Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Telefon/internet za granica
Autor Wiadomość
Stanek 
weteran


Twój sprzęt: HYMER Exis-i 562
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Sie 2008
Piwa: 106/38
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-06-04, 10:55   

yahoda napisał/a:
Trochę się w tym wszystkim gubię,


http://www.orange.pl/kid,...elparticle.html

Tu jest trochę informacji o stawkach. Co do promocyjnych pakietów internetowych to wątpię, żeby w ofercie na kartę były one dostępne w roamingu, ale chyba najlepiej zaczerpnąć informacji u źródła czyli na infolinii orange.
_________________
Pozdrawiam
Stanek
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
amples
stary wyga

Twój sprzęt: W trakcie budowy
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 28 Lut 2013
Piwa: 22/1
Wysłany: 2017-06-04, 11:57   

yahoda napisał/a:
Mam Orange Free i kilkadziesiąt GB do wykorzystania, a na koncie 0,50 gr. Czy za granicą te pakiety danych będą działać tak, jak w Polsce, czy będę musiał doładować konto i z tego mi będą ściągać za internet, a pakiety tylko w Polsce aktywne?
Od 15 czerwca w ofertach na abonament Twoje nielimitowane rozmowy, SMS-y i pakiety internetu we wszystkich krajach Unii Europejskiej

Pakiety danych tylko w abonamencie ,

Od dnia 15 czerwca br. w ramach Promocji Taniej za transmisję danych w roamingu w Strefie 1” opłaty za transmisję danych w roamingu w Strefie 1 dla Abonentów taryf na kartę w Orange zostają obniżone do wysokości 0,10 zł za 1 MB.

Raczej bonusów i pakietów internetowych w kartach prepaid to nie obejmie , nic o tym nie wspominają.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
mischka 
weteran


Twój sprzęt: Dethleffs
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 27 Lut 2016
Piwa: 18/23
Skąd: Ratyzbona
Wysłany: 2017-06-04, 15:13   

wirefree napisał/a:
Mi sciaga z konta 0.25c za 1 MB dodatkowo w romingu na terenie niemiec mozesz sie przygotować na fatalna jakość a raczej prędkość połączenia. Co ciekawe w zeszłym tygodniu dostałem informacje że w Polsce w mojej sieci przy normalnych rozmowach płace tak jak w niemczech czyli 9 centow za 1 minute i sms 7 centow.

i to z Orange?? gdzie taka fatalna jakość połączenia??
Heyah w Niemczech śmiga idealnie, minusem jest cena transmisji danych.
Natomiast Niemiecka karta w Polsce nie pobiera dodatkowych opłat, to co w de to w każdym kraju UE, ale to już stary standard...
_________________
W życiu piękne są tylko chwile...
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
wirefree 
zaawansowany

Twój sprzęt: AhornCamp530 Fiat Ducato 1.9td
Dołączył: 03 Lis 2016
Otrzymał 4 piw(a)
Skąd: Zielona Gora
Wysłany: 2017-06-05, 09:35   

Mam karte PLAY i ona w roamingu działa fatalnie nawet jesli telefon złapie HSDPA . Zreszta w całych niemczech internet w GSM to jest wielka porażka w porównaniu do polski. Mam ALDI Talk i to działa jak złapie dobry nadajnik no w sumie nie jest najgorzej oprócz tego mam Netto Kom i tutaj też nie jest najgorzej pod warunkiem że nie mam montażu na wiosce bo wtedy róznie bywa. Znajomi mają niemiecka LYCA i nawet w centrum monachium czasem cięzko z internetem.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
mischka 
weteran


Twój sprzęt: Dethleffs
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 27 Lut 2016
Piwa: 18/23
Skąd: Ratyzbona
Wysłany: 2017-06-05, 12:51   

wirefree, wszystko co powiazane z E-plusem może mieć słaby zasięg w mniejszych miejscowościach. Najlepszy dostęp do szybkiego internetu ma T-mobile (nawet w szczerym polu można złapać LTE) Ja korzystam z Vodafone i uważam że to dobry stosunek jakości do ceny. Wcześniej był o2 ale od kiedy połączyli się z E-plus (między innymi Aldi Talk) to katastrofa. W dużych miastach wszystko fajnie działa i wtedy można brać co najtańsze
_________________
W życiu piękne są tylko chwile...
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
yahoda 
zaawansowany


Twój sprzęt: HYMERMOBIL 522 FORD
Nazwa załogi: brave sir Robin
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 13 Paź 2015
Piwa: 25/40
Skąd: Starogard Gd.
Wysłany: 2017-06-05, 18:26   

Damn.... w takim razie chyba najlepiej kupić kartę sim z pakietem danych w konkretnym kraju i na drugim telefonie sobie z netu korzystać. Orientujecie się, czy w Rumunii i Bułgarii też mają cyrk z rejestracją karty?
_________________
kamperki z lego: http://www.camperteam.pl/...hlight=lego+kam
nasze autko: http://www.camperteam.pl/...ight=hymermobil
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
mischka 
weteran


Twój sprzęt: Dethleffs
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 27 Lut 2016
Piwa: 18/23
Skąd: Ratyzbona
Wysłany: 2017-06-05, 18:45   

yahoda, myślę że będzie coraz lepiej. Wkrótce będziemy z jedną kartą po Europie krążyć. Trzeba dać trochę czasu operatorom. Co do Rumuni i Bułgarii podpytam znajomych w pracy. Tylko musisz poczekać do przyszłego tygodnia. :spoko
_________________
W życiu piękne są tylko chwile...
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
yahoda 
zaawansowany


Twój sprzęt: HYMERMOBIL 522 FORD
Nazwa załogi: brave sir Robin
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 13 Paź 2015
Piwa: 25/40
Skąd: Starogard Gd.
Wysłany: 2017-06-05, 19:27   

mischka napisał/a:
yahoda, myślę że będzie coraz lepiej. Wkrótce będziemy z jedną kartą po Europie krążyć. Trzeba dać trochę czasu operatorom. Co do Rumuni i Bułgarii podpytam znajomych w pracy. Tylko musisz poczekać do przyszłego tygodnia. :spoko


Będę wdzięczny za wszelkie informacje. Ruszamy dopiero za miesiąc. Dzięki.
_________________
kamperki z lego: http://www.camperteam.pl/...hlight=lego+kam
nasze autko: http://www.camperteam.pl/...ight=hymermobil
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
RadekNet 
zaawansowany


Twój sprzęt: Opel Vivaro w budowie / Volvo 142
Dołączył: 06 Sty 2009
Piwa: 2/12
Skąd: Sligo IE
Wysłany: 2017-06-07, 09:54   

Czy będzie u któregoś polskiego operatora w ofercie prepaid tak, że wszystkie pakiety będą tak samo rozliczane w Polsce jak i za granicą? U nas w Irlandii tylko jedna sieć się wyłamała, cała reszta (w tym Vodafone, którego używam) w całej Europie będzie działać identycznie jak "w domu".
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
mwservice 
doświadczony pisarz


Twój sprzęt: Pilote Mooveo
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 21 Mar 2012
Piwa: 6/7
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-06-07, 13:32   

Nju mobile z rachunkiem ma mieć tak jak w kraju:
http://www.njumobile.pl/r...CFVyUsgodhVcJYQ
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
mischka 
weteran


Twój sprzęt: Dethleffs
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 27 Lut 2016
Piwa: 18/23
Skąd: Ratyzbona
Wysłany: 2017-06-13, 20:44   

yahoda napisał/a:
Damn.... w takim razie chyba najlepiej kupić kartę sim z pakietem danych w konkretnym kraju i na drugim telefonie sobie z netu korzystać. Orientujecie się, czy w Rumunii i Bułgarii też mają cyrk z rejestracją karty?

Pytałem kilku znajomych Rumunów i każdy twierdził zgodnie że kart nie trzeba rejestrować. Wszyscy chwalili Vodafone później Orange.
Bułgarska cześć ekipy jeszcze na urlopie, ale dam znać jak się czegoś dowiem...
_________________
W życiu piękne są tylko chwile...
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Stanek 
weteran


Twój sprzęt: HYMER Exis-i 562
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Sie 2008
Piwa: 106/38
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-06-20, 07:52   

Ostatnio dostałem sms'a o następującej treści: "od teraz do końca okresu rozliczeniowego korzystasz z nielimitowanych połączeń na komórki i transferu danych w kraju i w roamingu w UE - do wykorzystania masz 2 GB. Sprawdź internet w UE bezpłatnym SMSem o treści ILE na nr 8095".

Sprawdziłem smsem i faktycznie mam 2GB do wykorzystania. Mam najtańszą taryfę buzz za 19 zł + dodatkowy numer za 9 zł. Fajnie bo spodziewałem się 0,96 GB a tu niespodzianka dostałem x2 (chyba w roamingu uwzględniają też bonus za staż w sieci).

W SMS'ie zwrotnym była też informacja, że po wykorzystaniu limitu opłata 4gr/1MB czyli ok. 40 zł za 1 GB. Też nie najgorzej szczególnie, że można wykorzystać ile potrzeba, a nie trzeba płacić za cały pakiet, a cena niższa niż w zeszłym roku za pakiety (50zł/1GB).
_________________
Pozdrawiam
Stanek
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
yahoda 
zaawansowany


Twój sprzęt: HYMERMOBIL 522 FORD
Nazwa załogi: brave sir Robin
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 13 Paź 2015
Piwa: 25/40
Skąd: Starogard Gd.
Wysłany: 2017-06-24, 09:14   

mischka napisał/a:
yahoda napisał/a:
Damn.... w takim razie chyba najlepiej kupić kartę sim z pakietem danych w konkretnym kraju i na drugim telefonie sobie z netu korzystać. Orientujecie się, czy w Rumunii i Bułgarii też mają cyrk z rejestracją karty?

Pytałem kilku znajomych Rumunów i każdy twierdził zgodnie że kart nie trzeba rejestrować. Wszyscy chwalili Vodafone później Orange.
Bułgarska cześć ekipy jeszcze na urlopie, ale dam znać jak się czegoś dowiem...


Pięknie dziękuję za informacje.
_________________
kamperki z lego: http://www.camperteam.pl/...hlight=lego+kam
nasze autko: http://www.camperteam.pl/...ight=hymermobil
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Mavv 
weteran


Twój sprzęt: Nissan Interstar L3H3
Nazwa załogi: -MadMobile-
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Lut 2014
Piwa: 18/23
Skąd: Ballina, Irlandia
Wysłany: 2017-06-24, 09:47   

RadekNet napisał/a:
Czy będzie u któregoś polskiego operatora w ofercie prepaid tak, że wszystkie pakiety będą tak samo rozliczane w Polsce jak i za granicą? U nas w Irlandii tylko jedna sieć się wyłamała, cała reszta (w tym Vodafone, którego używam) w całej Europie będzie działać identycznie jak "w domu".


Ja mam 3. Mamy pakiety Classic Flex Max i Unlimited Flex Max. W Irlandii - jesli chodzi o internet, mamy niemonitowany (All You Can Eat Data). Jakiś czas temu dostaliśmy listownie info o zmianach dot. roamingu. Niedawno przyszedł też sms. Internet w roamingu został nam obcięty z nielimitowanego do 7GB co miesiąc... Sporo, ale jednak powinno być "jak w domu".

I jeszcze jedna sprawa. Nie będzie prosto z kartami sim używanymi poza siecią macierzystą. Otóż, jak kilka innych osób kupiłem kartę sim 3 z Wielkiej Brytanii. Nie chciała ona działać. Po pierwsze 3 UK nieco zmieniła swoje zasady (toscaner również ma problemy z udostępnianiem netu). Ponadto jeśli telefon nie zaloguje się w swojej macierzystej sieci przez 90 dni (chyba 90 dni), to operator rości sobie prawa do wyłączenia takiej karty sim. Podobnie jest z Orange w Polsce. Gdzieś czytałem jakiś regulamin Orange, gdy miałem problemy z wykonywaniem połączeń z Irlandii do Polski.

Jak widać, operatorzy nie będą dawać za wygraną i będą chcieli jednak dalej zarabiać na roamingu. Czas pokaże, jak to wygląda w praktyce.
_________________
Zbudowałem I Wypoczywam W Kamperze Klub :)
Tak powstawał mój kamperek
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
robba 
zaawansowany


Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Dołączył: 17 Paź 2015
Piwa: 18/27
Skąd: Nicelea
Wysłany: 2017-06-24, 13:42   

Mavv napisał/a:
Ponadto jeśli telefon nie zaloguje się w swojej macierzystej sieci przez 90 dni (chyba 90 dni), to operator rości sobie prawa do wyłączenia takiej karty sim....

Trzeba będzie kartę sklonować, komuś w Polsce zostawić, żeby się co jakiś czas zalogował...
Albo jakiś automat...
_________________
----------------------------------------------------------------
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
----------------------------------------------------------------
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group