Przesunięty przez: janusz 2010-04-23, 12:03 |
ściana+izolacja+ocieplenie |
Autor |
Wiadomość |
slaw
trochę już popisał slaw

|
Wysłany: 2007-01-26, 12:14 ściana+izolacja+ocieplenie
|
|
|
Z czego najlepej zrobić ocieplenie ścian? Jakie materiały są najlepsze? Wełna podobno chłonie wodę a styropian czeszczy.
Jakie okna są najlepsze podwójne czy pojedyncze. Co sądzicie o oknach z Niewiadowa? |
Ostatnio zmieniony przez janusz 2007-01-26, 12:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2007-01-26, 12:54 do ocieplenia styropian
|
|
|
Większość fabrycznych kamperów i przyczep ma trójwarstwowe ściany.
Od wnętrzu cienka sklejka drewniana, w środku rama drewniana, i styropian a zewnątrz blacha aluminiowa lub laminat epoksydowo szklany. Wszystko to jest sklejone klejem. Poszycie zewnętrzne, aluminiowe lub z żywicy przyklejone jest na całej powierzchni do styropianu, zapobiega to trzeszczeniu i usztywnia cienką aluminiową blachę. Wewnętrzna wykładzina (sklejka) przyklejona jest tylko do drewnianej ramy zabezpiecza to styropian przed kruszeniem przy zmianie temperatury. Przy budowie mojego kampera testowałem robienie ścian wypełnionych pianką poliuretanową taką od obsadzania drzwi. Pianka z puszki taka jednoskładnikowa nie nadaje się bo żeby stwardnieć musi mieć dostęp pary wodnej z powietrza. Pianka utwardza się tylko na brzegach zamkniętej przestrzeni a w środgu zostaje takie nie skrzepnięte galaretowate jądro. Dolną część mojej alkowy ociepliłem pianką dwu składnikowa , w takiej piance spienianie następuje w wyniku rekcji chemicznej i zastyga ona w całej masie ale jest sporo droższa od tej zwykłej.
Myślę że musisz zacząć od dokładnego rozplanowania wnętrza i budowy odpowiedniego stelaża ukrytego we wnętrzu ścian po to żeby później było do czego przykręcić szafki i okna.
Co do okien z Niewiadowa to może nie maja takich nowoczesnych kształtów ale są znacznie tańsze od zachodnich i można kupić części zamienne. Przy fabryce w Niewiadowie jest sklep z częściami. W moim kamperze w alkowie są okna z Niewiadowa. Oczywiście podwójne. |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2007-01-26, 20:58
|
|
|
Ja też mam okna z niewiadowa podwójne oraz wiele innych elementów |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
slaw
trochę już popisał slaw

|
Wysłany: 2007-01-26, 22:18
|
|
|
Pdobno daje się jeszcze paroizolację między sklejką a styropianem. to prawda?
Moja ściana ma fabrycznie 2,5 cm, chcę dołożyć styropian ok 2 cm i płytę OSB. |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Sty 2007 Piwa: 71/31 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2007-02-15, 20:45
|
|
|
Musisz grubosc sciany dobrac do Wszystkich urządzen (okna wlewy ramki schowkow itp
wiem ze sa dwie grubosci ale napewno wiecej niz 25
p.s mam okno i luk dachowy szukaj na forum |
_________________ KoKo
Piszę tylko merytorycznie.
Mądrzy ludzie wiedzą przed a nie po |
|
|
|
 |
BoMBowiec
trochę już popisał

Twój sprzęt: 1985 Dodge Ram B250 - Ger/Win Conversion Van
|
Wysłany: 2007-03-19, 17:13
|
|
|
Ja bym jednak zastosowal welne mineralna zamiast styropianu ze wzgledow chocby na porownanie palnosci styrpianu i welny... Paroizolacja powinna byc i jeszcze szczelina wentylacyjna z doplywem odprowadzeniem, aby sie to tam moglo ladnie przewietrzac. |
|
|
|
 |
hubert
trochę już popisał

Twój sprzęt: Arca Freccia 360 Super (na bazie Fiat Ducato)
|
Wysłany: 2007-03-19, 20:32
|
|
|
janusz napisał/a: | sklejka drewniana, w środku rama drewniana, i styropian a zewnątrz blacha aluminiowa |
Mój kamper był nieco stuknięty gdy go kupiłem więc poddałem fragment nadwozia renowacji. Konstrukcja jest taka jak Janusz napisał z tą tylko różnicą, że pomiędzy sklejeczką a warstwą aluminium jest pianka poliuretanowa. Wszystkie trzy warstwy (i szkielet oczywiście) są ze sobą mocno sklejone dzięki czemu ściana zyskuje sztywność. Nie ma tam żadnych izolacji itp.
Ponieważ część pianki uległa zniszczeniu, odtworzyłem ją przy użyciu pianki budowlanej do ocieplania domów i przykleiłem klejem poliuretanowym (taki na denaturacie).
Muszę jednak nadmienić, że moje doświadczenia dotyczą pojazdu pełnoletniego (członek Klubu Pełnoletniego Kampera ) więc technologia mogła się trochę rozwinąć. |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2007-03-19, 21:28
|
|
|
Sławku zajrzyj sobie tu:
http://www.sk-design.co.uk/
Anglik zrobił sobie już dwa. Bogato zilustrował swoją pracę. Stosował płyty izolacyjne (chyba poliuretan spieniony) z przyklejoną warstwą folii aluminiowej. W Polsce też można juz takie płyty kupić. Zwróć uwagę na osadzenie okien. W ten sposób szerokość osadzenia okna nie limituje grubości ściany. Do klejenia używają wyrobów Sika.
Co do OSB to chyba nie jest dobry pomysł -stosunkowo ciężka i gruba. Lepsza według mnie jest sklejka. |
_________________ www.camperymtm.pl
www.kamperownia.pl |
|
|
|
 |
slaw
trochę już popisał slaw

|
Wysłany: 2007-05-21, 22:24
|
|
|
Kaimar, dzięki za adres. Pozdrawiam sławek |
|
|
|
 |
maciek z
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Knaus 505d (fiat) 2005r
|
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2007-12-13, 10:07
|
|
|
maciek z napisał/a: | Mam kolege ktory produkuje gotowe plyty .Twardy styrodur +okleiny. Jest to wyrob niebywale lekki i sztywny. Polecam . | coś podobnego widziałem w hymer ma konstrukcję bez stelaża tylko z podobnej mocnej płyty i reszta trzymają meble w środku podobno jest to konstrukcja bardzo stabilna i trwał |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
wmaker
stary wyga

Twój sprzęt: bezdomny :|
Pomógł: 5 razy Dołączył: 27 Wrz 2007 Piwa: 5/20 Skąd: świętokrzyskie
|
Wysłany: 2007-12-25, 17:05 grubości scian
|
|
|
Mam pytanie, proszę o podanie spotykanych grubości i systemów budowy ścian i podłóg, ja mam 33 mm (3 slkejka+27rama drewniana ze styropianem + 3 sklejka+0,5 blacha aluminiowa a`la gęsia skórka).
W nowych konstrukcjach typu sandwicz (j.w.) jakie są okładki izolacji? z zewnątrz jest gładka blacha aluminiowa a od środka?
Jaka jest grubość poszczególnych elementów?
Czy tego typu ściana ma jakieś przetłoczenia wzmacniające sztywność poprzeczną?
Dużo pytań, może ktoś coś wie...
P.S. Dobrych wypraw w Nowym Roku dla wszystkich!!! |
_________________ Non omne licitum honestum |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 193/150 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2008-10-13, 20:55
|
|
|
Witam !!!
Mam pytanie jeśli ocieplacie styropianem to czym uzupełniacie brakujące fragmenty ocieplenia między kawałkami styropianu/ zakamarki jakieś załomy itp./?
Próbowałem dziś pianką montażową i boję się ,że rozpuści mi krawędzie styropianu.
PZDR>MILUŚ |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 134/101 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2008-10-14, 08:52
|
|
|
MILUŚ napisał/a: | Witam !!!
Mam pytanie jeśli ocieplacie styropianem to czym uzupełniacie brakujące fragmenty ocieplenia między kawałkami styropianu/ zakamarki jakieś załomy itp./?
Próbowałem dziś pianką montażową i boję się ,że rozpuści mi krawędzie styropianu.
PZDR>MILUŚ |
Bez obawy możesz uzupeniać pianą montażową , ale trzeba pamiętać że pianka z węzykiem jak raz zaschnie na butli jest jednorazowa i trudniej się ją dozuje.
proponowąłbym porzyczyć pistolet do piany łatwiej się to wtedy wypełnia i nie wychodzi na zewnątrz tak dużo
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2009-03-23, 22:59
|
|
|
MILUŚ napisał/a: | Witam !!!
PZDR>MILUŚ |
milus...wiem ze budujesz camperka...moze Ci sie przyda cos z tych gadzetow...
http://www.allegro.pl/ite..._do_ducato.html |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
|