|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Prawo i przepisy - opłaty pow 3,5 t od 1 lipca!!!!!
EwaMarek - 2011-04-25, 22:22 Temat postu: co z tymi opłatami dla osobowego czy kampera z przyczepą? czy ktoś ma potwierdzone dane w tej sprawie???
mój kamper ma dmc 3500kg - więc chyba sobie odpuszcze zakładnie haka ...
ekosmak.dabrowska - 2011-04-25, 23:39
EwaMarek napisał/a: | czy ktoś ma potwierdzone dane w tej sprawie??? |
Przychylam się do tej prośby. Hak mam po " Guten tagu" i córa chciała ze swoim menem na tym haku ze swoją cycepką z nami na zlocikach bywać.
DMC naszej "tratwy" 2800kg
Camper Diem - 2011-04-26, 12:08
niestety przepisy lada chwila wchodzą w życie, zresztą wczytajcie się w rozporządzenie wraz z załącznikami http://www.nettax.pl/dzie.../80/poz.433.htm
darboch - 2011-04-29, 13:21
tzn o co chodzi bo chyba kompletnie nie jestem w temacie ?? Dochodzą dodatkowe opłaty ??
Pawcio - 2011-04-29, 14:08
EwaMarek napisał/a: | czy ktoś ma potwierdzone dane w tej sprawie???
mój kamper ma dmc 3500kg - więc chyba sobie odpuszcze zakładnie haka ...
więc z haka możesz jeszcze nie rezygnować.
Za kolejne odcinki będziemy płacić w późniejszym terminie:
http://www.premier.gov.pl...awie_drog,6242/
Ciekawe jest również to, że systemu prawdopodobnie nie uda się uruchomić na czas.. a zaprzestano już druku winiet. W chwili obecnej są problemy z ich zakupem, a teoretycznie zostało jeszcze dwa miesiące do uruchomienia elktronicznego poboru opłat. Do tego ITD kontroluje pojazdy i nakłada kary za brak opłat twierdząc, że ich nie obchodzi skąd właściciel ma wytrzasnąć winietę. Burdel na kółkach.
darboch - 2011-04-29, 14:15
Z tego co zauważyłem to opłatą objętą będą auta o masie pow 3,5t ? Może czegoś nie zauważyłem ?
EwaMarek - 2011-04-29, 14:32
ale tam jest mała gwiazdka - pojazd to też zestaw pojazdów czyli z przyczepą ...
darboch - 2011-04-29, 14:53
Tzn,że chyba mnie te opłaty nie obejmą...
riko - 2011-04-30, 19:45
Jeszcze jednego nie wprowadzili,a już myślą o ekologicznym ,bo pieniędzy dalej nie widać i dziurą w budżecie trzeba czymś załatać. as chcą Znowu nas po kieszeniach chcą pogłaskać.
Glass - 2011-05-02, 18:00
Więcej o elektronicznym poborze opłat: http://www.viatoll.pl/pl
Glass
WINNICZKI - 2011-05-02, 22:41
Ewidentnie widać ,że ci co mają pojazd o DMC do 3,5 tony mogą spać spokojnie.Gorzej z kolegami od przyczep.Porządny holownik+ciężka przyczepa i okaże sie że będzie trzeba płacić A większość z Nich twierdziła,że kamperowiec to krezus. Durze przyczepy mogą stanieć ,tak jak kampery pow.3,5 tony.
MAWI - 2011-05-03, 11:30
Obserwuję dość bacznie rynek ,(kolega szuka większego kampa (pow 3,5T) i nie zauwazyłem spadku cen dla pow.3,5t.Może się mylę ale uważam ,że niema to większego znaczenia na cenę zakupu .
pawel67 - 2011-05-03, 11:43
Tradycji musi stać się za dość - zmotoryzowani to dojna krowa fiskusa od lat. Niestety.
andreas p - 2011-05-03, 11:50
MAWI napisał/a: | Obserwuję dość bacznie rynek ,(kolega szuka większego kampa (pow 3,5T) i nie zauwazyłem spadku cen dla pow.3,5t.Może się mylę ale uważam ,że niema to większego znaczenia na cenę zakupu . |
Ja mysle ze te oplaty nie spowoduja spadku cen. Ktos kogo stac na luksus stac go tez na te pare groszy oplat
WINNICZKI - 2011-05-03, 22:48
MAWI napisał/a: | Obserwuję dość bacznie rynek ,(kolega szuka większego kampa (pow 3,5T) i nie zauwazyłem spadku cen dla pow.3,5t.Może się mylę ale uważam ,że niema to większego znaczenia na cenę zakupu . |
Spokojne,jak mają ceny spadać kiedy tak na prawdę przepis nie wszedł w życie. Ze spadaniem cen to troche inna bajka,niż z podwyżkami(które to zawsze są pretekstem do podwyższenia czego się da)
Ducaciak - 2011-05-19, 20:35 Temat postu: opłaty pow 3,5 t od 1 lipca!!!!! witam
drodzy Koledzy i Koleżanki
mam pytanie być może gdzieś już był poruszany ten wątek ale od 1 lipca wchodzą opłaty za korzystanie z dróg dla pojazdów pow 3,5t.
mam dylemat gdyż aktualnie buduję sobie Campera na podstawie Ducato maxi ale chciałbym też czasami pociągnąć nim przyczepą Hobby 400 aby większa ekipa mogła pojechać.
aktualnie nie ponosiłem dod opłaty za taki zestawik Ducato DMC + przyczepa DMC to przekracza 3,5t.
czyli wg nowych przepisów muszę na czas holowania przyczepki dokonywać opłat za każdy przejechany km? + dod wykupić urządzenie które to monitoruje.
czy ktoś z was orientował sie już w tym temacie.
pozdrawiam
Ducaciak - 2011-05-19, 20:50
znalazłem już temat na forum sorki za zamieszanie.
SlawekEwa - 2011-05-19, 20:53
http://www.camperteam.pl/...p%B3aty+++lipca
Kolego tutaj masz ten wątek
Darek1968 - 2011-06-01, 08:30
mnie problem nie dotyczy( mniej niż 3,5 tony), ale tak sobie myślę, ze może zainterweniowałby żeby wyłączyć z tego systemu samochody specjalne campingowe, czy przyczepy campingowe z holownikiem, bo to przecież nie o to chodziło tym co pisali to rozporządzenie, tak myślę, żeby ich obejmowało, ale może warto jeszcze poczekać, aż zobaczymy jak to wychodzi przy płaceniu, jak działa ten system w rzeczywistości drogowej... myslę, ze bez problemu wtedy znajdę posła, który wpłynie w wystarczającym stopniu na odpowiedniego Ministra a ten na RM żeby uwolnić te samochody od tego systemu, co o tym sądzicie?
Camper Diem - 2011-06-01, 08:40
planują objąć opłatami wszystkie pojazdy, również osobowe, a Ty chcesz specjalne kempingowe wyłączać? nie da rady kolego
Darek1968 - 2011-06-01, 09:01
masz podstawy żeby sądzić że osobowe też? ja myślę że chcą zastapić system winiet na inny sposób pobierania opłat, nie wypowiadam się czy lepszy czy gorszy... i chodzi tu o cięzarowe itp.
Pawcio - 2011-06-01, 11:35
Darek1968 napisał/a: | masz podstawy żeby sądzić że osobowe też? ja myślę że chcą zastapić system winiet na inny sposób pobierania opłat, nie wypowiadam się czy lepszy czy gorszy... i chodzi tu o cięzarowe itp. |
Niestety.. taką ewentualność właśnie rozważają nasi włodarze. Czy tak będzie, czy nie.. zobaczymy.
A dziurka w bużecie coraz większa.. więc czego można się spodziewać?
Następna śrubka zostanie dokręcona.
Tadeusz - 2011-06-01, 11:40
Tak przy okazji poczytajcie o sprawności wprowadzania systemu:
http://wyborcza.biz/bizne..._papierach.html
Pawcio - 2011-06-01, 11:59
Najlepsze jest to, że opłatami zostały objęte obwodnice niektórych miast. Tak więc część pojazdów aby ominąć płatny odcinek będzie wbijało się w miasto zwiększając ruch lokalny.
Dokładnie odwrotnie jak w wielu krajach europy zachodniej, gdzie w większości przypadków obwodnice miast są zwolnione z opłat.
janusz - 2011-06-01, 12:08
Pawcio,
Ale to jest po to aby później zwolnić obwodnice i nagłośnić w mediach , że rząd w trosce o obywateli (przed wyborami) ułatwił im życie.
Darek1968 - 2011-06-01, 20:56
ja myślałem że porozmawiamy konstruktywnie szukając dróg wyjścia z sytuacji a nie o tym, że się nic nie da zrobić, może nie, może tak, nie wiem, jak nie ma rzeczywiście szansy coś w tym zmienić i o tym jesteście przekonani to ok, ale jak jest to ja mam taki charakter że chciałbym to zrobić, nawet jak mnie problem nie dotyczy, ale jakoś tak jestem zakręcony:)
Skorpion - 2011-06-01, 21:11
Darek1968, nawet tak malej grupy ludzi jak my jestesmy nikt na goze nie bedzie chcial sluchac .Musielibysmy miec jakies dojscie do ludzi u wladzy do sejmu by cos moc choc zainformowac o tej sprawie.
Darek1968 - 2011-06-01, 21:27
myślę, że mogę na to wpłynąć, by głos został wysłuchany, ale jak będę próbował zainteresować posła to będzie chciał konkretów... ale nie wiem czy jest o co walczyć....
MAWI - 2011-06-01, 21:37
Ja mysle podobnie jak DAREK1968,od narzekania jeszcze nic dobrego nie wyszło ,ja Ci chłopie kibicuję ,uważam że jak się nie spróbuje to się nie wie.A nóż.Pamiętajcie ilu nas jest,to juz małe miasteczko.Tu nawet nie chodzi o kilka kamperów ,niektórych właścicieli znam i wiem ,że takie opłaty to nic wielkiego,ale chodzi o zasadę to nie jest TIR ,ale większość samochód osobowy plus większa przyczepka to często >3,5t. i to nie sprawiedliwie traktować ich jak tira.
Darek1968 - 2011-06-01, 21:46
ja rozumiem, że są ludzie, których na to stać, ale miałem okazję widzieć ostatnio nie od nas campera na Merdedesie, który palił około 20 l disla, był z lat 70, ale cacko, niesamowity, ludzie nie byli z niego jacyś bardzo uposażeni i jeśli system się rozrośnie a tak będzie, oni byli z Lublina to nad takie [olskie morze jak zabulą po 40 gr za kilometr to już pokaźna kwota będzie a jeszcze będa wracać... ale nie wiem czy jest sens to ruszać, po pierwsze trzeba zainteresowania i argumentów. żeby poważnie podejść do sprawy bo do takiego Ministra oprócz tego ble ble o turystyce, odpoczynku trzeba też napisać konkrety.. ja myślę, że też PZU nie powinniśmy tak odpuszczać, bo potraktowali nas na równi z karetką czy radiowozem, taka urawniłowka specjalny to specjalny, a tu tonaż
tadek - 2011-06-01, 21:48
Darek, popieram Cię z całych sił. Trzeba coś zrobić, a nie tylko biadolić i posłusznie poddawać się zabiegom coraz krótszego strzyżenia.
Na zaprzyjaźnionym forum już od dłuższego czasu trwa dyskusja na ten temat :
http://forum.karawaning.p...__1#entry176067
Tworzy się też zorganizowana akcja wysyłania protestów do posłów i ministrów.
http://forum.karawaning.p...__1#entry190531
Nie dajmy się łupić na każdym kroku. Dajmy sygnał, że gdzieś jest granica, bo inaczej się nie opamiętają. Może i my uruchomimy akcję wysyłania maili.
Darek1968 - 2011-06-01, 21:56
dzięki za te linki, przeanalizuję jutro czy można coś z tego wykorzystać, sprawa protestów, maili to nie dla mnie:) Radio Maryja chyba cały czas protestuje przeciwko wszystkiemu i jakoś w protestach takich pisanych mailowo czy tradycyjnie jakoś się nie widzę, poza tym nie wiem czy ktoś to czyta czy tylko zarabia poczta, czy komuś tylko spamuje się maila:) ja wolę zaopatrzyć się w argumenty i wpłynąć na posła, nawet mam takiego kandydata, którego wysłuchają, bo muszą Ministrowie i może się udać a jak nie to się przynajmniej próbowało...
antwad - 2011-06-01, 22:10
MAWI napisał/a: | ...ale chodzi o zasadę to nie jest TIR ,ale większość samochód osobowy plus większa przyczepka to często >3,5t. i to nie sprawiedliwie traktować ich jak tira. |
Tu jest odpowiedź z Ministerstwa Infrastruktury na pismo z PZM podnoszącą taką właśnie kwestię:
http://www.newsletterpzm..../do_prezesa.pdf
Darek1968 - 2011-06-01, 22:23
jeśli trzeba zmieniać ustawę Prawo o ruchu drogowym to długa droga, mój znajomy poseł jest w komisji infrastruktury, Ci z zaprzyjaźnionego forum chyba tego nie czytali, ani też jakiś poseł bodajże Raba, o którym nie słyszałem, ale może to ważny gość, teraz trzeba tylko wykombinować czy trzeba zmieniać aż ustawę, jeśli tak to bardzo trudno a w tej kadencji niewykonalne, rozporządzenie dałoby radę, ale ustawy nie, bo nawet za mało czasu do końca kadencji, tam na forum :przyczepek" czytałem, ze poseł złoży interpelację, co nic nie daje zazwyczaj, ale gość coś zrobi żeby elektorat go lubiał:)
Skorpion - 2011-06-01, 22:37
Darek, jezeli to co proponujesz moze dac jakies efekty popieram takie rozwiazanie
Darek1968 - 2011-06-01, 22:43
ja sobie tę odpowiedź Ministra Infrastruktury jutro wydrukuję i przeanalizuję sięgając do źródeł czy się coś da zrobić żeby nie zmieniać Ustawy jak nie da rady to trzeba czekać nowej kadencji... ale i tak porozmawiam o tym z posłem, który pewnie zostanie znowu wybrany żeby znał temat przy kolejnej nowelizacji ustawy, a jak da radę inaczej to trzeba spróbować
Skorpion - 2011-06-01, 22:47
Trzymam kciuki za rozwiazanie tej sprawy pozytywnie.Rozmowa z kims kto siedzi w takiej komisii moze dac inne swiatlo na ta sprawe .Jezeli nie w tej kadencji to moze w drugiej jakis lobbing by sie przydal
zbychu91 - 2011-06-01, 22:55
tadek napisał/a: | Dajmy sygnał, że gdzieś jest granica, bo inaczej się nie opamiętają. |
Takiej granicy niestety nie ma!
A samo pismo( dekretacja ) sza p zacy dyr Krupy , to nie tylko brak dobrego wychowania,
to czysta arogancja z jaką praktycznie każdego traktuje gddkia.........
Pawcio - 2011-06-02, 07:46
Chłopcy ja podziwiam Wasz zapał i popieram. Pierwszy za wami pójdę jak będzie trzeba.
Działajcie.
Januszku, co do szumnej wyborczej abolicji obwodnicowej.. jak to śpiewała Marylka: "Ale to już było"
http://moto.money.pl/wiad...2,0,710708.html
janusz - 2011-06-02, 08:39
Pawcio napisał/a: | Januszku, co do szumnej wyborczej abolicji obwodnicowej.. jak to śpiewała Marylka: "Ale to już było" |
Prorok jakiś jestem, cz co?
Ducaciak - 2011-06-02, 09:29
witam
i ja się włącze w dyskusje
popieram zapał kolegów i jak bedzie trzeba możemy wspólnie iść na Warszawe
ale na poważnie to raczej z naszym rządem nie wygramy niestety
myslę żeby lepiej stworzyć mapę tras tzw "bezkosztowych"
np jak dojechac do granicy z Czechami, Słowacją itp aby nie musieć posiadać urządzenia do opłat.
ja zamierzam w tym roku podpiąć do mojego Ducato przyczepkę i ruszyć do Chorwacji.
myślę że wielu Kolegów będzie podpinać do swoich Camperków przyczepy z pontonem, Smartem, motorem itp.
trzeba znaleźć relatywnie dobre i tanie rozwiązanie aby uniknąć opłat.
Polak potrafi kombinować więc pewnie coś konstruktywnego można wymyśleć.
PS jakoś ciężko bedzie przełknąć koszt dod opłaty na przejazd np. Katowice - Władysławowo 700km x 20gr =140zł w jedną str + paliwo 70l ON =320zł
czyli prawie 500zł koszt dojazdu w I str, w obie to już 1000zł + cemping , koszty naszych wyjazdów podrozeja 2krotnie
Pawcio - 2011-06-02, 11:08
A.. jeszcze jedna sprawa. Tak dla kolorytu.
Dotychczas opłaty drogowe pobierane były w formie winiet. Wartość opłaty zależała od klasy emisji spalin (EURO 0->3). I teraz suprajs.. w czasie kontroli, aby kontrolujący mógł stwierdzić jaką klasą EURO pomyka kontrolowany.. ten kontrolowany musiał mieć zaświadczenie od dystrybutora/dealera pojazdu ki czort siedzi pod jego maską.
Ciekawe jak to będzie rozwiązane przy ViaTool?
Camper Diem - 2011-06-02, 11:46
Ducaciak napisał/a: |
myslę żeby lepiej stworzyć mapę tras tzw "bezkosztowych"
np jak dojechac do granicy z Czechami, Słowacją itp aby nie musieć posiadać urządzenia do opłat.
|
myślę, że bez problemu uda się znaleźć trasy częściowo płatne.
zupełnie darmowe sobie należy odpuścić, bo wychodzi paranoja z objazdami, które okazują się niewiele tańsze przy nieporównywalnie gorszym standardzie.
wspominasz o drodze do Chorwacji- bardzo fajna jest droga przez Słowację, w której trzeba zabulić (chociaż Koko twierdzi, że nie... zobaczymy czy ktoś w tym roku przejedzie legalnie za darmo przez Słowację, taki precedens byłby wskazany)
przez Węgry droga 86 i potem jeszcze trochę autostradą w Chorwacji i koszt nie wychodzi wcale drogi
Ducaciak napisał/a: |
jakoś ciężko bedzie przełknąć koszt dod opłaty na przejazd np. Katowice - Władysławowo |
z tego co się orientowałem, póki co nie planują płatnych odcinków poza kawałkiem autostrady w okolicy Piotrkowa Tryb. i obwodnicą Trójmiasta (można jechać przez Pruszcz, Gdańsk, Sopot, Gdynię w korkach i nie zapłacić
Ducaciak - 2011-06-02, 13:05
witam
znam ta trasę przez Słowację i Węgry
jednakże na Słowacji :
Ważne dla podróżujących z przyczepą przez Słowację - dodatkowe winiety na Słowacji
Od 1 czerwca 2010 r. Słowacja wprowadziła nowe dodatkowe winietki na autostrady dla caravaningowców i innych przyczep np. pod łodzie i jachty. Dla zestawu pojazdu ciagnącego przyczepę ( nie towarową ) o łącznym tonażu powyżej 3,5 tony wprowadzono dodatkowe winietki dla samej przyczepy o symbolu O1, O2:
- 7-dniowa - 5 Euro (żółta)
- 1-miesięczna - 10 Euro (pomarańczowa)
Zestawy pow. 3,5 tony zobowiązane są posiadanie 2 winiet ( osobno na samochod + osobno na przyczepę)
Infomujemy, że samochody kempingowe-kampery do 3,5 tony podlegają opłacie - winieta tak jak samochody osobowe .
na Wegrzech nie wiem czy tylko płaci sie za samochód czy za przyczępę też jeśli zestaw jest pow 3,5t.
do tej pory smigałem "małym zestawem: do 3,5t
zbychu91 - 2011-06-02, 13:19
Pawcio napisał/a: | Wartość opłaty zależała od klasy emisji spalin (EURO 0->3). |
Klasa czystości spalin EURO tak jak i badanie techniczne nie jest dane raz na zawsze ,trzeba odnawiać.
Kilka lat temu chciałem odnowić klasę Euro 1 lub 2 w MAN-ie,koszt badania znacznie przewższał zniżkę w,, podatku od środków transportu "jaki płacimy do gminy.
dałe sobie spokój.
Camper Diem - 2011-06-02, 13:22
Ducaciak napisał/a: | witam
Zestawy pow. 3,5 tony zobowiązane są posiadanie 2 winiet ( osobno na samochod + osobno na przyczepę)
Infomujemy, że samochody kempingowe-kampery do 3,5 tony podlegają opłacie - winieta tak jak samochody osobowe .
|
ale podobno samochody pow. 3,5 t nie zostały przez Słowaków ujęte w opłatach
Ducaciak - 2011-06-02, 13:46
to są informacje z PZMotu :
http://www.pzmtravel.com....-drogowych.html
Darek1968 - 2011-06-02, 19:46
będę się umawiał w poniedziałek, bo mają wolne dni jeszcze we wtorek od sejmu, żeby zobaczyć co się da z tym zrobić, mam nadzieję, że się da i będzie wola zmian...
Pawcio - 2011-06-02, 19:54
zbychu91 napisał/a: | Pawcio napisał/a: | Wartość opłaty zależała od klasy emisji spalin (EURO 0->3). |
Klasa czystości spalin EURO tak jak i badanie techniczne nie jest dane raz na zawsze ,trzeba odnawiać.
Kilka lat temu chciałem odnowić klasę Euro 1 lub 2 w MAN-ie,koszt badania znacznie przewższał zniżkę w,, podatku od środków transportu "jaki płacimy do gminy.
dałe sobie spokój. |
Widzisz.. to zależy od woli dystrybutora. Był czas, że np. Scania potwierdzała klasy emisji bezpłatnie. Nawet dla pojazdów sprowadzonych indywidualnie.
koko - 2011-06-02, 20:29
Ja przejechałem przez Słowację bez opłat z wyciągiem ich przepisów.
Słowacy wyliczyli pojazdy i w tej wyliczance nie wykazali camperów
u nas określili pojazd samochodowy o dmc ponad 3,5 t i .
Miłosz - 2011-06-03, 14:47
Słowacy określili w swoich przepisach, że pojazdy lub zestawy pojazdów powyżej 3,5t DMC służace do przewozu towarów powinny posiadać ich Via tolla, a camper nie służy do przewozu towarów (dzwoniłem na ich infolinię potrzeba 2 winiety). Austria (moim zdaniem,niech ktoś mnie poprze bo jadę z przyczepą z skuterem) określa tylko wage samochodu ciągnacego (a nie DMC) i tu należy uważać na wagę waga ( nie DMC)
eler1 - 2011-06-20, 19:57
A jak to jest z viatolem - posiadając auto pow. 3,5T i poruszając się po drogach nie płatnych, czy też trzeba się zarejestrować i mieć boksa ?
Czy mogą nas ukarać za brak rejestracji i boksa?
Camper Diem - 2011-06-21, 06:17
eler1 napisał/a: |
Czy mogą nas ukarać za brak rejestracji i boksa? |
jak Cię nie złapią to nic ci nie zrobią
Ducaciak - 2011-06-21, 10:34
witam
z tego co widać na mapie bez problemu mozna ominąć opłaty jadąc np ze Sląska nad Bałtyk lub np do Chorwacji
http://www.viatoll.pl/ima.../gddkia/map.png
miałem sie zarejestrować ale puki co Chińczyki sie zmyły z polskich dróg wiec długo nie bedzie nowych odcinków płatnych dróg wiec olewam Viatol
MAWI - 2011-06-21, 10:55
Jeśli posiadacie auta powyżej 3,5t i nie będziecie jeździć po drogach płatnych tylo po alternatywnych, to nie wpisujcie się do viatolla ,jednak kara za wjazd na drogę płatną bez urządzenia to ok.3 tys. zł
mgg - 2011-07-09, 19:30
Qrfa Dziś jechałem z Olsztyna do Wilkas kamperem. Dwie kontrole krokodyli. Chodziło im tylko o DMC. Na moje złośliwe pytanie podczas drugiej kontroli "A skuterki też o DMC pytacie?" miła pani odpowiedziała "Takie mamy zazalecenia. NO KOMENT. Kasy szukają. U mnie nie znaleźli tylko mnie wk....li. DMC 3200kg
MAWI - 2011-07-09, 20:02
Moim zdaniem dopóki nie wiedziesz na drogę płatną ,to po co ci viatol.
BiG Team - 2011-07-09, 20:19
i tego mozna się było spodziewać w czerwcu koło Klagenfurtu Austriacy zamknęli autostradę w obu kierunkach i ważyli większe kampery i zestawy z przyczepami, mój knausik nie za duży nie wzbudził żadnych podejrzeń , puścili nas tak jak wszystkie osobówki
Skorpion - 2011-07-09, 20:22
Szukaj dziury w calym i jak tu wyrwac dodatkowa forse od ludzi
Viper - 2011-07-10, 06:44
BiG Team napisał/a: | i tego mozna się było spodziewać w czerwcu koło Klagenfurtu Austriacy zamknęli autostradę w obu kierunkach i ważyli większe kampery i zestawy z przyczepami, mój knausik nie za duży nie wzbudził żadnych podejrzeń , puścili nas tak jak wszystkie osobówki |
Na tym odcinku są wzmożone kontrole wagowe i celne, niezależnie od pory roku.
gino - 2011-07-10, 08:07
mgg napisał/a: | Takie mamy zazalecenia. NO KOMENT. Kasy szukają. U mnie nie znaleźli tylko mnie wk....li. |
w sumie, to nie wiem czym...to ich praca
i pamietaj..złość piekności szkodzi
Pawcio - 2011-07-10, 10:23
W ostatnim czasie ITD ogranicza się do 'papierkowych' kontroli pojazdów. Sprawdzają dokumenty przewozowe, czas pracy, uprawnienia itp. Teraz mogą kontrolować również poruszające się niezarobkowo pojazdy.. więc to robią.
Co jakiś czas mają prikaz i robią naloty. Widać teraz jest DMC.. i również kontrola posiadania viaBOXów na drogach płatnych.
Ale tak było np. z autami dostawczymi, po tym tragicznym wypadku busa. Przed i w czasie wakacji mają również fazę na autobusy z dzieciakami.
To odnośnie ITD. Inną śpiewką są kontrole Służby Celnej.
Ta w samochodach osobowych .. tych 'bardziej leciwych' potrafi zapuścić strzykawę do zbiornika i sprawdzić czy akcyza tam pływa.
Tadeusz - 2012-04-27, 16:38
No to wreszcie jest reakcja na głosy rozsądku. Oto najnowsza wiadomość:
Resort transportu zmieni absurdalne prawo. Turyści z przyczepami kempingowymi czy łodziami nie będą płacić e-myta - informuje "Puls Biznesu".
Turyści, którzy szykują wyjazd autem osobowym z przyczepą kempingową czy łodzią muszą pamiętać o konieczności rejestracji w systemie viaToll i zakupie urządzenia, które naliczy im opłatę za jazdę po polskich drogach. Ale to pierwsza i ostatnia majówka, podczas której tak podróżujący turyści muszą liczyć się z koniecznością zapłaty e-myta.
Do tej pory rząd traktował auta osobowe z przyczepami jak ciężarówki, ale resort transportu postanowił zmienić ten przepis. Urzędnicy obawiają się, że dalsze utrzymywanie opłat skłoni turystów do zaniechania wycieczek po Polsce i podróży do innego kraju, który absurdalnych opłat nie nakłada.
Przy okazji urzędnicy chcą wprowadzić nowy rodzaj kar dla przewoźników za przeładowanie ciężarówek. Do tej pory liczono je za przeładowanie na oś. Teraz resort postanowił wprowadzić kary (od 500 zł do 5 tys. zł) za przeładowanie pojazdu, obliczane w stosunku do masy wpisanej w dowodzie rejestracyjnym.
Jakoś optymistycznie się robi. Może stawianie oporu rzeczywiście skutkuje?
Roza - 2012-04-27, 20:28
a o kamperach mowy nie ma?
makdrajwer - 2012-04-27, 20:53
Wiatr przemian zaczyna wiać w dobrą strone .
Cykada - 2012-04-28, 16:19
viatola nie trzeba będzie kupowac ale pewnie zrobią bramki i osobówki będą płacić i kampery i motocykle....
YAN - 2012-04-28, 21:41
W ubiegłym tygodniu nabyłem viatola za kaucje /120.-/ i startowe konto /120.-/ od Płońska do Łomianek napikało za 12,- za jazdę z przyczepą. Jak za autostrade
gryz3k - 2012-06-09, 14:51
Tadeusz napisał/a: | No to wreszcie jest reakcja na głosy rozsądku. Oto najnowsza wiadomość:
Resort transportu zmieni absurdalne prawo. Turyści z przyczepami kempingowymi czy łodziami nie będą płacić e-myta - informuje "Puls Biznesu".
Turyści, którzy szykują wyjazd autem osobowym z przyczepą kempingową czy łodzią muszą pamiętać o konieczności rejestracji w systemie viaToll i zakupie urządzenia, które naliczy im opłatę za jazdę po polskich drogach. Ale to pierwsza i ostatnia majówka, podczas której tak podróżujący turyści muszą liczyć się z koniecznością zapłaty e-myta.
Do tej pory rząd traktował auta osobowe z przyczepami jak ciężarówki, ale resort transportu postanowił zmienić ten przepis. Urzędnicy obawiają się, że dalsze utrzymywanie opłat skłoni turystów do zaniechania wycieczek po Polsce i podróży do innego kraju, który absurdalnych opłat nie nakłada.
Przy okazji urzędnicy chcą wprowadzić nowy rodzaj kar dla przewoźników za przeładowanie ciężarówek. Do tej pory liczono je za przeładowanie na oś. Teraz resort postanowił wprowadzić kary (od 500 zł do 5 tys. zł) za przeładowanie pojazdu, obliczane w stosunku do masy wpisanej w dowodzie rejestracyjnym.
Jakoś optymistycznie się robi. Może stawianie oporu rzeczywiście skutkuje? |
Czy ktoś wie kiedy taka zmiana ma nastąpić?
Świstak - 2012-06-10, 00:58
Loguję się do tematu, bo też mnie to dotyczy...
szadok - 2012-06-10, 08:41
gryz3k napisał/a: | Czy ktoś wie kiedy taka zmiana ma nastąpić? |
Jest projekt w ministerstwie.
Na bieżąco można śledzić zmiany online (żeby sobie ciśnienie tętnicze chyba podnieść )
TU: http://legislacja.rcl.gov.pl/lista/2/projekt/40906
A kiedy - co to za pytanie, teraz euro mamy nie wystarczy???
jacenty - 2012-06-11, 22:10
Jakoś w te zapowiedzi nie wierzę .
Już rok temu miano zmienić ten durny przepis ,ale w tej sytuacji budżetu ,to każda złotówka na wagę złota.
Będzie obiecywanie ,mamienie i nic się nie zmieni.
Zgodnie z zasadą :
Jak rząd mówi że zabierze ,to znaczy że zabierze, a jak mówi że da ,to znaczy że mówi.
matro - 2012-06-12, 08:29
Dokładnie! zobaczcie jak to jest z wprowadzeniem jakiś nie do końca mądrych przepisów, raz raz i wprowadzone...dokonać zmian jednak - hyyyymmm - to długotrwały proces - nie na tą kadencję
kalinin - 2012-06-12, 10:15
Panowie więcej wiary! Łatwiej coś zepsuć niż naprawić, ale ten co nic nie robi nic robi tylko jeden błąd .... że nic nie robi.
instruktor12 - 2012-06-14, 21:58
Coś tam niby pierdzą w mediach na ten temat, ale o konkretach nic. Nie powiedziałbym, nic nie robią z przepisami, bo np. zmieniono głupi przepis znakowania przyczep kempingowych tablicami wyróżniającymi. Fakt, że twało to...troszkę ale już jest spokój. No ale w tym to nie chodziło o kasę, to chyba z viatolami będzie gorzej...Ale bądźmy dobrej myśli
donald - 2013-03-27, 17:12
Odświeżając temat....myto zostało, zaczynam sie rozglądać za przyczepką o DMC 300 by wozić moto bede miał wtedy równo w sumie DMC 3500
onionskin - 2014-08-31, 21:46
Nowe myto od jutra:
- A1 od węzła Czerniewice do Włocławka oraz od Świerklan do granicy z Czechami,
- na autostradzie A4 od Jarosławia do Korczowej,
- S8 pomiędzy Syców Wschód i Wieluń oraz odcinek Łask – Rzgów,
- S14 (Pabianice – Róża),
- S19 (Rzeszów – Świlcza),
- DK nr 90 od Jelenia do miejscowości Baldram skrzyżowanie z DK nr 55,
Od października:
- A1 węzeł Włocławek Zachód – węzeł Kowal
- A4 Dębica Wschód – węzeł Rzeszów Północ
Camp77 - 2014-08-31, 22:46
Na całe szczęście dotyczy to pojazdów o DMC powyżej 3,5 t.
Jednak jak podejrzewam ( i nie tylko ja) wprowadzanie "VIATOL" zamiast bramek, spowoduje upowszechnienie pobierania myta również od samochodów poniżej 3,5 t.
To tylko kwestia czasu.
Zaradek - 2015-06-10, 15:06
Czyżby się coś zmieniło czy po prostu kiepsko zredagowany artykuł ?
Cytat: | Elektroniczny System Poboru Opłat viaTOLL jest obowiązkowy dla wszystkich pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 3,5 tony oraz autokarów niezależnie od masy. Prochowicz wyjaśniła, że opłaty dotyczą także np. camperów czy samochodów z dużymi przyczepami, np. przewożącymi konie czy łódkę, a także busy, które mają więcej niż 11 miejsc. Opłaty są zróżnicowane i wynoszą od 20-50 gr za kilometr w zależności od masy pojazdu oraz od klasy emisji spalin. Za jazdę bez opłaty grozi kara finansowa |
http://m.interia.pl/motoryzacja/news,nId,1833099
Fux - 2015-06-10, 15:24
A co się miało zmienić?
Pow. 3,5t via za szybę.
moskit - 2015-06-10, 16:34
Ze względu na rozwijającą się infrastrukturę drogową i technikę musimy się liczyć że każdego będą ważyć, mierzyć, badać paliwo, i jeszcze nie wiem co.
Dlatego może jednak zacząć pisać do wszystkich posłów, ministrów, i Bóg wie kogo aby kamperom odpuścili i podnieśli próg DMC bo inaczej prawie wszyscy z DMC poniżej 3500 i niektórzy z DMC powyżej 3500 będą siedzieli w krzakach
Omijanie Austrii wychodzi ale jeżeli uszczelnią większość systemów w krajach unii to czarno widzę i zamiast wszyscy razem jechać kamperkiem to będzie potrzebny drugi pojazd do bagażu.
Problem DMC i wagi jest sporym i narastającym problemem przed którym nie uciekniemy, ale może jako CT i inne stowarzyszenia połączmy się i zacznijmy działać w tym temacie.
Jedno jest pewne tego tematu nie zakopiemy w piasku będzie nas wszystkich bolał
Pozdrawiam
Andrzej
Fux - 2015-06-10, 18:37
moskit, czy Tobie czasami sufit na łeb się nie spadł? Dlaczego mam się do Twojej fanaberii dokładać? Chcesz się bawić, to płać, a nie krzywy ryj kosztem innych.
Za chwilę będa chciały być zwolnione inne grupy.
Cepki z końmi, z łódkami, motocyklami.
A dlaczego kampery mają mieć przywileje, a np. tiry nie, hę?
Ja także chciałbym nie płacić za to, za tamto, czy totamto.
A zapomniałem; jeszcze masz być zwolniony z ZUSu, KRUSu, PITu, etc.
Ochłoń.
zibikruk - 2015-06-10, 19:07
Fux, chociaż pora wczesna, musiałeś coś za dużo "przyjąć".
Jeśli nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, nie imputuj innym czego nie powiedzieli.
Fux - 2015-06-10, 21:12
zibikruk, rozwiń.
Kto, czego ma sie domyślić?
Że kamperowcy i ci z końmi, kosiarką, łódką czy motorkiem na przyczepce to inna liga, lepsza/gorsza i ma mieć fory?
Masz inne rozumienie przekazu, to chętnie się z nim zapoznam.
Świstak - 2015-06-14, 00:30
Ja tam z matmy orłem nie jestem, ale coś mi te rozliczenia nie grają...
Dotychczas w ramach viaTOLL kierowcy ciężarówek i aut osobowych korzystających z odcinków autostrad: A2: Konin-Stryków oraz A4: Gliwice-Wrocław) łącznie za przejazd drogami objętymi systemem zapłacili do Krajowego Funduszu Drogowego 4,5 mld zł - poinformowała Prochowicz. Dziennie, średnio w systemie pobieranych jest ok. 3,8 mln zł. W systemie jest obecnie zarejestrowanych ok. 880 tys. ciężarówek i ok. 500 tys. użytkowników, czyli firm.
Najbardziej "dochodową" - jak powiedziała Prochowicz - trasą jest autostrada A4, która jest najdłuższą płatną drogą w Polsce. "Przede wszystkim ze względu na ruch" - mówi rzeczniczka. Podała, że np. w tzw. długi majowy weekend przejechało tamtędy 95 tys. pojazdów. na drugim miejscu jest droga S8.
Prosty rachunek - tylko A4: 100 tysięcy aut po powiedzmy 100 km to 10 milionów kilometrów dziennie po średnio 40 groszy co daje 4 miliony złotych dniówki za samą A4, a gdzie reszta????
Skwarek - 2015-06-14, 10:06
Świstak napisał/a: | że np. w tzw. długi majowy weekend przejechało tamtędy 95 tys. pojazdów. na drugim miejscu jest droga S8.[/i]
|
95 tysięcy pojazdów w wielodniowy weekend ( wszystkich tych do 3,5t biletowych i tych z viatollem) a kwoty dotyczą samego viaTOLL.
Tak przynajmniej zrozumiałem
moskit - 2015-06-14, 14:28
Fux napisał/a: | moskit, czy Tobie czasami sufit na łeb się nie spadł? Dlaczego mam się do Twojej fanaberii dokładać? Chcesz się bawić, to płać, a nie krzywy ryj kosztem innych.
Za chwilę będa chciały być zwolnione inne grupy.
Cepki z końmi, z łódkami, motocyklami.
A dlaczego kampery mają mieć przywileje, a np. tiry nie, hę?
Ja także chciałbym nie płacić za to, za tamto, czy totamto.
A zapomniałem; jeszcze masz być zwolniony z ZUSu, KRUSu, PITu, etc.
Ochłoń. |
Kto Ciebie czytać uczył?
Na tym kończę
Fux - 2015-06-14, 14:38
To może zastanów się, co chciałeś wyrazić swoja wypowiedzią.
Dla mnie Twój przekaz jest jasny.
Chcę jeździć bez opłat autem pow. 3,5t tylko dlatego, że chcę, prawka C nie będę robił, bo nie, bo jestem kamperowcem.
Taki jest Twój wywód „logiczny:.
Jeżeli tego nie rozumiesz, to już nie moja wina.
klaudynka - 2015-06-14, 14:58
MOSKIT Twój pomysł jest chybiony, Wiesz przecież w jakim kraju żyjemy szkoda czasu na pisanie do tych pajaców żyjących z naszych podatków. Natomiast prawdą jest że dróg płatnych, wag przybywa.
Już w tej chwili jest sporo wag w drogach przez które przejeżdzamy i nie każdy zdaje sobie z tego sprawę.Uważam że w dłuższej perspektywie jazda pojazdami przeważonymi będzie niemożliwa lub nieopłacalna. Na jesieni w Rzeszowie nawszystkich trasach wylotowych zostaną uruchomione wagi całodobowo połączone z ITD.
moskit - 2015-06-14, 23:33
Klaudynka może i masz rację ale co mamy iść bez walki
klaudynka - 2015-06-15, 07:16
I tu Masz rację !
Bronek - 2015-06-15, 07:55
Upierdliwy owad napisał?
Nawet ja zrozumiałem
Fux , faux pa, popełnił
Kasa, kasa, kasa,
Nawet camperteamowcy niektórzy tak świat postrzegają
Z wycieczek jedyne co w pamięci zostaje to ceny kempingów i autostrad. Co widział? ale bilet tyle i tyle.
Bilet do muzeum, to cena flaszki.
To co dziwić się takim tuzom jak rządzący krajami.
klaudynka - 2015-06-15, 11:56
I jak tu się z Tobą Bronek nie zgodzić, z LEGOLANDU w Danii najbardziej pamiętam lody raczej małe niż duże po 60 złotych na łeba!
Bronek - 2015-06-15, 21:09
klaudynka napisał/a: | I jak tu się z Tobą Bronek nie zgodzić, z LEGOLANDU w Danii najbardziej pamiętam lody raczej małe niż duże po 60 złotych na łeba! |
Legoland.... to rozumiem, piramidy, sfinks, statki kosmiczne, zoo, ogród botaniczny..
A Ty loda pamiętasz.
Ale ja też....... pierwszego , jakiego zrobino mi ekstra Był za darmo.
moskit - 2015-06-15, 21:39
Bronku "też zwierzątko Boże" oczywiście mosquito
łoś - 2015-06-16, 00:07
Bronek napisał/a: |
Ale ja też....... pierwszego , jakiego zrobino mi ekstra Był za darmo. |
Nie ma nic za darmo, musiał być smaczny rewanż.
|
|