|
|
Zamknięty przez: gino 2010-03-31, 21:28 |
CB , jest sens zakładać czy nie ? |
Czy jest sens zakładać CB |
Tak |
|
92% |
[ 37 ] |
Nie |
|
7% |
[ 3 ] |
|
Głosowań: 40 |
Wszystkich Głosów: 40 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
krynia i stan
weteran

Twój sprzęt: w budowie
Nazwa załogi: G-Team
|
Wysłany: 2010-03-24, 21:32 CB , jest sens zakładać czy nie ?
|
|
|
Gdybym miał kupować to nie byłoby pytania, jakoś tego nie czuję więc na pewno nie kupiłbym.
Ponieważ jednak dostałem od kumpla, muszę dokupić tylko antenę. Jak dla mnie to sens widzę tylko podczas wyjazdów grupowych (jedzie kilka kamperów, łatwiej się zorganizować).
Tylko tak naprawdę to jak często to CB się przydaje ? Jakoś nie mam przekonania, mam za to dylemat instalować toto czy nie ?
Co możecie mi powiedzieć ?
Edit:
Bez edycji treści. Dodałem jedynie ankietę. |
_________________ jak coś wymyślę to tu napiszę ..... |
Ostatnio zmieniony przez KOCZOR 2010-03-30, 02:01, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
GOSIAARCADARKA
weteran

Nazwa załogi: ARCADARKA
|
Wysłany: 2010-03-24, 21:39
|
|
|
Odpowiem Ci tak, przez wiele lat nie miałam CB w samochodzie. Uważałam, że to tylko potrzebne kierowcom zawodowym. Jednak dwa lata temu Darek zamontował CB w camperze. Wielokrotnie się podczas podróży przydało. Nie chodzi tylko o informacje o kontrolach policyjnych, ale również o objazadach, o korkach a nawet o wypadkach. Teraz chcę zamonotwać CB w osobówce. Przy wyjazdach po Polsce bardzo się przydaje. |
|
|
|
 |
Dembomen
weteran

Twój sprzęt: KOMEDIA Fiat-Detleffs Globetrotter 2,5D 1989
Nazwa załogi: Dembomenki
|
Wysłany: 2010-03-24, 21:39
|
|
|
Hej!
Kwestia gustu, jeśli pɔmykasz szybko to przydatne, choć na razie nie używam, to też rozważam za i przeciw. Ogólnie wolę słuchać radia.
Hej! |
_________________ Misiek
Świat jest piękny,tylko my go psujemy!
 |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1595/2326 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2010-03-24, 21:54
|
|
|
Zdecydowanie radzę zamontować. Wzdrygałem się przed CB długo, ale uległem. Teraz wiem, że jest przydatne. Tak, jak pisze Gosia, jest źródłem pożytecznych informacji.
Bardzo przydatne wówczas, gdy pomykamy małą karawaną w kilka kamperków.
Jeśli zamontujesz, po jakimś czasie będziesz dziwił się sam sobie: dlaczego tak późno?
PS: Kogut ma oczywiście rację, ale można przecież włączać radio tylko wówczas gdy potrzebne. Ja włączam, gdy potrzebuję informacji, a wyłączam, gdy ją uzyskam. Tak jest najczęściej.
W karawanie bardzo lubię CB. Jest weselej. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
ARCADARKA
Kombatant
Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Piwa: 85/99 Skąd: STOLYCA
|
Wysłany: 2010-03-24, 22:04
|
|
|
mnie namówił Martesik Marcin ,fajna zabawa była jak wracaliśmy razem do domu z z mojego pierwszego spotkanka CT na którym byłem na Malcie ,nie miałem jeszcze CB, ale Marcin miał łoki-toki,,,,cały czas bawiliśmy się jakże prostom komunikacją na baterie
namawiam na kontakt z mobil kami,wiemy wszystko co się dzieje na drodze ,nawet wiemy gdzie stoją grzybiarki |
_________________ Darek |
|
|
|
 |
ARCADARKA
Kombatant
|
Wysłany: 2010-03-24, 22:15
|
|
|
no coś-ty ,będziesz wyglądał jak detektyw ,albo ochroniarz ,a nawet jak Policjant ,jeszcze na zlocie będziesz ganiał z tą elektroniką ,nie radzę wielu z nas będzie myślało ,że to alkomat
pozdrowionka |
|
|
|
 |
OMEGA
weteran
Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINIE 4,9
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Lip 2007 Piwa: 40/52 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2010-03-24, 22:20
|
|
|
Tadeusz napisał/a: | W karawanie bardzo lubię CB. Jest weselej |
Tadziu masz rację że CB radio jest potrzebne ale w nadmiarze słuchanie go to głowa boli , używam wtedy gdy go potrzebuję .
Wracając w ubiegłym roku z Włoch miałem go cały czas włączone ,cisza - w pewnym momęcie ktoś mnie wywołuje a to nasz kolega klubowy z Wrocławia milo pogawędziliśmy jadąc autostradą w Austrii opowiedzieliśy sobie jak fajnie spędziliśmy wakacje i nawet nie zauważyliśmy kiedy był już Wiedeń on pojechał dalej a my zostaliśmy w Wiedniu na kilka dni.
Uważam że warto montować CB radio pomimo tekstow jakie tam mozna uslszec. |
_________________ Marian
za stary by pracować , za młody by umierać , za to akurat do podróży bliskich i dalekich.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=10387 |
|
|
|
 |
ARCADARKA
Kombatant
|
Wysłany: 2010-03-24, 22:23
|
|
|
KOGUT napisał/a: | stary , nie kupuj tego INTEKA i żadnego innego inteka , to są zabawki z bajerkami , których nigdy nie będziesz używał , zupełnie niepraktyczne dodatki i możliwości nie do wykorzystania w PL , sqelch wycina wszystko - nawet to czego nie powinien a jak już coś puści to napawdę wszystko czyli słabo zrozumiesz cokolwiek , jęśli do tego dokupisz markową antenę z małą stratą to będzie jak 126p ze złotymi klamkami .
nie ma się co oszukiwać , dobry sprzęt zaczyna się od ok 600 zł - ale to tylko moja opinia |
ty Gąsior nie rób popłochu i za 300 można kupić cosik do komunikacji ,jak tam wymoczyłeś kąpielówki |
|
|
|
 |
Yans
weteran wielbiciel pieczonych pyrek, grilla i wędzenia

Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Sty 2009 Piwa: 106/1695 Skąd: Pobiedziska
|
Wysłany: 2010-03-24, 22:30
|
|
|
Jestem zdecydowanie za. Oczywiście ,nie jest doskonałe. Ale pożyteczne. Owszem, czasem słabo z kulturą na fali. Ale to samo jest wszędzie. Używam radyjka od lat. Kiedyś było aktualnym, jedynym środkiem informacji drogowej. Przy braku nawigacji, czy komórek było doskonałym żródłem... Może dziś trochę się zmieniły oczekiwania . Może spowszedniało. To jednak niezaprzeczalnie spełnia swą pierwotną funkcję w karawanach .
A ja mam swoją przygodę związaną z radyjkiem. Jakieś 10 lat temu na" gierkówce" jadąc ciężarówką zasnąłem za kierownicą. Tylko donośny głos w radyjku mnie uratował. Właśnie wtedy ,głęboko w nocy ktoś zagubiony szukał drogi |
_________________ Praca jest najgorszą formą spędzania wolnego czasu....
A każdy dzień jest raz w życiu...
Tomek
 |
|
|
|
 |
Witold Cherubin
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Mar 2007 Piwa: 81/48 Skąd: Warszawa-Międzylesie
|
Wysłany: 2010-03-24, 22:36
|
|
|
CB w kamperze jest moim zdaniem bardzo przydatne przy wyjazdach zespołowych (kontakt na określonym kanale) bo łatwo można się porozumieć gdzie robimy postój, ostrzegamy się przed utrudnieniami na trasie itd. Natomiast w osobówce CB jest według mnie głównie potrzebne dla uniknięcia nieprzyjemności ze strony "misiaków" polujących z "suszarkami" na szybko jeżdżące pojazdy lub stojących w krzakach i czychających na potencjalnych "piratów drogowych". Pomocne są też informacje o korkach, wypadkach na trasie itp. bo wtedy można spróbować objazdów.
Generalnie CB pomaga, a nie przeszkadza w jeździe po Polsce, natomiast za granicą jego przydatność ogranicza się do jazdy zespołowej.
Pozdrawiam |
_________________ Witek |
|
|
|
 |
jury
zaawansowany

Twój sprzęt: N-126 za Lancia Ypsilon
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Lis 2009 Piwa: 3/2 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-03-24, 22:47
|
|
|
Nie miałem CB-Radia i nie potrzebowałem ale we wrześniu jechałem nocą do Polanicy i kolega mi pożyczył radyjko które miało mnie zachęcić do kupienia.
Pięknie mi się jechało, mobilki pomagały jak mogły i już w drodze postanowiłem sobie takie kupić ale wracając w dzień w radyjku był dosłownie zgiełk i cała masa chamstwa więc wyłączyłem go i nie korzystałem.
Po powrocie oddałem radio i więcej o nim nie myślę. Staram się nie jeździć w nocy a do jazdy w dzień się zupełnie nie nadaje bo informacje o suszarkach i innych problemach na drodze poprzez nie podawane są sprzeczne i bez potrzeby powtarzane przez innych i co najgorsze niedokładne.
Jazda nocą z radyjkiem to poezja więc jak ktoś jeździ w nocy to jest to super urządzenie. |
|
 |
tolo61
Kombatant DUDI

Twój sprzęt: Blaszak Ducato Jeszcze blaszak...kiedy???
Nazwa załogi: DUDI
Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Maj 2009 Piwa: 102/26 Skąd: Poznan
|
Wysłany: 2010-03-24, 22:49
|
|
|
Witam
Pierwsze CB mialem jeszcze za czasow kiedy trzeba bylo zglaszac bodajze w PAR... / 1985r /
chyba tak to sie nazywalo...mialem numer 542 tak ze tyle bylo zarejestrowanych radyjek w Polsce.
Kanalem wywolawczym byl 28
Od tego czasu wiele sie zmienilo a przede wszystkim kultura w eterze ...oczywiscie na gorsza
Dzisiaj chyba tylko krotkofalowcy wiedza co to znaczy " 73 dla Ciebie "
Uzywam CB w kazdym momencie bedac za kierownica.
Jednak nie zgodze sie absolutnie z Kogutem ze to kierowcy Tirow zepsuli to srodowisko.
Im radio sluzylo i sluzy do informacji w pracy./ nie tylko /
Oczywiscie sa i w tym srodowisku ludzie o roznych charakterach i po prostu chamscy .
Jezeli chodzi o scislosc to wystepuje to w duzej mierze u ludzi mlodych .
I tu jak w kazdej pracy sa ludzie i ludziska .
Pamietajmy jednak ze za kierownica tych wielkich samochodow siedza tez LUDZIE
I prowadzenie godzinami tej kupy zelastwa, wymaga od nich na prawde duzej kondycji .
Nie tylko fizycznej , psychicznej tez.
Za kierownicami siedza nie jednokrotnie ludzie z tytulem doktora, o inzynierach i magistrach nie wsopomne , jak tez o kobietach.
Zaczyna ich w tym zawodzie przybywac .
Tak ze sorki za male odejscie od tematu ale na to co napisal Kogut musze zareagowac nie moge przejsc obojetnie. Jest to dla wielu z tego srodowiska bardzo krzywdzace.
Wracajac jednak do tematu uwazam ze CB jak najbardziej i tym bardziej za granica w przypadku braku zasiegu , padnietej baterii , lub innego zdarzenia .
Pomocne bedzie CB i kierowcy TIROW, ktorzy sa na nasluchu 24/h i na nich zawsze w przypadku awarii na drodze czy tez w innych przypadkach losowych mozna liczyc .
Przytocze tutaj maly przyklad z autostrady we Francji .
Kierowca zaslabl na parkingu nie mial mozliwosci zadzwonienia z komorki .
Polaczyl sie z innym kierowca za pomoca CB ten nie znajac jezyka francuskiego ,zadzwonil do zony kierowcy ona ,na policje w Polsce podajac miejsce na Francuskiej autostradzie gdzie potrzebna jest karetka .
Nasi powiadomili francuska policje ta pogotowie i po 15 min u goscia byl juz lekarz.
Tak ze o innych dobrodziejstwach nie wspomne.
Polecane parkingi , bary ,restauracje , omijanie bramek oplat, warsztaty naprawcze , wulkanizacje, itp itd.
Co do chamstwa i calej reszty.....fakt jest tego sporo .
Niestety ale idzie to ze wszystkimi dobrodziejstwami nie tylko z CB
Kogut nie prawda tez jest o nieuleczalnej naszej chorobie narodowej.
Polska pracuje w innym pasmie niz Niemcy Holandia Francja czy Panstwa Bylego bloku Wschodniego. / kanal wywolawczy u nas dla nich 15 /
Jezeli masz radio z mozliwoscia programowania panstwa ,pasma czy czestotliwosci / ja swoje niemiecki musialem przestroic ,bo dzialalo tylko w Niemczech i na Ukrainie slyszalem Niemcow lub Ukraincow / i AM/FM to zobaczysz ilu tam siedzi kierowcow roznych narodowosci. Cala Europa jezdzi na CB od bez mala 30 lat
Pozdrawiam malym mottem
KIEROWCA TIRA TEZ CZLOWIEK
|
_________________ Przed nim było parę ale ten ..Był zaje...
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=20376
Teraz próbuję
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=31540
 |
Ostatnio zmieniony przez tolo61 2010-03-25, 00:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
prezesuu
weteran 102 dni to nie zbyt wiele

Twój sprzęt: chwilowo bezdomny
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Lut 2008 Piwa: 22/13 Skąd: Tomaszów Mazowiecki
|
Wysłany: 2010-03-24, 22:53
|
|
|
Mam Inteka i Alana. Uważam, że Alan jest dużo lepszy. Trochę mniejszy, ale stabilny i czuły z dobrym tłumieniem tła. Osobiście polecam Alana. |
|
|
|
 |
macieku
trochę już popisał
Twój sprzęt: ducato 1.9d '93 w zabudowie heku
Nazwa załogi: macieku
Dołączył: 06 Maj 2009 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Wołczkowo (Szczecin)
|
Wysłany: 2010-03-24, 22:56
|
|
|
Odpuść sobie tego przenośnego inteka (alana przenośnego też zresztą też) do auta powinno być radyjko przewoźne a nie przenośne (może nie konieczne za 600 jak napisał Kogut) weź sobie coś małego to łatwo będzie schować i działać będzie lepiej niż przenośne. Nie będę doradzał modelu bo są gusta i guściki*. Ogólnie przenośne radia działające w paśmie CB to jakieś nieporozumienie :-)
* - ja osobiście mam dwa alany i chwalę sobie ale oba są dość duże. |
|
|
|
 |
krynia i stan
weteran

Twój sprzęt: w budowie
Nazwa załogi: G-Team
|
Wysłany: 2010-03-24, 23:05
|
|
|
Czyli jeśli chodzi o mnie to tak jak myślałem przyda się podczas jazdy w karawanie.
Tylko pytanie ilu z nas kamperowców to CB posiada i czy będzie z kim pogadać. |
_________________ jak coś wymyślę to tu napiszę ..... |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|