Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Gdzie łowicie ryby poza Skandynawią i Polską?
Autor Wiadomość
Endi 
Kombatant


Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy
Dołączył: 05 Paź 2008
Piwa: 315/481
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2016-11-25, 17:45   

krzlac napisał/a:
To działa tylko na fladry? ...


I jeszcze, na leszcze :mikolaj
_________________
Najpiękniejsze hobby świata !
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Comsio 
Kombatant
weteran cepek

Twój sprzęt: Ducato II 2,5 tdi 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 18 Lut 2013
Piwa: 85/405
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2016-11-25, 17:57   

Dobrze że powiększyłem staw :szeroki_usmiech .
Od czasu do czasu mogę :zastrzelic caplę na niedzielny rosołek :szeroki_usmiech
_________________
Całe życie mówię , że do flaszki trza dwojga.
Asia i Wiesław pozdrawiają.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
krzlac 
Kombatant


Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 13 Paź 2011
Piwa: 98/5
Skąd: Gowarzewo k/Poznania
Wysłany: 2016-11-25, 18:17   

Z czaplami uważaj, one chodzą po dnie.
_________________
WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Endi 
Kombatant


Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy
Dołączył: 05 Paź 2008
Piwa: 315/481
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2016-11-29, 20:15   

Od piątku na Bałtyku sztorm. Wiatr do 70 km/godz a tu proszę ....wiaderko okonia złowione w Marinie w porcie.

Do Kołobrzegu Panowie, okoń "bije" jak szalony :spoko

Okoń.jpg
Okonek tu jeszcze świeży ale w sumie już spałaszowany.
Plik ściągnięto 25 raz(y) 159,44 KB

_________________
Najpiękniejsze hobby świata !
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
yuras 
weteran

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 04 Maj 2010
Piwa: 46/51
Skąd: 16 km od Pekinu
Wysłany: 2016-11-29, 22:09   

A ogonki smażysz osobno?
Czekam na sanatorium, może przydzielą morze {w Kołobrzegu].
_________________

  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Endi 
Kombatant


Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy
Dołączył: 05 Paź 2008
Piwa: 315/481
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2016-11-29, 22:45   

yuras napisał/a:
A ogonki smażysz osobno? ...


Nie, nie smażę osobno. ;)

Ogonki i łby dla kotka (może być czarnego) :spoko
_________________
Najpiękniejsze hobby świata !
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
krzlac 
Kombatant


Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 13 Paź 2011
Piwa: 98/5
Skąd: Gowarzewo k/Poznania
Wysłany: 2016-11-30, 09:12   

Skrobiesz? Ze skórki nie obierasz?
_________________
WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Janusszr 
Kombatant

Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Wrz 2016
Piwa: 76/80
Skąd: Suwałki
Wysłany: 2016-11-30, 09:45   

krzlac napisał/a:
Skrobiesz? Ze skórki nie obierasz?

Chyba łatwiej okonia oskrobać, niż "okorować".
Łowię masę okoni i zero problemów ze skrobaniem.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
krzlac 
Kombatant


Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 13 Paź 2011
Piwa: 98/5
Skąd: Gowarzewo k/Poznania
Wysłany: 2016-11-30, 10:16   

Jeśli łatwiej to znaczy szybciej i mniej bałaganu to masz rację. Moja żona nie zezwala na skrobanie okoni w kuchni. Łuski po takiej akcji są wszędzie.
_________________
WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Janusszr 
Kombatant

Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Wrz 2016
Piwa: 76/80
Skąd: Suwałki
Wysłany: 2016-11-30, 10:45   

krzlac napisał/a:
Jeśli łatwiej to znaczy szybciej i mniej bałaganu to masz rację. Moja żona nie zezwala na skrobanie okoni w kuchni. Łuski po takiej akcji są wszędzie.

Okonie nauczył mnie skrobać pewien pan z Warszawy 40 lat temu :)
W domu nie skrobię. Zazwyczaj robię to w ogrodzie.
Z tym skrobaniem sekret polega na tym, że wkłada się kawałek patyka wzdłuż ciała, aż do końca ryby. To ją usztywnia. Później trzyma się rybę za ten patyk i głowę, dociskając rybę do deseczki, a nawet trawy. Nie można dopuścić, aby ryba wyschła, bo wtedy jest trudniej oskrobać. Mniejsze skrobię nożem, większe kapslami.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
yuras 
weteran

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 04 Maj 2010
Piwa: 46/51
Skąd: 16 km od Pekinu
Wysłany: 2016-11-30, 11:02   

Można i tak.
_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Janusszr 
Kombatant

Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Wrz 2016
Piwa: 76/80
Skąd: Suwałki
Wysłany: 2016-11-30, 12:54   

Nie sądzę, żeby karcher podołał okoniowi :szeroki_usmiech
Na myjni można sprawdzić. :wyszczerzony:
_________________
Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek :)
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
krzlac 
Kombatant


Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 13 Paź 2011
Piwa: 98/5
Skąd: Gowarzewo k/Poznania
Wysłany: 2016-11-30, 14:29   

Janusszr napisał/a:
Nie sądzę, żeby karcher podołał okoniowi


Przecież filmik zaczyna się od okonia i to ruskiego.

Wszystkie metody dobre, ja jednak preferuję filetowanie i pozyskiwanie białych płatów bez ości i skóry. Filetuję bez uprzedniego patroszenia i ostrym nożem oddzielam mięso od skóry.
Wyjątkiem jest karp wigilijny, ten idzie w skórze i z ościami piersiowymi - do galarety.
_________________
WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
Ostatnio zmieniony przez krzlac 2016-11-30, 15:32, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Janusszr 
Kombatant

Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Wrz 2016
Piwa: 76/80
Skąd: Suwałki
Wysłany: 2016-11-30, 14:50   

Widocznie te ruskie okonie jakieś inne są :diabelski_usmiech
_________________
Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek :)
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Endi 
Kombatant


Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy
Dołączył: 05 Paź 2008
Piwa: 315/481
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2016-11-30, 17:26   

krzlac napisał/a:
Skrobiesz? Ze skórki nie obierasz?


Krzysiu to mały okonek. Bez łba między 9-15 cm . Nie ma co filetować ;) a tak naprawdę to jestem niecierpliwy, dużo soli w mąkę i na patelenkę :ok

Smakują jak fryteczki. :)
_________________
Najpiękniejsze hobby świata !
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***