Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Pompa wody SF 120

kazik_ - 2011-05-31, 13:55
Temat postu: Pompa wody SF 120
Chciałem zapytać o mały problem, po zakupie kamperka i zalaniu zbiornika wodą, zbiornik był raczej czysty, pompa pompuje potem zmienia dźwięk, potem cichnie. woda leci ale dosyć słabo i po chwili znowu się pompa włącza ale ciśnienie dalej słabe, jak się do tego zabrać.
Samen - 2011-05-31, 14:48

przeczyść membranę, która znajduje się w pompie to może pomóc - u mnie odniosło pozytywny skutek, ale wiąże się to z rozebraniem pompy na czynniki pierwsze :bigok
WINNICZKI - 2011-05-31, 22:34

Wbrew objawom pompa prawdopodobnie "staje" ponieważ wytważa takie ciśnienie,że nie ma siły dalej się kręcić. Rozłącz wężyk za pompą i wtedy włącz dowolnym kranem.Prawdopodobnie będzie wszystko OK. Powodem twojego "nieszczęścia "jest zatkana instalacja wodna. Doskonale opisał to Dziwaczek, poszukaj jego opisu czyszczenia zaworów spustowych do wody. Ja miałem dziwny objaw na ciepłej wodzie. jak włączałem zimną to wszystko było OK, woda leciała z dużym ciśnieniem , a pompa pracowała na dużych obrotach. Natomiast przy przestawieniu na ciepła strumień był mały ,a pompa prawie stawała. Za radą Dziwaczka rozebrałerm zawory do spuszczania wody z układu i co sie okazało......średnica otworów zamiast mieć ok.6mm miała 2-2.5mm.Wyczyściłem i potem rozkręcałem każde połączenie skrecane,każda uszczelka zamiast mieć 6mm wewnętrznej średnicy miała ok 1,5 do 2mm.Każdą rozwierciłem do 6mm i złożyłem całość do kupy. Pompa chodzi tak samo teraz na ciepłej wodzie jak na zimnej,wydajność na ciepłej wzrosła ,pobiera znacznie mniej prądu. Z wcześniej opisywanych zaworów wyciągnąłem dużo błotka,i opiłków rdzawych.Niestety stare kamperki proszą o czyszczenie całej instalacji wodnej. Powodzenia i satysfakcji z naprawy :spoko
kazik_ - 2011-06-02, 20:42

Ok fajnie trzeba będzie poszukać tych zaworów. jeden jest przy boilerze na ciepłą wodę ale drugi pieron wie.

Wyczyściłem membranę ale problem był dalej. Okazało się ze miałem zasyfione perlatory, LoL roboty se narobiłem na 2 godziny a całość mogła trwać 2 min.