Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Ciepła woda, ogrzewanie

Darek1968 - 2011-04-20, 20:17
Temat postu: Ciepła woda, ogrzewanie
mam taki problem, że w nie działa mi ogrzewanie i podgrzewanie ciepłej wody przy bojlerze Truma, próbowałem to naprawić w firmie Duni w Nowym Sączu, ale musiałbym jechać w tygodniu, bo w soboty nie pracują, może ktoś zna i poleci jakiś warsztat lub się zna na tym i zerknie co jest, może taki fachman będzie na zlocie w Kaputach:) a jak nie to proszę o namiary na taki warsztat jeśli ktoś zna... planuję w tym roku wyspy brytyjskie i bez tych urządzeń może być to uciążliwe...
airgaston - 2011-04-20, 20:39

Ale jedno pytanko bo tej informacji zabraklo. Skąd jesteś? Arkadarka - mazowsze, serwis trumy też jest w Niemczech :wyszczerzony:
Darek1968 - 2011-04-20, 21:01

heh jest w profilu:) Stalowa Wola
MILUŚ - 2011-04-20, 21:03

Darek1968 napisał/a:
heh jest w profilu:) Stalowa Wola

W Twoim ?

Darek1968 - 2011-04-20, 21:37

a to co to ma być za pytanie?
MILUŚ - 2011-04-20, 21:46

Darek1968 napisał/a:
a to co to ma być za pytanie?

W Twoim profilu .............jest skąd jesteś ? :bajer

WODNIK - 2011-04-20, 21:55

W profilu jest mapa targeo z zaznaczoną Stalową Wolą.
Darek1968 - 2011-04-20, 22:07

dzięki, nie daję się jak widzisz sprowokować a do meritum czytam że Darek z ARKADARKI jest mocno zajęty budową, ale pewnie jak nikt inny z jakimś warsztatem się nie znajdzie będę uderzał do Niego:)
ARCADARKA - 2011-04-20, 22:20

zapraszam kolego , jak będziesz miał po drodze ,wal śmiało :bigok :bigok :bigok :bigok
airgaston - 2011-04-20, 22:25

Dobra już dobra, nie chciało mi się grzebać w profilu a w awatarze nie ma skąd. Stąd moje pytanie. Darek owszem buduje ale pewnie nie byłoby problemu zadzwonić. I piec i boiler są proste w budowie i zazwyczaj nie działają bo robi się syf na dyszach. Największy problem po latach to wyjąć urządzenia z zabudowy nie ukręcając śrub. Sam teraz mam na warsztacie drugi boiler który wpakuję do Ludwika. Już działa. Jeśli masz odrobinę smykałki to sam oczyścisz i uruchomisz. Pisz pomogę Ci rozebrać na odległość.
airgaston - 2011-04-20, 22:28

Widzę że Darek się odezwał. On jest najlepszy. Ja milknę :ok
ARCADARKA - 2011-04-20, 22:35

airgaston napisał/a:
Widzę że Darek się odezwał. On jest najlepszy. Ja milknę :ok

oj przestań :-/ ,jaki najlepszy :shock: ,sporo kolegów na forum zna się na rzeczy :bigok :bigok :bigok :bigok :bigok :bigok

airgaston - 2011-04-20, 22:39

Taaaaak wylecieć w powietrze zawsze można :diabelski_usmiech
ARCADARKA - 2011-04-20, 22:42

airgaston napisał/a:
Taaaaak wylecieć w powietrze zawsze można :diabelski_usmiech

wypluj to :evil: :evil: :evil: :evil: ,jeszcze nigdy to w Polsce się nie zdarzyło i oby tak pozostało :bigok ,ale kochani z gazem ,,,,,,,,,na 5m kw ,nie ma żartów :-/

airgaston - 2011-04-20, 22:50

I właśnie o tym mówie. Jak się nie znam to nie pcham palca między ja..ca. :oops:
Dembomen - 2011-04-20, 23:23

Hej!
Darek1968, Pozostaje jeszcze Mirekmat który doskonale zajmuje się tymi sprawami, osobiście korzystam z Jego usług i jestem zadowolony :spoko
Hej!

łoś - 2011-04-20, 23:35

To ja się odezwę i pewnie zaraz wszyscy mnie zbesztają. :haha:
Po pierwsze to mam pytanie: jak działa kuchenka i lodówka na gaz. (nie znam wszystkich modeli camperów, ale urządzenia te we wszystkich są prawie identyczne).
Do Darka to masz trochę kilosów i na pewno Ci pomoże. Ale jak chcesz to spróbuj sam. Zamknij zawory do lodówki i kuchenki. Następnie odłącz reduktor i najlepiej pompką nożną delikatnie pompuj powietrze w układ gazowy. Na bojler i trumę. Ciśnienie za reduktorem jest minimalne i palcem można zatkać. Trochę większe z pompki może pomóc. Ale OSTRZEGAM, NIE OSTROŻNYM ODRADZAM. Później przy ponownym podłączeniu wszystko trzeba dokładnie sprawdzić.
Może zacznij od sprawdzenia iskrownika na piecu i jego zasilaniu.
We wszystkim mogę się mylić, ale są koledzy co mnie poprawią i też się więcej nauczę.
:spoko :bigok

Darek1968 - 2011-04-21, 07:44

dzięki Wam, Mirekmat to dawne olsztyńskie więc Darek jest bliżej, poczekam jeszcze na ostateczną odpowiedź od Duni i pewnie możemy się umówić telefoncznie na jakiś termin, ale muszę sobie najpierw to poukładać i wtedy zadzwonię do Darka