|
|
Przesunięty przez: janusz 2012-08-09, 12:21 |
Plan Norwegia lato 2011 |
Autor |
Wiadomość |
sferoida
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-12-12, 14:15 Plan Norwegia lato 2011
|
|
|
Norwegia 2011 (wyjazd początek lipca, Słupsk, w składzie 2 dorosłych + 2 dzieci: 10-13 lat)
promem z Danii z Hirtshals do Kristiansand
dalej w kierunku Stavanger drogą E39 (po drodze można odwiedzić Lindesnes)
przed Stavanger (które omijamy) skręcamy na drogę nr 13
po drodze oglądam Prekestol
dalej do miejscowości Odda (tam wypad na lodowiec Folgefonna)
dalej do Eidfiord i krótki powrót na prom Kinsarvik-Kvanndal
drogą nr 7 do Bergen
drogą nr E16 do drogi nr 13 do Aurland, Flam
dalej tunelem i drogą nr 5 do Sogndalsfjora
dalej drogą 55 przez "dach Norwegii" do Lom
dalej drogą nr 15 do Geriangerfiord
dalej Drogą Orłów i Drogą Trolli do Andalsnes (tutaj jeszcze nie wiem jak rozwiązać sprawę przeprawy przez Norddalsfjorden)
dalej powoli powrót w kierunku Ystad: drogą E136-E06- objazd drogą 255 do Lillehammer- powrót na drogę E06-na drogę 24-175-2, którą wpadamy do Szwecji- dalej drogą 61-175-E45-47 do Jonkoping- dalej autostradą E04, a przed Hellsingborg skręcamy na drogę nr 13 do Ystad i promem do Świnoujścia
Tak wyglądał pierwotny plan. W napiętej wersji ok. 7 dni, należy dołożyć 2 dni na komfort podróży i ewentualnej rezerwy, czyli mamy 9 dni. Dojazd od Ystad 1 dzień. Przejazd przez Danię i Niemcy ok. 2 dni. Mamy 12 dni. Zakładając 14 dni urlopu mozna coś jeszcze zobaczyć, ewentualnie jechać bocznymi drogami. Obecnie myślę o odwróceniu trasy czyli: Świnoujście-Ystad-Szewcja-Norwegia-Dania. Ewentualną nadwyżkę czasową zostawię na dłuższe zwiedzanie Danii (raczej tak) i/lub Szwecji (może) i/lub Niemiec północnych (raczej nie). Gdy czasu będzie brakowało to mozna zrezygnować z Bergen.
Teraz proszę o opinię co do słabych punktów tej trasy, mile widziane dobre rady. Będzie to mój pierwszy wyjazd wynajętym kamperem.
Pozdrawiam Radek |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2010-12-12, 19:40
|
|
|
sferoida napisał/a: | proszę o opinię co do słabych punktów tej trasy, mile widziane dobre rady |
sferoida napisał/a: | Dojazd od Ystad 1 dzień. Przejazd przez Danię i Niemcy ok. 2 dni. |
tak na szybko
proponuję nocną przeprawę promową z Gdyni do Karlskrony,- zaoszczędzisz na dojazdach a do Gdyni masz bliziutko.
Wieczorem okrętujesz i lulu, rano jesteście na miejscu i urlop się zaczyna,
wypoczęty machniesz pierwszego dnia 800 km i jesteś w pkt 1 wycieczki
Norwegia jest tak ciekawa że na Danię nie będzie czasu
poza tym ok
ktoś dodał w innym temacie, i jeśli nie masz w planie Oslo to dobry skrót
cudaniewidy napisał/a: | przy okazji pobytu tam pomyśl nad promem sandefjord-stromstad, ( własciwie to pływający sklep dla norwegów) który płynie jakieś dwie godziny, a oszczedza cały dzień jazdy przez oslo i okolice, no i cenowo jest tani, nawet bardzo tani ( około 180 nok za auto i osoby ) |
|
|
|
|
 |
cirrustravel
weteran CB RADIO - 26

Twój sprzęt: Chausson S697 GA
Nazwa załogi: NICKT
Pomógł: 3 razy Dołączył: 13 Gru 2010 Piwa: 82/77 Skąd: świętokrzyskie
|
Wysłany: 2011-01-08, 21:56
|
|
|
Mój plan wyprawy do Norwegii. Może skorzystasz. Na blogu opis dokładniejszy 10dniowej wyprawy w 2009 roku.
NORWEGIA
18.07 – 29.07.2011
Dzień 0 - 17.07.2011 – 300 km
Wyjazd Kielce, godz. 15.00.
Dojazd do Firmy DUNI i przywiezienie dwóch kamperów do Kielc. W Nowym Sączu zostawiamy nasze dwie osobówki.
Dzień 1 - 18.07.2011 – 510 km
Wyjazd Kielce, godz. 8.00.
Przyjazd wieczorem do Gdyni.
Nocny prom do Karlskrony.
Dzień 2 - 19.07.2011 – 510 km
Wyjazd z promu w Karlskronie, godz. 7.00.
Przejazd drogą nr 27 przez Vaxjo, Varnamo, Boras do Stromstad.
Dojazd do Stromstad w godz. wieczornych, stąd prom do Sandefjord lub nocleg.
Dzień 3 - 20.07.2011 – 380km
Sandefjord > E18 > 417 > 414 > 415 > 41 > 413 > 42 > 9 do Evje.
Następnie 9 > 334 > 337 > 987 > 986 > 500 do Lysebotn.
Dzień 4 - 21.07.2011 - 40km
Prom przez Lysefjorden i zdobycie półki skalnej Prekestolen nad Lysefjorden.
Dzień 5 - 22.07.2011 – 240 km
Wyjazd z okolicy Prekestolen ok. 9.00
Przyjazd do Voss w godz. wieczornych.
Dzień 6 - 23.07.2011 – 280 km
Wyjazd z Voss ok. 9.00.
Przyjazd do Lom w godz. wieczornych.
Dzień 7 - 24.07.2011 – 250 km
Wyjazd z Lom ok. 9.00.
Przyjazd do Alesund w godz. wieczornych.
Dzień 8 - 25.07.2011 – 160 km
Do południa zwiedzanie Alesund (Oceanarium), wyjazd ok. 14.00.
Wyjazd na szczyt Drogi Trolli i zjazd lub nocleg na górze.
Dzień 9 - 26.07.2011 – 1000 km
Wyjazd z okolic Drogi Trolli (wcześnie rano) i dojazd do mostu Szwecja-Dania.
Dzień 10 - 27.07.2011 – 850 km
Przyjazd do Tropical Island pod Berlinem w godz. wieczornych.
Dzień 11 - 28.07.2011 – 0 km
Odpoczynek w Tropical Island.
Dzień 12 - 29.07.2011 – 800 km
Powrót przez Nowy Sącz do Kielc. W Nowym Sączu oddanie kamperów.
To ramowy zarys trasy, a życie to skoryguje. W zasadzie jazda od Karlskrony będzie uzależniona od wielu czynników i plan się zmieni w czasie jazdy. |
_________________ Mariusz
www.cirrus-travel.pl
 |
|
|
|
 |
SIWY
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-02-01, 14:51
|
|
|
Witam
Polecam ... Aurland (chyba jeszcze najdłuższy tunel w Europie)
Przejazd pod lodowcem drogą nr. 5 jest płatny.
Polecam drogę Stryn - Geinanger (droga troli))))
Pozdrawiam SIWY |
|
|
|
 |
sferoida
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-02-05, 18:56
|
|
|
Po większych poszukiwaniach kształtują się szczegóły wyjazdu (odwracam pierwotną trasę):
termin wyjazdu 02.VII-16.VII.2011
wyjazd z Gdyni godz. 20:00 rejsem nocnym do Karlskrony
"w miarę szybki" przejazd przez Szwecję: Karlskrona na północ dr.28 przez m. Kosta (huta szkła, łosie) dalej dr.31 Vetlanda-Jonkoping (dr. 47)-Falkoping-Trollhattan możliwe zwiadzanie Kinnekulle, obok zamek w Lacko (raczej bez odwiedzin wewnątrz z uwagi na czas) lub Halleberg-Hunneberg; dalej w kierunku północnym dr.45 z lekkim odbiciem celem obejrzenia akweduktu w m.Asenbruk (to punkt raczej obowiązkowy); dalej na północ dr.175-61 Arvika-Kongsvinger
Norwegia:
Kongsvinger – dr.175-24-E06 – do Lillehammer – dalej na północ i szybkie odbicie na dr.255 gdzie jedziemy łukiem do m. Vinstra- dalej dr. E06 do Dombas, skręt na zachód dr.E136 do Andalshes
Droga Troli
Droga Orłów
Geriangerfiord
dr. 15 do Lom
dalej drogą 55 przez "dach Norwegii" do Sogndalsfjora
drogą nr 5 i tunelem do Flam
dr. E16 do Vinje gdzie wjażdżamy na dr. 13 do Voss
teraz opcjonalnie a) dr. E16 do Bergen i powrót dr. Nr 7 na dr. 13W okolice Eidfiord, lub b)pomijamy Bergen
dr. 13 do m. Odda (tam wypad na lodowiec Folgefonna, z uwagi na organizowane wycieczki w tym dla dzieci – raki, czekany, lodowiec to będzie wielka frajda dla każdego z nas)
dr. 13 do Prekestol
omijając Stavanger kierujemy się nad brzeg na drogę 44 i jedziemy do Kristiansand (po drodze można odwiedzić Lindesnes)
promem do Danii do Hirtshals (promy Colorline)
Dania:
może cypel Skagen
może sztuczna dżungla w Randers
może piaszczyste łachy na zachodnim wybrzeżu
a może szybki przejazd do Polski z braku czasu
Jak widać jest to Norwegia w pigułce, wszystko co najważniejsze w południowej części. Specjalnie omijam większe miasta, ale na pierwszy raz musi wystarczyć. Kiedyś pewnie wrócę zobaczyć Lofoty, białe noce, Nordkapp.
Oczywiście plan jest na razie taki, bo ... jakiś mieć trzeba .
Życie zweryfikuje moje zamierzenia. Cały czas czekam na rady, a gdy coś nowego przyjdzie mi do głowy to dam znać.
Pozdrawiam Radek |
|
|
|
 |
sferoida
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-03-27, 18:15
|
|
|
Plany ciągle się rozwijają
Pomiędzy Dombas a Adalshes planuję objazd aby zobaczyć Drogę Atlantycką i Trollkyrkja
czyli Dombas, dalej dr. E06 do Oppdal, dalej drogą 70 do Krisiansund i drogą 64 do Adalshes
reszta bez zmian ... na razie
Plan ewoluuje, tylko przeznaczony czas jakoś nie chce się rozciągnąć proporcjonalnie do zamierzeń. Jeżeli ktoś z szanownych forumowiczów ma pomysły i dalsze propozycje co do planowanej trasy, miejsc w jej pobliżu godnych obejrzenia, chętnie posłucham ja i myślę że inni rownież.
pozdrawiam
Radek |
|
|
|
 |
WHITEandRED [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-04-15, 12:12
|
|
|
|
Ostatnio zmieniony przez WHITEandRED 2015-09-06, 14:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
sferoida
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-04-17, 19:24
|
|
|
Też mam wątpliwości czy wszystko uda się zrealizować. Norwegia jest takim krajem, że można dużo zobaczyć właśnie z pozycji auta. Pożyjemy-zobaczymy, gdy zegar będzie zbyt szybko tykał to najwyżej zaczniemy wykreślać niektóre pozycje. W Norwegii dzień jest dłuuugi, a czas na sen będzie ... po urlopie.
O tym pięknym kraju marzę od kilku lat, dopiero teraz realizując swoje plany. Muszę zmieścić się w tym czasie co mam i chciałbym zobaczyć jak najwięcej, bo nie wiem czy i kiedy wrócę tam znowu. Przyznam czytając niniejsze forum, że po cichu zazdroszczę Twoich doświadczeń. Jednocześnie wiem, że i dla mnie Norwegia trzyma swoje atrakcje. A to już niedługo
pozdrowienia |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|