kamperów z uwagi na prawdopodobny brak infrastruktury (prysznice, toalety). Ale pewien nie jestem.
kaimar - 2010-01-06, 18:54
Na stronie jest wyraźnie napisane:
"Each Winemaker or Farmer participating in the "Invitations Formula " has signed a yearly invitation addressed exclusively to people with camping-cars, who are travelling with a fully equipped vehicle (i.e. water, sanitation, refuse disposal etc.).
Czyli oferta dotyczy tylko samochodów kampingowych w pełni wyposażonych .
Fux - 2010-01-06, 19:06
No to jeżeli w przyczepie mamy ta sama infrastrukture, co kamperze, to sprawa wydaje się oczywista...
Aulos - 2010-01-06, 22:50
Fux napisał/a: | No to jeżeli w przyczepie mamy ta sama infrastrukture, co kamperze, to sprawa wydaje się oczywista |
Chyba jednak nie, gdyż ... kaimar napisał/a: | camping-cars | ...to nie są przyczepy
|
|