| |
Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Wêdkarstwo - Ko³owrotek spinningowy - jaki polecacie ?
darboch - 2011-05-24, 19:14 Temat postu: Ko³owrotek spinningowy - jaki polecacie ? W zesz³ym roku dziêki wielkiej pomocy Rockers'a kupi³em morski ko³owrotek OKUMA z którego jestem bardzo zadowolony...w miêdzyczasie podczas ³owienia "pad³" mi moj stary ko³owrotek spinningowy Jaxona. Chcê kupiæ co¶ ciekawego w cenie do 150zl [do mojej wêdki z gramatur± wyrzutu do 30gr a wiêc raczej nie kombajn]
Czy mo¿ecie mi koledzy co¶ poleciæ,co¶ odradziæ...zasugerowaæ ??
ps.
Czy ktos u¿ywa OKUMA AVENGER 20 FD lub Ko³owrotek Shimano Catana 2500 FB ??
Rockers - 2011-05-24, 19:27
witam ja spiningowanie dopiero zaczynam nigdy mnie to nie ci±gnê³o wiêc za bardzo nic doradziæ nie mogê, ale jak ju¿ koledzy doradz± daj znaæ co wybierasz mo¿e da siê co¶ taniej za³atwiæ
ARCADARKA - 2011-05-24, 19:42
Witam ja spining uje nawet nie pamiêtam ile wiosenek ,sp³awików ka to nie dla mnie ,a dla czego bo jestem energiczny od urodzenia ,no fakt jak pozna³em Gina ,trochê mnie zarazi³ siedzeniem na miejscu i czekaniem na rybkê ,ko³owrotków tyle spali³em ,¿e nawet nie pamiêtam ,czym siê sugerowaæ przy zakupie ,przede wszystkim prze³o¿enie ,czym wiêksze tym lepszy ko³owrotek 6;1 to ju¿ wy¿sza pó³ka,chyba wiesz jak to siê sprawdza jeden obrót korbk± 6 razy obrót kab³±ka ale musisz ty wiedzieæ na jak± rybkê siê nastawiasz,czy to bêd± blaszki obrotowe ,czy wiêksze blachy wahad³owe równie¿ wa¿n± spraw± to u³o¿yskowanie trzy ³o¿a w zupe³no¶ci wystarcz± ,kiedy¶ to by³ priorytet firmowy ko³owrotek za du¿± kasê musi byæ kul..........ale uwierz ,¿e tak nie jest,,,,za 150 z³ mo¿na kupiæ ju¿ naprawdê dobr± wyci±garkê ,,,,,,,,,,jeszcze zwróæ uwagê aby na kab³±ku ³o¿e do prowadzenia ¿y³ki by³o równie¿ na ³o¿ysku
powodzenia
darboch - 2011-05-27, 10:24
Bêdê siê chyba sk³ania³ ku Shimano Catana 2500....Rockers mo¿esz co¶ pomóc ?
Rockers - 2011-05-27, 19:10
hmm niestety ale do shimano nie bardzo mam dostêp
darboch - 2011-05-27, 19:30
A do czego?
krzysztofCz - 2011-05-27, 19:44
Z tych wymienionych to catana.
ARCADARKA - 2011-05-27, 19:49
quote="darboch"]Bêdê siê chyba sk³ania³ ku Shimano Catana 2500....Rockers mo¿esz co¶ pomóc ? [/quote]
to na chybi³ trafi ³ ,czy co¶ wiesz na temat tej wyci±garki ,czy na obrazku ³adnie wygl±da
krzysztofCz - 2011-05-27, 19:52
Mo¿e TUTAJ spróbuj poczytaæ.
Darku im szybsza przek³adnia... tym mniej wytrzyma³a przek³adnia. Przy wiêkszych rybkach i przynêtach to 1:5,1 lub zbli¿ona.
krzysztofCz - 2011-05-27, 19:58
Ja u¿ywam i shimano i jaxona, te opinie o jaxonie to chyba konkurencji
darboch - 2011-05-27, 20:02
ARCADARKA, trochê po forach poczyta³em i jako ko³owrotek nie z najwy¿szej pó³ki ludzie sobie go chwal± a wczoraj jeszcze mój s±siad któremu nie mówi³em o swoich typach poleci³ mi w³a¶nie catana bo sam go u¿ywa i jest zadowolony...wcze¶niej mia³em Jaxona i wyci±ga³em na niego 4-6kilowe szczupaki a mia³em sporo zastrze¿eñ a wiêc zobaczymy co sob± reprezentuje Shimano Catana...
krzysztofCz je¶li mia³by¶ 120-150z³ co by¶ kupi³ ?? Na wiêksze rybki mam inn± wêdkê...
ARCADARKA - 2011-05-27, 20:04
| darboch napisa³/a: | | ARCADARKA, trochê po forach poczyta³em i jako ko³owrotek nie z najwy¿szej pó³ki ludzie sobie go chwal± a wczoraj jeszcze mój s±siad któremu nie mówi³em o swoich typach poleci³ mi w³a¶nie catana bo sam go u¿ywa i jest zadowolony...wcze¶niej mia³em Jaxona i wyci±ga³em na niego 4-6kilowe szczupaki a mia³em sporo zastrze¿eñ a wiêc zobaczymy co sob± reprezentuje Shimano Catana... |
no to super jak dr±¿ysz temat i pog³êbiasz wiedzê ,,a nie jeste¶ gad¿eciarzem,a nawet jak by tak by³o ,to co to mnie obchodzi ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,¶ciskam ciê mocnusio
wycofujê siê z tego tematu
darboch - 2011-05-27, 21:23
ARCADARKA, nie wycofuj siê z tematu mo¿e mi co¶ polecisz? Szukam z³otego ¶rodka dlatego za³o¿y³em tu temat bo wiem,¿e po waszych poradach dokonam najlepszego wyboru
darboch - 2011-05-27, 21:30
| krzysztofCz napisa³/a: | Ja u¿ywam i shimano i jaxona, te opinie o jaxonie to chyba konkurencji |
co do jaxona to ten który mia³em by³ troszkê s³abo wykonany...pokrêt³o hamulca by³o tak wykonane,¿e przy wypuszczaniu ¿y³ki zawija³a mi sie o niego,w koñcu to wy³ama³em i by³o dobrze...pewnie to subiektywne odczucia bo ze mnie te¿ wêdkarz okazjonalny ³owiê tylko raz w roku jak jestem w Skandynawii
krzysztofCz - 2011-05-28, 04:35
Ja u¿ywam tych z tylnym hamulcem, o wielko¶ci 4000, tylko na okonki mam 2500. Ch³opaki z Pogawêdek Wêdkarskich bardzo chwal± catany, my¶lê, ¿e mo¿na im wierzyæ. Do jaxona te¿ nie mam pretensji, u¿ywa³em jaki¶ czas, teraz wykañcza go mój syn.
krzysztofCz - 2011-05-28, 04:59
TUTAJ masz jeszcze kilkana¶cie recenzji.
darboch - 2011-05-28, 09:31
krzysztofCz, trzeba byæ zarejestrowanym na tej stronce co zrobi³em i czekam od 2 godz a¿ przy¶³± mi na maila kod aktywacyjny
darboch - 2011-06-05, 14:55
Temat Shimano chyba odk³adam na bok....jednak jest wiêcej zdañ na niekorzy¶æ tego ko³owrotka ni¿ pozytywnych....
Teraz na celowniku mam CORMORAN BLACK MASTER 8PiF 3000
Kilka danych;
- 7 stalowych ³o¿ysk kulkowych
- Blokada obrotów wstecznych INFINITE
- Precyzyjna regulacja hamulca szpuli
- Aluminiowa szpula do dalekich rzutów
- Aluminiowa szpula zapasowa
- Frezowana CNC aluminiowa r±czka
- Uchwyt korbki z aluminium / EVA
- Wzmocniony kab³±k POWERBAIL
- Sprê¿yna kab³±ka o wyd³u¿onej ¿ywotno¶ci
- Du¿a rolka prowadz±ca z systemem antyskrêceniowym.
Model: 3000
Ilo¶æ ³o¿ysk: 7
Pojemno¶æ szpuli: 200m / 0,30mm
Prze³o¿enie: 5,2:1
Waga: 305g
Panowie jakie¶ opinie ??
darboch - 2011-06-07, 18:44
To teraz mam dwóch faworytów
1. CORMORAN BLACK MASTER 8PiF 3000 [opis powy¿ej]
2. DRAGON MAXIMA HS SPINN 1025iT [opis poni¿ej ]
Korpus i rotor wykonane ze sztywnego kompozytu grafitowego
•2 duraluminiowe szpule typu "V"
• G³ówna przek³adnia o wyd³u¿onym zazêbieniu, wykonana z trudno¶cieralnych stopów metali (Marine Brass)
• 9 japoñskich ³o¿ysk kulkowych + 1 ³o¿ysko oporowe
• Korbka wycinana mechanicznie z prêta duralowego
• Rurkowy kab³±k o supertwardej powierzchni, pokrywany azotkiem tytanu
• System blokady kab³±ka w pozycji otwarcia
• Tytanowa rolka kab³±ka, zabezpieczaj±ca przed skrêcaniem ¿y³ki
• Multitarczowy, hermetyzowany hamulec przedni
• Pe³ne, dynamiczne wywa¿enie obracaj±cych siê elementów.
Pojemno¶æ szpuli: 0.25mm/200m ;
Waga: 273g ;
Prze³o¿enie 1:6.2 ;
Ilo¶æ ³o¿ysk: 9 + 1 ;
Zapasowa szpula aluminiowa
Ta druga pozycja wygl±da jakby solidniej,mniejsza waga...uznana firma etc etc ale Panowie wêdkarze mo¿e co¶ powiedz± na ten temat...
krzysztofCz - 2011-06-07, 19:29
Mia³em kiedy¶ Cormorana, to by³a prawdziwa maszyna po³owowa, nie do zajechania... niestety ¼li ludzie wyni¶li mi ca³y sprzêt z piwnicy i zosta³y tylko wspomnienia .
W³a¶nie wrócili¶my z nad zatoki gdañskiej, gdzie mia³em catanê kolegi w rêku i podoba³a mi siê jej praca, ale có¿... wybór nale¿y do Ciebie.
Ja bym obstawia³ Cormorana, ciekawe tylko gdzie je teraz produkuj± ?
darboch - 2011-06-07, 21:24
krzysztofCz, a masz jakie¶ zdanie na temat Dragona ? Mam ich wêdziska morskie i bardzo sobie chwalê...nie wiem jak jest z ko³owrotkami Ten który wymieni³em powy¿ej wygl±da solidnie...
krzysztofCz - 2011-06-08, 05:14
Osobi¶cie nie u¿ywa³em. Opinie wêdkarzy na Pogawêdkach Wêdkarskich s± raczej pozytywne. Ja bym sk³ania³ siê do Cormorana, je¿eli jeszcze jest produkcji europejskiej , mam naprawdê w pamieci tamten swój.
Jako podstawowy do spinningu mam shimano symetry 4000 z tylnym hamulcem. Jest doskona³y nawet na morzu kiedy teraz uganiam siê za belon±.
A... widzê, ¿e ten dragon ma szybsz± przek³adniê, wiêc teoretycznie ma krótsz± ¿ywotno¶æ... z podkre¶leniem teoretycznie
darboch - 2011-06-19, 19:59
No i jak to w ¿yciu bywa z planu kupienia tylko i wy³±cznie ko³owrotka urodzi³a siê chêæ kupna innego ko³owrotka...jeszcze jednej wêdki...pokrowca na wêdki plecionki etc etc.
Poni¿ej zdjecia i linki jakby kto¶ chcai³ kompletowaæ lekki zestaw
http://www.firmadragon.pl...d=25&Itemid=299
http://www.firmadragon.pl...d=19&Itemid=172
http://www.firmadragon.pl...235&Itemid=1300
darboch - 2011-07-01, 08:23
Jestem ju¿ w³a¶cicielem ww zestawu a to dziêki bezinteresownej pomocy Rockersa wielkie dziêki i wirtualne a w realu na zlocie.
Po powrocie zdam relacje jak spisywa³ siê sprzêt.
Rockers - 2011-07-03, 14:06
¯yczy³bym po³amania wêdki ale wolê nie ryzykowaæ udanych po³owów
darboch - 2011-07-04, 19:02
| Rockers napisa³/a: | ¯yczy³bym po³amania wêdki ale wolê nie ryzykowaæ udanych po³owów |
Dziêki mistrzu Mo¿e kiedy¶ z nami wybierzecie siê w "nasze" rejony?
Rockers - 2011-07-04, 19:52
je¶³i tylko los na to pozwoli z mi³± chêci± wybra³bym siê na wieeelk± rybê w pólnocne strony ¶wiata
darboch - 2011-07-04, 20:40
Zawsze mo¿ecie na nas liczyæ
|
|