| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Odizolowanie dachu nad podsufitka Ducato 2 blaszak
gudmar - 2011-04-20, 23:08 Temat postu: Odizolowanie dachu nad podsufitka Ducato 2 blaszak Witam,
mam pytanie czy może ktoś wie czym odizolować dach nad podsufitka? W ciepłe dni blacha na dachu od środka jest aż gorąca. Będę robił nową podsufitkę i mama tam ok 3 cm wolnego miejsca na jakąś mate, wełnę mineralna lub coś podobnego. Co radzicie aby trochę mniej się wnętrze nagrzewało lub mniej spierniczało ciepło w zimie. Pozdrawiam
airgaston - 2011-04-20, 23:12
Porządne auta mają polistyren ekstrudowany. Twardy, sztywny, lekki i lambda=0.034. tylko drogo 1szt 125cmx60cm gr 3cm 15zł
szuwarek - 2011-04-21, 12:20
Podłączę się do tematu, bo mam podobny problem. W schowku nad kabiną kierowcy była izolująca podsufitka składająca się z gąbki pokrytej od wierzchu czarną cieniutką matą. Jednak gąbka w wielu miejscach się rozsypała a mata zaczęła brudzić. Resztki tego co zostało wywaliłem, ale teraz mam problem z czego zrobić nową izolację. Jest to mała powierzchnia bo maksymalne wymiary to 150 x 75 cm plus dwa boki 60 x 30 cm. Będę wdzięczny za udzielone rady, bo np. tapicerzy samochodowi proponowali mi materiały nie do przyjęcia.
marcylrex - 2011-04-21, 18:00
airgaston, za taka płytę płaciłem 6 zł/szt. w zakładzie produkującym reklamy.
zenek513 - 2011-04-21, 20:45
marcylrex,
gdzie to kupowałeś
gudmar - 2011-04-21, 21:04
| airgaston napisał/a: | Porządne auta mają polistyren ekstrudowany. Twardy, sztywny, lekki i lambda=0.034. tylko drogo 1szt 125cmx60cm gr 3cm 15zł |
Jeżeli chodzi o materiały to nie ma problemu bo prowadzę firmę budowlaną. Własnie myślałem nad styrodurem, ale bałem się piszczenia o blachę. Czym to zamocować, aby nie odkleiło się? Styropian ekstrudowany cechuje się bardzo śliską powierzchnią. Może Jakimś silikonem szklarskim? W sumie bardziej byłem za wełną mineralna, taką jaka jest w matach do wygłuszenia wnętrza samochodu. Wełna ma jeden duży plus. Daje się swobodnie kształtować na łukach. Styropian niestety już nie, co daje nam mostki termiczne. Może ktoś znalazł coś z bardziej elastycznych materiałów?
Pozdrawiam
marcylrex - 2011-04-21, 22:25
zenek513, w zakładzie produkującym reklamy. Pewnie w Twojej okolicy coś takiego jest. Nie wiem skąd jesteś, bo do Chełma po jedną płytkę nie przyjedziesz, choć może
gudmar, na łukach można tez ułożyć należy poprzecinać i po przyklejeniu wypełnić szczeliny pianka poliuretanową. Płyty można przykleić na piankę lub klej montażowy, np. UNI-FIX Den Bravena.
airgaston - 2011-04-21, 22:27
Widzisz wełna w samochodzie ma jedną wielką wadę. Auto drży i po pewnym czasie wełna zbije sie bankowo. Polistyren możesz kleić klejami polimerowymi np fix all Soudal-a
|
|