Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - Fiat Talento (Dukato) -1993 Boiler: cieknie woda na zewnątrz

bogdanpiotr - 2011-05-24, 13:02
Temat postu: Fiat Talento (Dukato) -1993 Boiler: cieknie woda na zewnątrz
Zaczynam przygotowywać mojego campera do sezonu i przy kolejnej czynności, napełnieniu do zbiornika wody i uruchomieniu pompy, okazało się, że woda na wysokości boilera wycieka po ściance na zewnątrz.
Czy na zimę pozostało trochę wody w boilerze i coś mi rozsadziło?
Czy jest warsztat w Warszawie, który może mi pomóc w rozwiązaniu problemu?.
Boiler firmy "truma" z 1992 roku.
Pozdrawiam

kazbar - 2011-05-24, 13:15

Nie w samej Warszawie ale rekomendowany więc warto.
Kontakt znajdziesz na mapie Kamper Serwis:

http://www.caravaningworl...ope/poland.html

Pozdrawiam

gino - 2011-05-24, 15:11

moze masz odkrecony zawór sputsowy..
lub odpowietrzenie...

bogdanpiotr - 2011-05-24, 18:04
Temat postu: Cieknie woda
Ponowiłem próbę. Wlałem wodę i włączyłem pompę. Samochód jest pochylony, kołami od strony kierowcy stoi na chodniku. Po włączeniu pompy jest wyciek na zewnątrz na wysokości boilera. Patrzyłem do komory, gdzie stoi boiler, na dole pojawiło się trochę wody, między podłogą a ścianą. Nie jest jej tak dużo w stosunku do tego co się leje po ściance na zewnątrz.
Co ciekawe, parę dni temu po deszczu, w tym samym miejscu pod kamperem była zawilgocona na dole ścianka i plama na jezdni, myślałem, że to po deszczu zebrała się woda gdzieś w szczelinie pod kamperem i jak postawiłem kamper kołami na chodniku to się wylała. Wtedy jeszcze nie napełniałem zbiornika z wodą.
Zawór spustowy jest po drugiej stronie i jest zakręcony.

tolo61 - 2011-05-24, 20:05

Witam
A gdzie masz zawory bezpieczeństwa???
Bo być może że jak włączysz pompę to nimi leci....
Jak spuściłeś wodę na zimę to raczej nie bojler ....
Tak jak pisze Wojtek, może jakaś obejma puściła...
Może przy bojlerze????
:spoko

bogdanpiotr - 2011-05-24, 21:33
Temat postu: Bojler cieknie
Mam też wątpliwości czy to bojler. Jak wpuszczam wodę to słychać jak wpływa do bojlera, ale co ciekawe podłoga w miejscu gdzie jest bojler można powiedzieć, że jest sucha, tylko w samym rogu między podłogą a ścianką jest mokro, może z 4 cm szerokości, a pod kamperem leci ostro. Mam bojler gazowy. Woda była spuszczona na zimę. Nie mam pojęcia gdzie są zawory bezpieczeństwa. Sprawdzałem węże pobieżnie, też brałem to pod uwagę. Pompa jeszcze mi nie podała wody do umywalki w łazience, mimo zassania. Zastanawia mnie stan podłogi w miejscu, gdzie jest bojler, powinna być ostro zalana wodą a jest można powiedzieć sucha choć osłona bojlera jest na dole minimalnie wilgotna. Jutro od rana ponownie zajmę się tym problemem.
Dziękuję za wskazówki.
Pozdrawiam

dominik - 2011-05-25, 19:37

dość często zawieszają się zawory spustowe, mimo opuszczonej dźwigienki zawór jest otwarty i woda zasuwa na ziemię, a z kranu nie leci :idea:
bogdanpiotr - 2011-05-25, 21:46
Temat postu: Fiat Talento (Dukato) -1993
Sprawdzałem. Jutro jadę do Darka.
Pozdrawiam

bogdanpiotr - 2011-05-27, 20:47
Temat postu: Bojler cieknie
Byłem u Darka. Okazało się, że trzeba wymienić baniak, jednak zostało trochę wody na zimę.
Pozdrawiam