Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ile kosztuje kamperowanie - prawdy i mity
Autor Wiadomość
Misio 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Toskana 1,9 TD
Nazwa załogi: MisioKot
Piwa: 808/1232
Wysłany: 2011-09-22, 19:56   

W tym roku z trojgiem dzieci przejechaliśmy przez Czechy, Austrię, Włochy. Monako, Francję, Belgię, Holandię i Niemcy w sumie 6200 km ( w tym paliwo, jedzenie, picie, noclegi, Prater i Eurodisney) za ok. 10 000 zł, w 3 tygodnie za 5 osób. Opłacało się?

Żeby odpowiedzieć na to pytanie, najlepiej byłoby zrobić analizę: ile zapłaciłbyś w biurze turystycznym jadąc tą samą trasą , w tym samym składzie osobowym, zatrzymując się w tych samych miejscach i ile wydałbyś na posiłki i picie? :opps:

Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą...ks.Jan Twardowski
Postaw piwo autorowi tego posta

Witold Cherubin 
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Piwa: 81/48
Wysłany: 2011-09-27, 11:35   

HarryLey4x4 napisał/a:
........ Jeśli ktoś oszczędza i nie jeździ od kampingu do kampingu to jak radzi sobie z tankowaniem wody, opróżnianiem zbiorników z brudną wodą - o kasecie toaletowej nie wspomnę??

Czy są gdzieś dostępne poza kampingami miejsca "zrzutu" i poboru ?? Odpłatne lub nieodpłatne?? Przepraszam za laickie pytanie , ale jak czytam wątek o kosztach to jednak są osoby lubiące noclegi na łonie natury bez przeznaczonych do tego placów, a muszą przecież wykonać te same czynności co inni kamperowicze...

W tym roku jadąc przez Niemcy, Danię, Szwecję do Norwegii i z powrotem zazwyczaj spuszczałem szarą wodę i nabierałem świeżą na stacjach paliwowych, oczywiście nieodpłatnie. Stacje na których można opróżnić kasetę WC są przeważnie oznaczone symbolem kampera i tam najlepiej jest robić kompleksową obsługę kampera (na nowszych stacjach są specjalne stanowiska/stacje obsługi kamperów odpowiednio oznakowane z instrukcją użytkowania w kilku językach). Istotne jest też to, że nigdy nie było tłoku przy tych stanowiskach.

Natomiast na kampingach trzeba nieraz odczekać w kolejce, bo przeważnie jest jedno stanowisko obsługi kamperów (zrzut brudnej wody, opróznienie kasety WC i nabranie świeżej wody) i rano przy wyjeździe tworzy się tam kolejka kilku kamperów.
Pozdrawiam :spoko

marty 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Ducato 1999 2.8 idTD Burstner A 532
Wysłany: 2011-09-27, 13:59   

Misiu, W tej cenie (10 tys zł) wliczone jest wszystko: cena paliwa, jedzenie, picie, noclegi (czasem kemping, czasem stellplatz, a czasem na dziko, bilety wstępu do Prateru i Eurodisneya i komunikacje miejską (bilety 3-dniowe w Paryżu), opłaty za autostrady, dwa mandaty itp. Wychodzi ok 100 zł dziennie na osobę. No może to nie jest najtaniej, ale najdroższe było w sumie było paliwo. Nie żałujemy, mimo że dług na karcie kredytowej jeszcze nie spłacony.

elspasoo 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato 2,8 Jtd Autostar Auros 448
Piwa: 4/5
Wysłany: 2015-07-06, 21:31   

Zdrowy rozsądek. Sokoro większość kempingów jest droższa od pokoju dla tej samej ilości osób tzn. że coś tu jest nie tak. Z tego powodu odpuściłem wyjazd w tym roku do Chorwacji. Nie będę płacił po 200-400zł za postawienie auta wartego całkiem spora kasę , który muszę jeszcze utrzymać i prowadzić na kawałku trawy. Nie mam zamiaru być dojonym przez ludzi , którym wydaje się ,że tak trzeba postępować z właścicielami kamperów. W tym roku pozwolę zarobić rodzimym przedsiębiorcom, którzy nie będą zdzierać - bo właśnie takim ludziom trzeba sprzyjać. Dla przykładu kemping Klif w Rewalu - 5 osób + auto + prąd 150zł , się pytam za co ? Jakie koszty ponosi właściciel,że muszę tyle zapłacić? Dałem zarobić za to samo , ale za mniej niż połowa tej kwoty :)

mrsulki 
weteran
w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Piwa: 44/22
Wysłany: 2015-07-06, 22:06   

Cytat:
większość kempingów jest droższa od pokoju dla tej samej ilości osób tzn. że coś tu jest nie tak. Z tego powodu odpuściłem wyjazd w tym roku do Chorwacji. Nie będę płacił po 200-400zł za postawienie auta wartego całkiem spora kasę , który muszę jeszcze utrzymać i prowadzić na kawałku trawy. Nie mam zamiaru być dojonym przez ludzi , którym wydaje się ,że tak trzeba postępować z właścicielami kamperów

Po pierwsze turystyka kamperowa czy też karawaningowa nie jest uprawiana dla tego że jest tańsza niż apartament i rozwodnione drinki nad basenem. To hobby i może raczej styl życia. Z tego wynika też drugie po to mam w miarę samowystarczalnego by zdziercom nie dawać zarobić. Już prawie 2 tygodnie w trasie po Polsce i tylko raz płaciłem za camping (z własnego lenistwa) reszta za free i to nie raz z mediami (koderowe "Miejscówki za free" są super).
Ostatnio zmieniony przez mrsulki 2015-07-06, 22:08, w całości zmieniany 1 raz  

Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 108/7
Wysłany: 2015-07-07, 09:32   

elspasoo napisał/a:
Jakie koszty ponosi właściciel,że muszę tyle zapłacić?

Zobacz sobie np. na otodom.pl ile kosztują w PL działki w atrakcyjnych miejscach i odpowiedź przyjdzie sama...

Bajaga&Instruktori

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/38
Wysłany: 2015-07-07, 13:33   

[quote="elspasoo"]Zdrowy rozsądek. Sokoro większość kempingów jest droższa od pokoju dla tej samej ilości osób tzn. że coś tu jest nie tak.

Zawsze rozglądam się za agroturystyka----tanio i fajnie.

matro 
weteran
musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Piwa: 71/111
Wysłany: 2015-07-23, 12:09   

AUTENTYCZNA ROZMOWA W GIŻYCKU : Warta przytoczenia!

-"Panie!...a ile kosztują te wasze kampery? ...bo mnie na to chyba nie stać..." - tak z reguły zaczyna się rozmowa na temat kosztów kamperowania - tak zaczęła się i ta choć ogólnie nie lubię rozmów z nieznajomymi na temat pieniędzy ... tym razem podjęliśmy rękawicę 8-)

+Różnie - odpowiadamy -15, 20, 50, a nawet 300 tysięcy...

-Uuu to Panie droogie te wakacje, ja tam jadę do domku , płacę 1200zł. na cały tydzień a cały pobyt kosztuje mnie max 4 tys na 4 osoby ... a tu trzeba dać min. 15...nie nie... bardzo drogo"

+ ...A czy ma Pan mieszkanie lub dom?

- ....Mam....

+ ...A ile Pan zamierza mieszkać w tym swoim domu i Ile kosztował ?

- Nooo...no mieszkanie kosztowało 140 tys...a ile będę tam mieszkać ?...dziwne pytanie ... ile się da!

+ No wie Pan...podobne mieszkanie pewnie idzie wynająć za 12, 15 tysięcy na rok... a Pan dał aż 140 tysięcy ... !

- No przecież mieszkanie kupuje się na lata...a nie na rok...

+ To tak samo jak kampery! ...Nie na jedne wakacje ale na ...wiele , ile się da ;) ...Pan wydaje 4 tys, i jest przywiązany do jednego miejsca... my zrobiliśmy już ponad 900km, i byliśmy w Kołobrzegu, na Helu, Malborku, Wilczym Szańcu ...dziś w Giżycku a jutro ? ...kto wie? :kawka: .. Mamy toaletę, prysznic, ciepłą wodę, lodówkę,kuchenkę ogrzewanie...telewizor również!... i najlepsze miejscówki pod słońcem. Raz na dwa , trzy dni dni stajemy na kempingu i uzupełniamy zapasy - koszt ok.50-60zł za 4 osobową rodzinę... a Pan ile wydaje? za sam nocleg wychodzi minimum 50zł na osobę dziennie?... I nie kupiliśmy go(kampera) teraz tylko kilka lat wcześniej , i kilka lat jeszcze będziemy się nim bujać - i wie Pan co? ... nie wydamy przez 10 dni więcej niż 2,5 tys... na wszystko!...z wesołymi miasteczkami włącznie! ...To jak? ...drooogie te wakacje? .......poza tym to dopiero lipiec , a bywało że i na narty zimą jechaliśmy... :ok

- (po dłuższej chwili) - ...Panie, może Pan pokazać tego swojego kampera... to ile taki kosztuje ? :bajer :haha:

...może i integra bardziej przypomina dom za to alkowa bardziej przypomina kamper... ! ;)

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2015-07-23, 13:44   

Ale ma pan fajne auto.
Szkoda, że tylko dwa miejsca
Dach opuszczany, ale po co? u nas raczej chłodno
Opony, 20", drogie
Pali 17 l /km Jezu za dużo.
Po co panu takie. Takie z np " z kurą w herbie" ..? ma wszystko czego to nie ma

A i kratkę można.

Kamperować można i tanio i drogo.

Takim kradzionym prawie za darmo.

PYTANIE DLACZEGO tak drogo za kemping, loda, czy gacie?

A bo tak. Tyle chcę bo tyle mi inni dają. Widocznie to nie Caritas.. itp.
Ty nie musisz.
Pod Biedronką za darmo
Jest wybór.
Zagladać można do swojej kieszeni, kieszeni złodzieja, a innym raczej nie wypada.

Właściciel ma prawo, konsument też. :diabelski_usmiech

I ten i ten nie musi
Chyba, że sprzedał coś co było inne niż w ofercie.

elspasoo 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato 2,8 Jtd Autostar Auros 448
Piwa: 4/5
Wysłany: 2015-07-27, 11:30   

Bajaga napisał/a:
Zobacz sobie np. na otodom.pl ile kosztują w PL działki w atrakcyjnych miejscach i odpowiedź przyjdzie sama...

No to faktycznie zobacz na otodom.pl ile kosztują domy na tych działkach i odpowiedż mi dlaczego ceny zakwaterowania sa podobne, skoro lokal z działką , a sama trawa to zupełanie inne koszty zakupu.

Według mojego sumienia 80zł na dobe to max jaki osobiście zaakceptuję za 2+2 i czysty kemping. Jesli nie ma, to stoje na dziko według aktualnych możliwości. Kempingi stosuję raczej gdy potrzebny serwis. Chyba ,ze jest bardzo tanio. W jednym miejscu jestem max 3 dni. Oczywiście to tylko moje zdanie.

Wyświetl szczegóły
poptek 
zaawansowany

Twój sprzęt: Buerstner Ixeo Time 726G
Nazwa załogi: POPTEK TEAM
Piwa: 5/28
Wysłany: 2015-07-27, 13:31   

W ostatni weekend zatrzymałem się na kempingu w Gdańsku - Stogach i miła pani na recepcji wyliczyła mi na początek 107 zł za 5 osób, campa i prąd. Po pokazaniu karty zniżkowej z Adac'u cena spadła do 90 zł za dobę i myślę, że była to cena już do przyjęcia.

Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2015-07-27, 16:38   

80 kosztuje pokój dwuosobowy w pensjonacie.

tom-cio 
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Piwa: 68/144
Wysłany: 2015-07-27, 17:33   

A ja napisze tak,mam pewien limit,ponad ktory uwazam,ze ktos po prostu na leb upadl i probuje mnie zdoic.Nie po to mam kampera,zeby drozej jak za kwatere placic.Nie jestem przeciwnikiem totalnym kempingow,ale wybieram tylko te,ktore ponad moj limit nie wykraczaja.A ze w Polsce takich prawie nie ma, bo przeciez jak mial ,zeby kampera kupic to niech placi,to se w Chorwacji stoje wlasnie.Za kampera z 4 doroslymi osobami na pokladzie 136 kuna,czyli 78 zlotych.I morze w odleglosci 30m i 34 stopnie :wyszczerzony:

HENRYCZEK 
weteran

Piwa: 81/131
Wysłany: 2015-07-27, 18:43   

Z 4-ma dorosłymi?
Ciasno to widzę. :bajer
Cena b.dobra.Z prądem?
Miłego :spoko

Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 108/7
Wysłany: 2015-07-27, 19:13   

Johny_Walker napisał/a:
80 kosztuje pokój dwuosobowy w pensjonacie.

Taak? W sezonie ? Bzdury opowiadasz. Może jakieś przykłady sensowne ?
Chyba że za "pensjonat" liczyć pokój 2na3 w jakimś zapyziałym miejscu z widokiem na bocznicę kolejową.

Bajaga&Instruktori

Odpowiedz do tematu