Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2009-10-05, 22:29
Komputerowy system sterowania kamperem
Autor Wiadomość
Arturo 
stary wyga

Twój sprzęt: caravana ;)
Piwa: 2/1
Wysłany: 2008-12-19, 10:52   Komputerowy system sterowania kamperem

Zastanawia mnie czy spotkaliście się z komputerowym systemem starowania kamperem. Z tego co znalazłem to np. firma Concorde stosuje coś takiego w swoich nowych kamperach.
System Concorde-a to kolorowy dotykowy monitorek LCD 5,7cala, który pokazuje różne parametry i umożliwia sterowanie (i to tyle co można wyczytać z ich strony :( )
Może ktoś napisać o tym coś więcej? Może spotkał się ktoś z tym np. na targach albo ma taki system w swoim kamperze i mógłby napisać o nim coś więcej?

Domyślam się, że inspiracją są podobne system działające w samolotach :)

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2008-12-19, 11:22   

Cytat:
Domyślam się, że inspiracją są podobne system działające w samolotach :)
Super byłby do tego autopilot :haha: Ale temat ciekawy :bigok

f68 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Globethrotter A520
Nazwa załogi: f68
Piwa: 5/6
Wysłany: 2008-12-19, 11:40   

poczekajmy jakies 100lat to kamperki bedą latać , będzie panel lcd pewnie głosowy a nie dotykowy i bedzie też autopilot
Postaw piwo autorowi tego posta

VanB 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2008-12-19, 11:49   

W samochodach osobowych to już prawie norma.
Większość instalacji to już system sterowany komputerowo. Przeniesienie go na część mieszkalną nie powinno stanowić problemu, o ile zna się protokoły i tym podobne bzdety. Pytanie tylko czy koncerny samochodowe będą się chciały podzielić wiedzą tajemną. Nieoficjalnie widziałem piracką wersję techa zainstalowaną na zwykłym PC i podpiętą pod Oktawię. Ładnie sczytywał konfigurację samochodu. Właściciel zażyczył sobie aby na wyświetlaczu zamiast temperatury otoczenia była temperatura oleju w silniku i tak mu to zostało ustawione.

Co do sterowania częścią mieszkalną to można spróbować zaadoptować coś z technologii inteligentnego domu. Zamknięty standard EIB. Firmy tym się zajmujące powinny dać sobie radę, lub w standardzie otwartym PLC sobie samemu coś złożyć.

Arturo 
stary wyga

Wysłany: 2008-12-19, 12:09   

janusz napisał/a:
Super byłby do tego autopilot

Może na autopilot-a to jeszcze trochę poczekamy, chyba że kamper będzie na Passacie to będzie przynajmniej Park Assist :haha: :haha:

Myślę, że można by na takim ekranie wyświetlić wszystkie parametry pracy samochodu oraz kampera i większością z nich sterować a dodatkowo zaimplementować coś takiego jak przedziały poprawnych wartości po przekroczeniu których włącza się alert. Dodatkowo można by na tym ekranie wyświetlać np. obraz z kampery cofania, bo już GPS to chyba lepiej żeby był na osobnym ekranie.

W części mieszkalnej mógłby być podobny ekran, ale z zablokowanymi funkcjami sterowania funkcjami samochodu, aby np. wampirki nie zgasiły nam dla zabawy świateł w trakcie jazdy :haha: :haha:

VanB napisał/a:
Co do sterowania częścią mieszkalną to można spróbować zaadoptować coś z technologii inteligentnego domu. Zamknięty standard EIB.

To co jest w panelach kamperów ma się chyba nijak do tego co oferuje EIB, no i ceny EIB, podejrzewam że system dedykowany do samochodu byłby jednak tańszy (oczywiście nie przy jednostkowej produkcji) i miałby większe możliwości. Najlepszym chyba rozwiązaniem do takich zastosowań są systemy czasu rzeczywistego a jednym z bardziej znanych jest QNX, stosowany np. w komputerach pokładowych przez Audi (i tu moja wiedza na ten temat niestety się kończy :( )

Jako ciekawostka, 2 fotki lotnicze. Oczywiście to co tam jest na kilku ekranach w kamperze byłoby przełączane na jednym (ze względu na ograniczenie miejsca i brak potrzeby jednoczesnej kontroli aż tylu parametrów naraz). No i sztuczny horyzont nie byłby w kamperze potrzebny :szeroki_usmiech

0902470.jpg
Plik ściągnięto 6662 raz(y) 99,01 KB

1248765.jpg
Plik ściągnięto 6662 raz(y) 148,7 KB

AUTOJUR 
Kombatant

Twój sprzęt: TRANSIT-RIVIERA 1996
Piwa: 9/1
Wysłany: 2008-12-19, 12:20   

Wszystko ładnie tylko jak coś sie uszkodzi to nawet z toalety nie skorzystasz tylko zobaczysz napis błąd w systemie :haha: Ja osobiście unikam systemów sterowanych komputerem

48a-ELANKO 
weteran
dawniej: 48a-ELANKO

Piwa: 125/78
Wysłany: 2008-12-19, 12:39   

Odnoszę wrażenie, że posiadanie takich urządzeń, gadżetów czy jak to zwał np. "wodotrysków" zabiłoby we mnie ideę swobody, wolności i uciekając kamperem z pracy z domu bliżej natury nie chcę tego mieć przy sobie! Może to wybitnie konserwatywne spojrzenie na życie ale unikamy w naszym domu wszelkich "inteligentnych" urządzeń przedkładając naturalny wystrój, kominek, dobrą - w naszym odczuciu - muzykę nad te nowoczesności. A co dopiero mówić o przenoszeniu tego do kampera! Jest to oczywiście wyłącznie moje osobiste zdanie i nie potępiam tych, którzy dążą do monitorków, migających diod, pilotów i super automatów ale nie zazdroszczę tego nikomu. Przy jakimkolwiek spotkaniu zapraszamy pod naszą markizę korbą a nie pilotem otwieraną, grila węglowego, swojskie wędliny, żurek, i dobry napitek...
P.S. przełamałem się i nawigację GPS mam ale TV w kamperze... po stokroć nie!!!

stefan 
weteran

Twój sprzęt: Peugeot Tabbert 510
Nazwa załogi: Majka i Stefan
Piwa: 2/4
Wysłany: 2008-12-19, 12:39   

Witam! Pewnie jeszcze na pokladzie maly samolot rozpoznawczy... Wiem tylko ze im mniej "nowoczesnosci" tym bardziej niezawodne wszystko.Pozdrawiam.Stefan.:ok Pozdrawiam.Stefan.

bonusik 
weteran

Twój sprzęt: Hobby 600...w marzeniach..:))
Piwa: 10/15
Wysłany: 2008-12-19, 15:19   

stefan napisał/a:
jeszcze na pokladzie maly samolot rozpoznawczy

Kto wie...może by się przydał. :szeroki_usmiech
latałby sobie i wybierał co ciekawsze miejsca do zatrzymania się :ok
Taki mały "Kamper-Predator"...
No i dla świętego spokoju mógłby targac na pokładzie ze dwie rakiety Hellfire.
W razie niespodziewanej kontroli czy cosik podobnie... :haha: :haha:

Arturo 
stary wyga

Wysłany: 2008-12-19, 15:39   

AUTOJUR napisał/a:
Ja osobiście unikam systemów sterowanych komputerem

Unikać można, jeszcze przez parę lat ;) Ale one pchają się do nas "drzwiami i oknami".

Zobacz co dzieje się na rynku nowych samochodów osobowych, głównie tych z wyższej półki, tam coraz trudniej kupić auto bez komputera i nic na to nie poradzisz. Oczywiście ważne aby to był dobry system a nie takie coś jak mamy na kompach i co jakiś czas wywala niebieski ekran :hacker

No i nie może być tak jak w Chrysler 300C (nie wiem czy to poprawili czy nie) ale jak włożysz porysowaną płytę CD z muzyką to daleko nie pojedziesz :haha: :haha: Pewnie wszystkim steruje jeden procesor i źle zaprojektowany system przydziela w takim wypadku CD wszystkie zasoby systemowe. W samolotach wszystkie systemy są przynajmniej zdublowane. W kamperach nie będą, ale pewnie można zaprojektować system tak aby w przypadku uszkodzenia niektórych jego części lub całego systemu coś jeszcze działało.

A tak z ciekawości? Jak często psuje się np. ABS? To też komputer. A czy jak kupujecie samochód to szukacie takiego bez ABS-u?

stefan napisał/a:
Wiem tylko ze im mniej "nowoczesnosci" tym bardziej niezawodne wszystko.

No i tu mam trochę rozterki wewnętrzne, niby wiem, że bez tej całej komputeryzacji lepiej ale z drugiej strony ona trochę kusi, dla mnie szczególnie jeśli ma (daleki bo daleki) jakiś minimalny związek z lotnictwem :) A wogóle to zawsze byłem otwarty na nowoczesne rozwiązania chociaż wolałbym mieszkać w jakimś fajnym starym zamku niż domu Billa Gatesa :szeroki_usmiech

Z drugiej strony jak dla mnie to czy popsuje się samochód z komputerem czy bez to i tak go sam nie naprawię :(

48a-ELANKO napisał/a:
Może to wybitnie konserwatywne spojrzenie na życie ale unikamy w naszym domu wszelkich "inteligentnych" urządzeń przedkładając naturalny wystrój, kominek, dobrą - w naszym odczuciu - muzykę nad te nowoczesności.

Czasami da się jedno z drugim pogodzić, a nawet łatwiej mi to pogodzić w kamperze, który sam w sobie z naturą ma mało wspólnego, choć pozwala łatwiej wśród niej przebywać.
Oczywiście nikogo nie chce przekonywać, że wszystkim z takim systemem byłoby lepiej. To pewnie za mnie zrobią firmy produkujące kampery za kilka, kilkanaście lat :hihi:

48a-ELANKO napisał/a:
Przy jakimkolwiek spotkaniu zapraszamy pod naszą markizę korbą a nie pilotem otwieraną, grila węglowego, swojskie wędliny, żurek, i dobry napitek...

Zaproszenie przyjęte :)
Też wolę tradycyjne potrawy :food niż te tworzone "przemysłowo" gdzie z 1kg mięsa tworzy się minimum 2kg wędlin :evil:

48a-ELANKO 
weteran
dawniej: 48a-ELANKO

Piwa: 125/78
Wysłany: 2008-12-19, 16:04   

Oczywiście zaproszenie podtrzymuję i to już na najbliższym zlocie!!!

Arturo 
stary wyga

Wysłany: 2008-12-19, 16:14   

Na najbliższy to pewnie się nie załapię, ale jak się uda to będę 1 maja w Warce (bo mam stosunkowo blisko), niestety tylko osobówką (bo na razie o kamperze sobie tylko marzę i wymyślam takie głupotki jak ten system :wyszczerzony: ) i tylko w piątek bo w weekend imprezka rodzinna :pifko2 :food :band: :hura

stefan 
weteran

Wysłany: 2008-12-19, 16:15   

Witam!
Arturo napisał/a:
jakiś minimalny związek z lotnictwem
-o tak! Ceny kosmiczne! :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
Arturo napisał/a:
Jak często psuje się np. ABS?
-bardzo czesto.Tyle tylko ze ci ktorzy tego doswiadczyli bardzo czesto juz o tym opowiedziec nie moga.
Arturo napisał/a:
No i nie może być tak jak w Chrysler 300C
-to nie jedyne auto z taka wada.Mojemu koledze wymienili auto na nowe po roku bo NIE MOGLI ZLOKALIZOWAC USTERKI.
Arturo napisał/a:
Z drugiej strony jak dla mnie to czy popsuje się samochód z komputerem czy bez to i tak go sam nie naprawię
-jezeli bez to szansa ze ktos w poblizu to szybko naprawi jest wieksza.Ta cala "automatyzacja ma jedno podstawowe przeslanie-ZWIAZAC Z SERWISEM DO KONCA ZYCIA. :ok Pozdrawiam.Stefan.

Arturo 
stary wyga

Wysłany: 2008-12-19, 16:29   

stefan napisał/a:
Arturo napisał/a:
jakiś minimalny związek z lotnictwem
-o tak! Ceny kosmiczne! :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech

no to niestety też :evil:
stefan napisał/a:
Arturo napisał/a:
Jak często psuje się np. ABS?
-bardzo czesto.Tyle tylko ze ci ktorzy tego doswiadczyli bardzo czesto juz o tym opowiedziec nie moga.

nie znam statystyk wypadków spowodowanych awarią ABSu ale może czasami było to przecenianie jego możliwości?? Ale jeśli to prawda to jest to nieciekawa prawda :(
stefan napisał/a:
Arturo napisał/a:
Z drugiej strony jak dla mnie to czy popsuje się samochód z komputerem czy bez to i tak go sam nie naprawię
-jezeli bez to szansa ze ktos w poblizu to szybko naprawi jest wieksza.Ta cala "automatyzacja ma jedno podstawowe przeslanie-ZWIAZAC Z SERWISEM DO KONCA ZYCIA.
To jedno, drugie to obniżka kosztów produkcji i łatwość serwisowania, jeszcze paręnaście lat temu komputery naprawiało się z lutownicą, teraz wymienia się uszkodzone podzespoły, tak jest taniej dla serwisów.
A tak z ciekawości Stefan, jak jest w Niemczech z takimi serwisami typu: "Pan Stasio złota rączka"? Są jeszcze? Jeśli tak to czy wymierają razem z ich właścicielami czy mają się dobrze?

stefan 
weteran

Wysłany: 2008-12-19, 17:16   

Witam!
Arturo napisał/a:
A tak z ciekawości Stefan, jak jest w Niemczech z takimi serwisami typu: "Pan Stasio złota rączka"? Są jeszcze? Jeśli tak to czy wymierają razem z ich właścicielami czy mają się dobrze?
-bardzo dobrze postawione pytanie.Od wielu juz lat prawie wszystkie marki sa obslugiwane przy pomocy interfejsow diagnostycznych.Gniazda (OBD I i II) sa zunifikowane.Oprogramowanie jest inne do kazdej marki.Kupno oprogramowania i interfejsu do jakiejs marki to jest duzy wydatek z ktorym "zlota raczka" sobie raczej nie poradzi.Tak rozwiazano "specjalizacje".Ponadto od wielu juz lat serwisy maja prowizje od zamontowanych czesi i zakupionych materialow.Ale to nie tylko tu tak jest.Teraz na przyklad potrzebuje zrobic prosta niby rzecz: wymienic olej w skrzyni biegow.Wbrew pozorom nie jest to proste.Nikt nie wie jak to zrobic.... :szeroki_usmiech :ok Pozdrawiam.Stefan.

Odpowiedz do tematu