Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - RATUNKU :) - Auto nie jedzie :)

GregdeWal - 2011-06-01, 18:32
Temat postu: RATUNKU :) - Auto nie jedzie :)
Witam

Mamy problem... Ojciec, czyli druga załoga użytkującego naszego Ducato 88 znajduje się w Lubinie z unieruchomionym samochodem... Może ktokolwiek miał w samochodzie podobne objawy i jest w stanie coś zasugerować... Mianowicie:

Samochód w trakcie jazdy zgasł... Nie działają światła mijania/drogowe, nie wyświetla się kontrolka świec żarowych, rozrusznik kręci jednak silnik nie zaskakuje... Co to może być... Auto ogląda jakiś mechanik, ale na elektryce się za bardzo nie zna... Do elektryków samochodowych znalezionych na necie w Lubinie już się dodzwonić nie można...

Serdecznie proszę o wszelkie sugestie

Pozdrawiam

ps. Podaję bezpośredni nr telefonu do ojca: 664 849 994

AGAiPIOTR - 2011-06-01, 18:45

na forum jest dział SOS
tam jest lista chętnych do pomocy :
http://www.camperteam.pl/forum/viewforum.php?f=100

może ktoś mieszka niedaleko i jest dostępny
powodzenia :spoko

GregdeWal - 2011-06-01, 18:46

Wiem... Tyle, że w pobliżu to tylko (lub aż) Świstak... A to i tak dopiero w Legnicy... Bardziej chodzi o sugestie/pomysły co do możliwej usterki :)
AUTOJUR - 2011-06-01, 19:43

Sprawdzić czy pompa podaje paliwo.
Rockers - 2011-06-01, 19:44

nie znam instalacji Ducato > światła mogą nie działać jeśli silnik nie pracuje teoretycznie jak rozrusznik kręci diesel powinien zaskoczyć ?? pytanie dlaczego samoistnie zgasł i dlaczego kontrolka świec żarowych nie świeci > może nie świecić jeśli silnik jest ciepły.
Ja bym posprawdzał przekaźniki i bezpieczniki, może to jakaś prosta sprawa, taka uwaga u mnie bezpieczniki były dobre a prąd nie przechodził przez skrzynkę bezpiecznikową, dzięki Donaldowi mam nową skrzynkę teraz działa bez problemu.

MILUŚ - 2011-06-01, 19:48

Niech sprawdzą kabel elektryczny z zaworu paliwa na pompie wtryskowej może nie dochodzi napięcie !!!! :bigok
Ducati - 2011-06-01, 20:58

Hey, napięcie na zaworze pompy paliwowej to podstawa. Jeśli przekręcisz zapłon to na elektrozaworze na pompie powinno być napięcie. Złodzieje, aby odpalić auto podłączają na krótko napięcie na elektrozawór i auto odpala, ale nie każde :( Możesz spróbować podłączyć "+" na elektrozawór, powinien pstryknąć, jeśli nie to padł elektrozawór, ale brak świateł wskazuje na to że padła instalacja. Odpalić to autko odpali, ale bez świateł to będzie lipa :( Możliwe, że będzie także potrzebne grzanie świec żarowych.. Jak piszesz, to nie ma także świateł.Na pewno nie pompa i ścieżka paliwowa. Szukaj w bezpiecznikach, może padła stacyjka???. Sam mam Ducato, ale tak dobrze to go jeszcze nie znam, żeby porównywać. Życze powodzenia....
WINNICZKI - 2011-06-01, 21:11

Specjalnym znawcą nie jestem,ale wiem ,że silnik diesla chodzi bez udziału elektryki po za zaworem odcinającym dopływ paliwa do pompy. Postaraj sie podłączyć ten elektrozawór na krótko z akumulatora i auto powinno zapalić.Czy grzeją świece żarowe łatwo sprawdzić ponieważ po ok 5-7sek. od włączenia stacyjki powinny być bardzo gorące też od strony podłączenia przewodów.(uwaga można sie spiec).Co do podawania paliwa przez pompę ( otwarcie elektrozaworu) myślę ,że najłatwiej stwierdzić poprzez zdjęcie wężyków od przelewu nadmiaru paliwa na wtryskiwaczu. Podczas próby rozruchu powinno pojawiać sie paliwo na końcu którego kolwiek.Sprawdź masę czy nie urwała sie od silnika. To powinno wystarczyć :spoko
gino - 2011-06-01, 21:15

objawy sugeruja uszkodzenie kostki stacyjki...

ale odpalic da rade..tak jak opisali to chlopaki..
stały plus do zaworu w pompie../gaszenie odlaczajac ten przewodzik../
grzać swiece tez da rade..plusik do pierwszej swiecy.. policzyc do 10 i odpalac.. :spoko

gorzej ze światłami..

WINNICZKI - 2011-06-01, 21:29

W ten sam deseń :wyszczerzony: plusik do żarówki powinno sie roznieść po całym aucie :haha: :spoko
ccsrally - 2011-06-01, 21:41

hej
sprawdzcie kostke stacyjki. ja mialem podobny problem auto zgaslo na dziurze i klops. okazalo sie ze kostka przy stacyjce byla lekko nadpalona.
pozdrawiam

janusz - 2011-06-01, 22:21

W Ducato tylko nie wiem czy już w tym roczniku są bezpieczniki mocy w skrzyneczce obok akumulatora na prawym nadkolu. Takie blaszki przykręcone śrubkami. Tam też czasami brak styku zdarza się.
GregdeWal - 2011-06-01, 22:57

Jak na razie dziękuję... W każdym razie rodzice mają przymusowy nocleg gdzieś w Lubinie :) ... A miało być tak pięknie ;)

Wszelkie rady i sugestie przekażę z rana i zobaczymy co dalej :)

Pozdrawiam

zbychu91 - 2011-06-01, 23:06

gino napisał/a:
stały plus do zaworu w pompie../gaszenie odlaczajac ten przewodzik../

Podobno już ktoś sprawdzał i jest zasilanie na zaworze pompy.
autko stoi pod warsztatem rano ma byc mechanik.

tomo - 2011-06-02, 07:17

miałem podobne objawy w Trafic'u i winnym okazał się drucik między minus akumulatora a nadwoziem. Rozrusznik kręcił a nie było napięcia na nadwoziu. :diabelski_usmiech
Tadeusz - 2011-06-02, 07:32

tomo napisał/a:
winnym okazał się drucik między minus akumulatora a nadwoziem. Rozrusznik kręcił a nie było napięcia na nadwoziu. :diabelski_usmiech

To jest bardzo częsta przyczyna kłopotów w starych samochodach. Znam to z autopsji. :szeroki_usmiech

tachowp - 2011-06-02, 08:59

Też myślę że to brak tzw. masy. Ale to nie jest drucik , powinna być taśma lub linka miedziana i to dość gruba. W starszych samochodach jak pisali poprzednicy częsta przyczyna awarii. Wiek, śniedź woda i sól robią swoje. A rozrusznik i tak będzie kręcił . Powodzenia. !!
GregdeWal - 2011-06-02, 11:18

1:0 dla ccsrally

ccsrally napisał/a:

sprawdzcie kostke stacyjki

Stacyjka zmostkowana... Wszystkie systemy działają ;) ... Podróż może być kontynuowana...

Wszystkim serdecznie dziękuję za zaangażowanie i pomoc :hello :pifko :roza:

gino - 2011-06-02, 12:06

...no to niech bedzie 1:1 .... :bigok :bigok :bigok

wazne ze juz autko jedzie..
ale, mostkowanie to raczej nie ''na zawsze'' :spoko

GregdeWal - 2011-06-02, 13:31

Niewątpliwie będę poszukiwał "nowej" używanej lub w miarę możliwości nowej nowej stacyjki... Na alledrogo bywają więc pewnie się uda :)
roger - 2011-06-02, 15:39

Cytat:

Niewątpliwie będę poszukiwał "nowej" używanej lub w miarę możliwości nowej nowej stacyjki... Na alledrogo bywają więc pewnie się uda

Nie wymieniaj stacyjki pasuje kompletna kostka od fiata 125p lub poloneza tylko trzeba przełożyć z ducato kostkę podłączeniową do wiązki bo polonez ma jeden przewód więcej ... ;) popatrzysz na jedną i drugą bedziesz wiedział co zrobić .... nawet kolory kabli są takie same ...... ;) kostka jest przykręcana do stacyjki dwoma śrubami ... odkręcasz dolną osłonę kolumny góry nie trzeba ..... przekładałem miesiąc temu pasuje jak ta-la-la ....

StasioiJola - 2011-06-02, 15:42

Według moich wiadomości można już dostać nową stacyjkę w cenie 150 zł. firmy Magneti Marelli!!!! :szeroki_usmiech :spoko
eMKa - 2011-06-02, 15:51

stacyjka - FIAT 126 FL :-P bez przeróbek
lub Poldek, wystepuje pod kodami
20016370 lub 51350
z wysyłką wyjdzie tak jak Stasiu pisze ok 150 zł

roger - 2011-06-02, 16:20

Sama kostka Panowie wystarczy ...... ;) po co kupować całą stacyjkę ....

http://allegro.pl/kostka-...1637687309.html
http://allegro.pl/kostka-...1595854914.html
http://allegro.pl/nowa-ko...1634307636.html

To taka kostka Fiat Żuk Polonez są 5 i 4 przewodowe ....w 4-ach nie trzeba nic kombinować ...

By rkw1968 at 2011-06-02

ccsrally - 2011-06-02, 20:19

hej
wystarczy na nowo zarobic kable i jesli plastikowa kostka nie jest popalona to spowrotm jej uzyc.
mnie konektorki kosztowaly naprawde grosze znajomy pozyczyl urzadzenie do zarabiania kabli pol godziny roboty i po klopocie.
milo mi ze sie przydala moja rada.
pozdrawiam