Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - SOLARY - prośba o pomoc

janusz - 2011-04-18, 12:18

Ja mam tak przyklejone i zimę przetrzymały.
f68 - 2011-04-18, 12:33

wojtek po jednym wkręcie lub 2 w naroznik
janusz - 2011-04-18, 14:32

TIMOT napisał/a:
Janusz, Ty masz przyklejone na sikaflex-221

Tak i nie dałem tam żadnych dodatkowych wkrętów. Szkoda mi było dziurawić dach.
Małe jest prawdopodobieństwo ucelowania wkrętem w jakąś listwę konstrukcyjną dachu aby wkręt trochę trzymał, a wkręcony w 2 mm sklejkę moim zdaniem nic nie daje. Trzeba byłoby przewiercić dach na wylot ale myślę że to kiepski pomysł ze śrubami w dachu w stołowym pokoju. Planowałem dodatkowo przymocować płaskowniki aluminiowe do panelu i listwy brzegowej dachu, tak jakby odkleił się panel to płaskowniki zabezpieczyłyby przed odfrunięciem, ale nie chciało mi się i płaskowników nie ma. Znaczy stoją oparte o ścianę w garażu a nie na dachu kampera. :haha:

kimtop - 2011-04-18, 15:09

Ja solary mocowałem za pomocą aluminiowych kątowników.Kątowniki przykleiłem do dachu i do nich przykręciłem solary.Dwa metrowe kątowniki na solar o szer.4cm. to daje 800cm. kw. powierzchni klejenia
donald - 2011-04-18, 18:44

ja przykleiłem klejem do wklejania szyb samochodowych. solar mam na czterech narożnikach przyklejony do dachu a do narożnikow solar nitami przymocowalem. Trzyma jak diabli. zapieralem sie nogami i ani drgnie. A slyszalem ze ten klej jest elastyczny i moze w roznych temperaturach być i nie pusci...
http://www.app.com.pl/pro...ridn=8&prid=102

martini44 - 2011-04-18, 19:13

TIMOT napisał/a:
podłączenie do regulatora i z niego do akumulatora

ja mam właśnie tak jak piszesz ..... i dodatkowo od regulatora również mam wyjscie bezpośrednio na urządzenia 12V

a przyklejony jest tylko na 221 :spoko

donald - 2011-04-18, 21:13

martini44 napisał/a:
TIMOT napisał/a:
podłączenie do regulatora i z niego do akumulatora

ja mam właśnie tak jak piszesz ..... i dodatkowo od regulatora również mam wyjscie bezpośrednio na urządzenia 12V

a przyklejony jest tylko na 221 :spoko

mam dokladnie tak samo, tyle że zamiast 221 mam na klej do szyb :spoko :spoko

EwaMarek - 2011-04-19, 20:50

też się pochwale
zestaw solarny kupiłem w www.modernhome.pl, 100w

polecam firme

mają fajne mocowanie solara i osłonkę prześcia kabla w dachu - takie dziwne tworzywo wierciłem jak mi pasowało i przykręcałem na wkręty z nierdzewki, dodatkowo kleiłem tym na foto
sikaflexa nie polecam - kleiłem przy poprzednich kamperach i jakoś nie trzymał,
ten klej co jest na fotce to trzyma konkretnie i jest jakby bardziej elastyczny

duni ma też fajne taśmy takie dwustronne ale typowo do kempingu, można kleić i odklejać itd aż się nie zabrudzi

donald - 2011-04-26, 22:19

a jak macie podpiete solary?? ja mam dwa aku i jak idzie kablami od regulatora to wpiać sie w jeden aku, czy np. plus do jednego a minus w drugim połaczyc?? :? :?
Kuba L. - 2011-04-26, 22:58

Ja miałem właśnie problem z dwoma aku na zabudowie, jeden jak od malucha a drugi 800A niestety nie współgrało to dobrze :bylo

Zakupiłem w Modernhome dwie sztuki solarów po 80W+regulator i dałem do zamontowania w Tomicach pod Piasecznem, mam ich pod bokiem... wyrzucili mi ten mały akumulator i zostawili ten duży 800A i pod niego mam podłączone te dwa solary, zrobili mi porządek z tą instalacją - ja się na elektryce w ogóle nie znam. Jak na razie pogoda dopisuje i widać,że cały czas ładują...

Solary mam przyklejone na Sikaflex 221.

Kuba L. - 2011-04-26, 23:09

TIMOT, widzę, że strasznie się obawiasz montażu na sam klej... naprawde nie masz czego - większość serwisów montuje właśnie w ten sposób :bigok
Ja bym unikał dziurawienia dachu...
W moim kamperze z 1993 roku mam duży bagażnik dachowy i stare uchwyty solarowe przyklejone na klej i trzymaja się jak "dzikie" już prawie 20 lat...
Mam zabudowę FFB TABBERT.

Jeżeli chodzi o ew. ładowanie jednocześnie akumulatora silnikowego to wg mnie nie ma to najmniejszego sensu. Na wakacjach chyba nie stoisz dłuzej niż dwa czy trzy tygodnie? po takim czasie spokojnie odpalisz każdy samochód, domyslam się, że w swoim kamperze nie masz przecież akumulatora na "zejściu". Lepiej całą moc z baterii przekazać na aku z zabudowy aby jak najszybciej sie podładował... :spoko

donald - 2011-04-27, 07:37

Kuba my mamy w FFB plastikowe dachy, nie wiem jak inni,ale raczej wiekszosc ma z blachy aluminiowej. Moze te kleje mają inna przyczepnosc do blachy a inna do plastiku :?:
Dobrze Wojtku zrobiłes ze masz jeszcze przykręcone.... ja zaufalem samemu klejowi :bigok
Ciekaw jestem jakie macie akumulatory w zabudowach..Czy FFb miały oryginalnie dwa aku na zabudowe?? ja mam rorruchowy 74 ah,a na zabudowe dwa po 90ah ktore musze wymienić,i mam dylemat.Czy kupić dwa głebokiego rozładowania po 80ah czy jeden wiekszy,znaczy 100-120 ah??

EwaMarek - 2011-04-27, 07:49

te kleje trzymają się prawie wszystkiego - POD WARUNKIEM ŻE Powierzchnie KLEJONE SĄ ODTŁUSZCZONE
dach masz plastikowy - ta też ale żywiczny - przykręcałem na wkręty mocowania solarów do belek nośnych dachu
jak? wystarczy popukać w dach i najdziesz głuche fragmenty - to belka drewniana

ja raz przykleiłem okno dachowe po przetarciu mokrą szmatką - po roku puściło,
po odtłuszczeniu spirytusem trzyma i następny właściciel cieszy się z dodatkowego okna

Modernhome ma w ofercie regulator na 2 akumulatory ale bardzo drogi :-(

na aku silnika kup jakieś 40w ale tylko żeby się odsiarczał tylko czy warto?
jak dłużej auto stoi to lepiej co jakiś czas odpalić a najlepiej podłączać co 2 tyg na dzień do prądu

boral - 2011-04-27, 08:16

Ja swój solar 130W montowałem na sikaflex 252,taki polecił mi sprzedawca,czy on ma gorsze parametry klejenia , dodatkowo złapałem wkrętami po 2szt. na jeden bok , poszycie dachu mam aluminiowe i w jednym miejscu wkrętami trafiłem na stelaż ,próbowałem go szarpnąć i trzyma się dobrze.
waldi - 2011-04-27, 10:46

donald napisał/a:
Kuba my mamy w FFB plastikowe dachy, nie wiem jak inni,ale raczej wiekszosc ma z blachy aluminiowej. Moze te kleje mają inna przyczepnosc do blachy a inna do plastiku :?:
Dobrze Wojtku zrobiłes ze masz jeszcze przykręcone.... ja zaufalem samemu klejowi :bigok
Ciekaw jestem jakie macie akumulatory w zabudowach..Czy FFb miały oryginalnie dwa aku na zabudowe?? ja mam rorruchowy 74 ah,a na zabudowe dwa po 90ah ktore musze wymienić,i mam dylemat.Czy kupić dwa głebokiego rozładowania po 80ah czy jeden wiekszy,znaczy 100-120 ah??

Kolego ja mam taka sama zabudowe tylko na Fiacie , do czesci mieszkalnej kupilem dwie setki glebokiegorozladowania,i do silnika tez setke tylko normalnom ja wszystkie trzy montowalem w 2009r jeszcze ich nie wyciagalem i bardzo malo podlaczam do pradu :spoko

Kuba L. - 2011-04-27, 11:31

Ja mam wszystkie akumulatory nowe i kupowałem VART-y z serii SILVER bodajże, w środku płytki są pokryte srebrem i dzięki temu podobno po głębokim rozładowaniu nie zasiarczają się - tak mnie poinformowali w INTER-CARS-ie przy zakupie.

DONALD, jak wspomniałem wcześniej zakupiłem jeden większy na zabudowę zamiast dwóch małych, jak to się będzie sprawowało - czas pokaże, na ta chwilę nie jestem w stanie udzielić Ci rzetelnej informacji która pomogła by Ci w podjęciu decyzji...

Jeżeli dwie sztuki na zabudowę, to na pewno muszą być identycznej pojemności.

Camper Diem - 2011-04-27, 17:04

donald napisał/a:
Czy kupić dwa głebokiego rozładowania po 80ah czy jeden wiekszy,znaczy 100-120 ah??

cykliczne głębokie rozładowanie akumulatora skraca mocno jego żywotność.
jeśli miałbyś jeden aku rozładowywać poniżej 50% jego pojemności to lepiej kupić dwa mniejsze, których nie będziesz tak bardzo rozładowywał :spoko

donald - 2011-04-27, 17:35

W koncu kupiłem jeden 140ah głebokiego rozładowania Zap marine.Z Piastowa. Czas pokaże jak sie bedzie sprawował,ale opinie ma dobre :bigok
maszakow - 2011-04-27, 23:26

Panowie .. o akumulatorach to inny wątek ... nie śmiecić proszę.

EwaMarek napisał/a:
te kleje trzymają się prawie wszystkiego - POD WARUNKIEM ŻE Powierzchnie KLEJONE SĄ ODTŁUSZCZONE

POtwierdzam. O tym mało kto pamięta a to dla wszystkich którzy łapią się za klej powinno być mantrą.
POdstawą dobrego klejenia jest porządne odtłuszczenie OBU powierzchni klejonych. Nawet na raty, im mocniejsze świnstwo tym lepsze. Denaturat, izopropanol, aceton...toluen i benzyna extrakcyjna to już raczej dla odważnych. :)
jaki to ma wpływ możecie się przekonać w materiałach reklamowych firmy 3M. na ich stronie jest pokaz jak 2 płyty metalowe sklejone pianką z klejem 2stronnym VHB, próbują rozerwać 2ma cieżarówkami.

darek 61 - 2011-09-16, 16:10

Zastanawiam się nad solarem,tylko mam jeden problem.Jak wjeżdżamy na pole cempigowe szukamy miejsca możliwie jak najbardziej zacienionego.Wymyśliłem sobie żeby kupić małą baterie za to zrobić ją jako przenośną.Może nawet zrobić stojak z obrotnicą od anteny satelitarnej z odpowiednim sterowaniem zegarowym żeby bateria stale spoglądała na słoneczko.Co o tym myślicie,a może ktoś z was ma coś takiego.