Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Ducato - przmiana blaszaka w Campera:)

Ducaciak - 2011-04-26, 10:10
Temat postu: Ducato - przmiana blaszaka w Campera:)
witam
od III miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem Fiata Ducato Maxi 2.8 JTD 2001r.
Kilka lat podróżowałem z przyczepą Hobby 400 ale od czasu kiedy wypożyczyłem Campera i pojechałem nim do Finlandii, stwierdziłem że to jest to.
Koszty wynajmu Campera są kosmiczne więc wolałem zainwestować i zbudować własne mobilne M1.
Kupiłem więc Ducato Maxi które na pierwszy rzut oka wydawało sie w idealnym stanie lecz dopiero po przyjeździe do domu i dokładnych oględzinach wyszło parę rzeczy które opóźnił prace mające na celu przeróbki w Campera.
Problem był przede wszystkim w progach- a bardziej w ich praktycznym braku - zgnite na maxa.

Etap I.
- Blacha - wymiana progów
- silnik - tu akurat bez zarzutów od początku pracował jak zegarek 8l/100km
wymiany pasków, oleju, filtrów, elementów zawieszenia drążki, amortyzatory tył,

ogólny koszt 4500zł

Etap II
Lakierowanie - samochód został polakierowany do wsokości 0,5m [progi]
- lakierowane zderzaki
- lakierowane obudowy luster
- montaż czujników cofania [ w przyszłości montaz dod kamery cofania]
ogólny koszt 1000zł.

Etap III
zakup kompletu wzmacnianych Opon

Etap IV
- od zaprzyjaźninego marynarza z północy kupiłem kilka rzeczy z rozmontowywanej przyczepy Hobby de Luxe : 3szt okien z roletami i moskitierami, lodówkę Elektrolux, zlewozmywak z kuchenką i jeszcze parę gratów :)

ogólny koszt 1700zł

Etap V
montaz okien
- zakup tarcz 2jek w dużej ilości..
- parę chirurgicznych cięć i otwory gotowe - trzeba było oczywiście usunąć wzmocnienia poziome!

oto parę fotek z zakończonego V Etapu:

kolejne etapy CDN.

EwaMarek - 2011-04-26, 10:50

wielkość autka akurat na kamperka :)

pooglądaj dokładnie fotki na forum z budowy kamperów - czy nie powinieneś najpierw zrobić konstrukcji wewnętrznej, ocieplenia a potem wklejać okna? chyba je za płytko obsadziłeś.
W polskim carawaningu też był wywiad o budowie kampera

sam nie budowałem ale kilka przyczep i kamperów naprawiałem.

Ducaciak - 2011-04-26, 10:58

witam
moze nie widac na zdjeciach ale okna są na ramie ok 3cm grubości steropian i sklejka + klej do szyb.

teraz będe ocipleł całego busa poliuretanem mata piankowa 5cm.
nastepnie sklejka.
rama okna wewenętrza bedzie odkręcona i następnie przykręcona na ocieplenie ze sklejką.
podpatrzyłem to ze str angielskiego caravaningu.

pozdrawiam

fiba56 - 2011-04-26, 11:06

witam.jeśli można.podaj namiary na siebie,akurat zaczynam przeróbkę Boxera maxi,chętnie bym podjechał trochę podejrzec
aras777 - 2011-04-26, 11:30

Witam
Zapodaj może jakiś ogólny szkic zabudowy (rozmieszczenie)
Pozdrawiam :spoko

WODNIK - 2011-04-26, 11:49

Dlaczego zamontowałeś okna tak wysoko?
Domyślam się że nie chciałeś ciąć drugiego wzmocnienia poziomego a może jest inny powód związany z zabudową.

Pozdrawiam i :powodzenia

Ducaciak - 2011-04-26, 12:02

witam
lewe okno z zewnątrz wygląda że jest wysoko ale to złudzenie.
wewnatrz okno oparte jest na II belce wzmacniajacej.
fotel 2osobowy bedzie na tej samej wysokosci co fotel kierowcy i wtedy okno jest na wysokosci łokcia wiec opcjonalnie powyzej okna jeszcze będą szawki o wys około 30cm.
Tylne prawe jest około 30 cm nad materacem łóżka wiec też chyba ok.
co do szyby na drzwiach przesównych to jest dokładnie w świetle wytłoczenia - tu nie było innej mozliwosci :( .
co do wzmocnienia w tym typie samochodów uważam że im mniej wycinania wzmocnień tym lepiej cienka blacha zaledwie nie cały 1mm.

postaram sie w wekend majowy zrobić lepsze dokładniejsze foty bo widzę że tamat zainteresował :) .

pozdrwaiam

Ducaciak - 2011-04-26, 12:13

jeszcze jedno zdjęcie :

rzut z tyłu.

Ducaciak - 2011-04-26, 12:38

dodtakowo myślę o montazu markizy ale nie takiej typu Fiam itp lecz markizy montowanej na domu.
ogladałem cos takiego :
http://www.bartex-rolety.pl/8/20/Markizy-tarasowe/

moze nie jest to jakaś rewelacja ale koszty to około 500/700zł w Obi nawet widziałem za 300zł
problem jedynie w mocowaniu uchwytów do dachu samochodu jednakże w Ducato mam 2cm wypustki o grubości około 1cm więc chyba powinny wytrzymać jak zostaną dospawane.

Ducaciak - 2011-04-26, 15:31

witam
Aras777 pytałeś o schemat, zabudowe chciałbym zrobić dla 2 lub 2+2[dzieci]- pietrowe łóżko
poniżej schemat jak bedzie wgladał układ

Ducaciak - 2011-04-26, 15:39

jeszcze parę fotek z Etapu V
aras777 - 2011-04-26, 16:53

Ducaciak napisał/a:
witam
Aras777 pytałeś o schemat, zabudowe chciałbym zrobić dla 2 lub 2+2[dzieci]- pietrowe łóżko
poniżej schemat jak bedzie wgladał układ

Dzięki :bigok
za zaspokojenie ciekawości i życzę powodzenia w budowie.
Będę systematycznie podglądał.

papamila - 2011-04-26, 20:32

Ducaciak napisał/a:
dodtakowo myślę o montazu markizy ale nie takiej typu Fiam itp lecz markizy montowanej na domu.

popatrz na wymiary takich markiz- toż to odstaje dobre 20cm :!:
druga rzecz- materiał jest odkryty, bardzo szybko się zabrudzi

szczerze polecam roletę w kasecie
nie wywarzaj otwartych drzwi bo pieniądze pójdą w błoto

Ducaciak - 2011-04-27, 08:40

witaj
ale własnie ta roleta cała jest schowana w plastikowej obudowie poza tą badziewna falbanką.
porozmawiam z producentem byc może da sie zrobić uchwyty pasujące do busa.
Czasami lepiej po kombinować, znajdować tańsze mniej komercyjne rozwiazania niż kupować gotowe 4 x droższe, bo gdybym myslał inaczej kupił bym gotowego Campera a nie próbował zbudowac samemu :)
pozdrawiam.

Kamil_K - 2011-04-27, 11:21

Jak mogę coś podpowiedzieć to rozważyłbym jeszcze montaż okien w tylnych drzwiach ;)

Przyjemnie się leży na kampingu przy otwartych oknach :D

Pomysł z roletą jak najbardziej popieram :D sam właśnie robię daszek do przyczepy kosztujący ok 40zł ;) zamiast gotowych rozwiązań za 150-200zł ;) myślę że będzie się sprawdzał identycznie :)

Jak masz rozebraną budę zrobiłbym jeszcze zamontowany na stałe uchwyt do CB radia ... jednak masa prosto z dachu będzie o wiele lepsza niż ta przez magnes :)

Ducaciak - 2011-04-27, 12:23

witam
Kamilu-K rozwarzałem motaż okien w tylnych drzwiach jednak ostatecznie zamontowałem boczne okno małe z prawej strony jest ono 30cm nad łóżkiem wiec powinno byc przyjemnie. tylną częśc chce od wysokości łóżka zabudowac tak aby nie było widać zupełnie drzwi.
natomiast pod łóżkiem chce mieć bagażnik [ elektro box oraz zbiorniki czysta i brudna woda[ oraz miejsce na krzesła i stół kempingowy] i do bagażnika będzie dostęp od str drzwi lub podnosząc rame łóżka.
chciałbym aby część sypialna była zabudowana w całóści w tym jedno okno 78x35cm.

co do CB to mam to w planie lecz narazie korzystam z 2 samochodów i czasami zabieram CB z jednego do drugiego.

działaj z daszkiem bo własne wynalazki i ulepszenia są najfajniejsze za zaoszczedzone w tym pieniądze możesz kupić skrzynke piwa :) pijąc je podziwiać owoc swojej pracy!!

Kuba L. - 2011-04-27, 12:27

Ładnie to wszystko zaczyna wyglądać, będę kibicować :spoko
andreas p - 2011-04-27, 13:40

Ladnie :kciuki
Ducaciak - 2011-04-27, 14:13

dzięki
w długi weekend bede sie brał za ocieplanie:
pianka 2cm grubości

http://allegro.pl/pianka-...1516955499.html

eMKa - 2011-04-27, 22:15

Ducaciak napisał/a:
pod łóżkiem chce mieć bagażnik [ elektro box oraz zbiorniki czysta i brudna woda

standart to zbiornik na czystą wode pod siedzeniem w przedziale mieszkalnym (120 l) a na szara - pod podłogą (100 l)
pod łóżkiem bagaże, gaz energoblok i aku.pokładowe
Okno przy łózku raczej rozsuwane bo to co masz(uchylne) to kwestia czasu i dostanie drzwiami jak zrobisz uchylne.

Ducaciak - 2011-04-28, 08:56

słuszna kwestia z tymi drzwiami!
lecz już na samym początku po montazu zrobiłem blokade na drzwiach tzn. na szynie.
co do zbiorników oba chciałem pod samochodem ale nie mogę znależć takich które by pasowały. są płaskie ale koszty ich są kosmiczne - coś pokombinuje moze plastikowy bak z jakiegoś autka podejdzie.
pozdrawiam.

gebi6 - 2011-04-28, 09:06

Witam.
My tez będziemy kibicować.Mamy już przebudowanego przez siebie blaszaka Ducato ,więc wiemy w czym rzecz.Blisko mieszkamy więc jakbyś potrzebował jakiejś konsultacji bardziej praktycznej niz fachowej to wal jak w dym,gdyz wszystkie problemy ,które napotkasz my już mamy za sobą.
Swoje auto właśnie sprzedajemy ,obejrzyj na allegro,kempingowe z Mysłowic i jakbyś cos użytecznego dla siebie zobaczył to pytaj.

Pozdrawiamy

Ducaciak - 2011-04-28, 09:25

witaj
dzieki za info poszukam chyba że macie Linka do str.
chętnie podpatrze to i tamto :)

gebi6 - 2011-04-28, 09:30

Podam Ci numer ogłoszenia

(Nr T1882535)

48a-ELANKO - 2011-04-28, 10:05

Tu jest link do tego ładnego kamperka Gebi6 : :lol: :spoko

http://otomoto.pl/fiat-du...d-T1882535.html

Ducaciak - 2011-04-28, 10:55

witam
Gebi mam pytanko z jakiej płyty robiliście mebelki?
zwykłej MDF czy ze sklejki?
zastanawiam sie bo nie wiem czy zwykła MDF 18mm wytrzyma czy sie nie rozleci od drgań.
DUNI z Nowego Sącza sprzedaje płyty specialnbie na meble sklejka r=drzewa egzotycznego co kolwiek to znaczy, ale sklejka a nie wiórowa płyta.

pozdrawiam.

gebi6 - 2011-04-28, 11:30

Nawet nie myśl o tym żeby meble robić z jakiejkolwiek płyty meblowej.Moim zdaniem oczywiście bo nie chce nikogo obrazić.My mieliśmy gotowe mebelki tylko je dopasowywaliśmy.Są z cieniutkiej sklejki wzmacnianej gdzie trzeba drewnianymi listewkami.Doskonale wytrzymują trudy podróży.Nic nam się nie rozłazi.Oglądaliśmy te sklejki z Duni.Sa super ale jak my budowaliśmy swojego oni jeszcze tej oferty nie mieli.

Kiedyś rozmawiałam z człowiekiem ,który przebudowuje blaszaki.Obecnie jest to juz firma znana na naszym forum,wiec nie będę wymieniać nazwy,i dowiedziałam się ,że waga takiej zabudowy w całości z płyty meblowej wynosi 900 kg.Teraz robia już z lekkich sklejek i całkiem im to ładnie wychodzi.
Z tym ,że jeszcze raz powtarzam,że to jest tylko moje zdanie iz płyta meblowa w kamperze to tylko na jakąś konkretną ścianę a nie na meble.

Pozdrawiam

Ducaciak - 2011-04-29, 11:55

witam
dzięki potwierdziłaś moje obawy - więc dobrze.

pozdrawiam

Ducaciak - 2011-07-11, 09:17

witam
Koledzy mam pytanko gdyż w sobotę pojechałem do Stacji diagnostycznej dokonać przeglądu oraz wprowadzić zmiany typu : zmiana z pojazd ciężarowy na osobowy specialny / kempingowy.
zacznę od początku
buduje swojego Camperka na Fiacie Ducato w dow rej 3 osobowy uniwersalny ciężarowy.
wymontowałem ściankę działową fotel pasażera czyli tzw dwójkę zamontowałem za fotelem Kierowcy w miejsce dwójki wstawiłem fotel dla 1 pasażera taka standartowa zamiana.

po przyjeździe do stacji diagnostycznej zostałem poproszony o fakturę Vat za zabudowę pojazdu :( i tu ostrzeżenie dla wszystkich - jeśli nie macie faktury dalej jest to samochód 3 osobowy ciężarowy!
nikogo nie obchodzi że jest przebudowany.
Co do Foteli rozmawiałem z diagnostą i mówię mu że to jego obowiązek jest sprawdzić czy fotel jest odpowiednio zamontowany - on twierdzi że potrzebuje na to kwity a on tylko potwierdzi stan faktyczny a inaczej nie podpisze się pod zaświadczeniem do wydziału komunikacji.

mam pytanie co w tym przypadku mi doradzacie zrobić?
auto praktycznie mam już gotowe ścianki szafki itp.

może ktoś podpowie gdzie w okolicach Katowic można jakoś ten przegląd dokonać bez dodatkowych opłat kwitków i innych dupereli.

pozdrawiam

aras777 - 2011-07-11, 10:09

Czy się nam to podoba czy nie, stan prawny jest taki jak powiedział Ci diagnosta.

Zamiast szukać innego diagnosty, swoją energię przekieruj na znalezienie warsztatu
z certyfikatem na dokonywanie tego typu zmian w pojazdach.

Jestem przekonany że właśnie tam znajdziesz rozwiązanie swojego problemu.

Pozdrawiam.

arek.

zxcvbn - 2011-07-11, 10:14

musisz znalezc firme ktora zajmuje sie przebudowa blaszaków na busy i popros ich o wystawienie faktury na montarz foteli i pasów
gebi6 - 2011-07-11, 10:23

No niestety mój przdmówca ma rację.Poszukaj odpowiedniego warsztatu albo stacji ,która ma tez odpowiedni wpis do zakresu swojej działalności i się z nimi dogadaj.Bo na pocieszenie dodam ,że diagnosta napewno nie chciał od ciebie faktury ,tylko zaświadczenie,że dokonano takich zmian i pieczątka na takim zaświadczeniu musi pochcodzic z zakładu ,który ma odpowiednie uprawnienia.

I jeszcze jedno.Troszkę źle zacząłeś,bo najpierw należało się dogadać z diagnostą czego potrzeba i on by ci podpowiedział gdzie to zdobyć ,w sensie papierka .
Ale spokojnie ,przeskoczysz to tylko dogadaj się z diagnostą .Jeżeli ten bedzie się upierał przy fakturze to poszukaj innego bo ja wiem ,że zaświadczenie wystarczy.

Pozdrawiam

zxcvbn - 2011-07-11, 10:42

faktura musi byc bo to ona jest zaswiadczeniem i krs firmy , tak się przerabia auta ciezarowe z kratka np.4 osobowe na - osobowy 5 miejscowy.
Ducaciak - 2011-07-11, 11:01

ok popytam w kilku stacjah może faktycznie gdzieś będzie się dało to załtwić.
grzesio - 2011-07-11, 11:38

Witam. A co ze zmianą ilości miejsc w aucie??? Przyznam szczerze że też chodziło mi po głowie przerobienie dostawczego samochodu ale pytałem diagnosty i trzeba mieć zaświadczenie od producenta auta o możliwości wstawienia dodatkowych siedzeń co podobno jest niewykonalne.
gebi6 - 2011-07-11, 14:22

Kolego z Katowic zadzwon do mnie.chyba mogę ci cos doradzić.

791 66 19 19

zxcvbn - 2011-07-11, 15:50

ilosc osób -to ilosc siedzen i pasów zamontowanych przez firme która wystawia fakture za montaz i z ta faktura jedziesz do diagnosty któru to zmienia przeznaczenie auta ... ale to własnie diagnosta powinien Ci to powiedziec
zxcvbn - 2011-07-11, 15:52

z kolei w wydziale komunikacji tez beda zadac faktury... nie ma co kombinowac tylko załatwiac fakture i problem z głowy :bajer
Ducaciak - 2011-07-11, 16:37

umówiłem sie z firmą która robi zabudowy - mam podjechać i mają ocenić moje dzieło jak wszystko jest ok to za 100zł wydadzą fakturę/ zaświadczenie etc.
donald - 2011-07-11, 16:40

To tanio dosyć, mnie takie zaświadczenie kosztowało cztery stowki...ale za to mialem wszystko na miejscu tj. zaswiadczenie i diagnoste , potem tylko wydzial komunikacji i po bólu... :-P
jacekj - 2011-07-11, 18:13

moje doświadczenie jest takie,że w każdej stacji diagnostycznej inaczej interpretuje się przepisy
jak budowałem swoje autko odwiedziłem trzy stacje diagnostycznie-wszystkie w jednym mieście
w pierwszej dostałem odpowiedź od diagnosty:
ja tego nie podpiszę to nie jest fabryczne mocowanie foteli,
w drugiej stacji zażądano fakturę na tą przeróbkę,
a na trzeciej stacji diagnosta pochwalił mnie,że bardzo dobrze zamontowałem fotele i pasy i bezproblemowo podisaL odpowiednie dokumenty

grzesio - 2011-07-11, 19:01

zxcvbn napisał/a:
ilosc osób -to ilosc siedzen i pasów zamontowanych przez firme która wystawia fakture za montaz i z ta faktura jedziesz do diagnosty któru to zmienia przeznaczenie auta ... ale to własnie diagnosta powinien Ci to powiedziec

No właśnie....

Według diagnosty u którego byłem od jakiegoś czasu (o ile mnie pamięć nie myli to połowa 2010 roku) procedura jest taka:

a/ wyciąg homologacji
b/ faktura z opisem dokonanych przeróbek
c/ przegląd techniczny potwierdzający stan faktyczny, zmieniający masę własną pojazdu
d/ wydział komunikacji

W przypadku zabudowy auta wystarczy nam wypełnić punkty b do d
W przypadku zmiany liczby osób konieczny jest punkt a zaświadczający że auto jest przystosowane do przewozu określonej liczby osób.

Niestety brakuje mi jednego miejsca gdyż mamy czteroosobową rodzinę w związku z czym przeróbka blaszaka prawdopodobnie odchodzi w moim przypadku do lamusa... Jest to tym bardziej bolesne że zakupiłem już "dawcę" czyli przyczepę kempingową z 1999 roku, bojler gazowy, elektroblok i zbiorniki na wodę....

makdrajwer - 2011-07-11, 19:42

U ,mnie przed przeróbka wysłałem żone do stacji kontroli żeby facet powiedział jak ma to być zrobione ( te busy były tylko 2 osobowe ). Facet stwierdził że mam to zrobic jak chce tylko solidnie. I fatycznie wspawałem mocowania foteli , pasów itp. Pojechałem na stacje i dostałem fakture na 100 zł za zmiane na osobowy ( niby że oni to zrobili ) , następna faktura za spradzenie czy zrobione jest dobrze, kolejna za badanie pojazdu osobowego , nowy dowód, wpis do karty, korekta OC i po sprawie. Pojeżdzij po stacjach kontroli i popytaj. Czasami dopiero w dziesiątej stacji trafisz na jakiegoś normalnego diagnoste ( wiem o tym bo miałem "anglika" na polskich blachach).
grzesio - 2011-07-11, 20:19

Czyli jak rozumiem zmieniałeś liczbę osób?? i masz teraz więcej jak 2??? A możesz mi podpowiedzieć czy dawno to robiłeś???
gebi6 - 2011-07-11, 20:41

Dwukrotnie zmienialiśmy ilość miejsc i przeznaczenie pojazdu i nie było żadnych problemów.Diagnosta obejrzał juz zamontowane fotele ,pasy i okna ,sam wypisal odpowiednie zaswiadczenie o montażu i o zmianie przeznaczenia z ciężarowego na kempingowy,zrobił nowy przegląd i z tym do wydziału komunikacji .
makdrajwer - 2011-07-11, 20:48

Robiłem to w zeszłym roku lub 2 lata temu. Zmieniałem z ciężarowego 2 osobowego na osobowy 5-cio osobowy. Nie było problemów z jakaś ładownością bo osbowy nie ma jej wymaganej. Z podobnych spraw ( a troche ich było ) jedynie nie udało mi sie zwiększyć masy własnej samochodu osobowego . Z masami jest temat praktycznie nie do przeskoczenia od paru lat.
Ducaciak - 2011-07-11, 21:36

Witaj
Gebi gdzie robiłaś przegląd?

gebi6 - 2011-07-11, 22:11

Witaj
Dlatego właśnie prosiłam Cie o telefon żeby Ci to podpowiedziec.Wiesz,nie tylko ci którzy nam dobrze zycza czytaja to forum i za chwilę moze sie okazac ,że już nie bedzie mozna zrobic takiego przegladu.

pozdrawiam

maszakow - 2011-07-11, 23:18

Gebi ma rację. Albo sprawę zostawia się firmom które robią takie przeróbki i oni załatwiają wszystkie formalności u diagnostów - a nam pozostają tylko te w urz. komunikacji. Chcąc robic samemu najpierw idzie się do diagnosty i wyciąga od niego dokładne informacje jak to ma być zrobione by było dobrze.
IMHO pierwszy sposób mimo że kosztuje - jest najlepszy.

Ducaciak - 2011-07-14, 11:59

jest dobrze :)
dziś załatwiłem "Zaświadczenie o dokonanej zmianie konstrukcyjnej" byłem tez na Okręgowej Stacji Diagnostycznej i wszystko jest ok tylko muszę przyjechać jak już całkowicie go skończę to wydadzą zaświadczenie o zmianie z cieżarowy na osobowy kempingowy ale jak powiedział to kwestia formalna.
koszty to około :
świstek o montażu fotela 100zł
przegląd komunikacyjny 120zł
hak 32zł
zmiana konstrukcyjna 80zł
Wydział komunikacji ale jeszcze nie znam kosztów

pozdrawiam
i walcze dalej z zabudową :)

EwaMarek - 2011-07-14, 20:26

podaj fotki
szymon79 - 2011-07-14, 23:20

Dukaciak Ty walcz ostro - dziś podejrzałem pod castorama to cudo - myślałem że taki camperek bedzie bardzoo ciasny ale chyba się myliłem....
maszakow - 2011-07-15, 00:33

Ducaciak napisał/a:
jest dobrze :)
Wydział komunikacji ale jeszcze nie znam kosztów
:)

70 PLN :)

Ducaciak - 2011-07-15, 08:52

szymon79 może mojego widziałeś byłem w Castoramie :) ?

Ciasno nie jest! mam też przyczepkę Hobby 400 i powiem Ci że w Ducato czuje się o wiele bardziej przestronnie.

Fotki wstawie jak go skończe mam nadzieję że do końca miesiąca.
dziś kupuje kuchenkę 2 palnikową, zlew 30x45 i blat kuchenny.
w weekend działam z tymi szafkami.

pozdrawiam.

gebi6 - 2011-07-15, 10:44

Witajcie
W Ducato tej wielkości jest ciasno ale tylko wtedy kiedy jest stałe łóżko i łazienka w środku auta.Wtedy nie ma ,jak ja to nazywam ,przesyrzeni życiowej.Jeżeli zrobi sie zabudowę z rozkładanymi łóżkami to tą przestrzeeń się uzyskuje.A wiem co mówię bo mam takie Ducato,i w tym roku byliśmy nawet kilka dni na termalach w cztery dorosłe osoby.Dało się ,chociaz byłabym niewiarygodna mówiąc,że było luksusowo.A w przypadku gdy jedziemy w dwie osoby jest całkiem dobrze ,chociaż mam dość dużą kuchnie w porównaniu z innymi zabudowami.

Ducaciak - 2011-07-15, 10:50

u mnie łóżko jest w poprzek w tylnej części rozmiar 120 x 185 [ typowy rozmiar wersalki]
przewiduje podróżować w dwie osoby [ na razie :) ]
kuchnia to 110cm blat + blat nad lodówka 50cm - powierzchnia robocza to około 60cm.
szerokość od drzwi toalety do blatu 47cm - wiec da się poruszać

szymon79 - 2011-07-16, 00:08

Ducaciak napisał/a:

nie może a napewno - poznałem po oknach :wyszczerzony: było to ok godz 20

maszakow - 2011-07-16, 16:01

szymon79 napisał/a:
Ducaciak napisał/a:

nie może a napewno - poznałem po oknach :wyszczerzony: było to ok godz 20

No to sie na piwo umówcie privem i bez podglądania, świntuchy jedne - a tutaj konkrety dawać :)

Ducaciak - 2011-07-17, 21:36

no weekend pracowity
zbudowana szawka pod zlew i kuchenkę , zamontowane łóżko, podłaczony II aku i zrobiona instalacja pod Vebasto.
we wtorek jadę na montaż Vebasta.
w nastepny weekend montuje małe szafki i zabudowe bagażnika.

DAMIAN.CZ - 2011-07-17, 21:43

Kolego prosimy aktualne zdjęcia z placu boju:-)

pozdrawiam

DAMIAN.CZ - 2011-07-17, 21:45

Ducaciak napisz ile Cię kosztowało i jaki model tego Webasto.
szymon79 - 2011-07-17, 23:18

DAMIAN.CZ napisał/a:
Kolego prosimy aktualne zdjęcia z placu boju:-)

pozdrawiam

ewentualnie podaj date kiedy można Cie złapać od castoramą :haha:

Ducaciak - 2011-07-18, 09:16

witam
jak sie uda to przeslę parę fotek :)

Ducaciak - 2011-07-18, 09:20

i jeszcze jedno

oczywiście wymaga to wszystko jeszcze dopasowania , skręcenia scianek szafek, montażu półek i takich tam

Ducaciak - 2011-07-18, 12:55

Damianie CZ webasto jakie montuje to AT 200ST
http://kampery.webasto.pl...op-2000-st.html

ceny ci nie podam gdyż dostałem je od kumpla który sprzedał busa i nie zamontował go w nim.

koszt chyba koło 2tys

założenie koło 400zł

pozdrawiam

DAMIAN.CZ - 2011-07-18, 22:41

Dziękuje Kolego za info. W przyszłości (mam nadzieję, że niedługiej :-) również będę przerabiał blaszaka na kamperka. Kibicuje Tobie mocno i trzymam kciuki za wytrwałość.

pozdrawiam

Damian

Ducaciak - 2011-07-28, 15:51

witam
pierwszy sukces po długich potyczkach z diagnostami i wydziałem komunikacji udało sie zarejestrować mojego Ducato jako Pojazd Specialny Kempingowy ufff.
Panowie na stacji diagnostycznej dogłebnie go sprawdzali, ważyli mierzyli długość wysokość jak bym conajmniej go przebudowywał na zewnątrz a nie wewnątrz.
no ale juz po wszystkim, teraz tylko dopicować całość i mozna ruszać w trase.

andreas p - 2011-07-28, 15:55

Ducaciak napisał/a:
teraz tylko dopicować całość i mozna ruszać w trase.

Zycze szerokiej drogi :spoko

Ducaciak - 2011-08-01, 12:33

witam
przesyłam kilka fotek z kolejnego etapu budowy :
łazienka wytapetowana wodo-odporna tapetą - musze szafkę dorobić pod umywalkę
podłączona woda w kuchni i toalecie 4x 35l
kuchnia podłączona kuchenka i butla 5kg
sypialnia poszerzony i obszyty materac
podświetlenie led części sypialnej i "salonowej" + oświetlenie podwyższenia podłogi.
teraz trzeba jeszce parę elementów wykończyc zamontowac markize posprzatć i zrobic Test Drive :)

DarekAvesta - 2011-08-01, 20:05

Ladnie to wyglada, ale co zrobisz aby Ci palniki w kuchence gazowej nie podskakiwaly podczas jazdy?
Mam kuchenke podobna do twojej i wlasnie ostatnio mnie to zastanowilo. Przeciez one - te palniki tyko luzno leza na "obudowach" dysz.
Pozdrawiam i zycze sukcesow.

Ducaciak - 2011-08-01, 22:38

witaj
ja je bede zdejmował podczas trasy i już :)

DAMIAN.CZ - 2011-08-03, 00:22

Gratuluje Kolego!Bardzo fajnie to wszystko wygląda-super!Napisz ile tak "+-" wszystko Cię to kosztowało - mam na myśli adaptację wnętrza.
pozdrawiam

Ducaciak - 2011-08-03, 08:53

witam
adaptacja wnetrza kosztowała mnie około 4tyś - bez Webasta.

pozdrawiam

jacekj - 2011-08-03, 21:33

gratulacje!!!!

kiedy wyruszacie w pierwszą trasę ?

Ducaciak - 2011-08-04, 09:27

witam
no właśnie chcemy ruszyć na długi weekend sierpniowy na taki " Test Drive" :)
zrobić te 800km i zobaczyć co będzie trzeba ulepszyć - bo pewnie coś będzie trzeba:)
a potem wrzesień i 2 tygodnie objazdówka Węgry Bośnia Chorwacja może Czarnogóra :)

we wtorek jade do Elcampu zamontować zamówioną Markizę Fiamma wieć juz bedzie komplet.
Chce jeszcze na Camperka wrzucić jakąś fajna grafikę mój kumpel grafik już nad tym pracuje coś na całe tylne drzwi i jakiś fajny motyw na boki.

pozdrawiam.

piotr1 - 2011-08-04, 11:28

Bardzo ładnie :spoko życzymy szerokiej drogi :spoko
Ducaciak - 2011-08-04, 12:40

dzięki:)
to fajnie że moja praca wam się podoba :)

Ducaciak - 2011-08-18, 20:14

witam
przesyłam kilka fotek z finalnej wersji DucatoCampro :)

dyha - 2011-08-19, 19:43

No pięknie Ci to wszystko wyszło!!! Pełen szacunek !!!Jak by tak jeszcze parę fotek ze środka ,miałbym z czego ściągać :idea: .Jestem na początku tej drogi ale dzięki Tobie wiem że można...
Ducaciak - 2011-09-27, 10:35

witam
testy Camperka na trasie 4500km wypadły znakomicie.
spalanie z podłączona przyczepą kampingową Hobby 400 11l ON / 100km przy predkosci jazdy 100/110.

w Chorwacji we wrzesniu było ponad 38stC a w Camperku dało się wytrzymać
wszystkie sprzęty działały poprawnie nawet lodówka chłodziła Karlovacko.
silniczek sprawnie odpukać dał radę na Chorwackich serpentynach i Bosniackich podjazdach.

jedyną rzeczą którą zamontuje na nowy sezon to okno w tylnych drzwiach w lewym skrzydle aby mieć w sypialni dodatkowe okno no i może solarową bateryjke na dach.

aras777 - 2011-11-10, 15:50

Witaj :spoko
Podoba mi się to co zrobiłeś.
Bez przepychu, ale funkcjonalnie (bo o to chodzi)
Teraz kiedy już przetestowałeś, sprawdziłeś .......
a miałbyś budować jeszcze raz, co byś zmienił, dodał, wyrzucił ?

pozdrawiam
arek

cirrustravel - 2011-11-10, 16:44

Że też ja dopiero teraz zobaczyłem ten temat. Gratulacje :) Ja mam bliźniaka - BoXerka - w trakcie modernizacji >> http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11335
jedrek49 - 2011-11-10, 17:24

witam
Ducaciak
jak placisz na autostradach,ile naprawde wazy przyczepa
ja tez podobnie jezdze ale tylko sporadycznie ,do tej pory nie jechalem autostradami
pozdrawiam
jedrek49

Ducaciak - 2016-03-26, 22:31

Witajcie
Po 5 latach Camperek został sprzedany :)

Czas na kolejnego tym razem oczywiście tez Ducato ale młodsze bo 2010r w wersji Maxi.
Samochod jest juz w PL i po wizycie u mechanika.
W miedzy czasie kupiłem rozbita przyczepkę z 2012r także wszelkie organy na przeszczep są juz w garażu łącznie z ogrzewaniem bolierem itd.
W zeszłym tygodniu udało mi sie kupić fotele z Autobusu Neoplan rozkładane i rozszerzane. Fotele są bardzo wygodne w trasie maja pasy wiec nie będzie problemu z rejestracja. Przerobilem to juz w poprzednim camperku.
Szyberdachy ocieplenie i klimatyzacja tez juz kupiona, okna tez juz są.
Czekam na autko od lakiernika (malowane są zderzaki listwy boczne) oraz choroba Ducato blacha na szofera i blacha nad tylnymi drzwiami odchodzący lakier.
Robi sie ciepło wiec trzeba ruszać z robota, mając juz doświadczenie na poprzednim modelu łatwiej sie planuje i pracuje.
Tym razem ma być dużo miejsca na spanie oraz luzko piętrowe bo córa coraz większa.

Pozdrawiam i biorę sie do roboty.

Ducaciak - 2016-03-29, 09:36

na razie udało się zamontować środkowe okna i okablowanie oraz kamerę cofania.
toscaner - 2016-03-29, 10:50

Co to za okienka zamontowałeś? Ładniejsze na zewnątrz niż te moje Dometic'a :mrgreen:
I czy mają moskitierę i roletki?

Ducaciak - 2016-03-29, 11:39

witaj
Okna przesuwne bo te otwierane do góry nie zdają egzaminu podczas jazdy.
mam do nich roletę i moskitierę.
kupiłem je kiedyś u gościa w Częstochowie likwidował magazyn z wyposażeniem do camperów i przyczep.
są wklejone i dodatkowo nitowane, najważniejsze że można je uchylać podczas jazdy.

toscaner - 2016-03-29, 11:46

Też mam przesuwne, więc znam zalety. Jedyna wada, gdy latem gorąc jak ch...era i leje. Otworzysz zalewa kampera. Wtedy żałowałem, że nie mam pomieszanych uchylne i przesuwne. Tak zrobię w następnym kamperze. 2 uchylne na przestrzał i 2 przesuwne żeby w czasie jazdy też mieć przestrzał. :)
Ale co to za marka i model tych okien? Może wiesz?

Ducaciak - 2016-03-29, 11:50

nie pamiętam modelu jak co zrobię fotę.

kolejne okna czyli kuchenne, WC i sypialne wszystkie będą uchylne do góry.
ja w nim montuje Klimę na dach także w upalne ulewne dni będzie w miarę ok.

toscaner - 2016-03-29, 11:58

Klima to podstawa. Ja na gorące kraje też już bez klimy się nie ruszam. Niestety w tym nie miałem. Okno wstawiłem dachowe, ale przy ponad 30C nie pomagało wiele. Później wymyśliłem tymczasowe daszki na czas deszczu i już lepiej było.
Teraz też tylko z klimą na południe pojadę. :)

Ducaciak - 2016-03-29, 12:12

ja zakładam Dometic zasilana 230V i montuje jeszcze przetwornice 1800W tak aby mieć klimę podczas jazdy.
tom-cio - 2016-03-29, 20:19

No pogratulowac,piekna baza.Marzenie.Teraz tylko powodzenia w przebudowie.Bagaznik na rowery spawasz taki jak w poprzednim?
Ducaciak - 2016-03-30, 10:13

witaj
w poprzednim miałem bagażnik na hak nakładany.
tym razem kupuje profile aluminiowe[profil jak w Thule] i zawieszę go na prawym tylnym skrzydle drzwi.
widziałem taki już zrobiony za jakieś 900zł ale nie warto tyle kasy wydawać, profile będą kosztowały jakieś 200zł.

Ducaciak - 2016-03-30, 10:19

musze dodatkowo wzmocnić zawiasy tylne bo w tych autkach to problem bo blacha drzwi pęka ale już ktoś w Polsce pomyślał i można gotowe wzmocnienia kupić na allegro.
tom-cio - 2016-03-30, 18:24

Z tym skrzydlem to tak ,ze jak czesto otwierasz to wkurzajace,ja mam wlasnie na skrzydle drzwi i juz kilka razy w leb se dalem tymi szynami na rowery :mrgreen: .Najlepiej jakby szyny byly zdejmowane.
Ducaciak - 2016-04-04, 09:36

kolejny etap.
zamontowane 2 x szyberdach oraz kolejne okna małe do kuchni i w tylnej części w sypialni.
okna wklejone i przynitowane [ na wszelki wypadek] :)

Ducaciak - 2016-04-04, 09:41

okno kuchenne ma 2 zadania :
1. oświetlenie środkowej części
2. wentylacji / możliwość gotowania przy niesprzyjającej pogodzie / w deszczu.

Ducaciak - 2016-05-30, 18:10

dalszy ciąg walki :)
tym razem udało się wstawić okna, podłogę, drzwiczki serwisowe, wlew wody, przygotować konstrukcję pod fotele środkowe [ i uzyskać kwity że wszystko jest legalne], pociągnąć kable do instalacji 12V i 230V oraz zasilanie dachowej klimy.
w czwartek camper ląduje u lakiernika i biorę się za zabudowę ścian i mebli.

Ducaciak - 2016-06-06, 16:57

przymiarki toalety już zrobione
Ducaciak - 2016-06-06, 17:22

poszukuje schematu podłączenia bojlera Truma TT2.
chodzi mi jak podłączyć obieg wody ciepłej i zimnej na kran i pompkę ze zbiornika.
przy rozbieraniu dawcy nie zanotowałem układu i teraz jest zoong..

Ducaciak - 2016-06-29, 23:01

samochód wreszcie doczekał się nowego lakieru 6kg farby poszło na camperka.
poniżej jak to wyszło :)

Ducaciak - 2016-06-29, 23:16

a tak z ciekawostek z innej beczki, udało mi się uratować malacza przed wywózką na złom...
całe 3 stówki wypłaciłem za te cudo z FSM.
jest w świetnym stanie pali nie jest zgnity a dziadek który go miał przed śmiercią 5 lat temu zakonserwował go jak by miał wytrzymać III wojnę.
przyznam że ostatni raz maluchem jechałem z 15 lat temu..
jak skończę projekt camper to może na jesieni wezmę się za oldtimera :) moja córka za 10 lat będzie mogła się pochwalić choć pewnie wtedy to tyltko hybrydy będą smigać.
tak czy siak Maluszek uratowany.

toscaner - 2016-06-30, 01:45

Za 10 lat to będą tanie Lifepo. Leciutkie do tego. Albo coś jeszcze lepszego. Dorzucisz leciutki elektryczny silniczek 14kW i też będzie hybryda :bigok
W sumie można by wtedy wywalić spalinowy zupełnie. :mrgreen:

Ducaciak - 2016-07-04, 09:44

w weekend udało mi się zamontować klimatyzacje markizę i wreszcie zrobić sufit.
Ducaciak - 2016-07-04, 09:50

klima markiza
sator - 2016-07-06, 11:38

Powiedz proszę jakie masz wymiary toalety?
Ducaciak - 2016-07-09, 22:55

witaj
wymiary toalety to 76cm szeroka na 105cm długa

Ducaciak - 2016-07-09, 22:59

dziś po kilku dniowej pracy udało się zrobić:
1. łóżko piętrowe 198cm na 150cm dół i 187cm na 150 góra.
ponadto mebelki już pomierzone i próbnie przykręcone oraz bagażnik rowerowy.

Ducaciak - 2016-07-18, 09:55

w weekend udało mi się wreszcie zrobić część salonową :)
welurowa tapicerka na ścianach szafeczki zaczyna wyglądać...

GreG-ryb - 2017-02-05, 21:13

Witam,
Szukam dobrego jakościowo i w miarę w rozsądnej cenie bagażnik na rowery czy mogę otrzymać nazwę i lepsze zdjęcia twojego bo wygląda bardzo estetycznie nawet lepiej niż dedykowane .
Za informację z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Ducaciak - 2017-02-13, 20:24

Witaj
Bagażnik dedykowany jest na klapę do kombi ale przykrecajac go do tylnych drzwi jest wytrzymałym bagażnikiem na campera
Jest lekki i dobrze wykonany
Uchwyt na 3 rowery bagażnik rowerowy na klapę Aguri ADVANS 3

Ducaciak - 2017-02-13, 20:25

Kupiłem go w Mikołowie
Ducaciak - 2017-02-27, 14:23

wczoraj sezon został rozpoczęty :)
pogoda +13st C pojechałem na Jure parę fotek Camperka po zimie poniżej ...

Ducaciak - 2017-02-27, 14:27

foto
janus - 2017-02-27, 18:56

Pięknie sie prezentuje :ok :ok :ok
Wojciechu - 2017-02-27, 19:36

Super - gdybym kiedyś chciał mieć "blaszaka" -to właśnie takiego - gratulacje.
piotr1 - 2017-02-27, 19:56

Ładna zabudowa. Jest tylko jeden minus jak dla mnie człowieka trochę wyższego to jego wysokość . Lepiej jak by był max wysoki. Ale tak poza tym SUPER. :spoko
SlawekEwa - 2017-02-27, 20:59

piotr1 napisał/a:
Lepiej jak by był max wysoki.

Wtedy jest brzydki :kciukminus

wbobowski - 2017-02-27, 21:25

janus napisał/a:

Ale gdybym go mijał w trasie, uznałbym za obcego, a nie z rodziny CamperTeam. A naklejki CT... gdzie??? :haha: :haha: :haha: :szeroki_usmiech

Nomady - 2017-02-27, 21:28

Witam ładny , moja zabudowa też Ducato 2.3 jaką wage uzyskałeś po skończeniu :spoko
piotr1 - 2017-02-27, 21:31

SlawekEwa napisał/a:
piotr1 napisał/a:

Kwestia gustu :lol: Ale za to w środku bardziej przestrzennie :spoko :spoko :spoko

marcinw32 - 2017-02-27, 21:34

Elegancko ci to wyszło, zazdraszczam łazienki u nas w L2H2 wszedł tylko kibelek.Pozdrawiam
Ducaciak - 2017-02-27, 21:58

NOMADY napisał/a:
Witam ładny , moja zabudowa też Ducato 2.3 jaką wage uzyskałeś po skończeniu :spoko

2950 z rowerami i zatankowany.
Wiec jeszce 4osoby i skuter i będzie prawie 3.5T ale raczej nie przekroczę. Ma co prawda wzmacniane tylne zawieszenie ale myśle że zawsze te 150kg będzie w zapasie.

Ducaciak - 2017-02-27, 22:00

wbobowski napisał/a:
janus napisał/a:

Ale gdybym go mijał w trasie, uznałbym za obcego, a nie z rodziny CamperTeam. A naklejki CT... gdzie??? :haha: :haha: :haha: :szeroki_usmiech

Spokojnie :lol: dopier bede go oklejal wtedy tez na honorowym miejscu nakleje logo CT.

Ducaciak - 2017-02-27, 22:05

piotr1 napisał/a:
SlawekEwa napisał/a:
piotr1 napisał/a:

Kwestia gustu :lol: Ale za to w środku bardziej przestrzennie :spoko :spoko :spoko

Chcialem wyższego ale najbardziej zależało mi na L4. Zazwyczaj Ducato H3 są L2 lub L3 raczej rzadko zdążają sie L4H3. Opór powietrza tez jest juz spory w H3 wtedy musiał by być 3.0 diesel 170KM żeby poradzić sobie z masa i oporem powietrza. iveco ma swoje plusy ale jednak podłoga strasznie wysoko i tłoczenia na ścianach ograniczające montowanie okien.

Dla mojego 3 osobowego teamu jest idealny. Ma z tylu piętrowe spania wiec miejsca jest sporo.

tolo61 - 2017-02-27, 23:44

Hej
Mam pytanko... czym ocieplałeś kamperka?
:spoko

Ducaciak - 2017-02-28, 10:01

witaj
płyta warstwowa / poliuretan.
cos jak poniżej:
http://allegro.pl/plyty-i...ars_rule_id=201

klejona do blachy bardzo dobrze izoluje.

Ducaciak - 2019-07-31, 18:04

cześć
minęło już trochę czasu i przyszła chęć na budowę kolejnego camperca.
doświadczenia z budowy dwóch poprzednich i kilka lat jazdy przyniosło nowe pomysły rozwiązania i ulepszenia.

kupiłem w Niemczech kolejnego L4H2 :) teraz stoją obok siebie lepszy doświadczony brat i golas świeżo przywieziony.

Ducaciak - 2019-07-31, 18:07

nowy brat już trochę ma facjatę poprawioną bo cały biały lepiej wygląda.

dawca organów już w Niemczech też namierzony Knaus 510 będzie z czego brać mebelki łazienki lodówkę i inne graty łącznie z bojlerem :)
plan na jesienne wieczory już jest. Żona tylko wzdycha że znowu Tata będzie w garażu zimował :)