MAROKO - szukam skłonnych do desantu w Afryce |
Autor |
Wiadomość |
ds1971
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Itineo
|
Wysłany: 2010-06-30, 15:43 MAROKO - szukam skłonnych do desantu w Afryce
|
|
|
Krótko i na temat:
Docelowo-Maroko. Na czas okolo 5-7 dni na miejscu z umiarkowanym ciśnieniem na zwiedzanie. Tanger, Rabat, max Casablanca ... i raczej pare Native- dziur bez turystycznego napinania straganowego.
Kręcę się po Europie od poczatku lipca. 10 dni stacjonarnie Włochy -typowo plażowo. Od 20 VII w bok i opuszczam się w dół. Francja. Hiszpania. Gibraltar i PROM do Ceuty.
MAROKO orientacyjnie zamierzam atakować około 26-28 VII
Informacje uzupełniajace: Camper ITINEO (moja predkość przelotowa to 90 km/h), Rodzina 2+3 (7-14 LAT). Obycie ze światem. Dziennikarz. Dzieciństwo w kraju arabskim (7 lat-Libia). Organizację grupy paru camperów do Afryki proponuję dla wiekszego bezpieczeństwa i towarzystwa
POZDRAWIAM i czekam ne ewentualne zainteresowanie
|
|
ds1971
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-07-21, 15:18
|
|
|
...hmm...spodziewałem się że ktoś się skusi. Pozdrawiam serdecznie z drogi- teraz jesteśmy w Barcelonie...na prom w Gibraltarze zamierzam wsiadać za 4 -5 dni.....
...moja camperowa samowolka pod twierdzą w Carcassonne poniżej....
Uploaded with ImageShack.us |
|
|
|
|
Pawcio
Kombatant
Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Piwa: 141/471 Skąd: z Nienacka
|
Wysłany: 2010-07-21, 15:25
|
|
|
Życzymy szerokości i szczęśliwego powrotu.
A po powrocie oczywiście obowiązkowo relacyjka! |
|
|
|
|
jolcia777
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: może kiedyś...?
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 28 Lut 2009 Otrzymał 10 piw(a) Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 2010-07-21, 21:20
|
|
|
Zyczymy udanej podróży, chętnie ruszyłabym w te strony... ale nie tym razem. Prosimy o relację z włóczęgi |
_________________ Pozdrawiam wszystkich kamperowców - poszukiwaczy przygód! |
|
|
|
|
ARCADARKA
Kombatant
Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Piwa: 85/99 Skąd: STOLYCA
|
Wysłany: 2010-07-21, 21:25
|
|
|
oj,oj chyba lubisz siedzieć z fajerom
udanego pobytu ,szerokości i wysokości |
_________________ Darek |
|
|
|
|
ds1971
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-07-24, 14:22
|
|
|
dziei za pozdrowienia....
Jestem pod Granadą....
..mam spore problemy z gazem do butli które już są puste a ja obudziłem się z ręką w nocniku....okazuje się że nie można w Hiszpanii napełnić butli...na wymianę nie mozliwe bo oczywiście jest inna redukcja.....
szukałem na 15 stacjach dziennie ....walcze od 3 dni...kupiłem w końcu redukcje -przejście z systemu hiszpańskiego na polski żeby wurzucić polską butle i wstawić tutejszą...nigdzie nie ma mozliwości kupić butli jeśli nie masz na wymianę..." daj pusta to sprzedam ci pełną"...
- codziennie odpowiadam że nie mam pustej bo pusta jest Polska i na tym się kończy bo oni na to że nowej nie sprzedadzą......dziś cudem znalazłem miejsce gdzie byli skłonni sprzedać nie na wymianę i.......reduktor nie pasuje!! ..bo u nich wszystkie butle są na Butano....i Hiszpanie mają lekką modyfikację na reduktorze dla butli napełnianych propanem -butanem nawet napełnianych u nich.....
"to gdzie mogę kupić wasza butlę na propan-butan a nie na butan"- pytam dzisiaj wszędzie...uśmiechają się wszyscy i wszyscy odpowiadaja że nigdzie..................skończy się na tym że kupię przenośną butlę z palnikiem w tutejszym systemie.......a z lodówki kapie.........
za mną 4 tysiące km......
Pozdrawiam.... |
|
|
|
|
Stanek
weteran
Twój sprzęt: HYMER Exis-i 562
Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Sie 2008 Piwa: 217/47 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-07-24, 16:20
|
|
|
To jest faktycznie problem przy długich zagranicznych wojażach. Warto pomyśleć o zainstalowaniu stałego zbiornika na gaz zamiast butli i tankować na stacji tak jak auta na gaz. Robiłem rozeznanie swego czasu i jest to wykonalne. Inny sposób jaki brałem pod uwagę to wzięcie do garażu w kamperze 2-3 dodatkowych butli np. z BP. Oni dają pełne butle za kaucją + cena gazu. Zużyjesz gaz oddajesz pustą i zwracją Ci kaucję, więc płacisz tylko za zużyty gaz. Oczywiście trzeba mieć gdzie te dodatkowe butle wozić. |
_________________ Pozdrawiam
Stanek
https://www.dzienpodniu.com.pl
|
|
|
|
|
ds1971
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-07-25, 11:35
|
|
|
.... przelanie byłoby bardzo trudne nawet jakbym miał wszystkie redukcje....stacje benzynowe w Hiszpanii to punkty obsługowe z obsadą personelu zredukowaną do minimum......wlewasz paliwo płacisz i next please......samo pytanie o mozliwość zakupu butli wymagało dezorganizacji pracy bo tworzyła się kolejka..............tak było na wszystkich stacjach i tych większych i tych małych......przeczekam temat...mówią mi tu że w Maroku jest ten sam gwint co w polskich butlach.....zobaczymy............ |
|
|
|
|
ML
zaawansowany
Twój sprzęt: Buerstner Levanto A574
|
Wysłany: 2010-07-25, 11:45
|
|
|
ds1971 napisał/a: | stacje benzynowe w Hiszpanii to punkty obsługowe z obsadą personelu zredukowaną do minimum......wlewasz paliwo płacisz i next please......samo pytanie o mozliwość zakupu butli wymagało dezorganizacji pracy bo tworzyła się kolejka..............tak było na wszystkich stacjach i tych większych i tych małych |
Poszukaj butli na kempingach - ja widziałem tam całe składy i można było kupić butlę różnego rodzaju. Innym miejscem to... hipermarket. Widziałem tam różne butle do kupienia te duże też.
Pozdrowienia. |
_________________ To tylko MATRIX ...
|
|
|
|
|
maxtr
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: flair 7100
|
Wysłany: 2010-07-25, 21:39
|
|
|
butla w hiszpani to duzy problem,
marne szanse ze uda ci sie kupic na stacji, do niedawna sie udawalo.
dwa rozwiazania przychodza mi do glowy.
maroko, nie ma problemu z napelnieniem, ale kupno jest jeszcze latwiejsze, koszt ok 10 eur za butle i cos okolo 7 eur za gaz.
przy czym gwint jest inny, znaczy inny rozmiar, a dokladnie taki jak we francji, jezeli nie masz "przejscowki" to najprosciej jak kupisz marokanski reduktor, i zamienisz.
marokanczycy ci pomoga. w razie moge ci podac campingi gdzie to napewno zalatwisz.
drugie rozwiazanie blisko granady.
to camping przy almeri "la garrofa" na miejscu pytaj o malkolma, mozesz powiedziec ze max cie przyslal. mowi po angielsku (hiszpansku oczywiscie tez). poiwedz jaki problem, on ci zalatwi hiszpnaska butle.
przy czym podoba sprawa, bedziesz potrzebowal reduktora hiszpanskiego, dostaniesz w kazdym budowalnym typu praktiker, koszt ok 10eur.
mozesz jeszcze podjechac do "el ejido" a dokladnie almerimar, tam w porcie jest pralnia, prowadzi ja polka ela, mozesz tez powiedziec ze od maxa, jezeli bedzie miala to sprzeda ci butle, a jak nie to zalatwi na drugi dzien.
mozesz tam zostac na noc, w porcie oplata 7 eur za campera. woda i toalety wliczone.
no to na tyle, jak by co pisz smialo. |
|
|
|
|
DAKOTA
stary wyga
Twój sprzęt: CARTHAGO chic T 4.9 nastepny tez T 4.9
Nazwa załogi: DAGOCIK
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Piwa: 12/20 Skąd: Wieden, Tarifa
|
Wysłany: 2010-07-26, 07:28
|
|
|
witam
kup sobie za kaucja butle 6 cio kilowa kosztuje cos kolo 20 euro zatrzymaj papier i jak nie bedziesz potrzebowal to ja oddasz to mozna zalatwic na stacji REPSOL .Mozna ja wymieniac wtedy bez najmniejszych problemow za kazdej stacji Repsol.
Juz kiedys pisalem ze mam do sprzedania butle hiszpanska i przejsciowke ,ale nikt nie zareagowal.
Pod Alicante mozna tez butle nabijac , nie ma z tym najmniejszego problemu . |
_________________ http//kamper-meine-freiheit.blogspot.co.at/
Zaden Penis nie jest tak twardy jak zycie
|
|
|
|
|
maxtr
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: flair 7100
|
Wysłany: 2010-07-26, 10:03
|
|
|
jestem zainteresowany przejscowka, jak to wyglada i co laczy ? jaka butle hiszp mozna podpiac, czy to jest caly reduktor ? a moze zdejecie mozna prosic ?
jezeli uda ci sie kupic butle, napisz prosze jak i gdzie ? moze sie komus na przyszlosc przydac taka informacja.
w lutym tego roku probowalem naplenic butle na stacji repsol przy alicante, nie bylo juz takiej mozliwosci, tylko wymiana butli hiszpanskiej.
rok wczesniej nie bylo problemu. |
|
|
|
|
LANDEK
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: MIKRO KAMPER NISSAN PATROL V8 6.5 TD
Nazwa załogi: LANDEK TEAM
|
Wysłany: 2010-07-26, 20:29
|
|
|
Ufff...
Na szczęście mam pod autem butle stacjonarną o pojemności 2 butli standardowych, napełniane tak jak samochody i poza tym mam schowek na 2 zwykłe butle po 11 kg |
_________________ MIKRO KAMPER
NISSAN PATROL V8 6.5 TD
LANDEK TEAM |
|
|
|
|
EBRP670
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: LMC na DUCATO 92r.
Nazwa załogi: ELA i JUREK
|
Wysłany: 2010-07-27, 06:01
|
|
|
Też tak mam.W schowku na butle wstawiłem zbiornik 60 l na wodę.Z tankowaniem gazu spoko a i z niezależnością na dłuższy czas też.Polecam |
_________________ "Pewna śmierć,nie godzina" |
|
|
|
|
mada23
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-07-27, 20:04
|
|
|
My planujemy afryke na listopad , w zeszłym roku zrobilem trase od TANGERU PRZEZ ESSAUERE SIDIKAQUKI DO SIDIIFNI mialem plan do DAHLI ale braklo mi czasu . Wróciłem przez MARAKESZ i było oki . Pozdrawiam pa pa |
|
|
|
|
|