|
|
Przesunięty przez: janusz 2015-01-20, 21:55 |
Droga |
Autor |
Wiadomość |
Nomad
weteran
Twój sprzęt: sprzedany;;E-mail 25020roman@w
Nazwa załogi: Nomad
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Lut 2011 Piwa: 51/22 Skąd: Elbląg
|
Wysłany: 2013-01-24, 20:58 Droga
|
|
|
Różne drogi przeszedłem lub przejechałem...a od pewnego czasu zacząłem się przygotowywać do Tej Drogi w wersji kamperowo-pieszej.
...brzmi tajemniczo i tak ma być.....
kogo ten temat poruszy ,niech poszuka w internecie
i koniecznie obejrzy film The Way "Droga życia".
....tu odnośnik do recenzji filmu...
http://www.filmweb.pl/fil...cia-2010-590595
Post ma charakter informacyjny i prosiłbym się do niego nie "dokładać" |
_________________ http://www.camperteam.pl/...d6e80cd41000112
i sporo innych |
|
|
|
|
rysiol
stary wyga
Twój sprzęt: frankia mercedes MB100 1989 rok
Pomógł: 2 razy Dołączył: 30 Wrz 2008 Piwa: 77/26 Skąd: Lubartów
|
|
|
|
|
Jacek M
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs na J5 2,5D '89 - ciągle jeździ :)
|
Wysłany: 2013-11-03, 11:05
|
|
|
Nomad, a czemu nie chcesz, żeby "się dokładać"? Camino to ciekawa sprawa. |
_________________ "Najlepsze są amerykańskie koszule w kratę.
Bierzesz sobie winko, siadasz nad Wisłą, rozpinasz kołnierzyk.
Najlepsze są amerykańskie koszule w kratę"
M. Piwowski vel A. Krost |
|
|
|
|
cirrustravel
weteran CB RADIO - 26
Twój sprzęt: Chausson S697 GA
Nazwa załogi: NICKT
Pomógł: 3 razy Dołączył: 13 Gru 2010 Piwa: 82/77 Skąd: świętokrzyskie
|
Wysłany: 2013-11-03, 11:17
|
|
|
Nomad, jeśli udało Ci się przebyć zaplanowaną Drogę - podziel się relacją |
_________________ Mariusz
www.cirrus-travel.pl
|
|
|
|
|
Jacek M
weteran
|
Wysłany: 2013-11-03, 11:47
|
|
|
Ja zdecydowałem, że w 2014 zaczynam. Mieszkam 100 km na wschód od Warszawy. Wg. googla do Santiago jest 3008 km. Jeśli by policzyć szlakami jakubowymi, a nie „na dzidę” – wyjdzie pewnie z 10 - 20% więcej czyli ze 3300 – 3600.
Ja sobie myślę – tydzień rocznie. Czyli 9 dni liczone brutto, tj. z dojazdem/dolotem. No to bezpiecznie licząc wyjdzie na czysto ze 6 dni po 30 km – i trzeba liczyć ze 20 takich tygodniowych „tur”.
Można by zacząć z Warszawy, od św. Jana (oczywiście 3 dni „zerowe” – żeby dojść nogami) i potem wzdłuż Wisły, dalej Gniezno itd.
Albo też – wariant południowy – start z Lublina. Potem na Sandomierz – Kraków – Opole - Wrocław.
Dalszych możliwości bez liku: od wariantu południowego – cd. - Zgorzelec-Praga-Monachium-Berno-Lyon aż po północny: Poznań – Berlin – Kolonia – Bruksela – Paryż.
Nie za bardzo znam Europę "po drodze" a z pozycji piechura - w ogóle nie znam
Ciekawe, czy ktoś z forumowiczów "spróbował się" ze świętym Jakubem albo ma jakieś swoje typy - przemyślenia na ten temat?
Ja właśnie zaczynam zbierać informacje i chętnie przyjmuję wszelką merytoryczną wiedzę.
Aha - nie szukam kumpli na wyprawę. Nie dlatego, żebym był przeciwny ludziom - wręcz przeciwnie Jak kogoś spotkam po drodze - będzie pięknie ale co do zasady - idę sam.
Nomad - napisz, czy nie masz nic przeciwko, żeby rozwijać temat w Twoim wątku - jeśli nie - poproszę Admina o przeniesienie - pomyślałem, że nie ma sensu tworzenie kolejnego na ten sam temat. |
|
|
|
|
Nomad
weteran
|
Wysłany: 2013-11-04, 20:35
|
|
|
cirrustravel napisał/a: | Nomad, jeśli udało Ci się przebyć zaplanowaną Drogę - podziel się relacją |
...niestety odpadłem w tym roku...3 m-ce rehabilitacji ...i w Bogu nadzieja.
Spróbuję na wiosnę..może jednak część kamperowa będzie większa niż piesza...jeżeli miałoby to jeszcze sens....zobaczymy....chciałem iść od Astorgi.................wyposażenie łącznie z przewodnikami jest.........chęć również..............................................
Jacek M napisał/a: | nie szukam kumpli na wyprawę. Nie dlatego, żebym był przeciwny ludziom - wręcz przeciwnie |
Idzie się zwykle samemu z towarzyszką życia lub w zoraganizowanej małej grupie....dla większości ma być to przeżycie duchowe,chociaż często spotyka się osoby idące tą Drogą z całkiem przyziemnych pobudek.Grupę trudno uzbierać....
Przy okazji w Polsce są też wytyczone Szlaki Św.Jakuba i także można zdobyć certyfikat po ich przejściu
Jacek M napisał/a: | Nomad - napisz, czy nie masz nic przeciwko, żeby rozwijać temat
w Twoim wątku |
Cóż....chcecie to piszcie. |
i sporo innych |
|
|
|
|
szymek1967
Kombatant
Twój sprzęt: VW colorado KARMANN
Nazwa załogi: rodzinka
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Lis 2011 Otrzymał 35 piw(a) Skąd: zielona gora
|
Wysłany: 2013-11-04, 20:44
|
|
|
powiem krótko: jestem zafascynowany !!!!
ps.
czesto o tym mysle ,czekam na duchowa wenę
zobacze jak sie sytuacja swiatowa rozwinie ,jesli bedzie spokoj wyruszam wiosną ,wczesna wiosną
do zobaczenia na szlaku
ps2. dawno sie tak nie uradowalem jak teraz czytając ten wątek |
_________________ szymek1967 |
|
|
|
|
Jacek M
weteran
|
Wysłany: 2013-11-10, 01:01
|
|
|
Nomad napisał/a: |
Cóż....chcecie to piszcie. |
No dzięki - już dawno się nie czułem tak serdecznie zaproszony |
|
|
|
|
Annmir
zaawansowany
Twój sprzęt: na razie w planach
|
Wysłany: 2013-11-10, 13:53
|
|
|
Jeżeli ktoś szuka informacji o Camino to polecam http://www.lukaszsupergan...ago-statystyki/ i inne opisy tej Drogi na jego stronie
A swoją drogą to i mnie się marzy... |
_________________ Annmir |
|
|
|
|
Jacek M
weteran
|
Wysłany: 2013-11-14, 20:58
|
|
|
Annmir nie wiem, czy Ci dziękować, czy robić wymówki
Strona Łukasza tak mnie wciągnęła, że przesiedziałem pół nocy. Praktycznie odpowiada na większość moich pytań związanych z Camino, typu: kiedy iść, jak się przygotować, co zabrać - lektura obowiązkowa! Bardzo też ciakawa jest podstrona o "freeganizmie" czyli jedzeniu tego, co nasza "cywilizacja" skazuje na kompostowanie. Na pewno nie jest to pomysł dla każdego ale same przemyślenia - prima. Coś w tym musi być wabiącego, koleżanki córka wraz ze swoim przyjacielem obeszła w ten sposób całą Europę - wydając na podróż 0 (słownie: zero). A wracając do tematu, czyli Camino - ciekawie byłoby popróbować tego, czego Łukasz się bał, a co sprawiało mu najwiekszą satysfakcję, czyli szukanie noclegu u ludzi po drodze. Wiem, że w średniowieczu pielgrzymi spali w kościołach świętego Jakuba, które na szlaku Camino specjalnie budowano w odstepach dnia marszu. Widziałem takie kościoły ze 20 lat temu zwiedzając Bawarie i Szwajcarię i tak sobie myślałem, jakby to było wziąć laskę i sandały - no i sakwę, ale z wąskim "wlotem" - i wyruszyć, jak przed wiekami od kościoła, do kościoła - o łasce dobrych ludzi... |
|
|
|
|
Annmir
zaawansowany
Twój sprzęt: na razie w planach
|
Wysłany: 2013-11-15, 07:42
|
|
|
Cieszę się, że się przydała Oglądanie świata z różnych perspektyw daje bardzo ciekawe spostrzeżenia. Jadąc oglądasz szybciej i na większym obszarze a idąc może nie tyle oglądasz dokładniej, co bardziej smakujesz. Powodzenia! |
_________________ Annmir |
|
|
|
|
Jacek M
weteran
|
Wysłany: 2013-11-15, 13:40
|
|
|
Na długo przed epidemią kamperową oblazłem pół Polski z plecakiem - zdecydowanie warto obejrzeć Wielki Świat z kampera choćby - ale perspektywa pieszego, ba, sama droga, czy Droga nawet, jest stale bardzo nęcąca
.Co by to było panie Bartoszko jakby dróg nie było? I tych żelaznych jak to mówią i tych wyjeżdżonych i tych wychodzonych?
-Jakby dróg nie było? Eeeee... co żeś pan. Ja to ze wsi jestem. Jak tylko pamiętam drogi zawsze były. No bo jakby ludzie do ludzi jeździli? Na wesela, że ślubów, a do sklepu i do wójta, do kościoła, wozy z żytem z kartoflami, którędy? Jakby dróg nie było? Pan to chyba miastowy, że o takie rzeczy pyta?
-Nie za bardzo. Więcej drogowy niż miastowy....I co to jest ta droga? La strada jak mówią.
-Panie Janku. Co to jest droga to najlepiej dowiedzieć się nogami. A już obowiązkowo bosymi. Dobrze przy tym aby piach nie był ot taki sobie ale gorący albo zimny jak w listopadzie w przymrozek i żeby nogi młode były, stare kopyta mało czują. Dobrze, żeby na tej drodze jakaś kałuża była. Kamień. Korzeń. I skaleczyć palec albo piętę odbić oooo....żeby poznajomić się z drogą dobrze to trzeba hen w inne strony iść...iść ...iść. Pomylić się na rozstaju. Wejść w dzikie chaszcze.
-Tak...
-Jezu, Jezu jak dobrze wtedy zobaczyć wtedy na przeciw człowieka. Przeżegnać się, żeby nie był on czasem w kopytkach. Potem powiedzieć- Niech będzie pochwalony.- a jak odpowie, spytać.- Panie, a którędy to panie do Dolistowia?
-A on? A on co odpowie?
-Do Dolistowia?! Toż to panie zupełnie naprzeciw. Chodź pan, panie ja też do Dolistowia.
- I co? I co dalej?
-I już dobrze. O jak dobrze panie Janku. Się idzie już spokojnie i się rozmawia
-Tak...się idzie, się rozmawia się... się...
-No i już jesteśmy! A do Hopli prosto przed siebie. Prosto.
-Dziękuje. Dziękuję bardzo.
-Z Bogiem panie Janku.... |
Ostatnio zmieniony przez Jacek M 2016-06-28, 18:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Nomad
weteran
|
|
|
|
|
Wyświetl szczegóły |
|
Nomad
weteran
|
Wysłany: 2016-06-20, 13:26
|
|
|
Szczęśliwie doszliśmy i wróciliśmy do domu.Pozdrawiamy wszystkich na kołach.
DSC04582 (Kopiowanie).JPG
|
|
Plik ściągnięto 5407 raz(y) 99,71 KB |
|
i sporo innych |
|
|
|
|
izola
Kombatant
Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 20 Sty 2015 Piwa: 231/155 Skąd: Westfalia
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|