|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Lodówka turystyczna własnej roboty
koder - 2011-05-14, 13:34 Temat postu: Lodówka turystyczna własnej roboty Cześć,
W ramach wyposażenia wycieczkowego samochodu przygotowałem ostatnio prostą lodówkę turystyczną.- Koszt materiałów: 10-25zł
- Czas wykonania: do godziny.
- Stopień trudności: łatwe.
Parametry:- Pojemność: 18 do 23 litrów (2 lub 1 wkład)
- Temperatura wnętrza: 2-4 stopnie
- Czas pracy: 3 do 6 dni
Pełny opis i test polowy
WINNICZKI - 2011-05-14, 18:16
Są gotowe pudła styropianowe do transportu większych kawałków np mięsa.Można kupić je w Selgrosie,lub Macro .Resztę czyli duże wkłady na stoisku z akcesoriami turystycznymi ok.10 zł za duży wkład.Pudło sprawdze bo ide do Selgrosa na zakupy,ale nie powinno przekroczyć 20 zł.Wszystko można wykonać samemu i po swojemu tylko czasami szkoda czasu wywarzać otwarte drzwi,można ten czas poświęcić na podróże
koder - 2011-05-14, 19:02
Też dobry pomysł, tylko się nie składają. A w godzinę to niedaleko zajedziesz
BTW, przez przypadek uciąłem spory kawałek wykresu z testu utrzymywania temperatury. Teraz są pokazane kompletne 4 dni (1 wkład).
WINNICZKI - 2011-05-14, 20:29
OK.
f68 - 2011-05-14, 20:36
super
dobra robota
MAWI - 2011-05-14, 23:14
Nic z tego nie rozumiem.
koder - 2011-05-14, 23:31
Tak najbardziej lakoniczne: Styropianowe pudło, do którego wrzucisz 5kg lodu z 10% soli kuchennej utrzyma 4 stopnie przez 3 dni. Przy 10kg przez prawie 6. Jak wrzucisz je do skrzynki plastikowej, to nie rozleci się przy przenoszeniu. I można je zrobić za 15 zł, z gratów kupionych w Praktikerze czy innej Castoramie, w niecałą godzinę.
I trzymać w nim np. skrzynkę piwa na wyjazd, zamiast w zwykłej lodówce (mieści się).
janusz - 2011-05-14, 23:59
Rozumiem, że twoje wyliczenia dotyczą temperatury zewnętrznej nazwijmy to pokojowej, 20-22 st. C . Na ile starczy pojemności cieplnej "zasobników zimna" jeżeli temperatura zewnętrzna będzie ponad 35 stopni, a to właśnie wtedy zimne piwko najlepiej smakuje.
I jeszcze taka mała uwaga. "Termo pojemnik" bo raczej tak należało by określić tę konstrukcję, moim zdaniem przydatny może być do wyjazdów weekendowych. Na kilkudniowej "wyprawie" trudno będzie o ponowne zamrożenie "zbiorników zimna".
Woziłem kiedyś w samochodzie lodówkę turystyczną, opartą o półprzewodnikowe termoogniwo. To w warunkach karawaningowych nie sprawdza się, to tylko zbędny gadżet, który nadaje się na weekendowy wyjazd na na ryby, albo nad jezioro aby spowodować wolniejsze ogrzewanie się napojów.
Oczywiście nie neguję tej konstrukcji, ale myślę, że w warunkach "bojowych" będzie mało przydatna.
ekosmak.dabrowska - 2011-05-15, 01:05
koder napisał/a: | Czas pracy: 3 do 6 dni |
Koder - w Pajęcznie możesz ten cud zademonstrować.
My na zlocik zabieramy:8 piwek,około 1l trunków,8l wody, 2kg choresterolu w postaci mięsiwa na grila, sałatki, jajka [bo Prezesu będzie miał chęć jajecznice zrobić] masło,musztardę,chrzan,grzybki,majonez, jogurty,[Zuzia lubi Danonki].maślankę,mleko,itd. Zasobów zamrażarki nie wspominam. W kamperku jak w domciu.
Często bywa że z zasobów lodówki kamperkowej korzystamy po powrocie ze zlocików
StasioiJola - 2011-05-15, 01:38
Darek - jak Ty masz to wszystko pięknie wyliczone!!!! Ja skorzystam z pojemnika styropianowego w którym przywieżli Dembomenki superowy torcik na moje imieniny : zamroże 5 l wody mineralnej/będzie póżniej na popitkę / wrzuce ile się da napojów wyskokowych, do tego inne przygotowane wiktuały na grilla i nie tylko -coby nasi przyjaciele głodem nie przymierali a zapewniam Was że to pudło jest spore, bo do bagażnika mi nie wejdzie!!!! chyba je umocuję na rampie to powietrze je bedzie dodatkowo chłodziło!!! Trzeba mieć dobrą chłodziarkę bo na Pajęczno nadają upały do 35 stopni!!!!!!
Tadeusz - 2011-05-15, 02:53
StasioiJola napisał/a: | Trzeba mieć dobrą chłodziarkę bo na Pajęczno nadają upały do 35 stopni!!!!!! |
Ojojojoj!!!!
koder - 2011-05-15, 09:32
janusz napisał/a: | Rozumiem, że twoje wyliczenia dotyczą temperatury zewnętrznej nazwijmy to pokojowej, 20-22 st. C . Na ile starczy pojemności cieplnej "zasobników zimna" jeżeli temperatura zewnętrzna będzie ponad 35 stopni, a to właśnie wtedy zimne piwko najlepiej smakuje. |
W czasie testu temp. powietrza wahała się między 20 a 38 stopni, ze średnią ok. 26. W 5l wody przewozisz ~0.5kWh "zimna", możesz porównać ze zwykłą lodówką.
janusz napisał/a: | I jeszcze taka mała uwaga. "Termo pojemnik" bo raczej tak należało by określić tę konstrukcję, moim zdaniem przydatny może być do wyjazdów weekendowych. Na kilkudniowej "wyprawie" trudno będzie o ponowne zamrożenie "zbiorników zimna". |
Producenci takiego sprzętu nazywają go "lodówkami", zaadaptowałem termin, żeby nie mieszać. Oczywiście, nadaje się na weekendy (dobrze, bo z 1 wkładem w środku masa miejsca zostaje) - i tak go używam. Pewnie, jak masz miejsce w gazowej lodówce, to lepiej wszystko w niej trzymać.
janusz napisał/a: | Woziłem kiedyś w samochodzie lodówkę turystyczną, opartą o półprzewodnikowe termoogniwo. To w warunkach karawaningowych nie sprawdza się, to tylko zbędny gadżet, który nadaje się na weekendowy wyjazd na na ryby, albo nad jezioro aby spowodować wolniejsze ogrzewanie się napojów. |
Ah, ogniwo peltiera. Niestety, żre prądu jak głupie (~5A) a chłodzi kiepsko (~15W). To zgodzę się, gadżet, w/w konstrukcja powstała właśnie dlatego, że termoelektryczne lodówki to gadżet, a na kompresorową na razie mnie nie stać.
airgaston - 2011-05-15, 09:47
hmmmm termopojemnik styropianowy w makro kosztuje zdecydowanie wiecej niż 25zł, trzycyfrowa kwota za rozsadną wielkość
MAWI - 2011-05-15, 09:47
KODER nie uwzględniłeś(,albo to przeoczyłem) spadku sprawności przy częstym otwieraniu tej lodówki.
airgaston - 2011-05-15, 09:50
A swoją drogą po co wywalać głową otwarte drzwi.
Mrożenie wkładów też pochłania energie a i te całe pieprzenie sie i kombinowanie pudła styropian torby taśmy itp moim zdaniem niewarte zachodu.
koder - 2011-05-15, 10:08
MAWI,
Otwierałem ją normalnie w czasie testu - w środku trzymałem napoje, z których sobie popijałem. Wbrew pozorom otwieranie lodówki nie ma dużego wpływu na wkład - powietrza w środku jest ledwo 28g, co nawet przy dość dużym cieple właściwym (1035) i temperaturze powiedzmy: 40 stopni, daje 0.32Wh energii.
Więc: wkład o pojemności rzędu 500Wh może 1500 razy schłodzić całą zawartość powietrza w lodówce z 40 stopni do zera. W praktyce więcej, bo nie "wietrzysz" lodówki, a zimne powietrze zostaje na dole.
MAWI - 2011-05-15, 10:48
No rozwiałeś moje wątpliwości bo się martwiłem.
|
|