Przesunięty przez: Świstak 2017-07-17, 17:04 |
viaTOLL oraz uprawnienia kamper < 3500 + przyczepa lekka |
Autor |
Wiadomość |
max111
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Adria Coral 660 sl
|
Wysłany: 2017-07-05, 07:15 viaTOLL oraz uprawnienia kamper < 3500 + przyczepa lekka
|
|
|
Witam
Planuje przejazd do Grecji Kamper do 3.5 t plus przyczepa do 750 kg, czy w Polsce nalezy wykupić urządzenie i wnosić opłaty viaTOLL (mam rozbieżne informacje).
A co dalej w Słowacji, Wegry, Sebria, Macedonia i Grecja.
Czy tylko oplaty za autostrady czy jakies inne oplaty, winety itp.
Czy taki zestaw na prawo jazdy B nie ma problemu za granicą?
U nas jest przepis ze 3500+ lekka do 750 moze jechac na B, jak to sie ma za granicą?
O jakie przepisy sie operac za granicą - podobno obowiązuje konwencja wiedeńska, ale jak sie o nia upominać czy są jakies tłumaczenia np en. |
_________________ Krzysztof
 |
|
|
|
 |
moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2014 Piwa: 117/43 Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2017-07-05, 07:33
|
|
|
Musisz rozgraniczyć uprawnienia do prowadzenia a opłaty
W PL Viatoll obowiązuje |
_________________ Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 120/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2017-07-05, 09:50
|
|
|
max111 napisał/a: | U nas jest przepis ze 3500+ lekka do 750 moze jechac na B |
własnie tak jest "na zachodzie" a my PL korzystamy z tych uprawnień( do 4250kg przy pojeżdzie dmc 3500kg)na podstawie jakiejś tam dyrektywy EU (nie pamietam)
w PL na wszystko co ma pow 3500 obowiazkowy VIATOL, przypisany do nr auta.
Jak jedziesz akurat bez przyczepy to go wyłaczasz- (bramownice go widzą) |
|
|
|
 |
nikita55
stary wyga
Twój sprzęt: Hobby T600 2,5 TDi 115PS
Pomógł: 5 razy Dołączył: 09 Sty 2015 Piwa: 28/12 Skąd: Nieokreślone
|
Wysłany: 2017-07-05, 19:59
|
|
|
Słyszałem,że na 4250kg trzeba mieć rozszeżone B czyli jakiś egzamin zdać.Na zwykłym nie można jeździć. |
_________________ nikita55 |
|
|
|
 |
Rav
weteran
Twój sprzęt: Mobilvetta Kea
Nazwa załogi: Chmielki4
Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Maj 2014 Piwa: 145/22 Skąd: z prawilnego kraju
|
Wysłany: 2017-07-05, 20:04
|
|
|
nikita55 napisał/a: | Słyszałem,że na 4250kg trzeba mieć rozszeżone B czyli jakiś egzamin zdać.Na zwykłym nie można jeździć. |
4.250kg to możesz latać na B o ile przyczepa jest przyczepą lekką, tj. do 750 kg - czyli 3500 kg holownik + przyczepa max. 750 kg.
Jak chcesz więcej lub cięższą przyczepę to już trzeba dorobić E do kat. B (wtedy max. zwiększa się do 7000 kg) |
_________________ Byle do przodu |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 477/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2017-07-05, 20:34
|
|
|
Prawda, ale nie do końca, bo wymyślono coś takiego i to dawno bo? 2013 r
B96
Już tyle lat a.... "my swoje"
Dodanie do prawa jazdy kodu 96,pozwala na przekraczanie granicy 3500 kg całkowitej masy zestawu, aletaki zestaw nie może ważyć więcej niż 4250 kg. Dopuszczalne zatem stajesię prowadzenie samochodu o dmc np. 2500 kg wraz z przyczepą kempingową odmc 1500 kg. W takiej sytuacji zestaw z maksymalnym obciążeniem waży4000 kg, a zatem mieści się z 250 kg zapasem w granicach kategorii B zkodem 96. Wyrobienie kodu 96 pozwala na ciągnięcie nie tylko przyczepkempingowych. W zakresie uprawnień znajdują się również lawetysamochodowe, oraz inne przyczepy o różnorakim zastosowaniu (dla koni,budowlane, do przewozu łodzi, motocykli itd.). Składając zestaw należypamiętać o tym, że dopuszczalna masa całkowita przyczepy wraz zobciążeniem nie może przekraczać masy pojazdu ciągnącego, a także o tym,że łączna masa zestawu nie może przekroczyć 4250 kg. Ponadto każdypojazd ma w dowodzie rejestracyjnym określoną maksymalną masę przyczepy.Wynika to z różnego typu uwarunkowań pojazdu ciągnącego, a wszczególności jego hamulców. Informacje na ten temat można znaleźć wrubrykach O.1 i O.2 (maksymalna masa całkowita przyczepy z hamulcem/bezhamulca) dowodu rejestracyjnego, a także w rubryce F.3 (dopuszczalnamasa całkowita zespołu pojazdów). Rubryka F.3 zawiera dane tylko wtedy,gdy pojazd jest wyposażony w hak holowniczy. |
|
|
|
|
 |
nikita55
stary wyga
|
Wysłany: 2017-07-05, 21:10
|
|
|
Właśnie o tym pisałem.Czyli jak nie masz kodu B96 nie możesz kierować dmc 3500 plus przyczepa. |
|
|
|
 |
Flag
weteran

Twój sprzęt: Transit jumbo
|
Wysłany: 2017-07-05, 22:07
|
|
|
nikita55 napisał/a: | Właśnie o tym pisałem.Czyli jak nie masz kodu B96 nie możesz kierować dmc 3500 plus przyczepa. |
czytaj ze zrozumieniem
mozesz bez kodu 96 autem 3500 i przyczepa 750. max zestawu 4250
Z kodem 96 przyczepa moze miec wiecej niz 750 ale zestaw tez max 4250 |
|
|
|
 |
sławek w.
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato III
Nazwa załogi: Sławek W
|
Wysłany: 2017-07-05, 23:11
|
|
|
max111 napisał/a: | A co dalej w Słowacji, Wegry, Sebria, Macedonia i Grecja.
Czy tylko oplaty za autostrady czy jakies inne oplaty, winety itp. |
Zadałem kiedyś takie pytanie i nie doczekałem się odpowiedzi. http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=26527
Bez wątpienia kat. B wystarczy do kampera do 3500 kg + lekka przyczepa do 750 kg, oczywiście w Polsce viatoll. Natomiast dalej nie wiem jak mają się opłaty w innych krajach za taki zestaw. |
|
|
|
 |
max111
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2017-07-06, 06:56
|
|
|
sławek w. napisał/a: | max111 napisał/a: | A co dalej w Słowacji, Wegry, Sebria, Macedonia i Grecja.
Czy tylko oplaty za autostrady czy jakies inne oplaty, winety itp. |
Zadałem kiedyś takie pytanie i nie doczekałem się odpowiedzi. http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=26527
Bez wątpienia kat. B wystarczy do kampera do 3500 kg + lekka przyczepa do 750 kg, oczywiście w Polsce viatoll. Natomiast dalej nie wiem jak mają się opłaty w innych krajach za taki zestaw. |
No i tu własnie utknąłem, wiem ze sa przepisy w Polsce ze B mozna <3500 + 750 przyczepa lekka, ale jak sie odniesc do tego za granica czy mozna sie powołać na jakies przepisy miedzynarodowe (czytałem o konwencji wiedeńskiej ale tam nie ma wprost, chyba ze nie zauważyłem :-( ).
Wiadomo jak sie nie ma podkładki to cie skasują a moze powiedzą nawet jazda stop jak nie masz uprawnień???? |
 |
|
|
|
 |
nikita55
stary wyga
|
Wysłany: 2017-07-06, 07:18
|
|
|
Taka drobna różnica,teraz jest jasne dzięki. |
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2017-07-06, 07:22
|
|
|
A czy poprostu nie warto skoczyć na powiatowy posterunek i w biurze "lotnych" poprosić - może pomogą
Ja tak kiedyś zrobiłem i nie odmówili |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
sławek w.
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato III
Nazwa załogi: Sławek W
|
Wysłany: 2017-07-06, 07:24
|
|
|
No i tu własnie utknąłem, wiem ze sa przepisy w Polsce ze B mozna <3500 + 750 przyczepa lekka, ale jak sie odniesc do tego za granica czy mozna sie powołać na jakies przepisy miedzynarodowe (czytałem o konwencji wiedeńskiej ale tam nie ma wprost, chyba ze nie zauważyłem :-( ).
O tym mówi wspomniana przez Ciebie tzw. Konwencja Genewska art. 41 pkt. 4 i 5.
wersja angielska - http://www.unece.org/file..._traffic_EN.pdf
wersja polska - http://www.prawko-kwartnik.info/konwencjaw.html
Parę lat temu jak jeździłem jeszcze z przyczepą kempingową woziłem ze sobą wydrukowany fragment dotyczący właśnie tego zagadnienia tak na wszelki wypadek a potem dla spokoju ducha zdałem egzamin na E do B. |
|
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 477/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2017-07-06, 08:09
|
|
|
ufff. Panowie czy Panie i Panowie. Litości.
Tak zaraz zamieszacie, że najlepiej to mieć patent sternika.
Zaraz się zacznie o hamulcu najazdowym a tu też są ludzie którzy mieszają..
Haaa... a wpisy w DR? Też mają znaczenie.
Można tak bez końca.
Dlatego najlepiej odnosić się do konkretnych przypadków.
PS
Ja stary czepkowiec po trzech latach dopiero zrozumiałem, iż jeżdżę na "nielegalu" pomimo wielu kontroli.
Jak o tym żona się dowiedziała,...... musiałem kupić kampera i do tego bez możliwości montażu haka Taka homologacja |
|
|
|
|
 |
max111
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2017-07-06, 10:17
|
|
|
Bronek napisał/a: | ufff. Panowie czy Panie i Panowie. Litości.
Tak zaraz zamieszacie, że najlepiej to mieć patent sternika.
Zaraz się zacznie o hamulcu najazdowym a tu też są ludzie którzy mieszają..
Haaa... a wpisy w DR? Też mają znaczenie.
Można tak bez końca.
Dlatego najlepiej odnosić się do konkretnych przypadków.
PS
Ja stary czepkowiec po trzech latach dopiero zrozumiałem, iż jeżdżę na "nielegalu" pomimo wielu kontroli.
Jak o tym żona się dowiedziała,...... musiałem kupić kampera i do tego bez możliwości montażu haka Taka homologacja |
Tak, ja tez nie miałem haka i 3 sezony patrzenia na morze po którym by sie popływało spowodowało to ze juz mam hak i sprzęt ma jechac w tym roku.
ALE czasu na B+E brakło wiec dlatego pytam o uprawniena dla B...
Dzięki wszystkim za wszystkie cenne informacje :-)
Jeszcze nurtuje mnie jedno czy poza Polską na drodze do Grecji czyli Słowacja, Węgry, Serbia, Macedonia i Grecja jest wymagany jakiś lokalny viaTOLL, bo chyba Słowenia ma?.
Czy tylko wieksze opłaty za autostrady? |
 |
|
|
|
 |
|