Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Obsługa lodówki electrolux RM 4401

Tomv4 - 2011-05-06, 11:38
Temat postu: Obsługa lodówki electrolux RM 4401
Witam,

w moim kamperku mam zamontowaną lodówkę electrolux RM 4401. Sprzęcik działa poprawnie na gazie i 12V, na 220V jeszcze nie miałem okazji sprawdzić.

Mam instrukcję obsługi do tej lodówki, jednak nie uwzględnia ona 3 przycisków, które mam na panelu sterowania.
Kto ma podobną lodówkę proszę o info, co czego służą te przyciski.
Załączam zdjęcie.
Przyciski opisałem numerkami. Przy 1 widać symbol wiatraczka, więc pewnie chodzi o wzmocnienie chłodzenia przez wentylator, ale przy nr 2 i 3 nie ma żadnego obrazka.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Tomek

tachowp - 2011-05-06, 13:05

Czy to nie są włączniki dodatkowych wiatraczków ? Musisz popróbować włączając kolejno na 12V i 230V może coś usłyszysz ? U mnie niema czegoś takiego . Po co trzy ? Pozdrawiam ! :)
Rockers - 2011-05-06, 16:10

hmm nie wiem czy dobrze widzę ale jeśli dobrze to biorąc pod uwagę różnicę wysokości zamontowania przycisków, myślę że ktoś wykorzytał tę listwę, którą łatwo odkręcić na umieszczenie dodatkowych załączników, dlatego obawiam się że nie znajdziesz ich ani w instrukcji ani u nikogo z nas, poprostu będzie trzeba odkręcić listwę ( bardzo proste u mnie są dwie śrubki ) i zobaczyć do kąd idą kabelki. Znak wentylatorka też chyba ma jaśniejszy odcień od innych napisów.
Tomv4 - 2011-05-13, 14:44

Faktycznie, musi to być jakaś modyfikacja poprzedniego właściciela.
Jeden z przełączników włącza wntylator przy zasilaniu 12V. Drugi nie reaguje, zobaczę co się będzie działo przy zasilaniu na 220V.

TomekM - 2012-04-19, 09:10

Odswiezam temat, bo mam podstawowe pytanie dot. tej lodówki a konkretnie uruchamiania na gazie. Czy aby to zrobić należy w kolejności:
1. załączyć przycisk po prawej stronie (powoduje generowane iskier-cykanie)
2. przekrecic pokretlo drugie od prawej w lewą stronę jednocześnie je wciskajac (po chwili słychać zapalenie gazu- ciche buchniecie)
3. wyłączyć klawisz opisany w pkt. 1
Wydaje mi się że to działa, ale chciałem się upewnić.
Nie mam instrukcji.

krynia i stan - 2012-04-19, 12:44

Dokładnie tak, pokrętło trzeba po zapaleniu gazu przez chwilę trzymać wciśnięte żeby zabezpieczenie termiczne zadziałało.
GregdeWal - 2012-04-19, 13:11

Mam co prawda inny model, ale technologia podobna ;) . Z tym, że u mnie pojawia się problem - jak jadę np na 12V lub 220V (lodówka jest wychłodzona) to gaz nie chce mi zaskoczyć... Zresztą podobnie jest jak wyłączę gaz, a później znów chcę odpalić. Czy to normalne, czy też jakiś czujnik jest nie teges?? :)

Przepraszam, że się wpakowałem w nie swój temat :kwiatki:

krynia i stan - 2012-04-19, 13:25

Co oznacza że nie chce zaskoczyć, gaz się w ogóle nie zapala ? Czy zapala i gaśnie jak tylko puścisz pokrętło ?
GregdeWal - 2012-04-19, 13:26

Druga opcja - zapala się i trzymam...

trzymam...

trzymam...

trzymam...

Puszczam i co?? Gaśnie :)

krynia i stan - 2012-04-19, 13:31

Sprawdź czy drut od tego zabezpieczenia nie biegnie gdzieś blisko czegoś gorącego.
Tadeusz - 2012-04-19, 14:03

GregdeWal napisał/a:
Druga opcja - zapala się i trzymam...

trzymam...

trzymam...

trzymam...

Puszczam i co?? Gaśnie

Mam dla Ciebie wskazówkę praktyczną: pokrętło które przyciskasz jest jednocześnie pokrętłem regulacji siły płomienia. Nie nastawiaj go na max a raczej na średni płomień. Zaskoczy. :)

GregdeWal - 2012-04-19, 14:07

Na to nie zwróciłem uwagi... Jak do tej pory po prostu niewyłączałem lodówki z gazu :) Przy najbliższej okazji spróbuję. Dziękuję za radę :)
krynia i stan - 2012-04-19, 17:28

Tadziu nie pomyślałem o tym :wyszczerzony: wydawało mi się to tak oczywiste że skupiłem się na tym że to usterka :spoko
Tadeusz - 2012-04-19, 18:04

krynia i stan napisał/a:
Tadziu nie pomyślałem o tym :wyszczerzony: wydawało mi się to tak oczywiste że skupiłem się na tym że to usterka :spoko

Bogusiu, tak to jest z czynnościami oczywistymi. :) :spoko

1506edi - 2012-04-19, 19:04

Przy okazji tematu mam pytanko lodówka działa na gaz i 220V a na 12V jest iskrzenie na przewodach(sprawdzałem czy jest jakas reakcja na podanie prądu) spadek prądu na klemach akumulatora jest( 100Ah ),podpiąłem zasilacz 12V 400 wat i nie ma reakcji nawet po godzinie temperatura nawet o 1 stopień nie podskoczy i nie spadnie,czy mam bez rozbierania zainwestować w grzałkę czy może jest inny element do sprawdzenia.
maszakow - 2012-04-19, 20:37

1506edi, pro forma - Na klemach może być spadek napięcia, a nie prądu i to niezależnie od pojemności akumulatora.
Sprawdzałeś czy grzałka z tyłu była gorąca jak była lodówka podłączona ?
Weź jakiś multimetr, przełącz na rezystancję i zmierz opór na przewodach 12V lodówki oczywiście na odopwiednim ustawieniu wyłaczników. POwinna byc jakaś wartość ... raczej mała malutka ale powinna być. Jeśli nieskończoność (O.L)- grzałka przepalona. jeśłi zero - zwarcie i wywaliło ci bezpiecznik na obwodzie 12V jeśli takowy był - a jak nie było, to ciekawe jak dobry miałeś zasilacz... natomiast jeśli opór jest - pozostaje jakiś tajemniczy wyłacznik, albo coś blokuje przepływ czynnnika przez grzałkę 12V.

krynia i stan - 2012-04-19, 21:44

No i pozostaje kwestia że niemal każda lodówka na 12V działa tylko przy odpalonym silniku.
maszakow - 2012-04-20, 20:08

krynia i stan, Do twojej informacji .... KOlega wpisał:
Cytat:
podpiąłem zasilacz 12V 400 wat
Zasymulował samochód :)
Yekater - 2012-04-20, 20:43

Moc grzałki niskonapięciowej - 75W. Pobór prądu: 75W/12V = 6,25A. Rezystancja grzałki - 2 Ohm. Napięcie na akumulatorze i na grzałce powinno być identyczne, w przeciwnym razie należy szukać przyczyny spadku napięcia w obwodzie zasilającym.
Moc grzałki wysokonapięciowej - 75W. Rezystancja - 700 Ohm.

chris_voyager - 2012-08-22, 20:31

Uzupełniając wątek podaję link do pobrania instrukcji obsługi do tego modelu ( RM 4401 oraz RM4400):

http://www.e-manual.eu/pl...lux-rm4400.html

Pozdrawiam
Krzysiek

1506edi - 2012-08-23, 17:36

Serdeczne dzięki za link i podpowiedzi po zakończeniu sezonu rozbiorę bądź kratkę zewnętrzną,lub wyjadę całóścią.W trakcie powrotu z urlopu załączyłem lodówkę na 12V podczas jazdy na 1 godz. i ............w lewym dolnym rogu patrząc na wprost otwartej lodówki coś wypaliło mi dziurę,końcówka tego czegoś nie wystaje i wyglądem przypomina grafit,czyżby to była owa grzałka?
Skorpion - 2012-08-24, 06:41

Rowniez dzieki za link tez mam taka lodoweczke przyda sie napewno. :spoko :spoko