Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
KACZKA MERCEDES 208
Autor Wiadomość
reklec 
trochę już popisał

Dołączył: 05 Kwi 2014
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2014-09-01, 13:35   KACZKA MERCEDES 208

heloł
robimy zakupy znaczy się olej filt i filt powietrza
powiecie mi jaki najlepiej walać ?
ps. pozbyłem się naklejek

ciapek_04.jpg
Plik ściągnięto 10410 raz(y) 135,3 KB

ciapek_01.jpg
Plik ściągnięto 414 raz(y) 147,31 KB

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
reklec 
trochę już popisał

Dołączył: 05 Kwi 2014
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2014-09-02, 00:10   

lany był 10 w 40 ale pytam o lanie z doświadczenia
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
donald 
weteran


Twój sprzęt: Mercedes 310 FFB Europa 560
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 19 Paź 2007
Piwa: 31/41
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-09-02, 08:26   

Lepiej zostań przy tym co masz..nie ma sensu zmienac..i nie ma sensu kupowac jakichś super oleji..najprostsze bez zbędnych uszlachetniaczy i dodatków. .. te silniki sa bardzo wytrzymałe. .a filtrów do nich co niemiara. .ja kupuje filtrony..
_________________
“Gdyby Bóg lubił przedni napęd chodzilibyśmy na rękach”
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
reklec 
trochę już popisał

Dołączył: 05 Kwi 2014
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2014-09-02, 17:25   

ok dzięki tak zrobię.
pytan będę miał co nie miara nie uruchomiłem jeszcze webasta a w kablach jest taki kocioł że rok mi zajmie ustalenie ich znaczenia.
a takie coś jak płyn hamulcowy mogę dolewać do zbiorniczka w którym jest na minimum
czy trzeba go spuść i nalać nowy ?/
pozdrawiam z deszczowego wrocławia
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...


Twój sprzęt: LT35 w planach
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 07 Kwi 2009
Piwa: 68/59
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2014-09-02, 17:53   

reklec, czy to twoje pierwsze auto ?? co do płynu hamulcowego - normalnie wystarczy dolać - ale kwestia jak dawno temu był zalewany/zmieniany. Jak masz wątpliwości lub nie wiesz - to do warsztatu na wymianę i resetujesz wewnętrzny licznik niepokoju w głowie. :)
pozdrowienia z mniej więcej pogodnego Gdańska :spoko
_________________
Pozdrawiam, maszakow
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
reklec 
trochę już popisał

Dołączył: 05 Kwi 2014
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2014-09-02, 20:24   

tak pierwsze
ale do mechanika nie będe się wybierał z takim zadaniami
mam dal niego powarzniejsze zajęcia takie jak poduszki pod silnikiem które kołyszą autem w czasie odpalania.
hamulce dobrze działają wiec chyba tylko doleje.

maszakow napisał/a:
reklec, czy to twoje pierwsze auto ?? co do płynu hamulcowego - normalnie wystarczy dolać - ale kwestia jak dawno temu był zalewany/zmieniany. Jak masz wątpliwości lub nie wiesz - to do warsztatu na wymianę i resetujesz wewnętrzny licznik niepokoju w głowie. :)
pozdrowienia z mniej więcej pogodnego Gdańska :spoko
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
yaro 65 
zaawansowany


Twój sprzęt: Sprinter 212D
Dołączył: 09 Gru 2013
Piwa: 4/5
Skąd: Chełmek
Wysłany: 2014-09-02, 22:25   

Cytat:
hamulce dobrze działają wiec chyba tylko doleje


płyn wymienia się jak hamulce jeszcze dobrze działają / co 2 lata , choć producent zaleca co rok /,
jak już źle działają to zobaczysz w trakcie naprawy 8 tłoków z przodu , korektor i dwa cylindry z tyłu ,
do tego pompa i siłownik sprzęgła zasilane z tego samego zbiornika .
Radzę wymień w obu układach .
_________________
Życie zaczyna się po pięćdziesiątce,
czasami po dwóch .

pozdr. Jarek
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
donald 
weteran


Twój sprzęt: Mercedes 310 FFB Europa 560
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 19 Paź 2007
Piwa: 31/41
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-09-03, 08:29   

Płyn wymień bo on jest higroskopijny..znaczy wciaga wodę.. na tym samym płynie chodzi sprzęgło. ..
A co do bujania silnikiem przy zapalaniu to niekoniecznie musza byc poduszki..ja bym sprawdził ustawienia pompy wtryskowej u jakiegoś dobrego pompiarza. .w drugiej kolejności zawory...
_________________
“Gdyby Bóg lubił przedni napęd chodzilibyśmy na rękach”
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
reklec 
trochę już popisał

Dołączył: 05 Kwi 2014
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2014-09-03, 14:41   

jak to w obu układach ? ?/

[quote="yaro 65"]
Cytat:

Radzę wymień w obu układach .
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
reklec 
trochę już popisał

Dołączył: 05 Kwi 2014
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2014-09-03, 14:51   

takie rady do archiwum dodaje :chacha2
http://autokult.pl/2013/1...ulcowy-poradnik
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
reklec 
trochę już popisał

Dołączył: 05 Kwi 2014
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2014-09-04, 23:41   

mam pytanko o urządzenie przetwarzające 12V prąd na 230V
zależy mi o dosyć dużej mocy ale nie wiem czy potrzebuje pełen sinus czy wystarczy modyfikowana sinusoida. jakie używacie w swoich domkach ?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...


Twój sprzęt: LT35 w planach
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 07 Kwi 2009
Piwa: 68/59
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2014-09-10, 22:54   

ODpowiedz sam sobie na pytanie - CO CHCESZ TYM ZASILAĆ ?
Grzałki, żarówki, zasilacze impulsowe - modyfikowana sinusoida wystarczy.
cokolwiek z silnikami AC, zasilacze transformatorowe(z tymi różnie bywa) - musi być pełen sinus.

Oczywiście pełen sinus najlepszy w każdych warunkach tylko że bardzo drogi :roll:

Ja mam modyfikowaną sinusoidę 300W(peak 600W) - do laptopa i ładowarek telefonów/aku wystarcza.
_________________
Pozdrawiam, maszakow
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
reklec 
trochę już popisał

Dołączył: 05 Kwi 2014
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2014-09-13, 10:50   

dzięki maszakow
sam sobie odpowiem jak pojeżdżę i bedę wiedział co sie opłaca używać a co nie



maszakow napisał/a:
ODpowiedz sam sobie na pytanie - CO CHCESZ TYM ZASILAĆ ?
Grzałki, żarówki, zasilacze impulsowe - modyfikowana sinusoida wystarczy.
cokolwiek z silnikami AC, zasilacze transformatorowe(z tymi różnie bywa) - musi być pełen sinus.

Oczywiście pełen sinus najlepszy w każdych warunkach tylko że bardzo drogi :roll:

Ja mam modyfikowaną sinusoidę 300W(peak 600W) - do laptopa i ładowarek telefonów/aku wystarcza.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
krimar
Kombatant


Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 07 Lip 2010
Piwa: 31/5
Wysłany: 2014-09-13, 11:20   

nie zapomnij o sprawdzeniu/wymianie oleju w pompie wtryskowej, która w niektórych Mercach ma niezależny układ smarowania
_________________
Krawat dodaje szyku.
Tadeusz napisał/a:

Jest tak jak mówi krimar.

Brat napisał/a:
(...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... ;)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
yaro 65 
zaawansowany


Twój sprzęt: Sprinter 212D
Dołączył: 09 Gru 2013
Piwa: 4/5
Skąd: Chełmek
Wysłany: 2014-09-16, 07:38   

Tylko palony z hebla ma pompę wtryskową zalaną olejem , 207 - 307 do 83' .
_________________
Życie zaczyna się po pięćdziesiątce,
czasami po dwóch .

pozdr. Jarek
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group