Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomoc koleżeńska - Prośba o pomoc

ma2cv - 2011-05-06, 23:00
Temat postu: Prośba o pomoc
Witam . Mam nie typowe pytanie nie za bardzo wiem gdzie to napisać.Poszukuje namiarów na fachowców co potrafią wyciągać zagniecenia bez ruszania konstrukcji.Kiedyś słyszałem że robią to jakimiś przyssawkami czy czymś podobnym.Powód - podjechałem po butle do kampera i krew się zagotowała ,cały tył postrzelany z wiatrówki.A najciekawsze jest to ze stoi na parkingu zakładowym 5 m od ochrony.Zgłoszone na Policji i nic.Pomimo informacji ze podobne zajście miał jeden z pracowników jadąc do pracy. Biegają takie małe szczyle po 8-10 lat z wiatrówką i strzelają do samochodów.Czy w tym naszym chorym kraju musi dojść do tragedii aby policja coś zrobiła ?. :evil:
AUTOJUR - 2011-05-07, 06:34

Jak masz na myśli Campera z poszyciem aluminiowy to tylko :gwm Jak osobowy to też nikłe szanse.
krzysztofCz - 2011-05-07, 07:27

Słyszałem, że w aluminiowym poszyciu można to robić CO2 (gaśnica śniegowa). Miejscowe obniżenie temperatury naciąga poszycie. My mamy ślady na lewej burcie po gradzie, miałem tego próbować jednak nam to nie przeszkadza i tak zostało. Zresztą... mówią, że z bliznami wygląda się bardziej męsko :lol: :lol: :lol:
gebi6 - 2011-05-07, 16:01

Wczoraj przejeżdżając przez Imielin głowna ulicą widziałam reklame takich usług ale
szczegółów nie pamiętam.To niedaleko jak znów będę jechać postaram sie spisac telefon jak wcześniej czegoś nie znajdziesz.

lepciak - 2011-05-07, 20:35

Każdy szanujący się warsztat blacharski posiada zgrzewarkę z młotem udarowym. Naprawa wgniecenia polega na punktowym przygrzaniu elktrody do wgniecionego miejsca i przy pomocy sprzężonego z nią młota wyciąga się wgniecenie. Takie urządzenie posiada warsztat w którym serwisuję moje samochody.
maszakow - 2011-05-07, 23:10

krzysztofCz napisał/a:
Słyszałem, że w aluminiowym poszyciu można to robić CO2 (gaśnica śniegowa). Miejscowe obniżenie temperatury naciąga poszycie.

Albo zamrażacz dla elektroników - puszka sprayu do dostania w sklepach elektronicznych albo (być może) na Allegro. Firma AG na pewno takie robi.

zundapp600 - 2011-05-08, 15:07

jest kilka sposobów ale żaden nie będzie do zastosowania na Twoje uszkodzenai
np

http://www.camperteam.pl/...e=reply&t=10182
Lub

http://www.youtube.com/wa...feature=related

http://www.youtube.com/wa...feature=related

ma2cv - 2011-05-08, 21:36

Dzięki bardzo spróbuje zamrażaczem lub gaśnicą jakby był dostęp to pokazanymi metodami bym to zrobił a spawać pręt i wiertarka udarowa to nie to.Wystarczy na pręcie zamocować kawałek metalu z otworem na końcu z ograniczeniem i można kontrolować wyciąganie wgniecenia.Ale to jest cienka blacha aluminiowa i samo przyspawanie pręta alu w argonie powoduje już deformację rybiej łuski.Więc muszę spróbować pierwszej metody.Jeszcze raz dziękuję za porady. :spoko
łoś - 2011-05-08, 22:36

ma2cv
Gdybyś mógł fotki tych uszkodzeń pokazać. Ja mam podobny problem.
:spoko

Rockers - 2011-05-09, 20:39

W Katowicach na kolejowej jest taki warsztat, jak będę tam przejeżdzał spisze nr telefonu ale nie obiecuje że będzie to jutro bo ostatni rzadko tam jeżdżę może wyszukiwarka pomoże jak wpiszesz adres :spoko
Rockers - 2011-05-09, 20:41

znalazłem
http://maps.google.pl/map...337204374403997

łoś - 2011-05-10, 00:36

Koledzy!
Temat jest dla mnie interesujący, bo mam też takie uszkodzenia, ale mam pewne możliwości usunięcia tych uszkodzeń inną metodą.
Posłużę się przykładem wkrętów z kreską i z krzyżakiem. Dlaczego to stawiam za przykład, bo najpierw wynaleziono wkręt niepraktyczny kreskowy, a później krzyżowy.
Mogło być od początku inaczej, czyli zacząć od główek z krzyżykiem. Ale to taki zawirowany postęp.
Myślę, że jestem na dobrej drodze opracowania metody usuwania tego typu drobnych uszkodzeń. :spoko

roger - 2011-05-10, 12:25

ma2cv napisał/a:
Ale to jest cienka blacha aluminiowa i samo przyspawanie pręta alu w argonie powoduje już deformację rybiej łuski

Podobnie działa metoda "grzybków" ...... różnica polega na tym ze nie spawasz nie dziurawisz tylko przyklejasz klejem na gorąco konkretnej średnicy grzybek i młodkiem bezwładnościowym wyciągasz wgniecenie ...... ale aluminium jest bardzo kiepskie plastycznie :( .....

łoś - 2011-05-10, 13:51

Jaki klej do grzybków użyć ?