Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki akumulator?
Autor Wiadomość
Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2017-04-27, 08:46   

Konkludując bez konkluzji

Kwasiaki w warunkach samochodowych są trwałe 10lat nie powinno dziwić.
W kamperze oceniam na 3 do czterech przy trafieniu na dobry egzemplarz.

AGM podobnie 4 lata to sukces.

Gdyby nie przetwornica to wybrał bym Gell , gdyż niby dłużej wytrzyma o ile go nie ugotujemy. .

Gdyby nie sknerstwo , rozsądek , niepewność i czasem sprzeczne informacje lub nowy kamper docelowy , to brałbym LIFEPO4 . Głównym powodem byłaby waga i sprawność .

A tak po burzliwej dyskusji igdybania - i wróciliśmy do pkt początkowego Czyli
" Na zachodzie bez zmian .."

Postaw piwo autorowi tego posta

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2017-04-27, 09:02   

Z historii katującego akumulatory:

1 pakiet: 3x 80Ah rozruchowe Autocraft (jak dobrze pamiętam markę) w technologii CA czy cuś - wiek aku 2 lata 2 miesiące. W kamperze od lipca 2014 do listopada czy tam grudnia 2015 (ok 1,5 roku)
Umarły.
Koszt ok 750zł

2 pakiet: 3x 74Ah polskie rozruchowe Aset czy jakoś tak. W kamperze od grudnia 2015 do września 2016. 2 szt. sprzedałem, 1 sztuka siedzi pod maską u mnie :)
Czyli nie umarły, ale lekko straciły pojemność.
Koszt ok 600zł, ale 2 sprzedałem, więc powiedzmy 300zł.

3 pakiet: 4x 110Ah AGM dedykowane do kamperów i łodzi, nie pamiętam nazwy firmy. Kupione tu w UK. Od Października 2016 do końca listopada 2016. Totalne gówno. Nie nadawały się do kampera wg mnie. Pewnie zabił je prąd startowy lodówki albo nie wiem. Udało się je pogonić. Nie chciało mi się odsyłać do Londynu i płacić ok 20£ za aku czyli z 80£ jak mi policzyli. Wolałem sprzedać na miejscu za pół ceny.
Koszt 300£, ale odzyskałem połowę.

4 pakiet: 2x 200Ah rozruchowe 1200A. Od grudnia 2016 do wczoraj. Straciły znacznie pojemność. Nie wiem czemu. Podejrzenie jeden był uszkodzony. Albo jeden z nich był jakiś stary, bo po zakupie i pomiarach miał znacznie niższe napięcie. Olałem.
5 miesięcy i umierały. Albo jeden umierał. Nie wnikałem. W UK oddaję i dają nowe. Wczoraj oddałem i wymieniłem.
Koszt 1 aku ponad 200£.

4-B "pakiet": 4 letni 1x 60Ah, który wożę w bagażniku w razie kompletnego prądowego "W".
Testowo i zapasowo :)
Aku ten jeździł rok w osobówce, później z 2 lata pod maską Złomka. Teraz jest na emeryturze. Przydał się 2x.
Czas 1 dzień. Podstawiłem na czas oddania i oczekiwania na nowe dwusetki. W słońcu wszystko funkcjonowało jakbym miał sporą pojemność. W nocy pewnie by zdechł przed północą :haha:

5 pakiet: nowiutkie 2x 200Ah j.w. od wczoraj i nie wiem co z prądem robić, a jeszcze nie naładowałem ich do pełna. :ok
Bez kosztów - wymiana gwarancyjna.

Jeśli chodzi o podsumowanie kosztu 2,5 letniego kamperowania w akumulatorach to łatwo policzyć. No ale u mnie akumulatorory są zwłaszcza zimą katowane (brak słońca, ładowanie tylko z alternatora) a ładowanie ze słupka to rarytas, który dostają może raz na pół roku :diabelski_usmiech

Najlepsze wg mnie były te z 1 pakietu. Zresztą to widać po okresie użytkowania. No ale też większość tego czasu do Było południe Europy. Inna ilość słońca i cieplej.

Gdybym kupował akumulatory do kamperowania 1-2 mies. w roku brałbym rozruchowe z pozycji 1 :spoko
W sumie gdyby nie uznali mi reklamacji teraz na te 200tki to pewnie kupiłbym w Polsce 4x 80Ah z 1ki :mrgreen:

BTW, skoro już się tyle rozpisałem, to wkleję sobie tą samą treść u mnie w temacie. Dla potomnych :)
Budowa domka ze złomka

Skorpion 
Kombatant
Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Piwa: 279/1356
Wysłany: 2017-04-27, 09:17   

VARTA Akumulator 74Ah/680A BLUE DYNAMIC (L+ Biegun standardowy) 278x175x190 B13 - stopka o wysokości 10,5 mm (Rozruchowy) do Fiata.
Koszt 407 pln

BOSCH Akumulator 74Ah/680A S4 (L+ Biegun standardowy) 278x175x190 B13 - stopka o wysokości 10,5 mm (Rozruchowy) do Fiata.
Koszt 487 pln

Mam swój numer i InerCars

Tadeusz
Byle do przodu

krzlac 
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Piwa: 144/6
Wysłany: 2017-04-27, 13:40   

Chciałeś coś doradzić, czy piszesz cennik akumulatorów? :lol:

Bim 
Kombatant
Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Piwa: 177/106
Wysłany: 2017-04-27, 14:50   

Skorpion napisał/a:
Mam swój numer i InerCars

Tadziu ten Twój numer do zniżek to jeszcze działa? :spoko

Skorpion 
Kombatant
Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Piwa: 279/1356
Wysłany: 2017-04-27, 15:20   

Pewnie że tak działa

Tadeusz
Byle do przodu

Rawic 
Kombatant

Twój sprzęt: Hymer Tramp CL 698
Nazwa załogi: Ewa,Karolina,Zbyszek
Piwa: 53/3
Wysłany: 2017-04-27, 15:54   

toscaner napisał/a:
Gdybym kupował akumulatory do kamperowania 1-2 mies. w roku brałbym rozruchowe z pozycji 1
byłem dzisiaj w sklepie Dostawcy Prądu, doradzili mi takie dwa kwasiaki Duracell, dedykowane do łodzi i kamperów, podobno nowość na rynku. http://sklep.prostowniki-...0ah-p-2351.html pasują pod siedzenia w kabinie Ducato. :spoko

krzlac 
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Piwa: 144/6
Wysłany: 2017-04-27, 17:55   

Rawic napisał/a:
kwasiaki Duracell, dedykowane do łodzi i kamperów

Na bateryjkach Duracell zabawki jeździły długo, szczególnie w reklamach. Teraz potrzebny jest śmiałek, który je przetestuje w dużej "zabawce". Najgorsze jest to że test musi trwać kilka lat.

EwaMarek 
Kombatant
Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Piwa: 25/13
Wysłany: 2017-04-27, 18:12   

Można tak pisać i pisać i jak zwykle dojdziemy do jednego OBECNIE WSZYSTKO TO JEDNO GÓWNO!!!

SPRZEDEAĆ I NIECH SIĘ KLIENT MARTWI.

Kiedyś to były akumulatory a teraz :gwm

Pamiętam jak mi się zasiarczył czy nawet padł. Wypłukało się po ładowało potem znowu wypłukało nowy elektrolit - działał jeszcze długo. Raz tak zrobiłem z współczesnym akumulatorem to padł całkowicie. :haha:

Co do gwarancji jeszcze nie widziałem, żeby ktoś ze znajomych miał uznaną reklamację na akumulator... Zawsze by ło tłumaczenie producenta że to wina złej eksportacji. :box

Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r

Rawic 
Kombatant

Wysłany: 2017-04-27, 20:54   

krzlac napisał/a:
Teraz potrzebny jest śmiałek
Ja jutro montuję Duracell Leisure 100 Ah - 2szt, mam nadzieję, że za parę lat zdam Wam relację o jakości tychże. :spoko

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2017-04-27, 21:26   

No właśnie to mnie wku..wia w Polsce. Coby się nie zepsuło to wina klienta, buty nie są do chodzenia, akumulator nie do prądu. :gwm
Czemu Polacy płacą więcej za towar często 2 albo 3 kategorii? I do tego zero gwarancji. :evil: :evil: :gwm :gwm

W IT wymienialiśmy akumulator Bosch Silver 100Ah ze 2x i dawali nowy. Kolejny marketowy z jakiegoś sklepu z miotłami o pojemności 62Ah padł po miesiącu też wymienili na nówkę bez szemrania. Ten drugi do dziś jeździ w złomku. 2 lata pod maską, ostatnio jako zapas.
Tu zadzwoniłem po 5 mies, że chyba mają mała pojemność. Od razu na maila kod zwrotu i link z adresami żebym podjechał pod najbliższy ode mnie. Rano jestem, nie mają, ale zamówią i o 16 mogę już odebrać. Po 5 miesiącach. I mam 2 nówki. Kur.. a w Polsce wszędzie złodzieje wciskający szmelc, a jak się spie...oli, to wina klienta. :evil: :evil: :gwm

Już pomijam inne wymiany, gdzie rekordem jest chyba wymiana tu zestawu DeWalt po 10 mies, gdzie padła tylko wiertarka, bo pożyczyłem komuś i zepsuł, a wymienili nie tylko wiertarkę, ale całość z ładowarką, większe baterie, impact itd. A żeby było ciekawiej, teraz zestaw teraz tańszy, więc jeszcze mi wypłacili różnicę w kasie :) :haha:
We Włoszech też padła mi oscylacyjna po 4 mies i od ręki nówka. Nikt się nie pier...li z odsyłaniem do jakiś serwisów.
Oczywiście to kilka sytuacji, bo naprawy też robią. Trzeba tylko czasem zawołać managera i powciskać kity, że potrzebne na wczoraj :-P
Budowa domka ze złomka

bwie 
doświadczony pisarz

Piwa: 4/2
Wysłany: 2017-04-28, 13:13   

Jest w Polsce parę sklepów, w których nie boję się robić zakupów bo wiem, że nie będę miał problemu z reklamacjami - tak na szybko to IKEA i Decathlon, jak bym się wysilił to może jeszcze coś bym znalazł. Ale rzeczywiście większość sprzedawców, firm, ubezpieczycieli, etc. ma w poważaniu klienta i funkcjonuje na zasadzie "zapłać a potem sp..j". Jak na razie jedyną metodą jaką na nich mam to płacenie za zakupy, usługi kartą i ew. jak coś jest nie halo zwracanie się do operatora karty o tzw. "chargeback".

Rawic 
Kombatant

Wysłany: 2017-04-28, 20:47   

Duracellki Leisure już w domu, ale montaż przesunął się na jutro, ciekawe o 20 Ah więcej a o 3 kg wagi mniej niż żelek, w sumie zyskam 40 Ah i 6 kg, przy identycznych gabarytach, nie mówiąc o cenie, bo przy zakupie dwóch sztuk, opuścił na tysiaka. Podobno w tym roku na Motor Show była pierwsza prezentacja tych Leisure w Polsce, byłem ale nie zwróciłem uwagi na stoisko Duracell.

20170428_173718 (640x360).jpg
Wyprodukowane w Austrii
Plik ściągnięto 2578 raz(y) 211,62 KB

20170428_193352 (640x360).jpg
rozładowanie przez 20 godz- K20-100Ah
przez 100 godz, K100-110 Ah
Plik ściągnięto 2578 raz(y) 167,7 KB

serwan 
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 280, 1987, 2.5D, Burstner
Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 2017-04-28, 21:23   

a ja nabyłem ostatnio 2:
- w zeszłym roku jeszcze potrzebowałem pilnie więc w norauto ich firmowy, mocno przepłacony względem innych marek na rynku (95ah, do silnika)
- kilka dni temu slowenska topla (100ah, do zabudowy)

jutro wybieramy się na kilka dni na spacer po mazowieckim, i planuję w trakcie:
1) połączyć ze sobą przez hebel aku z silnika i zabudowy
2) do aku zabudowy podłączyć solar przez regulator
3) i coś na co też się chyba zdecyduję - kabelki do instalacji w zabudowie które obecnie idą bezpośrednio z aku z zabudowy będę chciał podłączyć nie bezpośrednio z aku, ale z regulatorem, z jego wyjściem na instalację pokładową; jest tam regulator który odcina zasilanie wychodzące przy spadku napięcia w akumulatorze poniżej pewnego poziomu; zakładam że takie rozwiązanie - mimo że przewiduję niespodziewane odcięcia prądu - wydłuży żywotność akumulatora.

ktoś może ma coś podobnego (podłączenie zabudowy przez regulator odcinający prąd przy określonym spadku napięcia na akumulatorze)?

Rawic 
Kombatant

Wysłany: 2017-04-29, 20:22   

I po robocie, Duracellki zamontowane, mam nową większą moc, 200 Ah, 6 kg mniej wagi, 600 zł taniej od Exideów, były próby z ekspresem do kawy, parzenie dwóch kaw, nie robi na akumulatorach żadnego wrażenia. :spoko

20170429_132342 (590x332).jpg
Plik ściągnięto 2430 raz(y) 261,69 KB

20170429_150441 (590x332).jpg
Plik ściągnięto 2430 raz(y) 219,5 KB

20170429_150723 (590x332).jpg
Plik ściągnięto 2430 raz(y) 248,92 KB

Odpowiedz do tematu