Klimatyzacja części mieszkalnej |
Autor |
Wiadomość |
Monik_a
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2008-03-29, 11:13 Klimatyzacja części mieszkalnej
|
|
|
Witam,
Zaryzykuję pytanie, od którego mogą się Panowie pokładać ze śmiechu, ale co tam
Czy klima w części mieszkalnej jest niezbędna, jeśli mamy następujące warunki brzegowe:
1) sierpień
2) Chorwacja
3) dwie osoby w tej części, a właściwie 1,5 bo 6-ściolatka nie wydziela tyle ciepła, co dorosły
Jak to jest z "docieraniem zimna" z szoferki? Wystarczy tylko klima ustawiona w szoferce, czy ugotują mi się dzieciaki? Wiem oczywiście, że wszystko można wytrzymać i jak się człek uprze, to każde warunki są ok, ale nie o to mi chodzi
Więc co, wypożyczać kamperka bez klimy w mieszkalnej, czy lepiej nie?
pozdrawiam
Monika |
|
|
|
 |
Wojtek ELCAMP
trochę już popisał

|
Wysłany: 2008-03-29, 11:41
|
|
|
Klimatyzacja w szoferce nie wystarczy do schłodzenia części mieszkalnej.
Poza tym taką klimatyzację możemy używać w tylko w trakcie jazdy.... a co będzie na polu kempingowym ?
A tak to wpinamy się w sieć 230 V i klimatyzacja działa nam bez zastrzeżeń. |
|
|
|
 |
pp
weteran

Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Kwi 2007 Piwa: 4/20 Skąd: wadowice
|
Wysłany: 2008-03-29, 14:13
|
|
|
w czasie jazdy wystarczy! a na miejscu to zależy czy znajdziesz odpowiednio zacienione miejsce! jeżeli tak to też spoko! |
_________________ zawsze jest szerszy kontekst
 |
|
|
|
 |
Jacek M
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs na J5 2,5D '89 - ciągle jeździ :)
|
Wysłany: 2008-03-29, 22:29
|
|
|
W ciepłych krajach należy robić to co tubylcy - od 12 do 15 sjesta. Wystarczą rachityczne drzewka oliwne i spox |
_________________ "Najlepsze są amerykańskie koszule w kratę.
Bierzesz sobie winko, siadasz nad Wisłą, rozpinasz kołnierzyk.
Najlepsze są amerykańskie koszule w kratę"
M. Piwowski vel A. Krost |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2008-03-30, 09:37
|
|
|
Można zastosować klimatyzację włoską. Stajesz w cieniu i otwierasz okna na przestrzał. Działa. |
|
|
|
 |
Monik_a
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2008-03-30, 12:51
|
|
|
Dzięki Panowie,
Wychodzi na to, że można bez ...
A czy : klima w części mieszkalnej=klima postojowa(zawsze, czy zależy od modelu samochodu)? |
|
|
|
 |
prezesuu
weteran 102 dni to nie zbyt wiele

Twój sprzęt: chwilowo bezdomny
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Lut 2008 Piwa: 22/13 Skąd: Tomaszów Mazowiecki
|
Wysłany: 2008-03-30, 13:39
|
|
|
Monik_a, Generalnie masz rację.
Agregat - kompresor klimatyzacji pobiera dużo prądu i trudno jest go dostarczyć z pokładowych źródeł energii. Dlatego tylko agregat prądotwórczy może sobie poradzić z obsługą klimy bez zasilania z sieci 230V. |
|
|
|
 |
janusz 52
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Fiat 2,8 JTD LMC Liberty
|
Wysłany: 2008-03-30, 16:11
|
|
|
Faktycznie Wojtek Elcamp ma racje podjeżdżasz wpinasz się i masz słodki chłodzik .
Ja tu poruszę inny temat a mianowicie wady klimatyzacji , wymienię tylko w punktach.
1. Widziałem już nie jednego który załatwił się klimą , a szczególnie gdzie się wchodzi i wychodzi z campa.
2. Może i dobre jezeli stoi się stacjonarnie kilka tygodni i włącza się na jakąś chwilę , ale czy warto w tenczas montować urządzenie za takie pieniążki.
3. W większości na południu stosuje się system przewietrzania i osłaniania przed słońcem , czyli wentylatory i osłony przeciw słoneczne.
4. Najgorzej znosza klimatyzację dzieci murowane zapalenie oskrzeli a mam w tym przypadku przykład .
5. Kochani tam gdzie się znajdujecie dostosujcie się do tubylców oni wiedzą najlepiej jak należy postępować z gorącem
6.W południe siądź pod drzewem oliwnym z dobrą kawką ewentualnie frappe no i szkleneczką uzzi .
7. Na pewno nie będzie potrzebna klimatyzacja i człowiek jest pewien że nie wróci po urlopie z zapaleniem płuc.
z poważaniem janusz 52 |
|
|
|
 |
CrazyJack
zaawansowany 100% włóczykija

Twój sprzęt: T5 California 4x4
Nazwa załogi: CrazyTeam
|
Wysłany: 2008-04-04, 23:11
|
|
|
Całkowicie się zgodzę z januszem52.
Po przyjściu do kampera (po np zwiedzaniu) wystarczy na 5min. otworzyć okna na przestrzał i robi się bardzo przyjemnie.
Po co nam klimatyzacja, przecież nie siedzimy we wnętrzu cały czas.
Pewnie gdybyśmy chcieli cały czas siedzieć w kamperze nie ruszylibyśmy się z domu.
Pewnie są zwolennicy klimatyzacji, jednak sztuczne osuszanie powietrza
mnie osobiście nie pasuje. Czuje się w klimatyzowanym pomieszczeniu źle. |
_________________ "Rzec można, że odwieczną tajemnicą świata jest jego poznawalność." [Einstein]
Llink www to moja praca |
|
|
|
 |
JaWa
Kombatant Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 367/235 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2008-04-05, 10:09
|
|
|
CrazyJack napisał/a: | Pewnie są zwolennicy klimatyzacji |
Chodzi o bajer. Można zrozumieć klimę w czasie długiej jazdy, ale po co na postoju nigdy nie zrozumiem. |
_________________ Wanda i Jacek Kutno
-------------------------------------------
www.youtube.com/@JacekKropidlowskikutno/videos
 |
|
|
|
 |
OMEGA
weteran
Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINIE 4,9
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Lip 2007 Piwa: 40/52 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2008-04-05, 11:14
|
|
|
JaWa napisał/a: | Chodzi o bajer. Można zrozumieć klimę w czasie długiej jazdy, ale po co na postoju nigdy nie zrozumiem. |
Tak JaWa -
też tego nie mogę zrozumieć kiedy się jedzie na południe europy gdzie jest z reguły gorąco to trzeba się z tym liczyć że będzie pod nam kapał z czoła , owszem klima w czasie jazdy napędzana od silnika to jest super i taką mam i się z tego cieszę , ale na postoju jeszcze jak się stoi po za kempingami??? gdzie nie ma dostępu do elektryczności .
Reasumując:
1. klima ok. 4000 zł.
2.montaż ok 600 zł.
3. agregat prąd.ok. 3500 zł.
4. wyrozumiałych sąsiadów którzy pozwolą nam przez cały czas na używanie agregatu.
Ja osobiście uważam że taka klima która schładza nam wnętrze części mieszkalnej jest zbytecznym aczkolwiek bardzo drogim gadżetem. |
_________________ Marian
za stary by pracować , za młody by umierać , za to akurat do podróży bliskich i dalekich.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=10387 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2008-04-05, 13:13
|
|
|
Powiem/napiszę tak jak jest zamontowana albo posiadamy taką to nie ma co jej wyrzucać. Natomiast kupno i montowanie takiej jest sprawą problematyczną. W poprzednim kamperze miałem zamontowaną i zdała egzamin na promie do Grecji. Miałem "kajutę z klimą". Sprawdzała sie na 1-2 godzinnych postojach (na tyle starczało akumulatorów) Przy zwiedzaniu zabytków albo supermarketów, po powrocie, w samochodzie było chłodno. Podczas jazdy moc Trumy 1700 nie wystarczała. Na kempingu często nie wytrzymywało zabezpieczenie podłączenia do prądu i konieczność zamykania wszystkich okien i drzwi. Generalnie, jak jest to może sie przydać, jak nie ma to montaż należy dobrze przemyśleć. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
Monik_a
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2008-04-05, 17:03
|
|
|
Czyli więcej przeciw, niż za.
No i przynajmniej w wypożyczalni mnie nie oskubią za klimę.
Dzięki za posty.
pozdrawiam
Monika |
|
|
|
 |
JaWa
Kombatant Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 367/235 Skąd: Kutno
|
|
|
|
 |
Monik_a
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2008-04-05, 17:38
|
|
|
Ja tam nawet wolę 3 do 1, ale co tam.....
Tylko nie wiem, czy Chorwackie się nada
W sumie okazało się, że wcale nie ma za dużo samochodów z klimą w części mieszkalnej w wypożyczalniach. Właściwie problem sam się rozwiązał. |
|
|
|
 |
|