Ocieplenie blaszaka |
Autor |
Wiadomość |
chris
zaawansowany

Twój sprzęt: aktualnie namiot
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Gru 2008 Piwa: 3/1 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2012-04-03, 18:52 Ocieplenie blaszaka
|
|
|
Sporo osób przerabia ostatnio blaszaki na kampery. Ja też się nad tym zastanawiam i zbieram informacje. M. in. na temat ocieplenia. I chcę się podzielić z Wami moimi spostrzeżeniami. Wg. mnie najlepszym rozwiązaniem jest natrysk pianki poliuretanowej na boki i dach. 1 cm odpowiada mniej więcej 1,6 cm styropianu. Zaletą jest też możliwość wtryśnięcia we wszystkie zakamarki. Ja znalazłem ofertę za 5 cm grubości czyli na równo z ożebrowaniem - 75 zł za m2. Natomiast na podłogę wg. mnie najlepszy jest styrodur i to jak najgrubiej. Tak robią firmy które przerabiają blaszaki na izotermy. Eksploatując wcześniej przyczepę a później kampera moje spostrzeżenia są takie że ocieplenie jest jedną z najważniejszych rzeczy. W przyczepie kiedy temperatura na zewnątrz spadała w nocy poniżej zera zużycie gazu było na poziomie 1 butli na 10 dni. I rano jak wstawałem mogłem na bosaka po niej chodzić. W kamperze przy podobnych warunkach butla wystarczała na 3 dni. A jak stawałem bosą stopą na podłodze czułem się jak fakir. Firmy które przerabiają blaszaki na izotermy najgrubsze ocieplenie dają na podłogę. W drugiej kolejności jest dach i ściana przednia. Najcieńsze są boki i ściana tylna. |
|
|
|
 |
Pancio
trochę już popisał
|
Wysłany: 2012-04-03, 21:23
|
|
|
Tylko musisz kupić specjalistyczną piankę dwuskładnikową ($$$), która po zaschnięciu będzie miała strukturę zamkniętą. Pianka montażowa dostępna w sprayach w marketach (nawet najdroższa) ma strukturę otwartą a więc łapie wilgoć. Po paru sezonach będziesz miał w środku niezłą grzybiarnię.
A więc tylko styrodur, który jest w dodatku względnie tani.
No i według mnie nie ma co szaleć z grubością. Spokojnie wystarczy styrodur 2-3cm. Ja jeszcze na styrodur dałem obicie wewnętrzne w postaci sklejki 4mm z alkantarą i nie narzekam. |
|
|
|
 |
eMWu
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Gru 2010 Piwa: 11/23 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2012-04-03, 22:34
|
|
|
Pancio, kolega pisze przeciez o natrysku piany a nie o piance montazowej do okien... |
_________________ www.campertrip.pl |
|
|
|
 |
Ducaciak
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato 2.3 2010
|
Wysłany: 2012-04-04, 12:24
|
|
|
Pancio napisał/a: | Tylko musisz kupić specjalistyczną piankę dwuskładnikową ($$$), która po zaschnięciu będzie miała strukturę zamkniętą. Pianka montażowa dostępna w sprayach w marketach (nawet najdroższa) ma strukturę otwartą a więc łapie wilgoć. Po paru sezonach będziesz miał w środku niezłą grzybiarnię.
A więc tylko styrodur, który jest w dodatku względnie tani.
No i według mnie nie ma co szaleć z grubością. Spokojnie wystarczy styrodur 2-3cm. Ja jeszcze na styrodur dałem obicie wewnętrzne w postaci sklejki 4mm z alkantarą i nie narzekam. |
z tym trzymaniem wilgoci to lekka przesada.
takie ocieplenie stosuje sie w domach pasywnych wew ścian jako izolacja, i jakoś wilgoci tam nie ma. A konstrukcja ścian to min blacha stal itp. |
_________________ Ducaciak
 |
|
|
|
 |
4x4camper
stary wyga

Twój sprzęt: w budowie..
|
Wysłany: 2012-04-04, 12:39
|
|
|
Pańcio ma rację.
Ty decydujesz jak zrobisz swojego kampera.
Można kupić piankę dwuskładnikową w aerozolu -tylko jest dwa razy droższa od zwykłej.
poz
Tolo |
|
|
|
 |
Pancio
trochę już popisał
|
Wysłany: 2012-04-04, 16:48
|
|
|
eMWu napisał/a: | kolega pisze przeciez o natrysku piany a nie o piance montazowej do okien... |
Natryskiwać można i właściwą i niewłaściwą piankę. Powyższa informacja nie określała jednoznacznie rodzaju materiału.
Ducaciak napisał/a: | z tym trzymaniem wilgoci to lekka przesada.
takie ocieplenie stosuje sie w domach pasywnych wew ścian jako izolacja, i jakoś wilgoci tam nie ma. A konstrukcja ścian to min blacha stal itp. |
Domem nie jeździsz po kałużach, nie narażasz go na gwałtowne zmiany temperatury itd... A poza tym skąd wiesz, jaką piankę stosują do tych gotowych płyt budowlanych?
Poza tym, pomijając aspekty techniczne pianki, samo jej nakładanie jest upierdliwe. Wiadomo, że zabawa jest fajna jak z pistoletu lecą pęczniejące gluty, ale gdy trzeba zrobić coś precyzyjnie, czysto i na przykład na suficie, to zaczynają się kłopoty. Styrodur kładzie się banalnie prosto i wychodzi taniej, a ma lepsze właściwości. |
|
|
|
 |
Ducaciak
zaawansowany

|
Wysłany: 2012-04-04, 17:19
|
|
|
wiem bo takie domy produkuje firma mojego brata i dokładnie obserwowałem technologie budowy.
ale nie spieram się z tym że styrodur jest lepszym rozwiązaniem.
Po prostu zdziwiło mnie twierdzenie że ciągnie wilgoć pianka poliuretanowa.
pianka jest bardzo dobrym izolatorem w miejscach gdzie nie dojdziesz sztywnymi elementami np nadproża słupki i inne wąskie szczeliny.
ja piankę zastosowałem tylko w tych miejscach na resztę przykleiłem poliuretanową matę kupowaną na metry jest miękka dobrze się układa i doskonale izoluje zimno i ciepło co już sprawdziłem w upalne lato w Chorwacji i zimą w PL.
ale racje ma kolega że każdy buduje swojego campera jak chce.
pozdrawiam
i życzę fajnej zabawy w budowie. |
_________________ Ducaciak
 |
|
|
|
 |
chris
zaawansowany

|
Wysłany: 2012-04-04, 17:54
|
|
|
Na youtube jest sporo filmów o nakładaniu takiej pianki. Wystarczy wpisać w wyszukiwaniu u nich pianka poliuretanowa. Wszystkie niestety pokazują tylko ocieplanie budynków. Ale rozmawiałem z firmą która tym się zajmuje i przerabiają w ten sposób blaszaki na izotermy. |
|
|
|
 |
szuwarek
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Poessl 2 WIN
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Kwi 2007 Otrzymał 19 piw(a) Skąd: Łódź/Włodzimierzów
|
Wysłany: 2012-04-05, 22:01
|
|
|
Kolego Ducaciak - mam prośbę o bliższe szczegóły na temat tej maty poliuretanowej. Potrzebny mi jest jest kawałek o wymiarach 2 x 1 metr do izolacji dachu nad szferka w blaszaku citroen Jumper. Jak taka mata sie dokladnie nazywa, gdzie ja mozna kupić i za ile oraz jakim klejem nalezy ja przykleic ??? |
_________________ szuwarek
doświadczony podróżnik i żeglarz |
|
|
|
 |
Ducaciak
zaawansowany

|
|
|
|
 |
Bajaga
Kombatant
Nazwa załogi: FiveStars
|
Wysłany: 2012-04-05, 22:17 Re: Ocieplenie blaszaka
|
|
|
chris napisał/a: | A jak stawałem bosą stopą na podłodze czułem się jak fakir. Firmy które przerabiają blaszaki na izotermy najgrubsze ocieplenie dają na podłogę. W drugiej kolejności jest dach i ściana przednia. Najcieńsze są boki i ściana tylna. |
Jest i inna, prostsza i skuteczniejsza opcja. Jeżeli masz możliwości w zakresie wysokości wewnątrz auta to można zrobić podwójną podłogę. Od dołu patrząc jest układ: blacha auta, ocieplenie ok. 1 cm, podłoga, pustka powietrzna kilka cm ogrzewana przez trumę i druga podłoga. Masz i ciepło i praktycznie i bez nadmiaru jakichś ociepleń. |
_________________ Pozdrawiam,
Bajaga&Instruktori |
|
|
|
 |
szuwarek
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Poessl 2 WIN
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Kwi 2007 Otrzymał 19 piw(a) Skąd: Łódź/Włodzimierzów
|
Wysłany: 2012-04-05, 22:26
|
|
|
Dziękuję za linki do maty i kleju. |
_________________ szuwarek
doświadczony podróżnik i żeglarz |
|
|
|
 |
Pancio
trochę już popisał
|
Wysłany: 2012-04-06, 00:46
|
|
|
Potwierdzam, że bonatap jest genialny. Ale jego genialność jest jeszcze większa jeśli natryskujesz go pistoletem: o niebo lepiej, łatwiej i szybciej niż pędzlem. Wstępnie wysycha w ciągu minuty a pełną moc osiąga pewnie po paru godzinach. |
|
|
|
 |
chris
zaawansowany

|
|
|
|