Miejsca parkingowe w Tyrolu- narty |
Autor |
Wiadomość |
mrozek
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-01-04, 12:07 Miejsca parkingowe w Tyrolu- narty
|
|
|
Witam,
proszę o pomoc w znalezieniu miejsc do spania w pobliżu wyciągów w Tyrolu, lub miejsca z możliwością uzupełnienia wody i zrzucenia wody "szarej".
Na stronach znalazłem bazy campingów czynnych w okresie zimowym ale nie spotkałem się z większą ilością miejsc serwisowych dla kamperów takich jak we Francji.
Może ktoś z klubowiczów był w takich miejscach i zamieści namiary.
Pozdrawiam
Paweł |
|
|
|
 |
Dorota i Robert
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: 9lat James Cook teraz HYMER
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Wrz 2007 Piwa: 5/2 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2010-01-04, 23:24
|
|
|
Witam,
takich miejsc jest w Tyrolu niewiele i nazywaja sie "stellplatz", przewaznie przed brama kampingow i tez troche kosztuja. W pozostalych "landach" Austrii nie ma zakazu nocowania poza kampingami i jest je latwiej znalezc. My jezdzimy do Tyrolu Poludniowego (Wlochy) i nie mamy takich problemow.
Polecam dosyc latwe rozwiazanie:
znajdz gorki do jezdzenia, najblizsze miejscowosci (te z wyciagami) i wyslij maila do ich turistinfo z pytaniem, gdzie mozesz nocowac swoim kamperem jezdzac u nich na nartach.
Sama tak robie i funkcjonuje w miejscowosciach, gdzie teoretycznie nie wolno stac "na dziko".
Wode biezemy z toalet przy wyciagach i tam tez wynosimy swoje brudy w wiaderkach. Troche uciazliwe, ale czego nie robi sie dla nart?
powodzenia
Dorota |
|
|
|
 |
mrozek
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-01-11, 14:53
|
|
|
Dziękuję za pomoc. Postaram się zrobić jak radzisz. Problem jest tylko taki, że lubimy zmieniać miejsca jazdy i staramy się codziennie być na innym stoku. Ale wszystko jest do zrobienia. Dziękuję jeszcze raz.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
Wysłany: 2010-09-09, 21:09 Re: Miejsca parkingowe w Tyrolu- narty
|
|
|
mrozek napisał/a: | Witam,
proszę o pomoc w znalezieniu miejsc do spania w pobliżu wyciągów w Tyrolu, lub miejsca z możliwością uzupełnienia wody i zrzucenia wody "szarej".
Na stronach znalazłem bazy campingów czynnych w okresie zimowym ale nie spotkałem się z większą ilością miejsc serwisowych dla kamperów takich jak we Francji.
Może ktoś z klubowiczów był w takich miejscach i zamieści namiary.
Pozdrawiam
Paweł |
znalazlem cos takiego http://www.camper-55plus...._1/stellp_1.HTM |
|
|
|
 |
piobar
trochę już popisał
Twój sprzęt: Był ADRIA CORAL 630 .. teraz szukam nowego.
|
Wysłany: 2010-10-31, 21:13 Lodowiec Hintertux 10.2010 - polecam kamperowcom
|
|
|
Witam
Wlasnie bylem pierwszy raz w zyciu kamperem na nartach. Wybralem sie z kolega 18.10. Ze wzgledu na warunki sniegowe o tej porze roku wybralismy Lodowiec HINTERTUX. Dzialalo 42km tras, b.dobre warunki, pelna zima, sporo tez ludzi. Informuje zainteresowanych ze pod sama kolejka na lodowiec znajduje sie parking na ktorym mozna bez problemow stac na stale, zawsze w towarzytwie innych kamperow, a nawet przyczep. Niby Tyrol gdzie niby nie wolno ale tu nikt widac z tego nic sobie nie robi. Codziennie wieczorem przyjezdza radiowoz, robi kolko po parkingu i odjezdza. Wode mozna uzupelniac z toalety (do 17, uwaga trzeba miec jakis grubszy waz ca. 1m zeby napelnic kanister/konewke z kranu umywalki) lub z fontanny ok 1km od parkingu na wjezdzie do miasteczka Hintertux. Pradu nie probowalismy organizowac i nie wiedzialem zeby ktos mial jakies przylacze, ale kampery staja tez obok oslej laczki (nie dzialala) przy parkingu i tam w budce wyciagowego zaobserwowalem kilka gniazdek 230v zamontowanych na zewnatrz. Kampery jakos zawsze obok tej budki sie skupiaja, hmm... Mnostwo miejsca do stania wiec mozna tez spokojnie odpalac agregat jak ktos ma i nikomu tym nie przeszkadzac. My nie korzystalismy bo nam pradu starczylo na 5dni stania (80ah+100ah w zabudowie + solar 100W). Ok. 20-25km od lodowca znajduje sie porzadny kamping w Mayerhofen gdzie mozna zawsze uzupelnic wode, prad i sie domyc ;-) Sam dojazd dobry, ostatnie 15km troche krete i pod gore wiec zimowki wskazane jak najbardziej (ja nie mialem bo myslalem ze sniegu nie bedzie, a byl!). Postaram sie dolaczyc kilka zdjec jak to wyglada. Sama miejscowosc to pare hoteli, knajp, basen i sklepy. Do normalego miasteczka/sklepu mozna jechac darmowym skibusem z parkingu do miejscowsci Tux, jedzie z 10-15min, przystanek pod samym Spar. Wrazenia z kamperowania zima bardzo pozytywne! Temp oscylowala od -5 noc do +10 dzien w sloncu. W kamperze (ma pakiet zimowy) bylo bardzo cieplo, a na 5dni poszla ok. 1 butla 11-ka gazu. Mielismy po drodze spory problem z dostaniem czystego propanu w polsce, udalo sie po wielu probach. Problem widze za to w szoferce, zimno z niej ciagnie co niemiara )-: Probowal cos ktos z tym zrobic?? Ja mysle zeby zakladac jakos przegrode z takiej maty jak sie zaklada na szyby tylko troche slabo widze zamocowanie tego u mnie.
Pozdrawiam.
PS. Po drodze na autostradzie do Salzburga widzielismy niesamowite ilosci kamperow i przyczep, doslownie jak w wakacje. Chyba do Wloch tak ciagnely.
PS2. Zeby ten kamper jeszcze jakos normalnie paliwo konsumowal zezarl mi chyba z 15L/100km (2.8hdi). Tempomat musze zalozyc.
IMAG0325.jpg Zbliza sie wieczor, na parkingu zostaja same kampery. M/innymi nasz. |
 |
Plik ściągnięto 253 raz(y) 76,48 KB |
IMAG0306.jpg W dzien robi sie znacznie bardziej towarzysko :) |
 |
Plik ściągnięto 254 raz(y) 87,22 KB |
IMAG0324.jpg Na dole mialo nie padac, a juz pierwszego dnia nas przypruszylo. |
 |
Plik ściągnięto 250 raz(y) 75,48 KB |
IMAG0308.jpg Kampery ustawialy sie czesto przy budce wyciagowgo oslej laczki. Na scianie budki znajduja sie gniazda 230V, nie wiedzialem jednak zeby ktos korzystal, moze ciagneli w nocy. Pewnie jak jest snieg i osla dziala idzie sie dogadac z obsluga. |
 |
Plik ściągnięto 274 raz(y) 79,45 KB |
IMAG0316.jpg Warunki na gorze :) |
 |
Plik ściągnięto 259 raz(y) 82,81 KB |
IMAG0334.jpg Warunki na gorze :) |
 |
Plik ściągnięto 266 raz(y) 50,62 KB |
IMAG0312.jpg Widok z okna kampera na zbocze po ktorym wspina sie gondola na gore. Do gondoli jakies 50m :)) Hotel na zdjeciu - ~400zl/doba/osoba jakby ktos chcial ... |
 |
Plik ściągnięto 250 raz(y) 97,85 KB |
IMAG0317.jpg Ludzi sporo, ale polowa sie opala :) wiec na stoku dosc luzno. |
 |
Plik ściągnięto 245 raz(y) 110,75 KB |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Pawcio
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Piwa: 141/471 Skąd: z Nienacka
|
Wysłany: 2010-10-31, 22:29
|
|
|
piobar napisał/a: | Witam
Wlasnie bylem pierwszy raz w zyciu kamperem na nartach. Wybralem sie z kolega 18.10. Ze wzgledu na warunki sniegowe o tej porze roku wybralismy Lodowiec HINTERTUX. |
Piknie... Tylko pozazdrościć! |
|
|
|
 |
JHJKi
zaawansowany

Twój sprzęt: rumburak
Nazwa załogi: MoKaK
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Paź 2008 Piwa: 7/5 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-10-31, 22:47
|
|
|
fajnie, my w tym samym miejscy byliśmy ale bez kampera....
po wizji lokalnej, tam właśnie zainteresowałem się kamperkami... |
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2010-10-31, 23:04
|
|
|
My byliśmy tam w tym roku w lutym. W Zillertntalu polecam Arenę jest tam super a szczególnie dla rodzin z dziećmi i są polscy instruktorzy!!! |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
mrozek
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-11-19, 15:24
|
|
|
Widzę, że temat odżył po lecie. Świetny opis Hintertux. Jak byliśmy tam zimą strasznie wiało i nic nie było widać. Zamykali wyciągi i jazda była do południa.
Nadal szukam innych miejscówek na nocleg i uzupełnienie wody. Staramy się nie nocować na kempingach. Jakoś wydaje się nam to mało zgodne z duchem posiadania kampera.
Pozdrawiam wszystkich i zachęcam do zamieszczania miejsc noclegowych blisko wyciągów. |
|
|
|
 |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2010-11-19, 16:06
|
|
|
Tempomat nie za dużo Ci pozwoli zaoszczędzić. Na górkach ściągnie Ci paliwa jeszcze więcej, gdyz będzie starał sie utrzymać zadana prędkość... |
|
|
|
 |
neptyk
trochę już popisał
Twój sprzęt: Challenger Genesis 52
|
Wysłany: 2010-11-22, 22:53
|
|
|
co do zimnej szoferki - niestety problem znany i trudny; na zime trzeba sie chyba najlepiej zaopatrzyc w tzw. Thermojacket, taki jak np. ten:
Kantop
albo ten
hindermann
co do postoju na parkingu przy wyciagu - roznie z tym bywa, jedni pozwalaja inni nie, z tym ze ja pytalbym bezposrednio panienke przy wyciagu (telefon, mail na stronach wyciagow), w Austrii niestety tzw. Touristen-Info potrafi naopowiadac glupot, zwlaszcza jak tamo siedzi w czasie ferii jakas gimnazjalistka z lapanki
pzdr neptyk |
|
|
|
 |
Endi
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Piwa: 315/493 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2010-11-23, 11:36
|
|
|
Adi napisał/a: | Masz może namiary GPS na ten parking... |
Z trafieniem na parking nie ma problemu, mijamy osadę Hintertux i jedyną drogą dojazdową do końca pod wyciąg i parking.
Współrzędne;
N 47*6'26.8"
E 11*40'29.1"
Piobar wskazuje również na krętą drogę. Dla mnie okazała się bardzo uciążliwa w kierunku powrotnym a hamulce odczuły to szczególnie. Z tą wodą w fontannie też bym uważał w sumie nie nabrałem bo były jakieś żaby Za to w wiosce poprosiłem bałera i za polskie piwo zatankowałem cały zbiornik
Piobar - stałem dokładnie na Twoim miejscu
Bardzo ładne fotki |
_________________ Najpiękniejsze hobby świata ! |
|
|
|
 |
Endi
Kombatant

|
Wysłany: 2010-11-23, 19:45
|
|
|
Adi napisał/a: | ...właśnie tu jestem... |
Łałłłł !!! tak szybko Ci poszło... ale dojazd rzeczywiście jest prosty
Pogodę dziś miałeś pochmurną ale jutro słoneczko i -16 na górze !!
Miłego wypoczynku i wielu narciarskich wrażeń |
|
|
|
 |
Endi
Kombatant

|
Wysłany: 2010-11-23, 20:04
|
|
|
Warunki śniegowe macie cudne. Troszkę zazdroszczę...no dobra - bardzo !
A pogoda utrzyma się kilka dni |
|
|
|
 |
Endi
Kombatant

|
Wysłany: 2010-11-23, 20:32
|
|
|
Adi napisał/a: | ale jest bardzo mało ludzi |
No tak, początek tygodnia, w sobotę trochę dojedzie. Ale skipasy mają już swoją cenę |
|
|
|
 |
|