|
|
Kamper czy bus |
Autor |
Wiadomość |
justynkawaw
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: VW LT 28, 2,4 D
Nazwa załogi: http://travel-sandwich.blogspot.com/
|
Wysłany: 2014-01-10, 12:08
|
|
|
Johny_Walker napisał/a: | justynkawaw napisał/a: | Mam nadzieję trochę się tego obawiam bo moje gabaryty to 163 i 50 kg | Już myślałem, że nas nikt nie przebije krotnością różnicy gabarytów. |
HEHEHEHEHEHEHE
|
|
|
|
|
IAAN
weteran
Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Lis 2008 Piwa: 31/9 Skąd: poznań okolica
|
Wysłany: 2014-01-10, 12:15
|
|
|
justynkawaw napisał/a: | Dziękuję za wszystkie rady i odpowiedzi.
Raz już chce kupować busa innym razem jak pomyślę sobie o wszystkich rzeczach do zabrania to już kupuje kampera. Zastanawiam się tylko nad tym czy kobieta da sobie radę prowadzić kampera np fiata ducato hymera z 1995 roku? Prawo jazdy mam 12 lat i uważam się za dobrego kierowcę ale jeżdżę w miarę nowym osobowym ze wszystkim udogodnieniami typu wspomaganie kierownicy itd.. |
dla dwóch osób ideał wg mnie to blaszanka ,bus mniej rzuca się w oczy i ma większą ładownośc ,w moim jest to 840 kg żaden kamper nie ma takiej ładowności ,w środku jest mniej miejsca niż w typowej zabudowie kempingowej ale przy dobrym wyposażeniu nie ustępuje kamperowi niczym .
ja właśnie rozpoczynam 3 sezon blaszakiem jeżdzimy 2+2 (8 i 7 lat)i narazie nie widzę potrzeby zmiany na inny |
|
|
|
|
krzlac
Kombatant
Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 124/5 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2014-01-10, 14:26
|
|
|
Jeżdzimy od 3 lat busem 599 cm (L3H2) w dwie osoby. Nocujemy tylko na dziko. Widzę same zalety. Dodam dwa warunki:
1. Łazienka i WC być musi (w L3H2 się zmieściła)
2. Przemyślane rozplanowanie przestrzeni tej do zycia i tej dla niezbędnego bagażu.
Mi się to udało, ale budowałem mojego od podstaw. Gdybym budował drugiego, niewiele bym zmienił, gdybym wygrał w totka rozpocząłbym przemyślenia jeszcze raz. |
|
|
|
|
biloowa
trochę już popisał
Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Maj 2011 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Czw
|
Wysłany: 2014-01-10, 20:58
|
|
|
Naszym pierwszym kamperkiem byl pössl roadmaster L na Renault Master L3H3, niby spore auto ale irytowalo mnie w nim nadwozie zwezajace sie ku gorze a co za tym idzie ,korzystanie np z lazienki bylo niewygodne. Nastepnym byla alkowa 6,3m (stajemy na praktycznie kazdym parkingu, wedlug mnie auto sie dobrze prowadzi. Kolejnym jest polintegral ok. 7m. Prowadzi sie jak bus,spalanie tez praktycznie jak w busie. Wg mnie dla 2 osob idealnym rozwiazaniem jest nie za duzy polintegral. |
|
|
|
|
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...
Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 78/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2014-01-10, 22:14
|
|
|
justynkawaw, bus jest zdecydowanie tańszy. Można go bardziej lub mniej wypaśnie urządzić.
Na początek do zebrania doświadczeń...
Może być też camper-bus - sporo firm robi kampery na blaszankach m.in.wymieniony wyżej Possl od wielu lat. Z różnym skutkiem jak widać no cóż od Renault Master zawsze lepsze są trojaczki Ducato/Jumper/Boxer - bardziej pojemne i kanciaste. Ceny nieco niższe od pełnowymiarowych kamperów ale też i trochę więcej ograniczeń wynikających z wymiarów paki.
Biloowa chyba zapodał najlepsza sugestię ...:)
Kampera poprowadzić - to kwestia praktyki. Szersze, dłuższe wyższe, mułowate (nie dotyczy silników powyżej 120 KM) ale jeździ jak każde inne Przyspiesza jak maluch skręca jak polonez... czego tu się bać
jak nie masz zwyczaju jeździć innym "na ogonie" , a na hamowanie weźmiesz poprawkę +20m to nie ma strachu |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
|
|
|
|
|
Robinson_44
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Błękitek Ducato 3,0 H3L3 177 KM
Nazwa załogi: RobinSony
|
Wysłany: 2014-01-11, 01:45
|
|
|
Ten sam dylemat mieliśmy z żonką przed zakupem. Były trzy najważniejsze kryteria:
1. Mobilność.
2. Wygoda.
3. Cena.
Postawiliśmy na mobilność. Okazało się, że wybierając sprawdzonego producenta i jego rozwiązania dostaliśmy to o co nam dokładnie chodziło-mobilność, ale i większą niż zakładaliśmy wygodę. Dla dwóch dorosłych osób to jeżdżący "raj na ziemi", a jak jadą z nami córki to co prawda tylko "oaza", ale wcale nie tak zatłoczona jak zakładaliśmy. Również polecam busa bo to zdecydowanie mniejsze koszty.
Co do nauki jazdy to podziwiam, że w ogóle się do tego przymierzasz. Namawiam moją Połóweczkę od początku, by spróbowała i ..... czeka mnie w tym temacie jeszcze duuużooo pracy
Trzymam kciuki i pozdrawiam. |
_________________ Robinson_44
Idąc przed siebie nie oglądaj się wstecz, patrz dokąd zmierzasz, zawsze pamiętaj skąd przychodzisz.
|
|
|
|
|
joko
Kombatant
Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 11 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 474/29 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2014-01-11, 10:32
|
|
|
Jak zawsze przy tego typu pytaniach i porównaniach , każdy zachwala rozwiązania , które sam posiada i nie ma w tym specjalnie nic złego, bo przecież patrząc od drugiej strony to w większości przypadków posiadamy właśnie to co nam pasuje i odpowiada, więc jest to logiczne.
Nie będę tutaj jakoś specjalnie oryginalny i powiem, że dla mnie jedną jedyną zaletą busa nad kamperem jest jego wygląd a konkretnie to , że mniej rzuca się w oczy , co daje pozory większego bezpieczeństwa (pozory , bo złodzieje również się nimi interesują ).
Co do większej mobilności busów to jest w tym racja, ale różnica nie jest na tyle duża , aby z tego powodu ograniczać sobie inne rzeczy. Zasadniczo tam gdzie z założenia nie wjadę kamperem , busem też pewnie bym się nie pchał.
Co do kosztów, to się nie wypowiadam, bo tu każdy ma swoje możliwości i preferencje. Wiadomo że jak nowe to różnica jest spora, natomiast im starsze to ta kwestia się zaciera.
Wszystko co dotyczy kwestii wygody i funkcjonalności jest zdecydowanie po stronie kampera .
Przed zamówieniem kampera, oglądałliśmy wraz z żoną kilka razy dość intensywnie busa z Elcamp'u , bo oferta wydawała nam się dość sympatyczna, ale mimo szczerych chęci i sporej dozy kompromisu , nie zdecydowaliśmy się na ten krok (i bardzo jestem teraz z tego zadowolony).
Sam bus jest bardzo sympatyczny, całkiem dobrze wykonany i dobrze wyglądający i tutaj nie mam zastrzeżeń, ale twierdzenie, że jest to prawie w pełni funkcjonalny kamper jest grubo na wyrost. Wprawdzie jest w nim wszystko co powinien posiadać kamper, ale ze względu na ograniczoną szerokość i kształt blaszanki swobodnie poruszać się po nim może jedna osoba (druga w tym czasie musi grzecznie siedzieć na miejscu).
Najważniejszą sprawą jaką chciałem tutaj napisać jest to , że różni ludzie mogą i mają zazwyczaj w danej kwestii różne zdanie i to co dla jednego jest super dla drugiego jest nie do zaakceptowania, dlatego wybór i decyzja zawsze powinna być sprawą indywidualną.
Opinie innych mogą być bardzo pomocne , ale czasami mogą również zrobić w głowie mętlik
Jeżeli chodzi o prowadzenie czy busa czy kampera to również uważam, że nie powinnaś mieć problemu. Na początku trochę straszą gabaryty, ale do tego człowiek się szybko przyzwyczaja (czasem nawet za bardzo i można się zapomnieć np. przy wchodzeniu w zakręty ), a reszta jak w "normalnym" samochodzie .
Powodzenia w trafnym wyborze i radości z użytkowania |
|
|
|
|
matro
weteran musi być twardy!Tylko co trzecia noc na campingu:)
Twój sprzęt: FFB Classic 570
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lip 2008 Piwa: 71/110 Skąd: Trzcianka/Piła/Wlkp
|
Wysłany: 2014-01-11, 12:23
|
|
|
Wielkość kampera nie ma znaczenia gdy dookoła piękne okoliczności przyrody.
Z mojego , subiektywnego punktu widzenia, wnioskuję że kamper rozrasta się wraz ze zdobywanym doświadczeniem i wiekiem podróżujących.
Oczywiście są wyjątki, ale wynikają z reguły z jakiegoś przemyślanego planu.
Np.
...ostatnio byłem zobaczyć ładnego ale starszego LT-eczka, którym być może chciałbym "napaść" w dwie osoby Skandynawię lub południe europy. Takie zimowe rozważania...
Powiem, że byłem mocno zaskoczony jego wielkością w środku... |
|
|
jarko_66
weteran
Twój sprzęt: Ducato 3
|
Wysłany: 2014-01-11, 12:26
|
|
|
Dziewczyna jest niewielkich rozmiarów zmieści się . Widziałem Jej ogłoszenie ,że ma to być mały pojazd do 3 dyszek. |
|
|
|
|
janus
weteran
Twój sprzęt: Pössl 4F 2,8 idTD "BILA DODAVKA"
Nazwa załogi: DorJanki
|
Wysłany: 2014-01-11, 17:45
|
|
|
W zaplanowanym budżecie mówimy o kamperach przeszło 20 letnich i nieco jednak młodszych blaszakach.
Oznacza to jedno - kłopoty z przeciekającą i zasadniczo, w przeważającej części nadającą się do remontu zabudową klasycznego kampera
Kilkunastoletni blaszak jednak wolny będzie od takich przypadłości |
_________________ Pozdrawiamy:
Dorota i Janusz
www.pozadomem.y0.pl
Jeszcze sporo możemy, ale nic nie musimy! |
|
|
|
|
justynkawaw
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: VW LT 28, 2,4 D
Nazwa załogi: http://travel-sandwich.blogspot.com/
|
Wysłany: 2014-01-11, 18:05
|
|
|
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i rady |
|
|
|
|
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2014-01-11, 19:40
|
|
|
Justynkwaw , ja nie mialem nigdy kampera tylko przyczepy wiec nie mam parcia na rozmiar a wrecz przeciwnie , po trudnosciach manewrowych z przyczepami zrobilem prawie busa i dla mnie to jest swietna sprawa. Nie jest jeszcze wyszykowany na cacy ale jest juz w pelni mobilny , i jak masz obawy czy isc w rozmiar to nie idz.
Koledzy pisza ze prawie nie ma roznicy, eeeee tam nie ma .
Ja swojego tak polubilem ze jezdze gdzie moge , nawet do marketu , staje gdzie chce bo sie mieszcze ot tak a nie ze da sie zmiescic,.
Mysle ze zacznij od malego , max 5,5 metra bus i starczy , a wjedziesz w mysia nore.
Aaaaa , a jak trafisz na kolach 16 to bedziesz miala taki przeswit jak moje cacko (prawie 30 cm), i dzieki temu moge przejechac przez kazde dziury i krawezniki a nawet male rowy melioracyjne |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
|
|
|
|
|
Santa
weteran
Twój sprzęt: dreamliner
Nazwa załogi: ROMULUSI
|
Wysłany: 2014-01-11, 20:05
|
|
|
Kup to co Ci serce dyktuje i będziesz zadowolona. Trochę pojeździsz i sama poczujesz, co jest dla Ciebie najlepsze."Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma"
Nie jestem znawcą tematu ale mogę się podzielić takim osobistym doświadczeniem, że gdy po paru latach użytkowania kamperka, próbowałam przekonać się do półintegrala, to szybciej z niego uciekłam niż do niego weszłam - choć z wierzchu taki piękny był
Dla mnie tylko kamper - z dużą alkową
Pozdrawiam i udanego zakupu życzę |
|
|
|
|
HENRYCZEK
weteran
Pomógł: 6 razy Dołączył: 17 Lis 2011 Piwa: 81/131 Skąd: Południe
|
Wysłany: 2014-01-11, 20:52
|
|
|
Piszesz że chcecie zabierać sprzęt windsurfingowy,do busiora można go bezproblemowo schować,do campera już nie. |
|
|
|
|
oli
zaawansowany
|
Wysłany: 2014-01-11, 22:20
|
|
|
Z doswiadczenia powiem tak .Dla dwóch osób plus ewntl dziecko obojętnie co kupisz to będzie okey .Dla 4 i więcej to już tylko kamper .Na urlop jedzie się po to aby odpocząć ,a do tego trzeba mieć trochę przestrzeni .a w ogóle to wszystkiego nailepszego w nowym roku ,żałuje że nie mogę zapisac się na rocznicę Uniejow |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|