| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Bateria prysznicowa zwykla czy specjalna?
stach63 - 2011-05-30, 13:58 Temat postu: Bateria prysznicowa zwykla czy specjalna? Skoro mam,jak sie okazalo,pompke wodna cisnieniowa, to czy moge zainstalowac baterie prysznicowa domowa ? Taki kawalek plastiku z wylacznikami (jakosc ,z wygladu, pozal sie Boze) w sklepie "profesjonalnym" kosztuje prawie dwie stowy. Zwykla metalowa wypasiona jest o wiele tansza. Czy sa przeciwskazania do montazu zwyklej armatury w instalacji wodnej kampera? Moze ma znaczenie przekroj rurek, albo jeszcze cos? Podzielcie sie prosze swoja wiedza na ten temat.
DarekAvesta - 2011-05-30, 14:14
Przylaczm sie do pytania, ten problem stoi tez przede mna. Na jednej zwyklej bateri znalazlem w opisie - 10l/min. Wiec mysle ze jak sie ma pompke cisnieniowa o wydajnosci 10l/min to powinno byc OK. Ale czy na pewno?
gebi6 - 2011-05-30, 14:43
Woda poleci z kazdej,tylko właśnie cały sekret polega na tym ile wody zuzyjecia w tym samym czasie używając każdej z tych baterii.W domu mamy właściwie ilość wody nieograniczoną,a w kamperze już niestety ograniczoną znacznie i dlatego musimy nią rozsądnie gospodarować .I to jest moim zdaniem odpowiedź na Wasze pytanie,ale mogę nie miec racji.
Pozdrawiam.
janusz - 2011-05-30, 15:51
W Rimorach jest fabrycznie zamontowana armatura domowa, nawet wkłady do baterii (zawory ceramiczne) do baterii w zlewie można kupić w normalnym sklepie z hydrauliką.
tolo61 - 2011-05-30, 17:14
Witam
Po przeróbce w moim kamperku ,zastosowałem normalną baterię prysznicową z wysuwaną słuchawką .
Koszt w Leroi Merlin 99zł
Jak na razie zero problemów .
Jestem zadowolony.
Jedyna różnica to ciężar , jest dużo cięższa niż te plastykowe
roger - 2011-06-01, 10:24
Zamiast zwykłęj "słuchawki" proponuję tzw "bidetówke" mniejsza i dużo mniej wody idzie ..... i działa tylko po naciśnięciu przycisku ..... normalne mają przełączenie strumień - prysznic ....
|
|