Truma C 3400 |
Autor |
Wiadomość |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/606 Skąd: z głębokiego buszu

|
Wysłany: 2009-11-11, 21:19 Truma C 3400
|
|
|
Przy okazji spuszczania wody z bojlera znalazłem rurkę plastikową pod kamperem zatkaną kołeczkiem drewnianym i opaską zaciskową. Oprócz tego jest jeszcze normalny odpływ wody z zaworu spustowego automatycznego. Co to jest i czy musi być zatkane w czasie wiosenno-letnio-jesiennej eksploatacji?
Truma 1.JPG Ta zaznaczona rurka |
 |
Plik ściągnięto 8443 raz(y) 44,65 KB |
|
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Mirekmat
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2009-11-13, 21:39
|
|
|
Witam.
Mówiąc krótko, ten wężyk normalnie nie powinien być niczym zatkany.Służy on ,w czasie spuszczania wody ,do doprowadzenia powietrza do bojlera/zapobiega powstaniu podciśnienia w bojlerze/, Zatkał ktoś ten wężyk dlatego,że jest zepsuty zawór jednostronnego działania umiejscowiony w tyn czymś co pokazuje strzałka na zdjęciu.W tym konkretnym przypadku nie radzę odkorkowywać wężyka gdyż będzie cały czas pracowała pompa wodna a woda da dyla na ziemię.Można jeżdzić yak jak jest jednak przy spuszcaniu wody z bojlera należy wcześniej odkręcić któryś z zaworów wodnych w pozycji woda ciepła lub wymienić zawór jednostronnego działania na nowy.Miłego wieczoru Mirek |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

|
Wysłany: 2009-11-14, 19:04
|
|
|
Dziękuję za informację i stawiam na razie wirtualne piwo |
 |
|
|
|
 |
siemie
doświadczony pisarz siemie

Twój sprzęt: Frankia I600 SD
Nazwa załogi: siemie
|
Wysłany: 2011-10-02, 19:52
|
|
|
Mirekmat napisał/a: | Służy on ,w czasie spuszczania wody ,do doprowadzenia powietrza do bojlera/zapobiega powstaniu podciśnienia w bojlerze/, Zatkał ktoś ten wężyk dlatego,że jest zepsuty zawór jednostronnego działania umiejscowiony w tyn czymś co pokazuje strzałka na zdjęciu.W tym konkretnym przypadku nie radzę odkorkowywać wężyka gdyż będzie cały czas pracowała pompa wodna a woda da dyla na ziemi |
Mam taki problem z bojlerem C3400.
Po włączeniu pompy, woda wydostaje się na zewnątrz przez wężyk odpowietrzający pokazany na zdjęciu. Jest tam spore ciśnienie ponieważ próba zatkania tego wężyka powoduje wybicie wody do węwnatrz szafki kampera.
Do kranu woda dochodzi z małym cisnieniem, ponieważ jest wypychana na zewnątrz przez ten przewód.
Na górze bojlera znajduje się czujnik, który nie wiem do czego słuzy. Styki tego czujnika są normalnie zwarte po zmierzeniu omomierzem, nawet po opróżnieniu wody z bojlera.
Czy ten czujnik może mieć jakiś związek z tym zachowaniem instalacji?
Być może jest uszkodzony zawór jednostronnego działania ?
Bardzo proszę o wskazówki co do ewentualnej przyczyny tej usterki.
|
_________________ Jacek S.
http://picasaweb.google.pl/jacek555 |
|
|
|
 |
Mirekmat
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2011-10-03, 09:38
|
|
|
Witaj. Nie bardzo rozumiem o jakim czujniku na górze mówisz.Woda może wylewać się na zewnątrz albo poprzez zawór bezpieczeństwa/spadek napięcia w instalacji części mieszkalnej albo temperatura wewnątrz poniżej 5 stp C/ albo poprzez zawór zwrotny/który był wymieniony/ może być też ubytek przy wymianie pompy wody,czasami bojler jest przystosowany do ciśnienia 2,4bar a montowane są pompy o ciśnieniu 4bar.
Jeżeli bojler nie jest rozszczelniony to innej możliwości nie ma.Więcej pytań proszę o tel.694 553 878.Mirek |
|
|
|
 |
siemie
doświadczony pisarz siemie

Twój sprzęt: Frankia I600 SD
Nazwa załogi: siemie
|
Wysłany: 2011-10-03, 10:36
|
|
|
Mirekmat napisał/a: | Witaj. Nie bardzo rozumiem o jakim czujniku na górze mówisz. |
Witam, Dziękuje za odpowiedź. Jestem innym użytkownikiem tego bojlera i nie był on dotychczas naprawiany. Działał do tej pory bez zarzutu. Na zdjęciu jest coś w rodzaju czujnika do którego dochodzą 2 przewody. Nie wiem czy to ma coś wspólnego z usterką
Woda zaczęła się wylewać przez przewód odpowietrzając. Nastąpiło to po uzupełnieniu wody. Bojler jest szczelny i zawór bezpieczeństwa pracuje prawidłowo.
Prawdopodobnie może być uszkodzony zawór zwrotny ?
pozdrawiam
C3400.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 7819 raz(y) 55,68 KB |
|
_________________ Jacek S.
http://picasaweb.google.pl/jacek555 |
|
|
|
 |
grzegorz_wol
weteran
Twój sprzęt: Knaus 595 '98
Nazwa załogi: powolniaki
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2015 Piwa: 80/64 Skąd: Piła
|
Wysłany: 2015-12-08, 22:56 boiler truma zaczął ....popuszczać
|
|
|
Witam
" Kopałem" forum i się dokopałem. Objawy dokładnie jak powyżej czyli cieplusia woda ogrzewa trawę pod autkiem uchodząc przez ten wężyk odpowietrzający. Będzie ktoś tak miły i podpowie mi gdzie nabyć taki zaworek" jednostronnego" działania czy to się kupuje cały trójnik.
Takie może dla kogoś banalne pytanie czy takie boilery (piecyki) mogą pracować bez wody? Na panelu kontrolnym jest tylko pozycja na suwakowym przełączniku: piecyk+grzanie wody, wyłączony, grzanie wody. Niestety kamperek śpi sobie w namiociku więc nie mogę podejrzeć jaki dokładnie model boilera mam na pokładzie ale najbardziej to ten z drugiego zdjęcia mi podpada.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

|
Wysłany: 2015-12-08, 23:01
|
|
|
Z pierwszego zdjęcia napewno może pracować bez wody z drugiego |
 |
|
|
|
 |
grzegorz_wol
weteran
|
Wysłany: 2015-12-08, 23:10
|
|
|
To jednak podjade jutro odwiedzę kamperka i spisze co mam.
dzięki |
|
|
|
 |
grzegorz_wol
weteran
|
Wysłany: 2015-12-08, 23:13
|
|
|
Ach teraz doczytałem że ten pierwszy boiler był Wasz. Tak z ciekawości jak ogarneliście tą awarie? |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

|
Wysłany: 2015-12-09, 07:36
|
|
|
Cytat: | Tak z ciekawości jak ogarneliście tą awarie?
|
Kołeczek drewniany został zastąpiony plastykowym |
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|