Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Instalacja wodna - zaleanie spłuczki toalety

pawel67 - 2011-05-03, 09:31
Temat postu: Instalacja wodna - zaleanie spłuczki toalety
Mam ostatnio niecodzienne zjawisko w moim Hymerze. W toalecie pomimo, że nikt nie używa spłuczki pojawia się woda, jednocześnie dłużej trwa jej dopompowanie do najdalszych punktów odbioru (np kran kuchenny). Pierwsze wrażenie jest takie jakby woda z instalacji cofała się z wyższych punktów i znajdowała ujście poprzez spłuczkę wc. Instalacja jest zwykła, nie ciśnieniowa z kompresorem. Czy ktoś z Was miał taki przypadek ? I co z tym zrobić ? Źródełko jest fajne, ale kłopotliwe :wyszczerzony:
tachowp - 2011-05-03, 09:45

Może nie trzyma jakiś zawór zwrotny?
pawel67 - 2011-05-03, 10:07

Może tak być, oglądnąłem to wstępnie, ale poza zaworem na pompie nie widzę innych zaworów zwrotnych. Muszę chyba trochę pojazd rozebrać :-((. Ewentualnie zastanawiam się czy nie wstawić dodatkowego zaworu zaraz za rozgałęzieniem na wc tak aby trzymał pozostałą część instalacji.
tachowp - 2011-05-03, 10:20

Tez można ! :wyszczerzony:
pawel67 - 2011-05-03, 10:27

To ostateczność, najpierw wolałbym zlokalizować przyczynę tego cudownego źródełka.
Nomad - 2011-10-04, 19:30

Też mam Hymera i miałem ten problem---na wyjeździe do Francji zaczęło mi zalewać kibelek .Nawet na kilka dni odłączyłem wodę,by nie spłukiwać. A potem :shock:
Spróbuj odkamienić instalację wodną .Pompka nie będzie tak podnosić ciśnienia w instalacji i to ciśnienie nie będzie miało ujścia w najniższym punkcie instalacji.
U mnie pomogło. :)

flor12ek - 2011-10-06, 23:20

Hej
Miałem też taki kłopot i okazało się że zawór spłuczki się zakamienił.
Oczyściłem i jest OK