|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Polski Caravaning - Polski Caravaning wrzesień-październik
Marcin T - 2007-09-11, 12:33 Temat postu: Polski Caravaning wrzesień-październik w przyszłym tygodniu ukaże się nowy numer Magazynu Aktywnego Wypoczynku "Polski Caravaning".
W numerze m.in.:
Caravan Salon Dusseldorf 2007 - relacja
Mała Karawana – inne spojrzenia na caravaning
Wywiad z Pawłem Pawlakiem
Co to jest CamperPark?
Wywiad z Rafałem Wawrzyniakiem
Polskie kempingi w ocenie inspektora ACSI
Rozmowa z Johanem Olinkiem
Gdzie w Polsce można kupić nowy kamper?
Przegląd rynku, ceny, dilerzy
Idealny koń pociągowy
Jakim samochodem ciągnąć przyczepę?
Relacje ze zlotów caravaningowych:
II Baltic Rally z Jurmale
55 Youth FICC Rally
„Brenna 2007”
„Gwarki” po raz dwudziesty czwarty
Caravaningowe Świętojanki w Miedzianej Górze
Ogólnopolski „Glob 2007”
Kameralny zlot w Kaletach
Bezpieczeństwo
Z cukrzycą za kierownicą
Nasz region: Prowansja – miejsca, które warto zobaczyć
Przed premierą Niewiadowa
Jazda z przyczepą – lekcja ósma
Wężykowanie
Test przyczepy Hymer Eriba-Nova 540 FB Moving
Czytelnicy oceniają
Samochody i przyczepy kempingowe w showbiznesie
W drodze
Jak ustawić antenę?
Superkonkurs
Rowerowe wariacje
Przegląd bagażników i sposobów przewożenia rowerów
Przegląd rynku
Giełda
Przekazał Dariusz Wołodźko
ps.
Mała Karawano, gratuluję okładki
eeik - 2007-09-11, 13:05
I się wydało ))
Gratulacje dla Pawła
janusz - 2007-09-11, 21:19
Na okładce pierwszy PawłaP, trzeci Elera. A czyje drugi i czwarty?
eler1 - 2007-09-11, 21:25
drugie eeik, a czwarte pabloo
janusz - 2007-09-11, 21:33
Wszyscy równo jadą po ciągłej.
Marcin T - 2007-09-11, 21:36
A ostatni puszcza dymek
Paweł P. - 2007-09-11, 23:09
A miała być niespodziewanka
Dodam, że autorem zdjęcia jest DARO !!!
paf - 2007-09-12, 00:10
Marcin T napisał/a: | Idealny koń pociągowy
Jakim samochodem ciągnąć przyczepę? |
hehehe wiecie że ja znam odpowiedź na to pytanie?
:twisted:
Paweł P. - 2007-09-12, 17:48
Czy Wy wiecie jak mi się serce raduje na widok tego zdjęcia??
eeik - 2007-09-12, 19:18
Paweł P. napisał/a: | Czy Wy wiecie jak mi się serce raduje na widok tego zdjęcia?? |
A jak nam
kazbar - 2007-09-12, 19:19
I ja bardzo się cieszę że na okładce Polskiego Caravaningu widnieje (chyba po raz pierwszy) zdjęcie z życia polskiego karawaningu.
Gratuluję "Małej Karawanie" i autorowi za tak piękny widok.
martes - 2007-09-13, 12:43
to nie sprawiedliwe eler to już drugi raz jest w gazecie.... :-D
Paweł P. - 2007-09-23, 19:53
Przeczytałem 3 razy
eler1 - 2007-09-23, 19:55
Paweł P. napisał/a: | Przeczytałem 3 razy | już dostałeś PC
Paweł P. - 2007-09-23, 19:56
Kupiłem w MPIK
Paweł P. - 2007-09-23, 19:56
Moge zeskanować włoze na forum
OMEGA - 2007-09-23, 20:33
czytałem już w piątek ,gratuluję.
Paweł P. - 2007-09-23, 20:43
Dzięki, te gratulacje należą sie całej MK, a przede wszystkim Kazikowi Klusce, Asi SAS, i całej reszcie która to budowała. Gdyby nie Eler i Martes nigdy by nie było Małej Karawany, Sas dołozył swoje psycholigiczne 5 groszy, Ewa, Mirek Pabloo i Daro i Maciek i Tatko i Papamila i Maga i Janusz i Jawa i Wojtek i Kaimar i Marek i Luis i Autojur i Wiesiek inni....:)
pabloo - 2007-09-24, 00:06
Ja w kwestii "dymku" - to nie dymek z rury wydechowej (jest z boku) - tylko DYM SPOD KÓŁ.... (Paweł zapodał na radiu że trzeba przycisnąć bo górka....)
Pozdrawiam
Pabloo
Marcin T - 2007-09-24, 16:06
aa rozumiem, włączyła się turbinka
martes - 2007-09-24, 19:33
Super CAMPERTEAM rządzi... Jest wywiad z PawłemP i z Sasem o Camperpark.pl
I jest moje auto .... (stare i starsze )
janusz - 2007-09-24, 19:50
I jest kawałek mojego jeepa w zastępstwie kamperka i plac zlotowy wiosenny.
papamila - 2007-09-24, 20:11
gratulacje i podziękowania za ciekawy dobór zdjęć, prawie wszyscy są obecni:lol:
....... swoje kampidełko też dojrzeliśmy na jednej z fotek.
Do zobaczenia w Wadowicach
tatkog - 2007-09-24, 20:13
he,he i my.
kazbar - 2007-09-28, 14:03 Temat postu: Caravan Salon i Polski Caravaning Strona 5
Dariusz Wołodźko napisał/a: |
Po raz pierwszy w historii, "Polski Caravaning" był obecny na stoisku targowym na Caravan Salon Duseldorf. Miejsca użyczył nam niemiecki partner, koncern wydawniczy Dolde Media (...). |
Brawo
Polski Caravaning jest znacznie ciekawszy (słyszałem to od niejednego czytelnika) od jego zachodnich odpowiedników.
Brawo
Marcin T - 2007-09-28, 14:06
Konkurencja ot co
Polski Caravaning jest tak dobry, że wykrada mi go listonosz
kazbar - 2007-09-28, 14:32
To, że jest ciekawy to również Twoja zasługa Marcinie.
Doliczyłem się w tym wydaniu aż trzech Twoich artykułów (i wielu fotografii).
Kawał roboty
Marcin T - 2007-09-28, 14:36
Kazek Kluska napisał/a: | Doliczyłem się w tym wydaniu aż trzech Twoich artykułów (i wielu fotografii) |
No to źle policzyłeś
Kazek Kluska napisał/a: | Kawał roboty |
Staram się jak mogę i oby nas było więcej.
kazbar - 2007-09-28, 14:42
Przyjazny parking, to raz
Brenna 2007, to dwa
Gwarki po raz dwudziesty czwarty, to trzy....
No popatrz jaki ze mnie "czytelnik"....
Caravaningowe Świętojanki w Miedzianej Górze, to cztery
Ogólnopolski "Glob 2007" (foto Marcin Turko)
Sorki. Ślepy już jestem. Pominąłem coś jeszcze?
Marcin T - 2007-09-28, 14:44
Nie ;-)
janusz - 2007-09-28, 16:18
A może któryś z Was wpadł by choć na chwilę do Krakowa, żeby napisać coś w PC o zlocie.
Tomii - 2007-10-22, 12:12
Cytat: | Polski Caravaning jest znacznie ciekawszy (słyszałem to od niejednego czytelnika) od jego zachodnich odpowiedników. |
Kazek powiedz mi od których zachodnich?
Ja niestety muszę stwierdzić, że ostatnio rozmawiałem z 3 osobami (1 podróżuje od kilku lat kamperem, 2 z przyczepami) i każda z tych osób powiedziała że miała to pismo w ręku, ale nie kupuje bo tam nic nie ma . Jak weźmie się pod uwagę fakt, że osoby te nie są zainteresowane karawnaingiem zorganizowanym to faktycznie mało jest do poczytania.
A wracając do zachodnich pism. Miałeś może w ręku "Motor Caravan". Gazeta kosztująca niecałe 3 funty. W gratisie dostajesz przewodnik na rok 2008 po najlepszych angielskich kempingach (opisanych jest na oko 500 miejsc). W gazecie nie ma żadnej relacji ze zlotu, ani artykułu w stylu "Jak przewozi się domki holenderskie" - tam jest na prawdę sporo czytania i jest to miesięcznik.
Kolejne czasopismo "Practical Motorhome" - miał ktoś w ręku? Robi wrażenie - miesięcznik ale ile stron. W sumie same ciekawe artykuły. Wjeżdżają kamperem do chłodni (-15C) i pokazują jego słabe strony. Test 4 kamperów z jednej grupy. Sporo tematów poruszonych z forum prowadzonego przez czasopismo itd. itp. Aż dziwne ale tu też nie ma ani jednego "wspomnienia zlotowego".
A może MMM. Czytałeś? W jednym czasopiśmie (miesięczniku) testują 7 kamperów .
Kazek niestety nie ma se co słodzić... Jesteśmy sporo lat do tyłu i dużo trzeba pracować, żeby PC był na odpowiednim poziomie (np. takim jak te mało ciekawe pisma z zachodu). PC ma tą zaletę, że jest jedyne w Polsce i chcąc coś poczytać nie mamy wyboru i jesteśmy zdani tylko na to pismo...
Pozdrawiam!
Marcin T - 2007-10-22, 12:16
Tomii napisał/a: | Kazek niestety nie ma se co słodzić... Jesteśmy sporo lat do tyłu i dużo trzeba pracować, żeby PC był na odpowiednim poziomie (np. takim jak te mało ciekawe pisma z zachodu). PC ma tą zaletę, że jest jedyne w Polsce i chcąc coś poczytać nie mamy wyboru i jesteśmy zdani tylko na to pismo... |
No to do roboty Panie Tomasz, jesteś współredagującym więc się staraj.
Tomii - 2007-10-22, 12:36
Cytat: | No to do roboty Panie Tomasz, jesteś współredagującym więc się staraj. |
Nie chciałem napisać tego wprost...
Marcinie my bez odpowiedniego zaplecza to możemy jedynie pisać relacje zlotowe, albo Ci bardziej techniczni fotorelacje ze swojego majsterkowania. Tak na prawdę mało kto chce to czytać .
Czasami żeby artykuł był ciekawy, wyczerpywał odpowiednio temat i opisywał go w sposób fachowy potrzebne jest zaplecze, przedstawicielstwo czy po prostu pieniądze. Nikt nie da człowiekowi z ulicy kampera do testów. Niestety nie ma co owijać w bawełnę - GoldMAN chce zarobić pieniądze bez większego ryzyka (jak jeden Darek ma zapełnić w ciekawy sposób całą gazetę ). Dlatego PC (i nie jest to moje zdanie) staje się kroniką zlotową , zamiast poważnym czasopismem.
Marcin T - 2007-10-22, 12:47
W pierwszym poście trochę racji masz, choć nie wiem dlaczego narzekasz na te relacje skoro sam je nadsyłasz do druku. Wszystkie w/w pisma redaguje zespół. Są pieniądze na testy, bogata sieć dilerów itd. My żyjemy w Polsce więc to tak jakby porównywać poloneza do Mercedesa.
Plany są dosyć ciekawe i po długiej współpracy z "Camping, Cars & Caravans" będą brane większe ilości spraw technicznych i testów.
Tomii - 2007-10-22, 13:43
Marcin T napisał/a: | choć nie wiem dlaczego narzekasz na te relacje skoro sam je nadsyłasz do druku. |
Nigdy w życiu nie nadesłałem żadnej relacji do druku .
Marcin T napisał/a: | My żyjemy w Polsce więc to tak jakby porównywać poloneza do Mercedesa. |
Zobacz jak rozwinął się karawaning w ostatnich latach w Polsce? Zobacz jak prężnie działa CT, czy K.PL. Co ciekawe żadna z tych stron nie jest nastawiona na biznes.
Poza tym to że żyjemy w Polsce nie tłumaczy dlaczego w redakcji pracuje jeden człowiek.
Często przeglądam czasopisma które są wydawane tak samo niewielkim nakładem jak PC i to wydawane są w Polsce przez polskie redakcje. Np. "Rynek Instalacyjny" - gazeta ma nakładu 10 000 i na prawdę odnosi się wrażenie że jest to fachowe pismo. Cena 11 zł, papier taki jak w PC (może nawet lepszy) stron 114.
To co u Nas nie da się nic zrobić?
Cytat: | Plany są dosyć ciekawe i po długiej współpracy z "Camping, Cars & Caravans" będą brane większe ilości spraw technicznych i testów.
|
To tylko potwierdza fakt, że wydawca nie chce zainwestować.
Marcin T - 2007-10-22, 13:47
Tomii napisał/a: | Nigdy w życiu nie nadesłałem żadnej relacji do druku . |
Jak nie Ty to Piotrek, nie pozostaje jednak bez znaczenia, że dajecie swoje relacje.
za trudne słowo jak dla mnie
Tomii - 2007-10-22, 14:17
Marcin T napisał/a: | Jak nie Ty to Piotrek, nie pozostaje jednak bez znaczenia, że dajecie swoje relacje. |
Piotrek dał i z tego co wiem to sam Darek zaproponował mu napisanie.
To że ja mam takie zdanie o relacjach w PC nie oznacza że narzucam je Piotrkowi...
K.PL = karawaning.pl
Marcin T - 2007-10-22, 15:34
Tomii napisał/a: | K.PL = karawaning.pl |
aa no to ciekawy skrót...
janusz - 2007-10-22, 17:07
Panowie
Bardzo podoba mi się wasza dyskusja
I nawet nie chodzi mi o to kto ma rację bo pewnie obaj macie
Piękne jest to, że admin z Karawaning.pl i jeden z najbliższych współpracowników PC znaleźli dobre miejsce do dyskusji na interesujące ich tematy na naszym forum.
paf - 2007-10-22, 17:09
janusz, zaraz dostaniesz ostrzeżenie od Tomiego za przekręcanie adresu -
grunt to rzeczowa dyskusja i to mi się też podoba a może tylko IMO pomóc
Tomii - 2007-10-22, 17:25
janusz napisał/a: | na interesujące ich tematy |
No w końcu tu jest FC PC
paf napisał/a: | ostrzeżenie od Tomiego |
Ty nie mądraluj bo mi nicka przekręciłeś
kazbar - 2007-10-22, 21:30
Tomii napisał/a: | Cytat: | Polski Caravaning jest znacznie ciekawszy (słyszałem to od niejednego czytelnika) od jego zachodnich odpowiedników. |
Kazek powiedz mi od których zachodnich?
Ja niestety muszę stwierdzić, że ostatnio rozmawiałem z 3 osobami (1 podróżuje od kilku lat kamperem, 2 z przyczepami) i każda z tych osób powiedziała że miała to pismo w ręku, ale nie kupuje bo tam nic nie ma . Jak weźmie się pod uwagę fakt, że osoby te nie są zainteresowane karawnaingiem zorganizowanym to faktycznie mało jest do poczytania.
A wracając do zachodnich pism. Miałeś może w ręku "Motor Caravan". Gazeta kosztująca niecałe 3 funty. W gratisie dostajesz przewodnik na rok 2008 po najlepszych angielskich kempingach (opisanych jest na oko 500 miejsc). W gazecie nie ma żadnej relacji ze zlotu, ani artykułu w stylu "Jak przewozi się domki holenderskie" - tam jest na prawdę sporo czytania i jest to miesięcznik.
Kolejne czasopismo "Practical Motorhome" - miał ktoś w ręku? Robi wrażenie - miesięcznik ale ile stron. W sumie same ciekawe artykuły. Wjeżdżają kamperem do chłodni (-15C) i pokazują jego słabe strony. Test 4 kamperów z jednej grupy. Sporo tematów poruszonych z forum prowadzonego przez czasopismo itd. itp. Aż dziwne ale tu też nie ma ani jednego "wspomnienia zlotowego".
A może MMM. Czytałeś? W jednym czasopiśmie (miesięczniku) testują 7 kamperów .
Kazek niestety nie ma se co słodzić... Jesteśmy sporo lat do tyłu i dużo trzeba pracować, żeby PC był na odpowiednim poziomie (np. takim jak te mało ciekawe pisma z zachodu). PC ma tą zaletę, że jest jedyne w Polsce i chcąc coś poczytać nie mamy wyboru i jesteśmy zdani tylko na to pismo...
Pozdrawiam! |
Rozmawiałem z wieloma ludźmi. Całkiem przypadkowymi turystami a także "starymi wyjadaczami". Ponieważ naturę mam towarzyską a mój kamper oznakowany jest dużą nalepką "Polskiego Caravaningu", to łatwo mi nawiązywać przedziwne kontakty. Mam też zawsze ze sobą kilka archiwalnych wydań PC (kiedyś dostawałem pocztą po 2 egzemplarze-jeden z prenumeraty a drugi jako nagroda w konkursie), które rozdaję ciekawskim.
Mój kamper
A tutaj z Juliusem Vagasi (może On i nie "zachodni" - raczej "południowy" ale gwarantuję, że świetnie zna temat.
Jedno jest pewne. Polski Caravaning robi na wielu zagranicznych turystach bardzo dobre wrażenie. Dlaczego? Właśnie dlatego, że PC zaczyna żyć swoim własnym, polskim życiem. W rozmowie z pewnym Holendrem na kempingu w Druskiennikach zdałem sobie w pewnym momencie sprawę z tego, że największą jego uwagę zwróciły właśnie relacje i zdjęcia ze zlotów karawaningowych. Dlaczego właśnie to? Wytłumaczył mi to tak: "Znam wiele takich czasopism, które ukazują się w Holandii czy Belgii. Te gazety przypominają raczej katalogi albo oferty handlowe a Wasze jest inne. Ono żyje!"
Nie, nie czytałem nigdy czasopism, które wymieniłeś w poście. Być może są fajne, tanie, przyciągają oko i uwagę. Kiedyś rozczytywałem się w magazynach motoryzacyjnych "przywleczonych" do Polski i tutaj specjalnie dla nas spolszczonych. Po pewnym czasie zdałem sobie jednak sprawę z tego, że w zasadzie wszystkie są "na jedno kopyto". Co z tego, że naczytałem się tam do bólu o różnych samochodach, ich osiągach, zaletach czy wadach. Coż z tego, że z okładki i z co drugiej strony patrzyły na mnie oczy wielkich postaci motoryzacyjnego świata? Im dłużej przyglądałem się pochodowi tych czasopism, tym bardziej zaczęły mi przypominać telewizyjne reklamy pasty do zębów. Z dnia na dzień stawały się dla mnie obce. A Polski Caravaning? Gdy wezmę go do ręki i przeczytam relację z wyprawy do Włoch czy Andaluzji Kasi i Sławka Binderów, gdy przeczytam o zlocie opisywanym przez Marcina Turko czy lekcję jazdy z przyczepą pióra Dariusza Jajko i wiele, wiele innych...to aż dostaję wypieków na gębie! Dlaczego? Bo tych ludzi znam! (jeśli nie osobiście to chociażby z lektury forum). Ileż to razy na różnych spotkaniach pada pytanie: " A widziałeś moje zdjęcie w PC?". " A wiesz, że tam z tyłu to mój kamper?", " A ten z wąsami to kto? Gdzieś go chyba widziałem!".....
I dlatego Polski Caravaning bije na łeb wszystkie inne wspaniale skrojone "zachodnie" czasopisma. Na zakończenie, by przypieczętować to co powiedziałem opowiem pewien dowcip:
Amerykanie postanowili wysłać do Rosji szpiega. Z pośród kilku tysięcy ochotników wybrano takiego, który świetnie mówił po rosyjsku, pił wódkę ze szkanki, zagryzał ogórkiem i najlepiej tańczył kazaczoka.
Zrzucono go więc pewnej nocy na spadochronie w sam środek rosyjskiej wioski. Zapukał do drzwi pierwszej chaty i słyszy:
- "A ktoś ty?"
- "Jak to kto? Swój!" - odpowiada
- "Hmmm. Mówisz jak Nasz, aleś ty nienasz! Masz tu wódkę, zagrychę i tańcz kazaczoka!"
Amerykanin wypił, zakąsił i odtańczył najlepiej jak umiał kazaczoka.
- "Hmmm. Mówisz jak Nasz, pijesz jak Nasz, zagryzasz jak Nasz, kazaczoka tańczysz jak Nasz...... Aleś ty nienasz!!!
- "Jak to nie Wasz?"
- "BOŚTY CZORNY !"
I to by było na tyle.
Kazek.
jacek l - 2007-10-23, 00:36
Szczerze powiem, że pierwsze numery PC wpadły mi w ręce latem 2006 r i początkowo wpadłem w lekki zachwyt, że wreszcie jest polskie pismo na ten temat.
Jednak po przejrzeniu kilku następnych numerów jakoś się nie zaszczepiłem.
Ok., relacje z wypraw fajne, majsterklepkostwo czasem też można obejrzeć, ale niektóre artykuły mają dla mnie znamiona wciskania kitu na siłę.
I nie poprawia tego fakt, że niektórych ze współredagujących znam osobiście.
Mimo to trzymam kciuki, może redakcja się powiększy a i fundusze wzrosną.
Pozdrawiam, Jacek.
scottie - 2007-10-23, 10:07
Mnie niestety zniechęca fakt wielkiej ilości artykułów sponsorowanych a takie nigdy nie są wiarygodne...Kto zapłaci tego się aktualnie wychwala... tego raczej nie ma w takiej ilości w zachodniej prasie która wole czytać bo jest po prostu bardziej doświdczona w bojach. Może za pare lat PC będzie miało dobre artukuły, ale muszą się do tego znaleźć dobrzy redaktorzy. Narazie tą gazetkę kupuję bo musze śledzić co się dzieje na polskim rynku, ale nic ciekawego z niej się nie dowiaduje, większość opisów produktów to po prostu przedruki z zachodnich reklamówek, lub odpis z etykietki...
Jedyne w czym dorównujemy zachodowi to ilość reklam tak nadziubdziana, że i tak nic nie widać :p
kazbar - 2007-10-23, 12:52
Ok! Poszperałem trochę tu i tam. Zasięgnąłem też języka.
Oto krótkie podsumowanie:
Nieprawdą jest, że nie ma relacji w zachodnich pismach: w niemieckim "Camping, Cars & Caravans" są (np: relację ze zlotu FICC we Wrocławiu napisał tam red.Dariusz Wołodźko!), w holenderskim KCK są, w angielskim "Camping and Caravanning" wypełniają dużą część magazynu, w czeskiej edycji "Camping, Cars & Caravans" też są - skorzystali z przykładu "Polskiego Caravaningu" (tak, tak...!), by je zamieszczać!
Zagraniczne pisma chwalą poziom edytorski PC i korzystają z pomysłów PC: np. czeski magazyn wykorzystał pomysł red.Dariusza Wołodźko pt. "Zostało uchwycone"!
A poza tym, to PC pisze o sprawach, o których nikt w naszym kraju wcześniej nie pisał. A relacje ze zlotów zajmują najwyżej 10% miejsca w numerze!
Marcin T - 2007-10-23, 13:01
Zostaw to, każda prasa ma zwolenników i przeciwników więc nikomu tu nie dogodzisz i nie ma najmniejszego sensu aby przekonywać.
Źle dzieje się jedynie kiedy osoba współredagująca "sra we własne gniazdo"
Dobrze za to, że czytuje ten wątek Redaktor Naczelny, dla niego każda uwaga jest cenna, tak więc należy swoje spostrzeżenia zamieszczać. :-)
paf - 2007-10-23, 13:35
koledzy - bez nerwacji
ja myślę że taka dyskusja nawet burzliwa jest bardzo cenna przede wszystkim dla PC
wiadomo że łatwiej jest zgłaszać (nawet słuszne i nie złośliwe) zastrzeżenia do czyjejś pracy niż to zrobić samemu
moim zdaniem PC jest młody, jest jak jest z jego funduszami i planami i tyle
z drugiej strony to rynek oceni czy PC się ma utrzymać albo zmieniać czy nie
dlatego dyskutujmy - niech każdy zgłasza pomysły a będzie lepiej
a jak ktoś nie może patrzeć na PC to niech założy własną gazetę lepszą i to będzie wspaniały wkład w rozwój rynku - poprzez konkurencję
Marcin T - 2007-10-23, 13:39
Nie ma nerwacji, se dyskutujemy na luzie a co
janusz - 2007-10-23, 13:59
Zabiorę głos i ja. Czytam PC od pierwszego numeru. Dostrzegam, że PC się zmieniło i zmienia. Na pewno okrzepło, pojawiły się nowe działy, nowe tematy. Nie znam relacji finansowych, czy PC wydawcy się opłaca czy jest dotowany ale myślę że chyba wydawca powinien popracować trochę i zaproponować zmiany. Bez zmian grozi chyba znudzenie czytelników, myślę że Wydawca powinien pomyśleć o przekształceniu PC w miesięcznik. Oczekiwanie dwa miesiące powoduje, że czytelnicy w oczekiwaniu na nowy numer niecierpliwią się i potem siłą rzeczy ograniczona wielkość dwumiesięcznika nie zaspokaja ich ciekawości. Nowinki i opisy wydążeń robią się nie aktualne i wiele osób traci zainteresowanie nieaktualnymi relacjami. Jeżeli periodyk ma być ciekawy i chętnie czytany, jego ludzie muszą być wszędzie, na każdej większej imprezie. Nawet gdyby miało to zaowocować tylko anonsem jednolinijkowym że taka czy inna impreza się odbyła. chodzi mi o podniesienie prestiżu i dowartościowanie osób które chcą coś zrobić dla środowiska. Nie takie ważne co napisali ale była u nas na imprezie "gazeta".
Tomii - 2007-10-23, 17:09
Marcin T napisał/a: | Źle dzieje się jedynie kiedy osoba współredagująca "sra we własne gniazdo" |
Przekazałem to co słyszałem od innych i zrobiłem to w dobrej wierze. To że czasami coś napisze to znaczy, że złego słowa nie mogę powiedzieć? Sory Marcin ale nie czuję tego . Jak zapewne wiele osób zauważyło nie atakuje pisma tylko wydawcę.
Moje zdanie jest takie: Chce żeby PC było GAZETĄ karawaningową, a nie Kroniką Zlotową.
Głupi przykład: na rynku ukazało się nowe "kombi" Trumy. Wystarczy tylko chcieć i można zdobyć troszkę informacji na ten temat. Urządzenie jest nowatorskie, ciekawe technicznie. Z PC jedyne czego się dowiedziałem to to że ma 6kW mocy (Kombi poświęcono pół strony). Dlaczego tylko tyle się dowiedziałem? Bo Darek nie ma tyle czasu żeby poświęcić cały dzień na napisanie jednego artykułu bo ma na głowie wszystko.
Nowinki techniczne w caravaningu nie ukazują się za często (trzeba pewnie kilku lat, żeby truma wypuściła na rynek nowe urządzenie) i to jest smutne.
Wiadomo nie wszyscy interesują się techniką tak samo jak nie wszyscy interesują się zlotami - ale pismo z racji tego że rynek jak sami wiemy nie jest jeszcze duży powinno uwzględniać wszystkich.
Marcin T - 2007-10-23, 17:29
Zdanie może wyrazić każdy i jest to bardzo cenne i nieistotne czy jest to opinia pozytywna czy też nie.
Tomii napisał/a: | Jak zapewne wiele osób zauważyło nie atakuje pisma tylko wydawcę. |
Szkoda, że w tak żałosny sposób, poprzez jakieś forum, co to brak Ci odwagi aby bezpośrednio z nim porozmawiać, przecież na to Cie chyba jeszcze stać? To Ty współpracujesz z nim a nie odwrotnie więc wyżalanie sie na wydawcę a raczej jak piszą atakowanie go w tym miejscu jest co najmniej śmieszne i niestosowne. On sam powinien o tym wiedzieć od Ciebie jeżeli można lub trzeba coś poprawić.
Tomii napisał/a: | Z PC jedyne czego się dowiedziałem to to że ma 6kW mocy (Kombi poświęcono pół strony). Dlaczego tylko tyle się dowiedziałem? Bo Darek nie ma tyle czasu żeby poświęcić cały dzień na napisanie jednego artykułu bo ma na głowie wszystko. |
No to mu pomóż, przygotuj coś, zaproponuj a nie marudzisz tylko jak ciotka po klimakterium. Nic nie jest doskonałe, nawet PC nie jest doskonałe i nigdy nie będzie ale trzeba je tworzyć i starać sie poprawiać. Sam Darek wszystkiego nie przygotuje.
Tych relacji się przyczepiłeś jak rzep psiego ogona, ale to wydawca decyduje czy mają tam być czy nie, podobnie jak w pismach zagranicznych, w których przeglądasz tylko przedruki i ładne obrazki też relacji jest na pęczki. Być może jeździsz na zloty tylko karawaning.pl więc nie dziwne, że Ciebie to nie interesuje, ja znam wiele osób, które są niezadowolone, że relacje tak mocno sie okraja. To są zloty karawaningowe, a czasopismo pisze o polskim karawaningu więc nie dziw się, że jest tam miejsce na relacje, redaktor sam o nie prosi to sie je pisze.
Nikt nie mówi, że nie masz racji ale jeżeli masz jakiekolwiek pojęcie to postaraj się choć trochę pomóc.
JaWa - 2007-10-23, 17:52
Gdyby PC miałoby być jedynie pismem prezentującym nowinki techniczne i nowe modele przyczep i kamperów, to pewnie nie przeczytałbym nawet jednego egzemplarza. A jaki w końcu w Polsce mamy ten rynek nowego sprzętu ? Koń by się uśmiał. Tylko dzięki temu, że są opisy zlotów i nazwijmy to kawałki "z życia caravaningowców", jest to pismo dla mnie ciekawe. Jak słusznie napisał Kazek, wszyscy mogą się tam wcześniej, czy później odnaleźć.
Jak kogoś bardzo interesuje technika, niech zakłada pismo techniczne, mnie akurat to niewiele interesuje, podejrzewam, że jak większości turystów uprawiających caravaning.
paf - 2007-10-23, 17:54
Marcin T, zaczynają się wycieczki osobiste - rozumiem emocje ale już wygląda że
nie jest jak piszesz...
Marcin T napisał/a: | Nie ma nerwacji, se dyskutujemy na luzie a co |
a poza tym nasze forum niniejszym poczuło się dotknięte za Marcin T napisał/a: | poprzez jakieś forum |
zatem do dyskusji ale bez negatywnych wstawek ŁOKI?
Marcin T - 2007-10-23, 17:57
paf, przesadzasz, to co napisałem w moich postach nie narusza w żaden sposób regulaminu.
Ta powaga Cię kiedyś zabije
paf - 2007-10-23, 18:02
Marcin T, czy ja coś pisałem o regulaminie?
przeczytaj na spokojnie swoje posty - i zaznaczam że nie chodzi mi o meritum twojej wypowiedzi tylko o okrasę słowną.
dzięki za troskę o zdrowie
Tomii - 2007-10-23, 18:04
Marcin T napisał/a: | To Ty współpracujesz z nim |
Ja współpracuję z redaktorem naczelnym - to znaczy czasami wyślę jakiś artykuł. Dlaczego napisałem tu na forum? Bo mam nadzieję że więcej osób się odezwie i powie co im się w PC nie podoba - a takich osób trochę jest i raczej siedziały cicho.
Marcin T napisał/a: | No to mu pomóż, przygotuj coś, zaproponuj a nie marudzisz tylko jak ciotka po klimakterium. |
O nowej Trumie dowiedziałem się z zachodniej prasy. Na wyjazd na targi żeby obejrzeć to urządzenie nie stać mnie, bo jestem biednym studentem. Chciałbym zauważyć, że o ile coś napiszę to z chęcią wysyłam to do redakcji, a nie tylko siedzę i marudzę.
Marcin T napisał/a: | Sam Darek wszystkiego nie przygotuje |
O tym samym napisałem we wcześniejszym poście więc nie rozumiem o co Ci chodzi.
Marcin T napisał/a: | Tych relacji się przyczepiłeś jak rzep psiego ogona |
Bo tego w PC jest najwięcej.
Marcin T napisał/a: | to wydawca decyduje czy mają tam być czy nie |
To czytelnik decyduje czy kupić następne pismo czy nie.
Marcin T napisał/a: | podobnie jak w pismach zagranicznych, w których przeglądasz tylko przedruki i ładne obrazki też relacji jest na pęczki |
W magazynach które wymieniłem nie spotkałem się z relacjami .
Marcin żeby była jasność - "co za dużo to niezdrowo" - o to mi chodzi z tymi relacjami.
Pozdrawiam!
JaWa - 2007-10-23, 18:04
Chłopaki
Marcin T - 2007-10-23, 18:13
Tomii napisał/a: | a współpracuję z redaktorem naczelnym |
No to kiepsko, że nie przekazujesz mu opinii czytelników, mimo, iż spokojnie mógłbyś to zrobić poprawiając być może jakość czasopisma a samemu nie ponosząc przy tym żadnych kosztów.
Tomii napisał/a: | W magazynach które wymieniłem nie spotkałem się z relacjami |
Skucha Tomii, to oznacza, że ich poprostu nie czytasz, tylko "wymieniasz" na forum.
paf napisał/a: | przeczytaj na spokojnie swoje posty - i zaznaczam że nie chodzi mi o meritum twojej wypowiedzi tylko o okrasę słowną |
Nie potrafię zmienić swojego charakteru, mogę jedynie przejść do odczytu forum skoro tak to kole w oczy
kazbar - 2007-10-23, 20:21
JaWa napisał/a: |
Jak kogoś bardzo interesuje technika.... |
Tego wszędzie pełno. Kto czuje niedosyt niech poczyta gdzie popadnie (po angielsku czy niemiecku, jak umie)
janusz napisał/a: | ...myślę że Wydawca powinien pomyśleć o przekształceniu PC w miesięcznik. |
Święte słowa
Tomii - 2007-10-23, 20:49
Marcin T napisał/a: | Skucha Tomii, to oznacza, że ich poprostu nie czytasz, tylko "wymieniasz" na forum. |
Skucha ? Motor Caravan november 2007 nie widziałem żadnej relacji ze zlotu . Chyba, że chodzi Ci o relacje z prywatnych podróży? Bo jeśli o relacje z podróży to nie dogadaliśmy się (mi chodzi po prostu o zloty).
JaWa napisał/a: | Gdyby PC miałoby być jedynie pismem prezentującym nowinki techniczne i nowe modele przyczep i kamperów, to pewnie nie przeczytałbym nawet jednego egzemplarza. |
Jawa czyli od kiedy kupiłeś swojego kampera nie zrobiłeś w nim nic? Totalnie nie interesują Cię akcesoria kempingowe? Nie chcesz mieć pojęcia na jakiej zasadzie działają pewne rzeczy, żeby przy ewentualnej awarii naprawić to samemu?
Panowie postawmy się na miejscu "świeżaka". Osoby która w życiu nie miała do czynienia z karawaningiem, nie była na forum, nie zna nikogo z PZM - ona w tej gazecie nie zobaczy nikogo znajomego. O technice raczej dowie się mało :-( i uzna pismo za "kronikę" towarzystwa wzajemnej adoracji.
Przepraszam wszystkich za sianie zamętu - więcej już się nie odzywam w tym temacie.
Pozdrawiam!
kazbar - 2007-10-23, 21:16
Tomii napisał/a: | Przepraszam wszystkich za sianie zamętu - więcej już się nie odzywam w tym temacie.! |
Jaki zamęt?
Jakie przepraszam?
Już więcej nie odzywam się....?
Tomii....???
Tomii - 2007-10-23, 22:28
Kazek Kluska napisał/a: | Już więcej nie odzywam się....? |
No w tym temacie . Chodzi o to że za dużo "krzyku" się robi
Obrażalski to ja nie jestem
janusz - 2007-10-23, 22:47
Krzyku trochę potrzeba cisza się skończyła w niedzielę o 22.55
kazbar - 2007-10-23, 22:50
janusz napisał/a: | Krzyku trochę potrzeba cisza się skończyła w niedzielę o 22.55 |
Od krzyku głowa nie boli
Janusz!
Marek - 2007-10-23, 23:11
Widzisz Kazek jak chciałeś dyskutowac wczesniej na temat PC to zostałeś "obluzgany". Po roku na forum CT zaczęła się normalna wymiana zdań , Ty oceniłeś ,że tylko PC to jest to. Przytoczyłeś dowcip zatwierdzający Twoje racje. Ja powiem tak od 1965 r prenumeruję miesięcznik Żagle ( zwróć uwage ile lat PRL) obecnie jak otwieram to widzę te same reklamy przez pół roku, brak merytorycznych wypowiedzi. Jedynie skonczyło sie klakierstwo na rzecz PZŻ. Oczywiście komisja stopni ma mniej do rządzenia. Wracając na nasze podwórko to dobrze że pismo jest. Jako mało nakładowe załatwia niszę w hobby. Stara sie pisać o wszystkim i żyć z reklam. Ja zresztą zapłaciłem prenumeratę za rok następny i nie bedę uzasadniał dlaczego. Mnie najbardziej rażą w PC opisy nowych rozwiązań podawane przez Panią Dorotę Nowak piszącą pod dyktando"szpeców od marketingu, reklamujacych dany produkt" odbieram to jako informację bez komentarza, ale dla mnie to za mało. Dobrze,że jest podany adres WWW dystrybutora to można się dopytać. Dlatego Kaziu wnoszę o zammknięcie FANKLUBU na CT, bo co tu promować, ale jako kamperomaniacy będziemy i tak czytac nasze jedyne czasopismo, gdyż podaje informacje ogólnopolskie.
Marek : :-D :-D
Robin - 2007-10-23, 23:28
Tomii napisał:
"Panowie postawmy się na miejscu "świeżaka". Osoby która w życiu nie miała do czynienia z karawaningiem, nie była na forum, nie zna nikogo z PZM - ona w tej gazecie nie zobaczy nikogo znajomego. O technice raczej dowie się mało i uzna pismo za "kronikę" towarzystwa wzajemnej adoracji"
No i wszystko jasne.Trzeba znać kogoś z PZM,mieć do czynienia z karawaningiem,być na forum (najlepiej takim które jest towarzystwem wzajemnej adoracji,pełnym klakierów i potakiwaczy) i wypatrywać znajomych a najlepiej samego siebie.Wtedy "pismo" będzie cacy.A ideałem byłoby gdyby "pismo" dogodziło wszystkim.Nawet takim którzy dopiero zaczynają się o technikę ocierać.
Pozdrawiam - Robin
janusz - 2007-10-23, 23:52
Nie chcę się mądrować ale nie bardzo kumam.
Marek napisał/a: | Dlatego Kaziu wnoszę o zammknięcie FANKLUBU na CT, bo co tu promować, |
Czemu należy zamknąć Fanklub na CT?
Ja uważam że ten fanklub ma inne wiele bardziej znaczące zadanie niż promocja PC.
Według mnie to Fanklub jest miejscem gdzie możemy pogadać o problemach w środowisku karawaningowym i relacjach na styku naszego ruchu z mediami. Dzięki niemu myślę że mamy choćby minimalny wpływ na jakość przekazu naszych zainteresowań innym.
Nawet ta dyskusja moim zdaniem dowodzi potrzeby istnienia fanklubu.
Myślę że na tym forum, całkiem niezależnym, jest miejsce dla wielu innych jeszcze fanklubów.
Proponuję np fanklub "Rimora"
Gość - 2007-10-24, 00:12
A ja inny, ale też na "R".
Pozdrawiam, Jacek.
martes - 2007-10-24, 09:14
Jasne proponuje Fan Club Bardzo starego HYMMER MOBILA ,Fan Club Starego HYMMER MOBILA, Średnio Nowego HYMMER MOBILA, Zupełnie Nowego HYMMER MOBILA, a zapomniałem i Fan Club Tych co to by chcieli HYMMER MOBILA....
kazbar - 2007-10-24, 09:25
Marek napisał/a: | bo co tu promować |
Zadaniem Fanklubu nie jest promocja czasopisma. Od tego jest dział marketingu.
Fanklub powstał w odpowiedzi na następujący apel:
Magazyn Aktywnego Wypoczynku "Polski Caravaning" nr 1(1) wrzesień-pażdziernik 2005:
Redaktor Naczelny Dariusz Wołodźko napisał/a: |
Drodzy Czytelnicy!
(...) To co znajdzie się w kolejnych numerach, zależy też od naszych Czytelników, w których głos będziemy się uważnie wsłuchiwać.
Bardzo prosimy o uwagi i opinie. Chcemy poznać Wasze zdanie na temat naszego pisma i jego poszczególnych elementów. Co Wam się podoba, a co powinniśmy skorygować?
Czego powinno być więcej, a czego nie? Może czegoś brakuje? Piszcie do nas! Dzięki Waszym wskazówkom postaramy się uczynić nasze pismo Waszym pismem. Z pokorą przyjmiemy wszelkie krytyczne uwagi, choć będziemy także wdzięczni za wskazanie naszych strzałów w dziesiątkę...
Jesteśmy otwarci na różne formy współpracy. Zapraszamy wszystkich, którzy o caravaningu chcą i potrafią pisać, które mają pomysły na ciekawe teksty z szeroko pojętego caravaningu (strona techniczna, propozycje i rady dla caravaningowców).
Chcemy, by "Polski Caravaning" stał się ogólnopolskim forum miłośników i entuzjastów caravaningu.
Chcemy by pismo było żywe i współtworzone przez ludzi, dla których caravaning i wszystko, co się z nim wiąże, jest prawdziwą pasją! (...) |
tatkog - 2007-10-24, 10:53
Panie i Panowie jak komuś się nie podoba to:
- czytać nie musi
- członkiem fanclubu być nie musi
- na podforum wchodzić nie musi
Ale z drugej strony jak już jest "coś" i to "otwarte" to trzbe akceptować, że zdania są różne.
Jest takie motto- mój camper moja wolność.
CT forum jest wolne jak camper.
Ktoś chce dyskutować-niech dyskutuje-byleby nie zakłócał Naszej wolności(że nie wspomnę o porysowaniu campera ).
Likwidacja jakiegikolwiek fanclubu, podforum itp. to decyzja suwerenna tych co czują klimat.
JaWa - 2007-10-24, 12:51
Tomii napisał/a: | Nie chcesz mieć pojęcia na jakiej zasadzie działają pewne rzeczy, żeby przy ewentualnej awarii naprawić to samemu? |
Na jakie zasadzie to wiem, ale dlaczego mam się uczyć czegoś naprawiać ( oprócz prostych awarii ). Czy jak Ci zachoruje pies to idziesz na weterynarię ?
Dla mnie camper to urządzenie do podróżowania, czyli uprawiania turystyki. Inaczej było z jachtami, to zupełnie inna para kaloszy.
Nie mam też dwóch lewych rączek, nasze jachty budowaliśmy sami, od podstaw.
janusz - 2007-10-24, 13:32
Chyba trochę wiedzy o uzywanym przez nas sprzęcie nie zawadzi.
JaWa napisał/a: | Tomii napisał/a:
Nie chcesz mieć pojęcia na jakiej zasadzie działają pewne rzeczy, żeby przy ewentualnej awarii naprawić to samemu?
Na jakie zasadzie to wiem, ale dlaczego mam się uczyć czegoś naprawiać ( oprócz prostych awarii ). |
Choćby po to by przy naprawie drobnej usterki "fachowcy" nie nalegali ,że trzeba wymienić silnik albo lodówkę.
kazbar - 2007-10-24, 14:35
Jeszcze jedno wpadło mi do głowy:
Wszyscy trochę zapominają, że "Polski Caravaning" ma jeszcze jeden, kto wie czy jeden z
dwóch najważniejszych, cel: POPULARYZACJA caravaningu. Żyjemy w kraju, w
którym większość ludzi nie wie, o co chodzi w tym temacie. Tego problemu
nie mają ani Niemcy, ani Holendrzy, ani Anglicy.
Przecież większość Polaków nie zna słowa caravaning, a na przyczepę mówi
karawan... Nawet redaktorzy i dziennikarze!
JaWa - 2007-10-24, 16:00
janusz napisał/a: | Choćby po to by przy naprawie drobnej usterki "fachowcy" nie nalegali ,że trzeba wymienić silnik albo lodówkę. |
Spoko, spoko na tyle to się znam. Ja miałem na myśli poważne awarie, bo próba naprawy przez laika poważniejszej awarii, może skończyć się dla sprzętu tragicznie :cry:
A takie sprawy jak działa kuchenka, bojler, lodówka to chyba uczą w podstawówkach.
janusz - 2007-10-24, 16:21
Kiedyś "za naszych czasów" to uczyli a teraz to chyba już nie uczą. I jeszcze kiedyś to były kółka zainteresować, a teraz Gdzie te czasy
Paweł P. - 2007-10-24, 17:08
janusz napisał/a: | I jeszcze kiedyś to były kółka zainteresować, a teraz |
Teraz są fora
JaWa - 2007-10-24, 17:11
janusz napisał/a: | Kiedyś "za naszych czasów" |
Teraz uczą prac technicznych "teoretycznie". Co by to było, gdyby dziecko uderzyło się młotkiem w paluszek.
Paweł P. - 2007-10-24, 17:16
JaWa napisał/a: | Co by to było, gdyby dziecko uderzyło się młotkiem w paluszek | to mi przypomina pewien precedens w świecie kamperowym
to takie tylko moje niewinne spostrzeżenie. ;-)
|
|