Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Witam , pare pytań
Autor Wiadomość
klgr 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2009-04-25, 21:52   Witam , pare pytań

Witam Was serdecznie, (Krzysiek z Rudy Śl)
Okazyjnie mam przyjemność pożyczyć od znajomego kampera na bazie fiata ducato z '91.
Wszystko fajnie pięknie tylko , że on ma go w zasadzie wziętego w zastaw wobec czego sam na tym się nie zna i nie wie jak mnie oświecić w temacie. Szukałem na forum i ciężko mi znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
1 Gdzie pozbywać się odpadów z WC...
2 Do WC i wody pitnej już wiem że najlepiej stosować preparaty.. co polecacie.
3 opanowałem działanie lodówki, pompy, ogrzewania ale jak to się ma do wytrzymałości akumulatora. Obawiam się czy aby nie będę musiał odpalać co jakiś czas auta, żeby przypadkiem jak będę ogrzewał w nocy (jadę z dziećmi na tydzień) rano nie mieć problemu z rozruchem.
Dziękuję za odpowiedzi i za wyrozumiałość
Postaw piwo autorowi tego posta

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1600/2330
Wysłany: 2009-04-25, 22:09   

My Ciebie też serdecznie witamy i odpowiadamy na Twe pytania.
Nie obawiaj się o akumulatory. Jeśli będziesz podróżować i postoje nie będą kilkudniowe to energii wystarczy aż nadto. Ogrzewanie masz gazowe. Nadmuch elektryczny możesz, ale nie musisz włączać. Lodówka pracuje na gaz lub na 230 V. Tylko w czasie jazdy przełączasz na 12 V, ale wówczas oba akumulatory są ładowane z alternatora.
Zorientowałem się z Twych pytań, że nie wiesz o istnieniu dwóch akumulatorów. Jeden jest rozruchowy pod maską silnika, a drugi pokładowy do zasilania urządzeń w części mieszkalnej. W czasie postoju czerpiesz energię tylko z tego pokładowego. Rozruchowy odpoczywa. Nie ma zatem ryzyka rozładowania, tym bardziej, że w czasie jazdy znów ładują się oba.
Jeśli masz jeszcze inne pytania odnośnie spraw technicznych, to nie krępuj się. Każdy z nas z przyjemnością odpowie na każde pytanie.

Jeśli chodzi o opróżnienie kasety WC, to radzimy sobie tak, że jeśli nie mamy akurat dostępu do specjalnego miejsca zrzutu nieczystości to opróżniamy w WC stacji benzynowych lub parkingów.
Na kempingach na ogół są specjalne miejsca do tego przeznaczone z wodą do płukania.
Skoro zaczynasz kamperowanie to warto przyswajać sobie niektóre nasze gwarowe powiedzonka. Otóż my wynoszenie kasety WC w celu opróżnienia nazywamy wyprowadzaniem kota. :haha:
Życzę Ci przyjemnej włóczęgi i zarażenia się tym fajnym hobby. :spoko

klgr 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2009-04-25, 22:47   

Tadziu dziękuję za miłe przywitanie i szybka odpowiedź ale jak to zwykle bywa w takich przypadkach nasunęły mi się kolejne pytania...
Kamper z zewnątrz w okolicach WC ma taką "wysuwalną" kasetę z wodą - nie mam pojęcia co to gdyż woda pitna to inny zbiornik.
Odnośnie nieczystości z WC to zlokalizowałem jedynie "wylot" z zakrętką i zaworem pod autem - wobec czego nie da rady tego zabrać do WC na parkingu...
No i dalej nie wiem co do płynów jakie stosować i jak odnośnie WC i pitnej. a może ktoś zna kogoś bądź sklep w okolicach Katowic co mnie przyuczą na początek mojej przygody?
A odnośnie zarażenia tym hobby... jeszcze nie wyruszyłem w pierwszą rodzinną wyprawę a już jestem zarażony :) ekscytacja bliska orgazmowi pomimo , ze wybieram się w sumie niedaleko bo w okolice Niedzicy i Szczawnicy.

WINNICZKI 
Kombatant

Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Piwa: 76/84
Wysłany: 2009-04-25, 23:03   

Polecam w Niedzicy Camping Polana Sosny(chyba tak sie nazywa) jest naprawdę super,Wylot pod autem to zawór wody szarej,czyli z mycia garów (zlewozmywak)ew.kąpiel,mycie ząbków(łazienka).Zbiornik WC jest pod Toaletą i ma osobne drzwiczki w boku campera.Kaseta jest najczęściej wysuwana ,chyba że masz toaletę przenośną wtedy zbiornik masz wyciągany przez rozebranie części toalety.Zawartość tego zbiornika koniecznie do specjalnego zbiornika,lub muszli WC na stacji benzynowej.Uwaga z boku campera jest korek wlewu na kluczyk-to jest do napełniania zbiornika z czystą wodą!!!!! Korek wlewu paliwa znajduie się w lewym przednim błotniku.Pomyłka moze mieć katastrofalne skutki :gwm :gwm Pozdrawiam :spoko

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Wysłany: 2009-04-25, 23:08   

Krzysiu. Mylisz urządzenia w kamperze.
Ta wysuwana na zewnątrz kaseta to właśnie nieczystości WC. Wysuwając ją należy pociąnąć po uprzednim naciśnięciu blokadki pod kasetą( włożyć dłoń pod kasetę i ją wyczuć).
Ten spust pod kamperem jest spustem tzw. szarej wody, czyli brudnej wody z łazienki i zlewozmywaka. To należy spuścić do studzienki kanalizacyjne ( najechać nad nią).
Zbiornik czystej wody jest wewnątrz kampera, ale napełnia się specjalnym otworem na zewnątrz, zamykanym dekielkiem z zamkiem na kluczyk. Na dekielku lub obok niego jest odpowiedni napis o tym informujący w języku niemieckim lub angielskim: woda pitna(lub świeża).
DO wody pitnej nie dodajemy żadnych chemikalii!!! Pamiętaj o tym. Chemikalia dodajemy do kasety WC.

Krzysiu, pytaj dalej, ale najwpierw obejrzyj wszystko dokładnie wg mego opisu i zapamiętaj co do czego.
Jak wszystko obejrzysz i sprawdzisz jak działa to daj znać.

Acha! Koniecznie przećwicz wyjmowanie kasety WC. Pamiętaj o blokadzie pod spodem kasety.

Pozdrawiam.

PS: W tym czasie, gdy ja pisałem, czynił to również Tomek ( Winniczki ). Jak widzisz Krzysiu, nie zostaniesz sam ze swymi problemami. :wyszczerzony:

WINNICZKI 
Kombatant

Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Piwa: 76/84
Wysłany: 2009-04-25, 23:31   

Jak kupowałem swojego camperka w Berlinie to poprzedni właściciel pokazał mi środek do wody pitnej na 100 litrów wody ok 1- 2 gramy środka dezynfekującego coś w stylu chloru :-/ .Zapobiega to psuciu sie wody w wysokich temperaturach.Ale Ja i tak wodę do picia i gotowania leje z osobnego pojemnika,a wode "białą" używam do mycia,ale można tak,lub tak w zależności kto co woli :spoko

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Wysłany: 2009-04-25, 23:35   

WINNICZKI napisał/a:
Jak kupowałem swojego camperka w Berlinie to poprzedni właściciel pokazał mi środek do wody pitnej na 100 litrów wody ok 1- 2 gramy środka dezynfekującego coś w stylu chloru :-/ .Zapobiega to psuciu sie wody w wysokich temperaturach.Ale Ja i tak wodę do picia i gotowania leje z osobnego pojemnika,a wode "białą" używam do mycia,ale można tak,lub tak w zależności kto co woli :spoko

Tomku. Ja postepuję dokładnie tak jak Ty. Zbiornik wody czystej przepłukuję tylko okresowo z dodatkiem preparatów.
Nie używam tej wody do celów spożywczych.

klgr 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2009-04-27, 10:45   

Super :)
Rozwialiście wszystkie moje wątpliwości. Na razie więcej nie mam ale niegdy nie wiadomo co będzie dalej hehe.
Dziękuję za pomoc i porady

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2009-04-27, 11:52   

Wpadnij Kolego na zlot do Pajęczna.Tam się wiele dowiesz :spoko

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

Odpowiedz do tematu