Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - Ssanie ducato

1506edi - 2011-04-27, 17:57
Temat postu: Ssanie ducato
Mam jeszcze takie pytanko jest w kabinie cięgno ssania i linka jest do niczego nie podpięta za deską licznika,czy tak ma być czy to gdzieś dopiąć,wygląda na zerwaną Ducato 2,5D z 1985r,samochód pali,pompa BOSCHA.
dziwaczek - 2011-04-27, 18:21

Ja mam taki sam silnik tylko z 1988r. u mnie niema takiego wynalazku. Jak pali bez problemu to się nie przejmuj - zużyjesz mniej paliwa. A jakby nie chciał odpalać to potrzymaj gaz wtedy zaskoczy a potem to będzie pracował spokojnie. Te silniki tak maja w standarcie,
roger - 2011-04-27, 18:25

To tzw "ręczny gaz" linka jest podpięta do dźwigni pedału gazu ...... przy pedale nie przy przy pompie .... ;) Linka ma śmieszne blokowanie przekręcasz pokrętło w prawo wyciągasz (tak jakbyś dodał gazu) a następnie blokujesz przekręcając w lewo .... zwalniasz odwrotnie ...
To się przydaje przy odpalaniu i jeździe na autostradzie ze stałą prędkością .... ale bezpieczne nie jest :( .... to nie tempomat który "odpuści" jak naciśniesz sprzęgło czy hamulec ..... musisz to zwalniać ręcznie .....

1506edi - 2011-04-28, 17:54

No dzięki rozumiem zmylił mnie na dźwigni rysunek ssania.
tachowp - 2011-04-29, 07:43

Witam ! W 1,9 TD też mam takie cięgło i zastanawiałem się do czego służy. Ot i znalazła się odpowiedź. Pozdrawiam !! :wyszczerzony: