Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Problem z boilerem Vaillant

gufer - 2011-05-07, 23:36
Temat postu: Problem z boilerem Vaillant
Witam.
Jako że majowy długi weekend nie rozpieszczał pogodą i nie sprzyjał wyjazdom postanowiłem pogrzebać przy kamperku. Większość rzeczy ogarnięta, ale nie wszystkie. Mam problem z bojlerem Vailllant, otóż nie działa "zapalnik" piezoelektryczny (odpalam zapałką) , a co gorsza jak już odpalę "świeczkę" nie zaskakuję palnik. Zaglądałem do membrany, ktoś zrobił z dętki, ten grzybek nad membraną powinien się ruszać? Nie wiem jak powinno to działać, ale wydaje mi się że membrana naciska na "grzybek" który puszcza gaz do palników, czy tak?
Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie z takimi "cudami" niech się nim podzieli.

Pioter - 2011-05-12, 10:18

Też mam problem z moim bojlerem, ale jeszcze go nie rozbierałem. Napisz jak się do tego zabrać, a może wspólnie coś poradzimy. Mój jest oryginalny, jeszcze nigdy nie rozbierany więc będzie można sprawdzić co i jak powinno działać.
TomekW - 2011-05-12, 10:21

gufer, wrzuć jakieś zdjęcie tego bojlera, membrany, zespołu wodnego, itp.
Nie spotkałem się z Vaillantem, może znajomy serwisant coś powie.

gufer - 2011-05-26, 16:58

Oto zdjęcia piecyka, bez obudowy
TomekW - 2011-06-03, 15:42

Tak w ogóle, to nie bojler, tylko piecyk przepływowy.

Zasada działania jest dokładnie taka, jak przypuszczasz. Ciśnienie wody podnosi membranę i popychając do góry grzybek otwiera dopływ gazu do palnika.

Najłatwiej sprawdzić w taki sposób: zdejmij cały zespół wodny (ten z membraną), odpal świeczkę i podnieś ten grzybek do góry. Palnik powinien się zapalić (zgaś go potem szybko, żeby nie spalić wymiennika); jeżeli się zapali, to najpewniej wina membrany. Znajomy serwisant Vaillanta ocenił, że membrana może być nietypowa. Na dętce nie będzie dobrze pracował, musisz spróbować coś dopasować.

gufer - 2011-06-05, 10:48

Jak zaglądałem do membrany to próbowałem ruszyć ten grzybek, tyle że nie wiedziałem czy ma opaść czy się podnieść. Nie zmienia to faktu że grzybek ani drgnie :( . No cóż będę musiał rozebrać całość bo podejrzewam, że nie był długo używany i się zastał.