Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
klika pierwszych pytań
Autor Wiadomość
bartxt1 
początkujący forumowicz


Dołączył: 11 Wrz 2017
Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-09-11, 20:47   klika pierwszych pytań

Drodzy furumowicze. Nie wiem czy to doby dział do tego typu zapytań ,ale na razie bładze... :idea

Jako zółtodzób mam kilka pytań dotyczących instalacji w częsci mieszkalnej.

1. nie moge uruchomić pieca nie słyszę iskrownika. (baterię wymienione)
jaka powina być prawidłowa procedura startu ??
2 mam na dachu 2 rózne solary nie wiem jaka jest ich łączna moc (jak sprawdzić) i jak prawidłowo powinny przenosić napiecie na aku.
3. akumulator w do czesci mieszkalnej jest zbyt mocno ładowany i zaczyna smierdzieć jak jest mocne słońce. dodam tylko ze to zwykłe aku rozruchowe 55Ah tego do kampera sie jeszcze nie dorobiłem. Czy to ma znaczenie?
4 jak podpinam auto pod 230v to po jakims czasie wyłacza mi sie cały panel sterujacy i nie mam pradu w całosci. Musze wyłaczyć sterownik na 220 i właczyć panel.

A może jest ktoś z Szanownych kolegów ktoś z Poznania lub okolic co by to wszystko przy jakimś browarku rozkminił i rozjasnił mi w głowie.

Z góry Dziekuję
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
dziwaczek 
weteran


Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: Dziwni
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 30 Sie 2010
Piwa: 16/7
Skąd: Osowiec/Mazowieckie
Wysłany: 2017-09-11, 21:14   

1. Należy przekręcić pokrętło na położenie 1-3 i wcisnąć powinien zadziałać iskrownik i włączyć się dopływ gazu (odkręcona butla) jak się zapali - od góry okienko z przodu, potrzymaj kilka sekund i puść powinno chodzić
2. solary powinny być podłączone do regulatora ładowania (szukaj po przewodach) jaka moc - trzeba by zmierzyć prąd ładowania i napięcie przy nasłonecznieu max i przeliczyć.
3. Zmierz napięcie moze uszkodzony akumulator ładowania powinno być 13-14V nie więcej.
4. ? może sie przegrzewa coś?
_________________
Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
mrsulki 
weteran
w średnim wieku


Twój sprzęt: Ducato 2,8TD Hymer Camp 594
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 11 razy
Dołączył: 06 Gru 2007
Piwa: 36/20
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2017-09-12, 05:11   

bartxt1 napisał/a:
2 rózne solary nie wiem jaka jest ich łączna moc (jak sprawdzić

jak wychodzą z fabryki to na odwrocie mają tabliczki znamionowe.
_________________
Radek
Ignavis semper feriae sunt...
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
bartxt1 
początkujący forumowicz


Dołączył: 11 Wrz 2017
Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-09-12, 08:38   

jak wychodzą z fabryki to na odwrocie mają tabliczki znamionowe.[/quote]

Może da sie jakos z pod spodu podejrzeć bo odkrecac to raczej bym nie chciał :(
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
bartxt1 
początkujący forumowicz


Dołączył: 11 Wrz 2017
Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-09-12, 08:45   

[quote="dziwaczek"]1. Należy przekręcić pokrętło na położenie 1-3 i wcisnąć powinien zadziałać iskrownik i włączyć się dopływ gazu (odkręcona butla) jak się zapali - od góry okienko z przodu, potrzymaj kilka sekund i puść powinno chodzić


A na zmkniętej butli iskrownik nie działa??
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
dziwaczek 
weteran


Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: Dziwni
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 30 Sie 2010
Piwa: 16/7
Skąd: Osowiec/Mazowieckie
Wysłany: 2017-09-12, 08:54   

[quote="bartxt1"]
dziwaczek napisał/a:
1. Należy przekręcić pokrętło na położenie 1-3 i wcisnąć powinien zadziałać iskrownik i włączyć się dopływ gazu (odkręcona butla) jak się zapali - od góry okienko z przodu, potrzymaj kilka sekund i puść powinno chodzić


A na zmkniętej butli iskrownik nie działa??


Działa, trzeba docisnąć ustaw tak na 3 do dopalania. Jak nie zacznie to zdejmij obudowę z pieca to brązowe z przodu i do góry osłonę i do siebie.
Sprawdz przewody od iskrownika moze coś nie styka, ew. trzeba by wymienić iskrownik.

Odnośnie solarów to znajdź regulator ładowania, z tego co opisujesz to moze być padnięty lub niema go wcale bo akumulator nie moze się tak zachowywać - porób foty i wrzuć - pomyślimy.
_________________
Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Brat 
weteran


Twój sprzęt: Merc310D/1995,Europa560 (okolice Tarczyna)
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 07 Cze 2011
Piwa: 68/345
Wysłany: 2017-09-12, 09:22   

Polecam przeczytanie poradnika tu zamieszczonego http://www.camperteam.pl/...p=228405#228405
a także pozostałych wątków w tym dziale http://www.camperteam.pl/forum/viewforum.php?f=303
Ale obawiam się, że w kwestii instalacji elektrycznej nie obędzie się bez interwencji fachowca. Nie - KAŻDEGO elektryka, nie - KOLEGÓW ZDALNIE DORADZAJĄCYCH, tylko człowieka zajmującego się kamperami właśnie ...
_________________
Marian
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
dziwaczek 
weteran


Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: Dziwni
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 30 Sie 2010
Piwa: 16/7
Skąd: Osowiec/Mazowieckie
Wysłany: 2017-09-12, 09:38   

Brat napisał/a:
Polecam przeczytanie poradnika tu zamieszczonego http://www.camperteam.pl/...p=228405#228405
a także pozostałych wątków w tym dziale http://www.camperteam.pl/forum/viewforum.php?f=303
Ale obawiam się, że w kwestii instalacji elektrycznej nie obędzie się bez interwencji fachowca. Nie - KAŻDEGO elektryka, nie - KOLEGÓW ZDALNIE DORADZAJĄCYCH, tylko człowieka zajmującego się kamperami właśnie ...


święte słowa - pozdrawiam Bracie :ok
_________________
Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
andi at 
weteran

Twój sprzęt: chausson welcome ws 2009
Pomógł: 10 razy
Dołączył: 20 Lis 2008
Piwa: 31/6
Skąd: wieden
Wysłany: 2017-09-12, 12:41   

Proponuje tu pojechać http://www.alpo.ig.pl/
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
bartxt1 
początkujący forumowicz


Dołączył: 11 Wrz 2017
Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-09-14, 07:18   

Dziekuję za wszystkie podowiedzi.
poradnik przeczytany już wczesniej. Mam padniety iskrownik. szukam :idea
Nie wiem też czy reduktor gazaowy nie jest za mały. Obecnie mam 37 nie wiem czy nie powinen być 50 . Na bojlerze mam napisane 30.
Czy do tego trzeba dodać kuchenkę i lodówkę???
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Flag
zaawansowany


Twój sprzęt: Transit jumbo
Dołączył: 02 Lis 2016
Piwa: 14/2
Wysłany: 2017-09-14, 08:45   

bartxt1 napisał/a:
Dziekuję za wszystkie podowiedzi.
poradnik przeczytany już wczesniej. Mam padniety iskrownik. szukam :idea
Nie wiem też czy reduktor gazaowy nie jest za mały. Obecnie mam 37 nie wiem czy nie powinen być 50 . Na bojlerze mam napisane 30.
Czy do tego trzeba dodać kuchenkę i lodówkę???


nic nie dodajesz:)

jak odbiorniki maja 30mB to reduktor tez 30mB
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group