|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - Zawieszenie pneumatyczne master ver62
cigr - 2011-04-16, 22:49 Temat postu: Zawieszenie pneumatyczne master ver62 Witam,
chciałbym zasięgnąć Waszej opinii co do wyboru zawieszenia pneumatycznego.
Chciałbym kupić zawieszenie do R. Master ver 62. Wynalazłem na allegro coś takiego:
http://allegro.pl/tylne-z...1564634904.html
Czy ktoś z Was korzysta z zawieszenia tego producenta - jeżeli tak proszę o opinie.
Jakiego kosztu montażu takiego lub innego zestawu należy się spodziewać ??
Pozdrawiam i z góry Dziękuję za wszelkie opinie.
kimtop - 2011-04-16, 22:57
Przypilnuj aukcji i kupuj
cigr - 2011-04-16, 23:07
Witam,
kimtop napisał/a: | Przypilnuj aukcji i kupuj |
kontaktowałem się ze sprzedającym - podesłał mi instrukcję montażu, wygląda że pasuje do mojego auta.
Cena może się okazać atrakcyjna - nie zmienia to jednak moich wątpliwości co do jakości.
Wolałbym żeby nie okazało się że taki zakup okaże się za kilka miesięcy wyjątkowo kosztowny.
IAAN - 2011-04-17, 12:26
cena nie realna jestem ciekaw za ile pójdzie albo co wymysli aby odwołac akcje
Pawcio - 2011-04-17, 12:40
cigr napisał/a: |
cena nie realna jestem ciekaw za ile pójdzie albo co wymysli aby odwołac akcje |
Chyba nic nie musi wymyślać. Jeśli aukcja przekroczy cenę minimalną trnsakcja zostanie zawarta, jeśli nie.. to nie.
cigr - 2011-04-17, 16:37
Witam,
Irek napisał/a: | cena nie realna jestem ciekaw za ile pójdzie albo co wymysli aby odwołac akcje |
... jaka jest realna cena takiego zestawu?
Zebrałem informacje z różnych firm zajmujących się sprzedażą podobnych zestawów,
cena od 1100zł za prosty zestaw z możliwością "pompowania" kompresorem na stacji benzynowej,
do 4000zł za zestaw wypaśny - własny kompresor, zbiornik i manometry.
Są to jednak oferty od firm, tutaj mam okazję kupić prywatnie, gość sprzedający zeznaje
że kupił taki zestaw w UK ale auto ma z napędem na przód - stąd sprzedaż.
Poszukałem też w necie - nikt z RP nie oferuje dokładnie takiego zestawu,
owszem spotkałem trzy oferty z rynku UK ale bez opinii użytkowników.
Moje wahania jednak bardziej dotyczą jakości produktu
WINNICZKI - 2011-04-17, 22:45
Nie zauważyłem ceny minimalnej,ale cena faktycznie b.niska.
IAAN - 2011-04-18, 07:38
Pawcio napisał/a: | Chyba nic nie musi wymyślać. Jeśli aukcja przekroczy cenę minimalną trnsakcja zostanie zawarta, jeśli nie.. to nie. |
a widzisz tam informacje ze cena minimalna nie została osiągnięta
poduszki to ok 550zł węzyki na 1 manometr 100 zł niech będzie na dwa manometry 200 zł uchwyty własny wyrób bezcenne
kompresor ok ?
całośc nie powinła by droższa niż 1500 zł
cigr - 2011-04-18, 23:21
Witam,
wszystko jak po maśle - dogadałem się z gościem że sprowadzi mi kpl na tył i na przód,
z układem samo-poziomowania. Niestety czas oczekiwania w sumie nie długi - około 2tyg.
Pozostaje jedynie montaż - po montażu dojedzie i zaprogramuje.
Dzięki za czas i podpowiedzi.
Pzdr
cooper - 2011-04-19, 02:09
Nie ma czegoś takiego jak system samo poziomowania przodu z tyłem nawet przy pełnym zawieszeniu hydro-pneumatycznym
Poduchy FIRESTONKA podane w aukcji są dobrej jakości i stosowane często przez większość busików które zamiast wozić 1,5 tonki wiozą 3.
cena przy porównywalnym w/g parametrów firm... OKAZYja...
http://sklep.intrak.com.p..._id=314&lang=pl
IAAN - 2011-04-19, 06:26
cigr napisał/a: | dogadałem się z gościem że sprowadzi mi kpl na tył i na przód |
zdradz cenę
gino - 2011-04-19, 06:42
Irku drogi...
na górze,po prawej stronie każdego postu masz ikonke ''cytuj''
wystarczy ja kliknąć i...cytujesz czyjąś wypowiedz...
a my..wiemy czyją....
gdy tego nie robisz..ja musze edytowac Twoje posty...
bo przyznasz.. ze tak edytowane wpisy, są bardziej czytelne...
było tak..
Irek napisał/a: |
dogadałem się z gościem że sprowadzi mi kpl na tył i na przód
zdradz cenę |
a uzywajac ikonki ''cytuj'' jest tak..
Irek napisał/a: | cigr napisał/a: | dogadałem się z gościem że sprowadzi mi kpl na tył i na przód |
zdradz cenę |
WINNICZKI - 2011-04-19, 15:28
Godschmitt robi taki bajer z poziomowaniem przodu i tyłu plus podnoszenie na pneumatycznym przodzie i tyle samochodu o ok 10cm podczas przejazdu po nierównościach z prędkością poniżej 25 km/h.Oraz samochód po przekroczeniu 25km/h automatycznie "przysiada" do najniższej ustawionej wysokości. Poduszki Firestone z dożywotnią gwarancją szczelności.Ale taki kpl.Pneumatyczny przód+tył+oprogramowanie+kompresor+przewody+manometry kosztuje potworne pienądze.Zapomniałem ile, ale przekracza to koszt spokojnie 20 000zł. Zapytaj sie jeszcze raz ile to będzie kosztować,albo nie dosłyszałeś ceny,albo ktoś chce Cię zrobić w balona.Pozdrawiam
Kocurek - 2011-04-19, 20:15
Zastanawiam się czy bajery w rodzaju podpompowywanie automatyczne przodu i ( lub ) tyłu w czasie jazdy do okreslonego poziomu z późniejszym automatycznym obniżaniem tak na prawdę jest potrzebne. Ideą montowania dodatkowych poduszek jest poprawienie sztywności i komfortu jazdy kampera. Oczywiści emożna wymienić zwieszenie na hydropneumatyczne czy tylko pneumatyczne za ileś tam tysięcy złotych. Pytanie tylko czy tego typu zawieszenia nie są przypadkiem czymś w rodzaju pozłacanych gwoździ do zbijania psiej budy. Pewnie że dla jednego kilka tysięcy a nie daj Boze kilkanaście tysięcy to wyzwanie życia a dla innego przeciętny wydatek. Mozna zamówić zestaw fabryczny a mozna też za część wartosci zestawu zrobić to samemu - czego dokonałem ze skutekim pozytywnym. A przy okazji: oglądając aukcję allegrową z będącym tematem powyższych postów zestawem do zawieszenia nie zauważyłem ani panelu kontrolnego - cokolwiek to oznacza, ani też manomentrów.
Mój zestaw - oczym juz pisąłem to dwie poduszki fi circa 18cm + manometry i elementy do łączenia rurek czyli całoś zmieściła sie w kwocie ok. 500 zł.
Pozdrawiam.
cigr - 2011-04-19, 20:29
Witam,
zasięgałem opinii o zawieszenia Goldschmita - cena faktycznie poraża.
Z gościem dogadałem się na sporo niższą kwotę 7000 za materiał,
w tej cenie przyjedzie do mnie (albo ja do niego - ryzyko!!!!!!! ) i zaprogramuje.
Wspomniane przez winniczka prędkości są w pewnym zakresie regulowane - programowane.
Opuszczenie odbywa się jeżeli utrzymam zaprogramowaną
(lub większą) prędkość przez minimum 12sek.
Na Goldschmita nie zdecyduję się ze względów finansowych a produkują to
takie same małe ludziki.
Nie wiem czy to prawda ale podobno Firestone na miechach amartyzatorów dla
Goldschmita tłucze ich logo, na pozostałych jest logo Firestone.
Zauważyłem że najdroższy jest przód i elektronika, tył to stosunkowo niski koszt.
Zdam relację jak dojdzie do skutku, na razie to tylko się umówiłem,
ale mam nadzieję że mnie nie wystawi do wiatru.
WINNICZKI - 2011-04-19, 22:19
Goldschmitt na poduchach ma też napis Firestone ,oglądałem je nie raz tego jestem pewien.
WINNICZKI - 2011-04-19, 22:22
Kocurek jak by Ci nie sprawiło zbyt duzo kłopotu, też bym poprosił do Ducato taki zestaw za 500zł. Piszę całkiem poważnie
Kocurek - 2011-04-20, 09:44
Hmm...
Niekoneicznie zajmuję się zawodowo produkowaniem dodatków do zawieszeń fiatowskich ale w ramach koleżeńskiej pomocy służę swoją w tej materii wiedzą.
Poduszki zostały zakupione po jak dobrze pamiętam 170 - 180 pln za sztukę. Fakt ten miał miejsce w ubiegłym roku na jego początku , zatem należy sądzić iż podrożały one pewnie do ponad 200 zł. Pozostałe elementy to dwa małe manometry plus trójniki i jakieś tajemnicze redukcje pozwalające skręcić to w sensowny zestaw. Tenże zestaw zakończony jest dwiema szybkozłączkami do mocowania przewodów elastycznych ciśnieniowych. podobne szybkozłączki są przy pomocy trójnika 1/4 cala wkręcone do poduszek. Do tego doszło mocowanie poduch do ośki - czyli płyta stalowa 5mm plus obejmy ( nazywa się to popularnie "cybanty" ). Ponieważ w moim przypadku geometryczny środek poduszki nie wypadał nad elementem podłużnym ramy zastosowałem wzdłuzny ( równonegły do ramy ) element wykonany z ceownika 50mm opierający się na dwóch najbliższych osi poprzecznych elemantach ramy. Oczywiście nie podałem w zestawie kosztów robocizny jaką należy włozyć podczas montazu. Jeżeli nad osią w miejscu ewentualnego przymocowania poduszek jest podłuznica ramy to odpada sporo pracy i kombinowania. W moim przypadku do wykonania całej mechaniki wystarczyła szlifierka kątowa, spwarka i wiertarka. W tym tygodniu będę zaglądał pod kamperka , obfotografuję całość i mogę się nimi podzielić.
Udało się wkleić zdjęcie centrum pompowania. Niebieskie końcówki to szybkozłaczki do przewodu. Do pompowania zastosowałem dwie pozyskane z Agromy rury od dętek wlutowane do końcówek z gwintem.
Pozdrawiam.
K.
IAAN - 2011-04-20, 12:00
w tym roku za 500 zł się nie kupi takiego zestawu
w ubiegłym roku cena poduszki 170 razy 2 najbardziej pasującej do ducato to 270 zł sztuka komplet armatury i wężyk z 1 manometrem ok 100 zł
temat poruszany tutaj
http://www.camperteam.pl/...r=asc&start=195
WINNICZKI - 2011-04-20, 16:20
W tamtym roku 500,- myślałem,że masz po prostu dobre dojście do części po za marżami pośredników i w tym roku będzie to max za 700. Za 1000 nie opłaca się kombinować samemu,Ressorex za 1250 ,- ma wszystko gotowe do montażu. No to dziękuję,ale okazja przestała być okazją i okazało się ceną taką jak wszędzie. Pozdrawiam
dominik - 2011-04-21, 07:46
Ja to zrobiłem tak:
poduszka z zdemontowanego fotela kierowcy autobusu sztuk 2, cena zależy od negocjacji w PKS-ie z gościem co kasuje,rozbiera autobusy, poduszka BARUM,
w sklepie z częściami kupiono dwa miechy gumowe BARUM po 54,00 PLN za sztukę same gumowe bałwanki żeby były nowe,
w takich fotelach jest też zawór taki z dźwignią, (dopompowuje lub upuszcza powietrze zależy od regulacji) który jak ktoś chce może sobie zastosować do samopoziomowania, trzeba dwie sztuki po jednym do poduszki,
teraz jak kolega pisał wyżej szlifierka kątowa, wiertarka, szczypce do segierów i pod auto celem kombinacji mocowania, a resztę klamotów potrzebnych typu końcówki, kolanka, manometry też można wynegocjować
aroo59 - 2012-04-02, 22:02
Czy ktoś z kolegów ma wiedzę czy są produkowane poduszki do zawieszenia z osią ALKO ? Na forach czytałem,że są takie zestawy ale nikt nie podaje konkretów. Dzięki za wszelkie sugestie.
henbot - 2014-11-07, 13:19 Temat postu: cyz to yegar wlasnie na pdusyki pnematzcyne
IAAN napisał/a: | Pawcio napisał/a: | Chyba nic nie musi wymyślać. Jeśli aukcja przekroczy cenę minimalną trnsakcja zostanie zawarta, jeśli nie.. to nie. |
a widzisz tam informacje ze cena minimalna nie została osiągnięta
poduszki to ok 550zł węzyki na 1 manometr 100 zł niech będzie na dwa manometry 200 zł uchwyty własny wyrób bezcenne
kompresor ok ?
całośc nie powinła by droższa niż 1500 zł |
w moim kamperku y lewej stronie na dole jest manometr i obok wentzl jak pryz oponie ale stoi na yero jak to si uruchamia i cyz to na podusyki jest to hitahi y 1987 r, jak to uruchomic
zbyszekwoj - 2014-11-07, 15:17
henbot napisał/a: | obok wentzl jak pryz oponie ale stoi na yero jak to si uruchamia i cyz to na podusyki jest to hitahi y 1987 r, jak to uruchomic |
Jak to rzucić na tłumacza?
dulare - 2014-11-07, 19:06
Kolega ma niemiecką klawiaturę, zamienione "z" i "y"
krzlac - 2014-11-07, 19:28
Klawiaturę można zmienić, a nawet należy. Tekst przed wysłaniem wypada przeczytać, najlepiej o opcji "podgląd".
IAAN - 2014-11-08, 09:24
trzeba wentylem za pomocą kompresora napompować powietrza ,patrząc na mamomert ,jak napompujesz i poduszki sa całe powinien się podnieść tył auta ,jednak po napompowaniu radził bym się przejechać pustą drogą bo może się okazać że ma słabe hamulce wtedy trzeba będzie przeregulować z tyłu przy ośi korektor siły hamowania ,bo może widzieć że kamper jest pusty i słabo hamować
przemo.d - 2014-11-08, 10:42
aroo59 napisał/a: | Czy ktoś z kolegów ma wiedzę czy są produkowane poduszki do zawieszenia z osią ALKO ? Na forach czytałem,że są takie zestawy ale nikt nie podaje konkretów. Dzięki za wszelkie sugestie. |
http://www.goldschmitt.de...dersysteme.html
Oni mają takie zestawy- Pro-camp z Wrocławia Ci pewnie zamontuje , koszt to około 15k PLN
Pozdro
grzegorz997 - 2014-11-08, 14:06
ad. zmiana klawiatury
wystarczy wcisnąć lewy ctrl i przy wcisnietym wcisnąć lewy shift od razu sie zmieni
|
|