Oleje z dodatkiem dwusiarczku molibdenu MoS2 |
Autor |
Wiadomość |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2011-11-16, 13:53 Oleje z dodatkiem dwusiarczku molibdenu MoS2
|
|
|
Hej,
Czy ktoś już stosował takowe wzbogacone oleje w swoich autkach i ma opinię na ich temat ?Proszę o jakiekolwiek opinie również te zasłyszane.
Pytanie podstawowe czy taki olej może być zastosowany do wozów z turbodoładowaniem?
Sprawa pilna bo staję przed koniecznością wymiany oleju i chciałem sobie taki właśnie sprezentowac na święta jego ceny są bardzo przystępne - w granicach normalnych olejów. |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Paź 2010 Piwa: 72/171 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2011-11-16, 14:11
|
|
|
Ja taki stosuje ale w skrzyni biegów we wszystkich moich samochodach, na temat silnikowego to wiem tyle że stosuje mój znajomy także w kamperku z karmannie vw lt z 1993 roku i niema żadnych problemów. Silnik ma doładowany..... |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Lip 2009 Piwa: 68/48 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2011-11-16, 14:16
|
|
|
Nie sprawdzając w google zapytam jaka różnica i korzyść lejąc ten olej ?? |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

|
Wysłany: 2011-11-16, 14:24
|
|
|
jeśli chodzi o przekładniówkę to MoS2 wypełnia ubytki na częściach współpracujących co poprawia prace i wycisza..... co do silnikowego to niewiem bo niemam praktyki ale przekładniówke stosuje od lat z Fuchs i potwierdzam że działa...... |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

|
Wysłany: 2011-11-16, 14:35
|
|
|
Ja chyba na razie pozostanę przy Castrol Edge TD |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

|
Wysłany: 2011-11-16, 14:39
|
|
|
teraz nazywa sie Professional w serwisch a Edge na półkach sklepowych to tak informacyjne ..... bez komentarza proszę |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/84 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2011-11-16, 22:58
|
|
|
Kiedyś pracowałem w pewnej hurtowni i widziałem porownanie działania dwusiarczku molibdenu z substancją polimerową dodawaną do olejów syntetycznych w celu zmniejszenia tarcia współpracujących elementów. Polimer wytrzymywał trzykrotnie większe obciążenie zanim zerwał się film olejowy.Nawet w przypadku dodania wody do oleju,własności smarne pod dużym obciążeniem pozostawały bez zmian.Ta druga firma jest rodem z USA i rozprowadza swój towar z równie dużym powodzeniem.Stosowałem kiedyś ten uszlachetniacz i wrażenie było ,że silnik jest troche bardziej dynamiczny.Oczywiście po spuszczeniu oleju elementy silnika pozostają bez zmian i specyfik działa tylko po dodaniu do oleju.Sam teraz używam uszczelniacza do chłodnic ,który nie posiada zadnych wypełniaczy tylko działa na zasadzie zwiększenia napięcia powierzchniowego cieczy i nie pozwala na wyciek. Sprawdził mi się środek do wyciszania skrzyni biegów(znacznie wycichła w kamperze) Jakie to są środki odpowiem na PW ,aby nie robić z forum tablicy ogłoszeń,jeżeli oczywiście ktoś będzie ciekawy |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
maszakow

|
Wysłany: 2011-11-16, 23:12
|
|
|
Precyzuję - chodzi o olej silnikowy.
Darboch - MoS2 ma fantastyczne właściwości poślizgowe. Dodatek przykleja sie na powierzchniach na których występuje tarcie co powoduje wypełnienie ubytków i stały poślizg. Ogranicza opory tarcia uszczelnia itp itd... takie tam.
Dla odważnych można sobie kupic proszek, wsypać do oleju i potem wlać - ale są firmy które robią oleje z fabrycznym dodatkiem np Fuchs, Liqui Moly i jeszcze jedna ...Mannol.
NIby same superlatywy ale lepiej zawsze zapytać zanim moje dobre chęci na wieki wyciszą Błękitnego Groma
Winniczku - Dawaj publicznie - to nie tablica ogłoszeń tylko wymiana poglądów. |
 |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/84 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2011-11-17, 00:36
|
|
|
Oczywiście ,że miałem na myśli olej silnikowy. Polecam zastanowić się nad Wynn's- em.Bije na głowe wszelkie "proszki "dosypywane do silnika |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

|
|
|
|
 |
Pawcio
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Piwa: 141/471 Skąd: z Nienacka
|
Wysłany: 2011-11-17, 21:16
|
|
|
Coś mi się zdaje maszaczku, że Ty w tym gronie szerokim będziesz oblatywaczem.
Ja w zamierzchłych czasach używałem takiego preparatu o wdzięcznej nazwie MILITEC, później zwany MOTOR-LIFE. Dodając go do oleju po ok. 500 km faktycznie odnosiło się wrażenie, że silnik pracował równiej i łatwiej wkręcał się w obroty. Ale gdzieś ten nawyk dodawania dodatków zaniknął.
Chętnie poczytam o twoich doświadczeniach. |
|
|
|
 |
maszakow

|
Wysłany: 2011-11-21, 23:46
|
|
|
NO i stało się.
Namierzyłem specjalizującą się w tej działce firmę w Gdańsku, kupiłem zmieniłem ... no i mam Mannola z MoS2. Kosztował 65 PLN/5l czyli prawie tyle samo zwykły mineralny Orlen HDPO który lałem ostatnio. Firma poza olejami sprzedaje filtry i ceny ma naprawdę fajne... to może być pozytywny szok dla tych co zwykli patrzeć na oleje w supermarketach. Zobaczymy jak sobie autko "polata" na tym oleju, aczkolwiek jako nie-mechanik nie jestem aż tak wyczulony na brzmienie silnika... |
 |
|
|
|
 |
Ahmed
Kombatant Burak

Twój sprzęt: Bezdomny
Nazwa załogi: Buraki
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Lut 2009 Piwa: 207/306 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2011-11-22, 07:20
|
|
|
Sprawdź jak za jakiś czas silnik będzie łapał temperaturę , bo może się okazać , że będziesz marznął a zima idzie |
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2011-11-22, 08:20
|
|
|
jako mechanik moge powiedziec ze niestety to skuteczne te dolewki. nie mowie o tej co wyzej bo nie wiem ale takie znane w sklepach mot. i tak z drozszej polki. pisze niestety bo jak to swiatczy o markowych olejach. przyklad - silnik 1.8 t , troche glosny i bioracy olej w ilosci 0.2-0.3 na tys , po dolewce cichszy i spalanie oleju 0.5 na 10 tys. |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Sty 2007 Piwa: 71/31 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2011-11-22, 10:00
|
|
|
Sprzedawali u nas kiedyś dodatek do oleju teflonowy zapomniałem nazwy made USA
dolewało się go raz na całe życie silnika.
Dolałem do oleju i sobie jeżdziłem sprzedałem ten samochód kupiłem drugi identyczny
lecz palił 3L benzyny na 100km więcej com się najeżdził po serwisach komputerach wszystko na nic dodatek wycofano ze względu na środowisko.było to na początku lat 90 |
_________________ KoKo
Piszę tylko merytorycznie.
Mądrzy ludzie wiedzą przed a nie po |
|
|
|
 |
|