Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2010-04-23, 12:03
panele podłogowe
Autor Wiadomość
Waldi102 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: VW T4 2,4D Eurosky 550
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2009-10-23, 09:47   panele podłogowe

Mam lekko, no może bardziej niż lekko podniszczoną wykładzinę podłogi. Zastanawiam się nad położeniem paneli podłogowych. W centrach budowlanych są takie o ścieralności AC4 za kwotę około 80 zł za paczkę. Mają wzór drobnej klepki jasne, albo ciemne. Podłoga z nich wyglądałaby jak w najnowszych kamperach. Oczywiście wszytko na łączeniach byłoby pięknie sklejone, a nie tylko połączone na styk.
Wiem, że panele pod wpływem wilgoci znacznie zmieniają swoje wymiary i stąd moje pytania:
Czy ktoś ma tak zrobioną podłogę?
Czy pęcznieje i się wybrzusza?
A taka ogólnie to co myślicie o takim pomyśle?

Pzdr
Postaw piwo autorowi tego posta

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 121/5
Wysłany: 2009-10-23, 09:56   

nie kombinuj z panelami,
one potrzebuja luz bo pracują.
chcac to zrobić na styk spowodujesz ich wybrzuszanie.
Polecam zrobienie nowego pokrycia z wykładziny pcv
ale takiej przemysłowej, jest zakładana np w szpitalach
i wielu obiektach użyteczności publicznej.
Sugeruję pcv bo możliwe docięcie jej dosłownie na styk.
no i nie demontujemy mebli
Najpierw dotnij sobie modełko, np z mocnego papieru a dopiero potem tnij wykładzinę,
aha, możesz ją kleić do podłoża

Bartek-Ayer 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Pilote G740 r.prod 2013
Nazwa załogi: Slice of Life
Piwa: 1/1
Wysłany: 2009-10-23, 10:18   

Naprawdę na tak małej powierzchni jak podłoga kampera panele mogą się wbrzuszyć??

Rozumiem pokój, gdzie panieli jest kilka/kilkanaście sztuk, ale w kamperze w najdłuższym miejscu podłogi będzie pewnie 2/3 sztuki po długości??

Poza tym panele można by położyć tylko w widocznej części podłogi a więc demontaż mebli nie byłby w tym przypadku konieczny. Można by to ładnie oblistewkować i luz też może pozostać.

Dałeś mi do myślenia i może też zastanowię się nad takim rozwiązaniem, bo ładnie to musi wyglądać. Taki ciemny kolorek, kto wie.

Pozdrawiam

Bartek

Witold Cherubin 
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Piwa: 81/48
Wysłany: 2009-10-23, 11:58   

papamila napisał/a:
Polecam zrobienie nowego pokrycia z wykładziny pcv
ale takiej przemysłowej, jest zakładana np w szpitalach
i wielu obiektach użyteczności publicznej.
Sugeruję pcv bo możliwe docięcie jej dosłownie na styk.
no i nie demontujemy mebli
Najpierw dotnij sobie modełko, np z mocnego papieru a dopiero potem tnij wykładzi

Ja dokładnie tak zrobiłem, żeby zabezpieczyć podłogę przed zniszczeniem. Wykładziny nie przyklejałem tylko dokładnie przyciąłem, jak się podniszczy to ją wymienię - wzór do przycięcia mam już gotowy.
Panele niestety mogą się wybrzyszyć nawet na dużej powierzchni. Zostawianie luzu i listewek maskujących jest może dobre, ale trzeba zrobić to bardzo dokładnie, żeby kurz i piasek z podłogi nie przedostawał się w szpary. Trudno je stamtąd wyimpasować nawet silnym odkurzaczem - mam w tym zakresie informacje od rodziny, która zafundowała sobie panele.
Pozdrawiam :spoko

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 472/100
Wysłany: 2009-10-23, 12:23   

Panele wybrzuszą się na mur beton. Zrobiłem taki eksperymencik - schodki z paneli. Milka ma już nowe schodki do sypialni.... A te z paneli wyciągałem kątówką. Po kilku dniach..... Jako wzór do nowej wykładziny najlepiej użyć starej którą bardzo dokładnie powycinaj w czasie wyciągania. Mam możliwość porównania różnych materiałów i dzięki podpowiedziom uniknąłem wielu błędów, kilka niestety popełniłem i musiałem pewne elementy robić powtórnie. Ale największym błędem byłyby panele z czegokolwiek organicznego i zdolnego wchłaniać wodę. Dobrze że tego błędu uniknąłem.

Milka - może ją spotkacie?

Waldi102 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: VW T4 2,4D Eurosky 550
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2009-10-23, 13:58   

w najdłuższym miejscu jest 2,40. najszerzej to około 60 cm.
Myślałem że zrobie to tak:
Odrywam wszystkie listwy przypodłogowe.
Odkręcam kątowniki aluminiowe przy stopniu wejściowym i w przejściu do kabiny samochodowej.
Odcinam wzdłuż mebli starą wykładzinę i odrwyam ją od podłogi.
Z tej starej wykładziny mam wzór na całą podłogę.
W suchym i ciepłym miejscu składam z paneli całą podłogę według wzoru, zostawiając po 0,5 cm luzu z każdej strony. oczywiście bez przesady, aby listwy przypodłogowe te wszystkie szpary przykryły.
Wedlug tego samo wzoru wycianam podkład na podłogę z pianki takiej do paneli.
Czyszczę stara podłogę. Wszystkie szczeliny pod meblami uszczelniam silikonem, tak co by brud nie wchodził pod meble.
Kładę wycięta piankę, na to kładę całą podłogę z paneli. Uszelniam szczeliny silikonem (te 0,5 centymetrowe) przykręcam listwy przypodłogowe i przykręcam kątowniki do progów.
Efekt powinien być zadowalający.
Uszczelnienie silikonem nie pozwoli wejść brudowi i wilgoci pod panele.
Wielkość szczelin nie powinna pozwolić na powstawanie wybrzuszeń.

Proszę o uwagi

GOSIAARCADARKA 
weteran

Nazwa załogi: ARCADARKA
Piwa: 39/21
Wysłany: 2009-10-23, 14:08   

Popieram w pełni Papamilę, Darek u nas w camperku na podłogę położył po całości, również pod meblami przemysłową wykładzinę. Rewelacja, już trzeci rok i nic się nie dzieje, doskonale się myje i nic się nie ściera.

marzena 
zaawansowany
kochajacy kampery

Twój sprzęt: Kochany kamperek
Piwa: 1/4
Wysłany: 2009-10-23, 14:15   

Nimiec od ktorego kupilismy kamperka wylozyl podloge wykladzina ala dywan - po prostu dywanowata /nazwijmy to tak/. Na poczatku myslelismy, ze bedziemy musieli jeździc w podroze z odkurzaczem jednak pomimo dywanowatego wygladu podloge mozna normalnie zamiesc - wiec nie ma zadnego problemy z utrzymaniem czystosci.

donald 
weteran

Twój sprzęt: Mercedes 310 FFB Europa 560
Piwa: 32/46
Wysłany: 2009-10-23, 15:04   

Panele to poroniony pomysl. Ja tez mialem montowac, ale po namysle zdecydowalem sie na wykladzine pcv. Na dodatek trafilem taką w wzor blachy ryflowanej i wygląda super. A co wazniejsze latwe do umycia lub zamiatania.... :szeroki_usmiech

airgaston 
weteran

Twój sprzęt: Daimler Benz S650 i Ducato 2.5D HEKU
Nazwa załogi: misitaki
Piwa: 13/18
Wysłany: 2009-10-23, 15:25   

A ja mam panele na podłodze od lat. Tzn od zeszłego roku bo od tąd mam kampera. Spadek po poprzednim właścicielu. Mariusz B powinien sie wypowiedzieć. Ja nie narzekam. Nic się nie wybrzusza i jest ok. Poszukam wieczorem jakiś zdjeć na dowód.

WINNICZKI 
Kombatant

Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Piwa: 76/84
Wysłany: 2009-10-23, 19:29   

Mam wykładzinę,też na samym początku myślałem ,że ją wyrzucę ale rozmawiałem z kamperowcem o wieloletnim doświadczeniu i wybił mi z głowy ten pomysł.Widziałem jak do nowiutkiego campera wsadzał wykładzinę dywanową.Faktycznie rano jak sie wstaje przyjemnie jest stąpać po ciepłej wykładzince,niż po chłodnym linoleum.Zwłaszcza że nie czuć pod nogami piasku :wyszczerzony: :wyszczerzony: Dodatkowym usprawnieniem z jego strony było obszycie brzegów i podzielenie podłogi na dwa elementy.Nie strzępi sie na brzegach i łatwiej jest wyciągnąć z campera i wytrzepać. :spoko :spoko

BiG Team 
Kombatant

Nazwa załogi: Beata I Grzegorz
Piwa: 53/40
Wysłany: 2009-10-23, 19:37   

WINNICZKI napisał/a:
Mam wykładzinę,też na samym początku myślałem ,że ją wyrzucę ale rozmawiałem z kamperowcem o wieloletnim doświadczeniu i wybił mi z głowy ten pomysł.Widziałem jak do nowiutkiego campera wsadzał wykładzinę dywanową.Faktycznie rano jak sie wstaje przyjemnie jest stąpać po ciepłej wykładzince,niż po chłodnym linoleum.Zwłaszcza że nie czuć pod nogami piasku :wyszczerzony: :wyszczerzony: Dodatkowym usprawnieniem z jego strony było obszycie brzegów i podzielenie podłogi na dwa elementy.Nie strzępi sie na brzegach i łatwiej jest wyciągnąć z campera i wytrzepać. :spoko :spoko

W poprzednim kamperku też mieliśmy obszytą wykladzine dywanową w 3 częściach, sprzątanie bezproblemowe, a i komforcik stąpania doskonały :szeroki_usmiech

f68 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Globethrotter A520
Nazwa załogi: f68
Piwa: 5/6
Wysłany: 2009-10-23, 20:13   

panele się nie wybrzuszą , trzeba je skleić bo te na klik sie rozejdą
to jest małą powierzchnie i nie pracuje tak jak duża nie pływa
albo po zdjęciu starej wykładziny przyklej je do podłogi i po sprawie

MariuszB 
zaawansowany

Piwa: 5/5
Wysłany: 2009-10-26, 11:03   

W Heku faktycznie były zamontowane panele (przez poprzedniego właściciela w de).
Ogólnie OK.
Moje dwa spostrzeżenia:
Plusy
- Dużo lepiej jest utrzymać czystość, szczególnie przy dzieciach. Mop w rękę, dwie minuty i podłoga czysta.
Minusy
- Mniej przyjemny kontakt z podłożem niż w przypadku wykładziny. Rano jak staniesz gołą stopą fajnie nie jest.

Coś za coś... Ogólnie jeśli często wyjeżdżamy w okresie jesiennym, kiedy aura jest deszczowa panele są godne polecenia.

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 79/63
Wysłany: 2009-10-26, 22:42   

podłoga to nie problem...wiecie co to dywanik ?
takie cudo które kładziesz na podłoge gdzie chcesz by było miło, a zawsze mozesz zdjąć wytrzepać zwinąć... :ok

Odpowiedz do tematu