Przesunięty przez: janusz 2009-10-05, 22:29 |
Jakie audio-tv-video w kamperze. |
Autor |
Wiadomość |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 90/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2008-03-03, 13:34 Jakie audio-tv-video w kamperze.
|
|
|
W moim kamperku muzyczki dotychczas mogłem słuchać jedynie z radia w kabinie a telewizorek luzem stawiany doraźnie to tu to tam. Postanowiłem urządzić w części mieszkalnej takie jedno centrum audio-video. I mam takie dylematy: nie bardzo chcę kaleczyć meble czy ściany, wolałbym coś ustawianego gdzieś na półeczce czy stoliku. Miejsca jest mało właściwie tylko jeden stoliczek między kuchnią a "salonem", poza tym nie ma żadnej półki gdzie możny by umieścić sprzęt. Nie chcę też ciągać plątaniny kabli połączeniowych więc najlepiej gdyby to było "wszystko w jednym" - może z wyjątkiem monitora lub ew. telewizorka LCD ten jeden kabelek można ew. pociągnąć.
Nie chciałbym typowego kombajnu samochodowego z CD i DVD bo do tego musiałbym wycinać gdzieś dziury w ściankach czy meblach. A typowe mini wieże są jednak trochę za duże w dodatku najczęściej mają kieszeń na płytki otwieraną do góry.
Ostatnio pojawiły się na rynku takie małe zgrabne urządzonka z radiem, odtwarzaczem muzycznym, DVD z divx, Mp3 i nawet wejściem USB np
Niestety jakość głośników dołączona do takich urządzonek jest żałosna i można je od razu przerobić na klatki dla chomików. Na rynku jest ostatnio pełno takich "wieżyczek" z DVD jednak jest to wyłącznie taniocha i mam wrażenie że niezależnie czy toto kosztuje 200 czy 500 złociszy to i tak oparte są na tych samych podzespołach a różnią się jedynie wykończeniem i obudową. Nie znalazłem takich małych wieżyczek bardziej renomowanych firm które mogłyby gwarantowa lepszą jakość dźwięku. Poza tym nie spotkałem takich urządzeń zasilanych na 12v i choć mam przetwornicę to jednak byłoby to wygodniejsze. Nie chodzi mi nawet o niezawodność, dają gwarancję na 24 mies. więc choćby i niech tyle pochodzi. Zastanawiam się, czy gdyby kupić do tego porządne głośniki to jakość dźwięku mogłaby być przynajmniej średnia.
Co o tym sądzicie?
Może pochwalicie się trochę jakie kto ma wyposażenie audio-video w kamperach, może mnie coś zainspiruje. A czy ktoś spotkał może kolumny głośnikowe specjalnie przeznaczone do kamperów i przyczep |
|
|
|
 |
f68
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Globethrotter A520
Nazwa załogi: f68
|
Wysłany: 2008-03-03, 13:59
|
|
|
tez mam ten dylemat
ale go rozwiązałem po części
tv 7" mistral mały lekki mi się podobał wystarczajacy stawiamy go na blacie
tuner satelitarny przystosowany do cyfry+ dreambox programowalny
więc to mam z głowy
ogladałem na stronie allegro dvd+radio+usb+czytnik sd cena 350zł w sklepie interdigital.pl
ale maja od tygodnia i nie wiedzą co i jak
fajna wieża z dvd będzie w biedronce za 245zł od dnia 13.03 ma czytnik sd i usb |
|
|
|
 |
vampir
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: vw t4
|
Wysłany: 2008-03-05, 17:56
|
|
|
z biedronki nie polecam bo znajomy kupil to po miesiacu jakis sprzet musial wyrzucic. a probowales wiezy skladanej z poleczek np. wybierasz tylko dvd i wzmacniacz. zajmuje malo miejsca i wysowa sie do przodu. a z glosnikami jak w samochodzie sa dobre zamontowane(np w drzwiach) to mozna pod nie podlaczyc ewentualnie jakies 2 glosniki tylko najlepiej juz zabudowane bo dzwiek jest lepszy |
_________________ chwytaj chwile |
|
|
|
 |
f68
weteran

|
Wysłany: 2008-03-05, 21:10
|
|
|
ja mam u siebie w zakłądzie ponad rok wieza denver z biedronki kupiłem bo kształt miała kosmiczny i działa non stop i jest ok
podaj jakis przykład składanej ale musi być na 12v
szukałem i nic nie znalazłem |
|
|
|
 |
vampir
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: vw t4
|
Wysłany: 2008-03-05, 22:26
|
|
|
na 12v to raczej nie ale maja maly pobor wiec pod przetwornice
[ Dodano: 2008-03-05, 22:28 ]
jakos nie mam zaufania do sprzetu w hipermarketach, czy sklepach typu biedronka. ale teraz to sprzed markowy i inny jest robiony praktycznie na tych samych tasmach w chinach przynajmniej znajomy mi tak mowil ktory pracuje w serwisie |
_________________ chwytaj chwile |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 90/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2008-03-10, 21:26
|
|
|
vampir napisał/a: | jakos nie mam zaufania do sprzetu w hipermarketach, czy sklepach typu biedronka. ale teraz to sprzed markowy i inny jest robiony praktycznie na tych samych tasmach w chinach przynajmniej znajomy mi tak mowil ktory pracuje w serwisie |
Oglądałem ostatnio kilka małych wieżyczek z radiem, mp3, i czytnikiem CD/DVD. Ceny od 300 do 560 zł. Co ciekawe, w ogóle nie różniły się dostępnymi funkcjami i sposobem obsługi, jedynie jakością wykończenia obudowy i głośników, tak jakby to wszystko chodziło na tym samym module elektronicznym. |
|
|
|
 |
rafalcho
weteran uzależniony od CT

Twój sprzęt: FORD TRANSIT Burstner Nexxo Family a 645
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Kwi 2007 Piwa: 10/12 Skąd: Łódź / Andrespol
|
Wysłany: 2008-03-10, 22:36
|
|
|
Kazik II napisał/a: | Oglądałem ostatnio kilka małych wieżyczek z radiem, mp3, i czytnikiem CD/DVD. Ceny od 300 do 560 zł. Co ciekawe, w ogóle nie różniły się dostępnymi funkcjami i sposobem obsługi, jedynie jakością wykończenia obudowy i głośników, tak jakby to wszystko chodziło na tym samym module elektronicznym. |
Bo w wiekszości tak jest ....... środek ten sam, a różnice tylko w obudowie.
To taka "chińska" minimalizacja kosztów. I można produkować dla wielu zleceniodawców.
Pozdrawiam
Rafał (rafalcho)
|
|
|
|
 |
f68
weteran

|
Wysłany: 2008-03-11, 07:59
|
|
|
zamontowałem antenę "guten tag " zostawił mi taka paraboliczną z analogowym tunerem więc jak pisałem kiedyś kupiłem tuner cyfrowy dreambox ważne jest że pobiera tylko 8W i jest na 12v jako jedyny tuner na rynku !!! w cenie poniżej 1000zł (firma vipsat) bezpośrednio do niego można włożyć kartę cyfry+ i śmiga (bezpośrednio bo nie wymaga modułu dostępu)
ponadto ma internet , linuxa :-D , aktualizację softu i wgrane oprogramowanie do obsługi wszystkich satelitów i transponderów
różnica w cenie tej samej anteny i masztu , pomiędzy firmami w Polsce to 450zł
troszke walczyłem z zestrojeniem ale sie udało działa bez problemu
DSCN2624.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 6156 raz(y) 141,11 KB |
DSCN2625.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 6156 raz(y) 137,4 KB |
|
|
|
|
 |
Marek
stary wyga

|
Wysłany: 2008-03-11, 09:23
|
|
|
A ja stosuję tuner satelitarny "N" ten bez nagrywania programów na twardy dysk prosty też jest na 12 V ustawiam antenę i mam pełen pakiet do odbioru. Ostatnio w Selgrosie kupiłem telewizorek na 12V Mistral z odtwarzaczem DVD za 889.38 zł. Uwaga należy sprawdzić na miejscu gdyż jest to Tani Chiński produkt" ale jak zaskoczy to będzie działał.
Marek |
_________________ "Róbmy swoje" |
|
|
|
 |
f68
weteran

|
Wysłany: 2008-03-11, 10:13
|
|
|
słyszałem że z "n" nie pojedziesz daleko czy to prawda że jest jakoś przypisane do regionu ?
tak mi powiedział papamila |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2008-03-11, 14:06
|
|
|
fasol68 napisał/a: | tak mi powiedział papamila |
jak przeniosłem tuner z jednego domu do drugiego (25km dalej to mi nie działało, musiałem aktywować u konsultanta w BOK |
|
|
|
 |
f68
weteran

|
Wysłany: 2008-03-11, 14:26
|
|
|
nabyłem tv do kampera miałem ale 7 " mały więc nabyłem 15" w firmie interdigital za 700zł
powiem tak tv rewelacja |
|
|
|
 |
Jerzy
weteran
Twój sprzęt: Adria Sun Living
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Sty 2007 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2008-03-11, 16:37
|
|
|
fasol68 napisał/a: | ...nabyłem 15" w firmie interdigital za 700zł
powiem tak tv rewelacja |
Możesz podać jakies szczegóły? |
|
|
|
 |
Marek
stary wyga

|
Wysłany: 2008-03-11, 16:44
|
|
|
W zeszłym roku jeździłem z cyfrą + odbierałem na Południu rejon Zadaru i nad naszym Morzem bez problemu co z N zobaczymy jak zestroję sie w nowym camperze. Pod domem w ogródku działa.
Marek. |
_________________ "Róbmy swoje" |
|
|
|
 |
f68
weteran

|
|