Przesunięty przez: janusz 2009-10-05, 22:29 |
oświetlenie diodowe |
Autor |
Wiadomość |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2007-07-12, 18:10 oświetlenie diodowe
|
|
|
Ze względu na oszczędność energii elektrycznej w kamperze poszedłem krok dalej aby zastosować oświetlenie diodowe w kuchni w domu na sokole szafek - totalna porażka zrobiło się tak nastrojowo że można było sobie ukroić palec . Żeby zrównoważyć tę różnicę trzeba zastosować przynajmniej trzy lub więcej źródeł światła 18led 1,2W. Stan oświetlenia był 5x10W halogeny a diody powinny być 15x1,2W=18W ze średnim efektem. Wiec podobna sytuacja w kamperku tylko efekt troszkę lepszy gdyż niższa wysokość mniejsze straty. Jednym słowem diodowe oświetlenie jeszcze raczkuje i może się nadawać do ogólnego oświetlenia . I jeszcze jedna sprawa po krótkim czasie w czterech żarówkach padło po trzy diody
Więc nikomu nie polecam takich oszczędności co jeszcze mają zły wpływ na nasze oczy i zdrowie oraz kieszeń. |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
Ostatnio zmieniony przez eler1 2007-07-12, 18:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Paweł P.
Kombatant

Twój sprzęt: Jeep Grand Cherokee
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 1/2 Skąd: Mała Karawana
|
Wysłany: 2007-07-12, 18:41
|
|
|
:Hehehehehe: i właśnie po to jest forum, miałem kupić w zeszłym roku, ale jakoś się nie mogłem z kasa pogodzić, 100-200 zł za kilka żarówek, Elerek |
_________________ Piszę poprawnie po polsku. Jak mi się uda
 |
|
|
|
 |
sasquatch
weteran CamperPark.pl

Twój sprzęt: Riva Mobil City540 Ducato 1,9td
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Lut 2007 Piwa: 5/1 Skąd: Przedzeń
|
Wysłany: 2007-07-12, 20:34
|
|
|
Potwierdzam, że nie do ogólnego oświetlenia - jednak do niektórych zastosowań OK.
1. Lampka do czytania, skupiony snop dobrego światła.
2. Lampka na noc (to jak z małymi dziećmi się śpi - świeci się całą noc i widać czy przykryte czy nie) i do kibelka łatwiej trafić po pijaku
3. Szafa - chociaż i tak krótko się świeci
4. Podświetlenie stopnia wejściowego
5. Ozdobne - do nastroju :-)
i to wszytsko co mi przyszło do głowy
P.S. Mnie się nie przepaliła ani jedna jeszcze dioda a w sumie w kamperku mam... 4x12 - 48szt. - widocznie zależy od producenta i jakości. |
_________________ "Jeśli chcesz - szukasz sposobów. Jeśli nie chcesz - szukasz powodów"
www.CamperPark.pl
 |
|
|
|
 |
Jasiek
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: DB 208,FFB,old but gold!
|
Wysłany: 2007-07-16, 21:12
|
|
|
Hej,
ja wsadzilem razem 6 reflektorkow (18 diod w jednym)...ciemno (mozna zjesc mape poczytac,gazetke o nowych wybrykach bl....tez :-)(sorry ma byc apolitycznie), to fakt, ale zuzycie pradu minimalne......przymierzam sie do zakupu "zarowek" z 48 diodami (jakies 40 zl za sztuke...mam nadzieje,ze efekt bedzie lepszy.....niestety one daja niebieskawe swiatlo....niezbyt przyjemne dla oka na dluzsza mete......
Polecam szczegolnie tym,ktorzy nie za czesto maja mozliwosc podlaczenia sie pod 220V...roznica jest naprawde ogromna: 10W do 1,8W/zarowke
Pozdr.
Janek
PS nie kupowac tanich, bo diody szybko padaja niestety! |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2007-07-16, 21:29
|
|
|
Jasiek napisał/a: | Polecam szczegolnie tym,ktorzy nie za czesto maja mozliwosc podlaczenia sie pod 220V...roznica jest naprawde ogromna: 10W do 1,8W/zarowke |
tylko jak policzysz że zamiast jednej żarówki diodowej musisz użyć 5 to wyjdzie że oszczędzasz tylko 30% a tak nawiasem mówiąc to oświetlenie zużywa najmniej energii tylko telewizory i komputery, lodówki . |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/606 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2007-07-16, 22:23
|
|
|
Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w stosowaniu żarówek diodowych na 12V/ kierunkowskazy i światła STOP/ |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Robin
stary wyga

Twój sprzęt: Samochód kempingowy
|
Wysłany: 2007-07-17, 10:46
|
|
|
Żarówki diodowe zastosowałem w reflektorkach do jazdy dziennej.Reflektorki mają 55mm średnicy i święcą się tylko podczas jazdy w dzień.Wraz nimi nie świeci się nic innego.Bo używając świateł mijania do jazdy dziennej w sumie w moim kamperze świeciło się łącznie 16 różnych żarówek.Skutek tego był taki ,że lodówka w upalne dni miała temp.12-14 st.C przy zasilaniu 12V.Na razie (miesiąc od zał.) nikt nie reagował na taki sposób rozwiazania świateł do jazdy dziennej (policja też nie).Istniejacą instalację świateł pozostawiłem bez zmian.Światła do jazdy dziennej włączam osobnym włącznikiem i świecą po włączeniu stacyjki.
Pozdrawiam z Bornego Sulinowa - Robin |
_________________ "Prawdą ostaje się to, co nie jest sprzeczne z niczyim interesem" |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 90/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2007-07-17, 11:42
|
|
|
Też kiedyś myślałem o takim rozwiązaniu. Jednak do oświetlenia wnętrza znacznie lepiej sprawdza się niewielka przetwornica 12/230 V (wystarczy nawet 100-150W) oraz zwykłe energooszczędne żarówki o mocy 5-10 W. Obecnie można kupić takie żarówki o naprawdę niewielkich rozmiarach, kryte bańką i o przyjemniejszym żółtawym świetle. Zarówki o tej mocy dają naprawdę wystarczająco jasne światło jak na wnętrze kampera i wystarczy moc 20-30 W aby naprawdę dobrze oświetlić nasz domek. |
|
|
|
 |
Jasiek
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2007-07-17, 14:02
|
|
|
eler1 napisał/a: | Jasiek napisał/a: | Polecam szczegolnie tym,ktorzy nie za czesto maja mozliwosc podlaczenia sie pod 220V...roznica jest naprawde ogromna: 10W do 1,8W/zarowke |
tylko jak policzysz że zamiast jednej żarówki diodowej musisz użyć 5 to wyjdzie że oszczędzasz tylko 30% a tak nawiasem mówiąc to oświetlenie zużywa najmniej energii tylko telewizory i komputery, lodówki . |
Hej,
nie wiem jak wpadles na te 30%?(moze sie niezbyt dokladnie wyrazilem?)
Do tej pory mialem 5 reflektorkow po 10W! Wiec wg mnie jest to 50W do 9W! Mniejsza z tym w kazdym razie komputer pokladowy pokazuje wyrazna roznice! Do wiekszego oswietlenia zainstalowalem sobie jarzeniowke i jest jasno jak w dzien :-)
Pozdr.
Jasiek |
|
|
|
 |
Jasiek
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2007-07-17, 14:09
|
|
|
Robin napisał/a: | Żarówki diodowe zastosowałem w reflektorkach do jazdy dziennej.Reflektorki mają 55mm średnicy i święcą się tylko podczas jazdy w dzień.
Pozdrawiam z Bornego Sulinowa - Robin |
Hej Robin,tu Jasiek!
Moze bys podeslal jakas fotke jak to wyglada!
Ja wsadzilem jeszcze diody na pozycyjne przod i tyl! na stop jak i na kierunki sie nie dalo,poniewaz mam dosc stara bryke i diody nie rozswietlaly dobrze reflektorka. W efekcie kierunki i stop w dzien byly za malo widoczne!
Jako pozycyjne sie dobrze sprawdzaja,a znajomy mi ostatnio powiedzial ze wygladaja "cool"
Widzialem niedawno zarowki,ktore mialy wmonotwane diody swiecace na boki,ale jeszcze ich nie wyprobowywalem.
Z gory dziekuje za fotke od Robina
Jasiek |
|
|
|
 |
Jasiek
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2007-07-17, 14:12 przetwornica a pobor pradu
|
|
|
Kazik II napisał/a: | Jednak do oświetlenia wnętrza znacznie lepiej sprawdza się niewielka przetwornica 12/230 V (wystarczy nawet 100-150W) oraz ki o naprawdę niewielkich rozmiarach, kryte bańką i o przyjemniejszym żółtawym świetle. Zarówki o tej mocy dają naprawdę wystarczająco jasne światło jak na wnętrze kampera i wystarczy moc 20-30 W aby naprawdę dobrze oświetlić nasz domek. |
Czesc Kazik,
Przetwornica jest ok,ale z moich doswiadczen (Przetwornica Sterling Marine 200W) wynika,ze po podlaczeniu zarowki 10W,przetwornica pobierala jakies 20W pradu!
A jak jest u Ciebie?
Piozdr.
Jasiek |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

|
Wysłany: 2007-07-17, 17:36
|
|
|
Żarówki diodowe zastosowałem w reflektorka.Na razie (miesiąc od zał.) nikt nie reagował na taki sposób rozwiazania świateł do jazdy dziennej (policja też nie).
Czy te reflektorki mają homologację "E" coś tam? Mnie kiedyś zwrócił uwage policjant na lampę diodową STOP / i żeby to było ostatni raz bo następnym poleci dowód rej./ |
 |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

|
Wysłany: 2008-10-19, 20:24 Żarówki diodowe
|
|
|
Po ostatniej podróży urlopowej / jak mi o mały włos Slowak nie wjechal Octawią w bagażnik na rowery/ planuję wymienić lampy bagażnika z zespolonych na pojedyncze z żarówkami diodowymi. Może w pełnym słońcu z tyłu auta będą lepiej widoczne. Czy ktoś z Kolegów takie diody użytkuje |
 |
|
|
|
 |
rafalcho
weteran uzależniony od CT

Twój sprzęt: FORD TRANSIT Burstner Nexxo Family a 645
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Kwi 2007 Piwa: 10/12 Skąd: Łódź / Andrespol
|
Wysłany: 2008-10-20, 09:56
|
|
|
Witam,
Ja mam takie ... czerwone obrysówki z diodami.
t_06233812_562.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 119 raz(y) 95,84 KB |
|
_________________ Pozdrawiam
rafalcho
www.techrol.eu |
|
|
|
 |
MirekM
weteran Piękny inaczej

Twój sprzęt: Bürstner Quadro IT674G
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Lis 2007 Piwa: 17/9 Skąd: Stettin
|
Wysłany: 2008-10-28, 20:46
|
|
|
kimtop,
Marku, mówiłeś coś o oświetleniowych żarówkach diodowych zamiast halogenowych. Możesz powiedzieć coś więcej? |
_________________ Mirek ze Szczecina
I znowu jeden post więcej
Nie kłóć się z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swego poziomu, a później pokona doświadczeniem.
www.shippol.pl www.uszczelki-cnc.pl
 |
|
|
|
 |
|