Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - podwozie alko w Fiacie Ducatop 93/94

jedrek49 - 2011-05-29, 14:51
Temat postu: podwozie alko w Fiacie Ducatop 93/94
Witam
Mam camperka Fiata ducato I z 94r z zabudowa Fendt i z podwoziem ALKO
Czy ktos juz przerabial ,przeglad ,remont takiego zawieszenia ,Samochod dosc nisko mi siedzi i chcialbym cos zrobic ,by byl wiekszy przeswit miedzy droga a zbiornikiem wody brudnej
ale nie wiem co ,czy wymienic skretne ksztaltowniki ,czy je odwrocic Prosze o pomoc
Jedrek49

Dziabong - 2011-05-29, 15:06

A może dołożysz poduszki?
jedrek49 - 2011-05-30, 06:25

Witam
Zastanawialem sie nad dolozeniem pduszek ,jest tam bardzo ciasno ,no i cena poduszek do ALKO jest dosc wysoka 2-3 tys zl
Myslalem ,ze w CT sa camperki te starsze z tym rozwiazaniem i da sie cos dowiedziec i ich regeneracji lub naprawie
jedrek49

Dziabong - 2011-05-30, 07:21

jedrek49 napisał/a:

Zastanawialem sie nad dolozeniem pduszek ,jest tam bardzo ciasno ,no i cena poduszek do ALKO jest dosc wysoka 2-3 tys zl
Myslalem ,ze w CT sa camperki te starsze z tym rozwiazaniem i da sie cos dowiedziec i ich regeneracji lub naprawie

Dobrze że nie wiesz ile kosztuje regeneracja osi ALKO. Poduszki to pikuś!

Yans - 2011-05-30, 17:51

Dziabong napisał/a:
Dobrze że nie wiesz ile kosztuje regeneracja osi ALKO. Poduszki to pikuś!

Mniemam,że wiesz ile to kosztuje. Oświeć nas ... :bigok Najlepiej jak znasz adresy warsztatów naprawiających... :spoko

Dziabong - 2011-05-30, 19:44

proszę
http://www.alko.pl/fahrze...vice/serwis.php

jedrek49 - 2011-05-31, 06:52

Witam serdecznie
Dziekuje slicznie za adresy zakladow wlasnie z osiami Alko
Znalazelem taki zaklad pod Rzeszowem
i rozmawialem ,kazali przyjechac i zobacza
pozdrawiam serdecznie i dziekuje
jedrek49

tachowp - 2011-05-31, 09:11

Witam ! Właśnie jestem po wizycie w zakładzie zajmującym się osiami AL-KO . U mnie do wymiany tuleje . W czasie mojego tam pobytu zamawiano wahacze do takiej osi ( który rocznik ? - nie wiem ) podano cenę 1400 zł za szt. . Ale chyba na tym nie koniec. Więcej na ten temat w poście "Amortyzacja" Pozdrawiam !
prezes1960 - 2011-06-02, 07:19

Witam
Panowie jestem nowym posiadaczem kampera na ducacie i mocno się wystraszyłem tą osia AL-KO,proszę Was o podpowiedż jak rozpoznaje się ta oś?.Czy w oryginalnym "brifie "powinno być coś napisane?.Już wydałem na remont kasę(sporą),a jak przyjdzie naprawić taka oś to będę bankrutem! :wyszczerzony: :ok

tachowp - 2011-06-02, 07:33

Witam ! Oś AL-KO to jest gruba rura przykręcona śrubami do ramy podwozia z zaczepami do przymocowania amortyzatorów . Zazwyczaj na środku ma przynitowaną tabliczkę znamionową . Dobra rada -nie martw się na zapas ! Pozdrawiam !
speede - 2015-11-15, 11:06

Dziabong, Witam! Mógłbyś mi podać adresy warsztatów gdzie regenerują tylne osie ALKO do Ducato, widziałem że kilka lat temu ten temat był poruszany i udzieliłeś pomocy w tym zakresie. Dziękuję !